úterý 25. září 2012

0 Jak posilovat nejsilnější sval v těle - úvod

Nacházím se v poloprázdném bytě, okolo mě stojí tři krabice s nádobím, zimním oblečením a hobby-věcmi.  Našel čas pro poslední příspěvek z mé Observatoře, jak jsem svůj útulný byt kdysi pojmenovala. Z bezprostředního centra města a veškerého dění se stěhuji asi 400 metrů dál, do nádherného prostorného bydlení s výhledem na park. Do centra budu mít pořád blízko, ale už nebudu muset zavírat okna, aby mě nerušil hluk z ulice. Co si víc přát? Snad jen aby ten velký pavouk, který na mě dnes v novém bytě před koukal z pod vany, když jsem do skříňky stěhovala svoje zkrášlovadla, nadobro zmizel. Sám od sebe to asi neudělá, a tak mám neblahý pocit, že o adrenalin bude hned zkraje postaráno. 





No, chtěla jsem se však rozepsat o kondici. Poslední příspěvek byl o základech posilování a dnes to bude o posilování toho nejsilnějšího svalu, který v těle máme - srdce. Každý má asi svoji představu o kondici, a tak ji ostrouhám do té nejprostší biologické definice. Kondice = VO2-max. Neboli: kondice vyjadřuje aerobní kapacitu organismu. Neboli: kolik kyslíku maximálně je srdce schopno spotřebovat. Když v klidu sedíte a čtete knížku, je spotřeba kyslíku malá. Jakmile se zvednete, abyste si došli pro něco do ledničky, spotřeba se zvyšuje. Srdce bude pumpovat ještě víc, až se to, co jste si donesli z ledničky, budete snažit vyběhat. A až vás při tom běhání bude honit medvěd, možná se dovíte i svoji absolutní VO2-max. Pokud má medvěd vyšší VO2-max než vy, tak hodně štěstí a děkuji za pozornost. Snad vám tyhlety řádky neproběhnou hlavou jako poslední. Pokud jste medvědovi utekli a přesto stále toužíte vyčíslit VO2-max, případně jste na medvěda vůbec nenatrefili, zavolejte nějakému sportovnímu lékaři. Kondici vám změří taky, ale nebude u toho taková legrace.

Jednotka vzorce z předchozího odstavce je litr za minutu, ale to teď není zas až tak důležité. Čím vyšší hodnota, tím větší kondice. Jasné jak facka.

Stejně jako cokoli jiného v životě můžou být faktory, které kondici ovlivňují, značně nespravedlivé - věk, pohlaví, maximální puls (který tréninkem ovlivnit nelze), výchozí trénovanost organismu (pomyslete na medvěda). To všechno kondici, resp. hodnotu kondice ovlivňuje. Dobrá zpráva je, že stejně jako všechno nespravedlivé v životě lze i kondici zlepšit snahou, systematičností a důsledností. 


Chcete/potřebujete kondici potrénovat? Potom vás bude zajímat intenzita pohybu, doba pohybu a frekvence pohybu. Příklad s medvědem: narazíte-li na medvěda-sprintera, bude intenzita úprku velice vysoká. Jak dlouho budete sprintovat, záleží na trénovanosti medvěda, ale asi to moc dlouho nebude (medvěd není rozený sprinter). To s gepardem byste si užili víc. No a frekvence takového sprinterského tréninku? Možná to bude jen jednou jedinkrát a pak utrum (nejen s tréninkem), možná vyhledáváte sprintersko-adrenalinové zážitky cíleně a opakovaně. Každopádně si dejte pár dní pohov, než zase do lesa vyrazíte, ať stihnete utéct i příště. Tělo se totiž po vysoce intenzivní zátěži zotavuje pomaleji.


Narazíte-li na medvěda-vytrvalce, bude intenzita vašeho pohybu poměrně nízká (až tedy přijdete na to, že dotyčný medvěd je vytrvalec. Škoda, že se nelze zeptat předem, aby člověk věděl, jaké tempo nasadit.). Naproti tomu si přijdete na své, co se týče doby prchání. Půjde po vás pomaleji, ale jistě.  A kdy si zas vyběhnout do lesa na další randez-vous s chlupatým kámošem? To záleží opět na tom, jak brzy se dáte do kupy na další rundu. Obecně ale platí, že čistě vytrvalostní trénink svaly "nehuntuje" tak jako rychlostní. Tvoří se během něj méně kyseliny mléčné. 


Suma sumárum, pro zlepšování kondice existují dvě základní metody: vytrvalostní a intervalová.


Proč a jak je zařadit do svého každodenního života, rozeberu v příštích dnech. 



Krásný podzimní podvečer! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!