středa 21. listopadu 2012

11 BM - moje péče

Včera jsem nakousla balzámovou metodu, dneska vám ukážu svoji vlasovou kosmetiku. Vlasy si v současnosti umývám jen balzámem (resp. dvěma), i když vlastním šampóny, které jsou bez SLS, silikonů a parabenů. 



TRESemme Naturals se sice už na etiketě chlubí tím, že je silicon-free, ale stejně mě nepřesvědčil, dokud jsem nenasísla do složení a neshledala, že neobsahuje ani sulfáty. Neobsahuje opravdu ani jedno. Používám ho hlavně do délek, protože ke kořínkům je dlouhodobě trochu těžký. Stříbrný balzám jsem si pořídila hlavně kvůli melíru - neutralizuje stejně jako stříbrný šampon oranžové odstíny, které se během přechodu z tmavé na světlejší  barvu vyskytnou skoro vždycky. 

Největší balzámový favorit tu ale nemám, protože drahý v koupelně uklízel a prázdné balení na vaně logicky skončilo v koši. Tak ho tu máte aspoň z netu: 

Tenhle balzám obsahuje pouze 6 složek: vodu, Cetearyl Alcohol,
Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Hexylene Glycol, Citric Acid, Sodium Benzoate

Umývat si vlasy jen balzámem není tak divné, jak to zní. Prostě to jen nepění. Stačí jen nejdřív použít poslední šampón (bez silikonů, ale se sulfáty) a pak už stačí jen balzám. S balzámem je třeba pokožku hlavy a vlasy u kořínků o to víc mnout, ale zároveň pokožku i masírujete, což by teoreticky mělo podporovat růst vlasů. Balzámu používám na mytí o něco víc než dřív šampónu. Vmasíruju ho do vlasů a mnu a mnu. Od kořínků do délek. Pak stačí jen vymýt vodou (studená je výborná pro lesk) a nechat na vzduchu uschnout. Fén vlasům neprospěje. Ti, kdo chtějí mít pěkně definované vlny, si mokré vlasy zabalují do bavlněného ručníku a nechají je v něm proschnout. Pak stačí si do vlasů vmnout trochu gelu na definici vln (nepoužívám, ale Wella je prý v tomto jednička) a namačkat vlasy. Taky ostatní přípravky (gely, antiheat spreje, tužidla atp.) by měly být bez silikonů a sulfátů a dobrá zpráva je, že takové lze v drogeriích najít. 


Poslední šampón - bez silikonů, zato se sulfáty.
Balea účelu poslouží výborně. 



Tím, že vlasy nejsou vysušovány sulfáty a zapouzdřeny silikony, dostávají vlhkost zvenčí. U majitelek kudrnatých a vlnitých vlasů to znamená, že se vlasy přirozeně začínají samy vlnit a kroutit. Podpořeny gelem jsou vlny ještě zřetelnější. Ti, co mají rovné vlasy, se vln asi nedočkají, ale to neznamená, že pro ně BM ztráci smysl. 

Dalším plusem je i lepší stav pokožky hlavy. Nedráždíte ji sulfáty a silikony, pořádně ji při každém mytí masírujete a tak má kůže možnost hospodařit s produkcí mazu jinak než dřív. Co jsem se dočetla, většinou si slečny a paní, které BM holdují, myjí vlasy ne už obden nebo každý den, ale dvakrát nebo jednou týdně. Mně asi dva měsíce trvalo, než jsem "obdenního" mytí přešla na mytí dvakrát týdně. Teď se mi vlasy mastí míň.  

Je praktické si poslední šampón schovat, protože sem tam se stane, že se člověk vypraví ke kadeřnici (a ty většinou silikony milují). V BM lze pokračovat i poté, jen je zase zapotřebí vlasy nejdřív umýt posledním šampónem, aby se silikony vymyly, protože balzám aplikovaný na silikony ztrácí smysl. 

Moje vlasy vypadají poslední týdny takhle... Nejsou čerstvě umyté a navíc dnes po cestě z práce kvalitně mžilo. Normální vlasy, ale rozdíl oproti dřívějšku cítím znatelný. 




(Pomiňte prosím kapky na zrcadle a nerovnoměrnou barvu - je to dáno melíry, které ne vždy optimálně chytly.)

Na internetu najdete balzámovou metodu a její varianty pod názvy "co-washing", "Tightly Curly Method" nebo "Curly Girl Method". 

Příjemné surfování! ;)

11 komentářů:

  1. Nějak si nedovedu představit, že bych si vlasy myla jen balzámem, ale zas na druhou stranu, proč ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to trochu nezvyklá myšlenka. Ale i balzám umyje výborně.

      Vymazat
  2. Trochu off topic, ale máš krásný "V" tvar těla.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná off topic, ale děkuji :) Hlavně že záda drží pohromadě.

      Vymazat
  3. ahoj - mám otázočku - ked by som chcela skusit tuto metodu umyvania balzamom, tak mozem pouzit ako "posledny" sampon napr. alverde, ktory je bez silikonov, ale ma sulfat, ktory sa vola Sodium Coco Sulfate, co je asi prirodny sulfat, myslis, ze pri tejto metode bude mat rovnaky ucinok?
    a nasla som potom tento koncdicioner na uz to samotne "samponovanie - umyvanie" - http://www.beautymarket.sk/index_main.php?page=product&id=1233&desc=Joico_._Structure_._Joico%20Structure%20Cleanse.html
    podla tohto vlastne nema ziadnu z tych neziaducich zloziek, takze s tym by sa to dalo vyskusat, ci?
    btw. super blog, ziadne otrepane temy a dookola tie iste "sponozorovane" produkty. drzim palce len tak dalej, paaaa. ginny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, to je asi otazka pro zkusenejsiho chemickeho laika :) Ja bych se obavala, ze coco-varianta nebude tak ucinna a silikony nevymyje dokonale, coz prave klasicky SLS/SLES dokaze.
      Ja mam v zasobe levny sampon od Baley a pouzivam ho jako vymyvaci, kdyz potrebuju vymyt silikony treba po navsteve kadernika (oni maji silikony v oblibe).

      Vymazat
    2. Zapomněla jsem na kondicionér, na který jsi dávala odkaz. Ten vypadá dobře, i když přesné složení jsem na stránce nenašla. Jako umývací se samozřejmě dají najít i levnější, ono se totiž balzámu při umývání spotřebuje víc než šamponu.

      Děkuji za přízeň, ginny, měj se hezky! :)

      Vymazat
  4. dakujem za odpoved, priazen budem prejavovat aj nadalej:-))

    OdpovědětVymazat
  5. a kde jsi koupila ty balzámy prosím?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V nejbližším obchodě. Neutral a Grazette ale asi na českém trhu nejsou.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!