čtvrtek 29. října 2015

6 Halloween TAG

Děkuji Blekotě za námět k TAGu, jež si můžete přečíst u An nebo u původkyně nápadu Moory

http://www.bysand.fi/?m=201110&paged=2

Takže ten Halloween. Tak ten já neslavím, resp. neslavím ho ve smyslu "netopýři, dýně, strašení, koledování a sladkosti, horrory během halloweenského víkendu" atp. Halloween je pro mě spojen spíš s útulnými Dušičkami, rozsvícenými lampami a lampičkami, zapálenými svíčkami, vřesem v květináčích a truhlících, vůní smrkových větví a věnců, extra vzpomínkou na nejbližší zesnulé. Velká část mých příbuzných zemřela na konci listopadu (nešlo o žádnou hromadnou nehodu), v období, kdy už je podzim pochmurný a sychravý, přibývá tmy a do slunovratu je daleko. Ač to může znít morbidně, vlastně mi listopad přijde jako naprosto přirozený měsíc k umírání, když pomyslím na to, co se v tu dobu děje v přírodě. Pro lidi, unavené stářím a nemocemi, je myslím naděje v podobě Lucie (noci upije) a slunovratu už moc vzdálená. 

Ale zpátky k Halloweenu... Ten je pro mě osobně oslavou světla ve tmě, oslavou návratu domů. Ať už to znamená cokoli. (Třeba když se na kole přibližuju k domovu a z dálky vidím rozsvícenou lampu na okenním parapetu. Máme tam timer, chytrá věcička.)

Švédsko je vůbec kouzelnou zemí plnou světel a světýlek, jakmile se dny začnou krátit. Čajové svíčky se prodávají po stovkách a já se vždycky ráda zatoulám do oddělení se žárovkami, lampami všech velikostí, extra stínítky. Po změně času na zimní se s Mužem skoro každoročně jezdíváme podívat na světelné instalace do jednoho menšího městečka. Většinou se jedná o několikakilometrovou procházku městem a parky, kde průvodce dělají hlavně tma, sychravý podzim a různě nasvícené stromy, budovy, mosty, rákosí v jezírku a tak dál. Vypadá to pohádkově! A ta atmosféra, když společně s dalšími lidmi, kteří přijeli za úplně stejným účelem jako vy, putujete po světelné stezce! Neskutečně útulné, zvlášť když procházku zakončíte v kavárně u hrnku s horkou čokoládou a na hotelu se pak zavrtáte pod peřinu, pořád ještě napůl omámení z kontrastu tmy a světel a znavení chladným vzduchem a pár kilometry v nohách. 




1) Oblíbená věc na Halloweenu?
Útulnost - teplo doma, sychravo venku. Světlo doma, tma venku. Vůně vřesu a jehličí, půdy, tlejícího listí a mrazíků. Předzvěst zimy, studený vzduch v plicích, když jdu běhat. 

2) Jaké jsou tvoje oblíbené Halloween/strašidelné filmy?
Na strašidelné filmy a horrory nekoukám.

3) Svítící dýně (Jack-o-lanterns) - ano, nebo ne?
Ty se mi strašně líbily v mých čtrnácti a pamatuju si, jaká byla práce s vydlabáváním a s těmi zatraceně kluzkými semínky! Jinak svítící dýně nevedu, mnohem raději mám lucerny a lucerničky - závěsné, na stojáka u dveří atp. 

4) Netopýři, nebo černé kočky?
Jednoznačně kočky a to kdykoli během roku. 

5) Jakou nejdivnější věc vlastníš?
Sušenou rybu, kterou jsem si před čtyřmi lety přivezla z Ruska, ta by se těžko vysvětlovala návštěvám. Přežila s námi dvoje stěhování, Mužovy pokusy se jí nenápadně zbavit či pády na zem, když zpoza poličky vytahuju jiné artefakty k pečení a vaření (to zní trochu čarodějnicky, že?).
Harry Potter v ruštině a latině, to mi ale divné nepřijde. A určitě by se našlo i pár jiných věcí. Když já mám pocit, že divné nejsou, takže nejsem s to je rozlišit od těch, co u někoho doma člověk normálně očekává.

6) Věříš na duchy?
Věřím na energii, rovnováhu a na duševní (duchovní?) komunikaci.

7) Použila jsi někdy Ouija tabulku?
Nevím, co to je, a googlit to pro jistotu nebudu. Ještě se budu bát.

8) Jakou urban legend máš ráda?  
Na žádnou si teď nevzpomenu. 

9) Co uděláš, když ti přes cestu přeběhne černá kočka?
Začnu na ni volat, abych si ji mohla pohladit. 

10) Oblíbené jídlo z dýně?
Polívka, chleba. 

11) Čarodějnice nebo upír?
Nevím, v jaké souvislosti. Ale rozhodně čarodějnice (nejlíp takové jako madam Prýtová, profesorka McGonagallová nebo Michelle Pfeiffer v Hvězdném prachu). Upír? Proboha, vždyť já se ošívám i u líbání na krk, ještě aby mi tam někdo zatínal tesáky. 

12) Jaký nejstrašidelnější film jsi viděla?
Viz výš, na strašidelné filmy nekoukám. Mám ždibec živější fantazii než většina lidí, které znám, a strach a lekačky mi nedělají fyzicky dobře. Občas se teda na něco podívám, ale spíš omylem. Třeba když Muž domů donesl "nový film s Bradem Pittem, budem koukat dnes večer u vína, co říkáš?" Ne že bych čekala další Legendu o vášni, ale žánr World War Z mě trochu zaskočil. Další filmy, z nichž mě dost lechtalo v žaludku a které mi přivodily zvýšený tep (a které jen tak nezapomenu), jsou Eden Lake a The Road. Ten druhý možná není ani tak horror, ale viděla jsem ho přibližně dva měsíce po narození Minicyklistky a následující týdny doma potají hromadila konzervy všeho druhu a měla naprosto jasnou představu, co všechno rodině sbalit do rance, kdyby došlo na nejhorší, a jak to stihnout během dvou minut. Dokonce jsem se i zaobírala myšlenkou vykopat někde v lese zásobárnu s tím nejnutnějším k přežití. Prostě ještě doznívala hormonální bouře z šestinedělí a v kombinaci s apokalyptickým thrillerem mi to dost narušilo spánek.

13) Byla jsi někdy u kartářky?
Ne. Co by mi tak asi řekla nového? Sama sebe znám nejlíp a znám se dost dobře na to, abych věděla, že mentální energii, kterou vynakládám při přemýšlení, je lepší směrovat tvořivým směrem. Ne se zaobírat obavami. Občas (většinou po nějaké citové krizi, když čerstvě zaschly potoky slz) si jakože na mobilu vyložím karty sama, ale vykládám je tak dlouho, dokud mi nevyjde něco echt pozitivního. Respektive já si i v tom negativním najdu pozitivní stránku, takže se rychle vzchopím a jdu dělat něco pro to, abych svoje problémy vyřešila. Což většinou znamená nejdřív se na to vyspat a pak se uvidí. 

14) Máš někdy husí kůži?
Jo, momentálně nejčastěji ve středu v šest ráno, když lezu do bazénu. Chodím do kraulařské školy. 

15) Oblíbený sériový vrah?
Fascinují mě lidi inteligentní, s integritou, nemusejí to nutně být sérioví vrazi. John Doe ze Sedm

16) Nejméně oblíbená věc na Halloweenu?
Komercializace. Stejně jako u Vánoc či Velikonoc. 

17) Vyfotila jsi někdy ducha?
Ne. 

18) Vlezla jsi někdy do opuštěného domu nebo jiné budovy? 
Ano, když sbíráte kešky, není někdy zbytí. Nebylo mi u toho zrovna dvakrát dobře, asi jako by nebylo většině lidí. 

19) Nejdivnější náhoda, která se ti stala?
Když jsem ještě bydlela doma v ČR, často jsem se setkávala s jedním mužem. Spíš mužíčkem. Malého vzrůstu, velice hubený, krátkovlasý, hladce oholený, specifický styl chůze. Chodil buď sám nebo s malou čivavou. Náhodou jsem třeba po cestě do hudebky zvolila jinačí trasu, a on se objevil za dalším rohem. Natrefovala jsem na něj na svých běžeckých trasách městem. Když jsem dojela domů ze zahraničí, tutově jsem na něj narazila během prvních dnů po příjezdu. Potkávala jsem ho minimálně jednou týdně, od svých patnácti do doby, než jsem se přestěhovala do zahraničí, a časem mu začala přezdívat anděl strážný. Nakonec jsme mu tak začali v rodině říkat všichni. "Dneska jsem viděl tvého anděla strážného," říkal mi třeba občas táta, když jsme si volali a já už ve městě nebydlela. Nikdy jsme se s andělem strážným nepozdravili, já jsem se vždy jen pro sebe usmála, ráda, že ho zase vidím a že všechno je, jak má být. Naprosto netuším, jestli si mě vůbec všiml, když jsme se tak často míjeli, a jestli jsem pro něj něco znamenala. Ani nevím, jak se jmenoval. Loni umřel a mně chybí. Patnáct let pro mě byl andělem strážným a už se s ním nesetkám. Úplně neznámý člověk...     
 
20) Oblíbení fiktivní zlouni nebo monstra, u kterých by sis přála, aby fiktivní nebyli?
Žádné oblíbené zlouny/monstra nemám, ani fiktivní, ani živé. 

21) Máš nějaké fobie?
Nedělá mi dvakrát dobře plavání v tmavé vodě, když nevidím pod sebe. Taky mám krapet strach z výšek (trnou mi u toho nohy), ale občas se svým strachům záměrně a kontrolovaně vystavím. 

22) Byla jsi někdy v Salemu?
Ne. Stejně jako Moora a An jsem byla v Šumperku a Losinách. 

23) Nejdivnější věc, která se ti stala, když jsi byla sama?
Na nejdivnější si nevzpomenu, ale nedávno jsem stála u kuchyňské linky, natahovala se do kredence pro hrnek a kolem šíje se mi naprosto jasně ovinul proud chladného vzduchu. Otočila jsem se, usmála a pokračovala ve vaření. Ať už to bylo cokoli, žiju s tím v míru.

24) Kouzlila jsi někdy?
To nevím :) To, co je pro někoho kouzlení, je pro jiného vědomě směrovaná energie, která nevyžaduje nijak velkého úsilí. 

25) Stalo se ti někdy, že tvoje zvíře vidělo něco, co ty ne?
Zvířátka nemám, ale když jsme v mých -nácti měli kocoura, určitě toho těma svýma velkýma očima viděl víc než já. Zvlášť ve tmě.

26) Máš ráda Pumpkin spice latte?
Neznám, nepila jsem. 

Hezký prvnělistopadový víkend!        

6 komentářů:

  1. Vahala som ci mam clanok rozkliknut, ale urobila som dobre. Vdaka za normalny pohlad na tento "sviatok".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to neni zac, myslim, ze strizlive slavi vetsina lidi. Mne jsou opravdu blizsi Dusicky, hlavne kvuli zazitkum z detstvi - prochazkam na hrbitov, zapalenym svickam, povidani si nad fotkami uz nezijicich pribuznych... Prislo mi to utulne, stmelujici a svym zpusobem i hrejive.

      Vymazat
  2. Ouija je taková ta tabulka s jednotlivými písmeny a ano-ne, po které se jezdí sklenicí nebo čím a "jakože" se tak komunikuje s duchy. :)
    Jinak příjemně zpracovaný tag, hodně mě zaujal příběh se strážným andělem, je někdy zajímavé, co život přinese...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, diky za vysvetleni.
      Jj, zivot prinasi hodne, staci jen vnimat :)

      Vymazat
  3. Ahoj!
    Děkuji, že jsi se pustila do tohohle tagu. Je to moc příjemné čtení. Mám fakt radost :).

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!