pátek 4. ledna 2013

6 Jak bojovat proti pocení a zápachu přírodní cestou

Pěkný pátek všem!

Mám za sebou první pracovní týden a hlava mi jde kolem ze všech zákonů, nařízení a právních kliček. Dnes jsem se začala setkávat i s klienty a konečně se cítit víc na tom správném místě. Kolegové jsou velice vstřícní a nápomocní, nadřízený ke mně běhá dvakrát denně a starostlivě se vyptává, jestli je všechno v pohodě :) Jo, je, díky za optání. Jen se mi včera zdálo o tom, že jsem neprošla celým školicím procesem ;) 

S nervozitou souvisí i dnešní post a dobrý odpich najdete v článku od Healthy Beauty. Ač se nijak dramaticky nepotím, nervozita se u mě pocením projevuje. A že jsem dnes měla jako novicka důvod! 

Co na/proti pocení používá většina lidí (tohleto je sporné, vy, co jezdíte MHD, asi víte svoje), jsou deodoranty nebo antiperspiranty. Rozdíl mezi nimi najdete třeba tady (výborná stránka, mimochodem). Jejich účinky se dají shrnout asi takto:

1) Deodoranty obsahují antibakteriální složky (a parfém), které snižují riziko, že pot bude zapáchat. Nezabraňují tedy pocení, jen nedovolí potu, aby se rozkládal a páchl. 
2) Účinnou složkou antiperspirantů jsou naproti tomu hliníkové soli, které mají tvorbu potu potlačovat tím, že dočasně ucpou póry nebo je zatáhnou (pot ale nikdy nejde zastavit úplně). Antiperspiranty často obsahují parfém, takže plní i funkci deodorantů. 

O hliníku a hliníkových solích jste asi slyšeli v souvislosti s Alzheimerem a rakovinou prsu. Je podle mého na každém, aby si o tom dohledal výzkumy a sám si udělal závěr. Sama jsem deodoranty, antiperspiranty a skutečné dryáky typu driclor používala (ten poslední jmenovaný hlavně přes léto). A přestala jsem s nimi ne ze strachu z Alzheimera nebo rakoviny, ale kvůli tomu, že jsem chtěla být konzistentní a používat přírodní, neškodlivé alternativy všude, ne jen v pečující kosmetice. Přírodní deodoranty lze vygooglit bez problémů, s antiperspiranty už počet výsledků klesá. Kamenec draselný bývá účinnou látkou právě deodorantů, má antiseptické účinky a snižuje dramaticky rozklad potu a následný zápach.

Moje osvědčené deodoranty jsou tyto dva:

Crystal Body Deodorant, 100 g

Používám tento deodorant asi dva měsíce a aplikuju ho podle návodu na zadní straně, tzn. těsně po vykoupání nebo sprše, dokud je pokožka ještě vlhká. Přejedu jím několikrát celé podpaží a nechám oschnout. Deodorant funguje velice dobře - potím se stejně jako jindy, ale když si v soukromí koupelny, toalety atp. prsty přejedu podpaží a přičichnu, nesmrdím (ano, může to být pro některé nechuťárna, ale některé věci si ověřuju). Deodorant je bez parfemace a neměl by způsobovat alergii. Neotiskuje se na tmavé oblečení, není v podpaží mazlavý bezprostředně po aplikaci. Je to prostě jen kus bílého, tvrdého "kamene", přesto v kombinaci s vodou do puntíku plní svůj úkol. S uspokojením jsem mohla konstatovat, že zvládne i lekci body pumpu, kdy ze mě pot doslova leje. Ale nesmrdím a to mi stačí. Ostatně cvičím proto, abych se potila, Nicnedělání s nicnepocením zvládne každý. 

Deodorant u mě funguje minimálně dvacet hodin, což je asi nejdelší doba, co jsem v civilizaci a za běžného denního režimu (práce, tělesná aktivita aka cvičení) bez sprchy. Déle jsem to nezkoušela, přenechám to jiným. 

Informace na zadní straně udává, že při každodenním použtí vydrží deodorant cca rok. To je podle mě slušný poměr cena-výkon. 



40 g

Pro cestovní účely jsem sáhla po menší verzi. Rozdíl je jen velikosti a tvaru. Účinky a vlastnosti jsou naprosto stejné. Jo, málem bych zapomněla - tenhle se nevysouvá; je zasazen do plastového podstavce a víčko se na podstavec šroubuje. 

Oba dva deodoranty lze použít i na jiné části těla, kde je pach hendikep - třeba chodidla. Ale to jsem nezkoušela, fusakle měním denně a punčocháče peru obden. 


Crystal Body Deodorant, Crystal Essence, Mineral Deodorant Roll On, Chamomile & Green Tea (50 ml)


Méně populární společník v mé koupelnové skříňce. Je to klasický kuličkový deodorant. Je parfémovaný (v tomto případě heřmánek a zelený čaj), není třeba ho vlhčit.  Nanáší se taktéž na čistou, umytou pokožku. Konzistence tekutiny v plastové lahvičce je středně hustá. 

Účinkuje, jak má v popisu práce. Přesto jsem ho nespotřebovala a raději objednala jiný, nevyhovuje mi totiž vůně. A to z čistě subjektivních důvodů. Voní svěže, jemně a lehce. Ale připomíná mi parfém, který v mých dětských letech nosívala příbuzná, děsná klepna a vůbec jeden z mých nejmíň oblíbených příbuzných. 

Takže mu z klidně dejte šanci. Pravděpodobnost, že vaše příbuzná je stejná nepříjemná drbna používající podobnou vůni, je minimální. A deodorant jde koupit třeba i v levandulové variantě nebo úplně bez voňavé složky. 


Pokud raději experimentujete (mně se na tomto poli nechce, byť jsem jinak svolná), googlete a vyrobte si vlastní deodorant. 

Mějte se hezky a užijte si víkend!

6 komentářů:

  1. Kde tieto deodoranty kupujes? Ja mám v podstate to isté, ale z DM od Balea. Stál 60kč, už ho dojíždím a vydržal mi skoro dva roky. :) Takže bomba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Názvy jsou klikatelné, dostaneš se rovnou do e-shopu ;)

      Vymazat
  2. J8 jsem letos vyzkoušela Rexonu Maximum Protection. Relativně funguje ale bohužel mě čeká asi nějaké tvrdší řešení v podobě botulotoxnu. Trochu se toho bojím ale prej je to účinné. Četla jsem si článek o aplikaci botulotoxinu tady http://www.plastickachirurgie.com/poceni-lecba-p275.html a pořád váhám. Crystal body jsem zkoušela. Překrásně a jemně voní. Ještě potvrzuji že Balea z DM je taky fajn. ale nevydrží vonět dlouho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať zákrok dobře dopadne! Crystal Body opravdu moc hezky voní (levandule), fajn že jsi spokojená.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Tak Driclor byl pro mě malý očistec :D myslela jsem, že se bolestí zblázním a červenou kůži jsme měla ještě dva dny :D
      Spíš bych doporučila SweatStop nebo něco přírodního.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!