sobota 17. srpna 2013

6 Rasul, ghassoul, rhassoul... Prostě bláto.

Nebo taky jíl. 

Předem upozorňuju, že dnes by to pro některé mohlo být tak trochu hardcore čtení. Mytí vlasů blátem a patlání po těle... Raději si obrázek udělejte sami. 

Takže rasul... V češtině mi Google ke dnešnímu dni vyhodil jen 68 odkazů na frázi "rasul jíl" (a dva z toho byly moje) a jediná česká oficiální stránka si spíš dělá reklamu pro vlastní e-shop (kde mimochodem prodává jíl tak draze, že mě to až zarazilo - mě kilové balení stálo tolik, za co v e-shopu prodávají čtvrt kila. Ale zas pomáhají dětem v Maroku, tak nešť, jestli jdou zisky tam.). Rasul je přírodní marocký jíl, který obsahuje minerály a rozpuštěný ve vodě se používá k vlasovým a tělovým zábalům. Má čistící účinky, nevysušuje a hezky stahuje póry. Taky reguluje produkci kožního mazu. Nebudu tu už dál wikipedit, na internetu lze najít spoustu informací v angličtině a němčině. 


Já jsem se o rasul jílu poprvé dozvěděla přes "no poo" a protože mám zálibu v minimalistických metodách v kosmetice (aneb čím kratší složení, tím lepší) a navíc bylo jednoduché se k blátu dostat, nesla jsem si nazítří domů papírový pytlík s nalámanou zeminou. Večer v koupelně propuklo experimentování... Pominu podrobnosti a podělím se o několik zásadních poznatků:

- bláto se líp rozpouští v teplé vodě
- méně = více (množství, které je na první fotce, v tekutém stavu bohatě stačí na celý obličej, dekolt a ramena)
- pořádně si zavřete/zatáhněte sprchový kout (lehce se nadělá svinčík)

Protože jíl používám něco málo přes dva měsíce, troufnu si na zhodnocení. A hodnocení to bude pozitivní! K blátu jsem hodně přilnula a každodenní masky mi v průběhu prvních dvou týdnů viditelně vyčistily póry v obličeji. Pak jsem frekvenci používání snížila na cca jednou týdně, což mi bohatě stačilo k udržení statusu quo. V současné době jsem zase v každodenním modu (z dovolené jsem se vrátila s pupínky) a stav pleti se zlepšuje s každým dnem. 

Co se týká použití: Množství vody odhaduju instinktivně, mám raději řidší konzistenci (bláto se pak líp roztírá). Na pokožce jíl nechávám působit ca 2-10 minut (těch deset minut spíš v případě, že jsem doma sama, přece jen je to doba...). Jakmile bláto začíná zasychat a tvořit krustu, zvlhčím ho vodou z rozprašovače. Opakuju tak často, jak je zapotřebí a než jsem spokojená s dobou působení. Zvlhčování má svůj smysl i při následném smývání. Kdo nezvhlčuje, nadře se při odstraňování bláta z obličeje. Trochu to trvá, než z kůže dostanete úplně všechno, ale výsledek stojí za to. Pružná, čistá, sjednocená pleť a po nějaké době i hloubkově vyčištěné póry. Po umytí namažu aloe vera gelem, zakápnu olejem a to je všechno. Moje letní péče se smrskla na jíl, aloe vera, pleťový olej a tonikum s hřebíčkovým olejem. 


Jestliže se jíl perfektně hodí na péči o kůži, ohledně jeho použití při péči o vlasy už jsem trochu skeptičtější. Bláto jde navzdory očekávání z vlasů dobře vymýt. Při prvních dvou mytích blátem jsem se dočkala krásně zvlněných čistých vlasů (použila jsem jen bláto, žádný šampon, kondicionér nebo stylovací prostředky), po dalších mytích mi ale přišlo, že kondice vlasů se zhoršuje a že se na ně rychleji "lepí" nečistoty. Vyřešil to sulfátový šampon a následné mytí balzámem, k dalším pokusům už jsem se ale neodhodlala. Možná někdy v budoucnu.


Obávám se, že kilové balení mi vystačí na další tři roky, ale proč měnit něco, co funguje...

Mějte se hezky!

6 komentářů:

  1. Tak to ráda vyzkouším, jen nevím kam pro to jít..A kde jsi ho prosím koupila ty :)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Malmö na Drottningtorget. Objednat v nějakém e-shopu určitě půjde taky ;)

      Vymazat
  2. tak čisté rasul jsem ještě nezkoušela. určitě jsem měla nějakou masku krémovou předmíchanou. jo a možná jsem někdy zkusila takovou tu práškovou rasul, ale nebyla úplně čistá... no každopádně teď mám doma nově bahno z mrtvého moře a sice to byl na obličeji dost fičák, ale ty výsledky se mi po prvním použití fakt líbí, doufám, že mi to vydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať Ti to vydrží :)

      Já jíly celkem můžu a ze zářezů na pažbě mám nejradši právě rasul. Červený ok, zelený NE.

      Vymazat
  3. Rhassoul mám doma a sem tam ho použiju na umytí celého těla, ale abych řekla pravdu, moc mě nebaví - vadí mi to, že nevoní. Taky jsem ho zkoušela i na vlasy, ale z mých jemných a superkluzkých vlasů, ze kterých sjíždí gumičky a vypadávají sponky, vyrobil jednu velkou zacuchanou nerozčesatelnou koudel :-D Navíc byly ty vlasy takové lepkavé a na hřebenu mi zůstával šedý povlak, takže po dvou pokusech jsem to vzdala.
    Asi ho zkusím jako masku, to mě ještě nenapadlo. Mám hodně citlovou pleť a tohle by mi mohlo vyhovovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rasul na vlasy zavání mystikou :) Někdo si to pochvaluje, mně stejně jako Tebe neuchvátil. Naučila jsem se jen kaši na vlasy po pramenech nanést, nemnout ani nemasírovat. Přesto byly vlasy po usušení takové nijaké, balzám na mytí je prostě lepší.
      Ta absence vůně, kterou zmiňuješ, mě ani nenapadla :) Ale spontánně mě po přečtení napadlo, že mně rasul voní, mám ráda vůni zeminy. Vůně země po děšti je jedna z nejpříjemnějších, které jsem měla možnost očuchat. Dokonce bych dovedla rozlišit, odkud ta zem po děšti je, jaké je roční období a přibližná denní doba atp. Vůně přírody mě vždycky fascinovaly.

      Ale zpátky k jílu - mnohem víc si vůni uvědomuju u červeného jílu, tam je hodně výrazná.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!