čtvrtek 10. září 2015

8 Jak jsem řešila ekzém a vyřešila seboreu (a ekzém...?)

(Povídací příspěvek)

Když měla Minicyklistka necelé dva měsíce, objevila se u ní seborea (víc v tomto článku). Ve třech měsících se na tvářích objevila vyrážka, a o něco později jsem začala řešit suché mapy na zádech a pažích a zároveň mokvavá ložiska v obličeji.


Dětská sestra, k níž chodíme a která dřív pracovala na alergologii (za to velké díky), pojala po probrání mých stravovacích návyků podezření na alergii na bílkovinu kravského mléka (a jahody včetně jiných červených plodů-bobulí). Což znamenalo okamžitou stopku mléčným výrobkům a zevrubné čtení etiket. Při této příležitosti musím udělat dvě odbočky: 1) Do té doby jsem si vůbec neuvědomovala, jak velkou část mé stravy představují mléčné výrobky. Mléko sice skoro nepiju, ale jogurty, sýry, kefíry, máslo... Čili jsem byla nucena překopat poměrně razantně svoje stravovací návyky, ale šlo to, poněvadž lze najít spoustu bezmléčných alternativ. Sóju a výrobky z ní sice nemám ráda vůbec, mandle i para ořechy mi připadají neslané nemastné, ale ovesné mléko, yogurt i zmrzlina mi hodně chutnaly (chutnají). A na pečivo jsem místo másla mazala buď kokosový tuk, s čímž jsem ovšem brzo přestala, nebo nic. 2) V tomto období jsem navštívila ČR a byla vykolejená z faktu, že ovesné mléko stojí přes 40 Kč (v DM) a že na nemléčné jogurty si můžu nechat zajít chuť. Jsem z poměrně malého města, takže mějte pro moje rozčarování pochopení, v Praze či v Brně je situace určitě lepší, ale to mám trochu z ruky. A taky mě zarazilo, jak velké množství potravin prodávaných v ČR obsahuje sušené mléko a vejce...


Seborea v tu dobu z vlasů úplně zmizela, ovšem vyrážka na těle a v obličeji se ani po naprostém vysazení mléčných výrobků nijak nelepšila, třebaže pravidelné mazání hodně pomáhalo. Tehdy sestra poprvé vylovila slovo ekzém, a pro jistotu jsem po poradě s ní vysadila i vejce (další poměrně rozšířený alergen). To už se můj svět smrskl jenom na zeleninu, ovoce (jablka a hrušky, citrusové plody ani banány nefungovaly), chleba, krůtí šunku, sem tam ovesný jogurt, ryby, maso a běžné přílohy. Rozmrzelá jsem byla i z toho, že nemůžu prakticky nic péct (já, která tak ráda peču), protože bez vajec a bez másla se peče špatně (bezmléčná alternativa másla tu sice k sehnání je, ale zas obsahuje palmový olej a tomu se vyhýbám)... 
Na překopaný jídelníček se dá zvyknout, problém však byl, že ani toto dvouměsíční poměrně asketické období nepřineslo očekávanou úlevu. Smířila jsem se tedy s ekzémem a s tím, že na příčinu jsem nepřišla, koupila pyžamo a utěrky z hedvábí a mazala a mazala. Při každém přebalování. Což jakž takž řešilo symptomy (vyrážka, svědění), ale ne příčinu. Jestli vás zajímá, co přesně jsem mazala a jaké výsledky to mělo, tak:
Decubal a CCS krém s 20% obsahem glycerínu: kůži byla sice promaštěná, ale zároveň jakoby suchá pod povrchem; ekzém se nelepšil (ale ani nehoršil, což mi po několika týdnech stále horšícího se ekzému stačilo) a pupínky přetrvávaly;
Purepotions Skin Salvation Intensive Moisturising Ointment: alergická reakce hned po prvním použití a víc škody než užitku (možná je to pro některé velice dobrý krém, já jsem však nadšením neskákala);
Weleda Baby Calendula Oil: promazal, ale nedodal vlhkost, takže kůže byla jen mastná a suchá;
Jarischův roztok: nezabral;
Hydrokortison CCS 1 %: dočasná úleva od svědění po těle, po vysazení se ekzém vrátil zpět.

Triky jako mazání olejem před koupelí či koupel z ovesných vloček atp. jsem taky vyzkoušela, bohužel se minuly účinkem. Asi nejhorší bylo, že jsem nebyla schopna vypozorovat nějaký vzorec a stanovit příčinu, kromě souvislosti s teplem. Ekzém někdy jakoby ustupoval a někdy zase nabíral na síle, aspoň tedy na těle. S rostoucí teplotou venku nebo při delším tělesném kontaktu nastoupilo prudké začervenání a kopřivkovitá vyrážka, které se proměnily v suché svědivé mapy. Obličej byl kapitola sama o sobě - velké mokvavé skvrny na tvářích a pupínky všude od pusy k uším. Pediatr předepsal hydrokortison (na tělo) a jedinou nadějí bylo, že se stav kůže časem zlepší. S čímž jsme se ovšem nesmířili (tedy já jsem už tehdy docela rezignovala), a tak Muž googlil a googlil, až našel dětského alergologa-specialistu a pár týdnů nato jsme jeli - už zase - k lékaři (správně tušíte moji skepsi, moje zkušenosti s lékaři a ekzémem se do té doby daly shrnout do jednoho slova: kortikoidy). Pan doktor byl trochu podivín, nicméně kladl velice logické otázky, které bůhvíčproč nenapadly žádného kolegu předtím, a nakonec jsme z ordinace odcházeli s receptem na krém s kyselinou salicylovou. Důkladně vetřít do pokožky hlavy, nechat působit přes noc, vymýt šamponem a opakovat do úplného vymizení obtíží. Ovšem nejlepší bylo, že do souvislosti dal věci, které jsem já (a všichni doktoři do té doby) brala jako dva oddělené jevy! Totiž seboreu (po které sice nebylo už ani památky) a suché svědivé mapy (domnělý ekzém) po těle.

Jak se ukázalo, vyléčení seborey brutnákovým olejem bylo jen zdánlivé. Symptomy sice zmizely, ale v pokožce hlavy svou aktivitu pořád vykazovala Malasezzia, běžně přítomná v kůži zvířat včetně lidí. Malasezzia je kvasinka zpracovávající kožní maz, který se proměňuje na nenasycené a nasycené mastné kyseliny. Nenasycené kyseliny procházejí kožní bariérou, na což pokožka reaguje nastartováním zánětlivého procesu. Ten se pak projevuje klasickým začervenáním, šupinovatěním a ekzematickou vyrážkou. (Zajímavé mi v tomto kontextu přišlo, že lidé potýkající se s akné na zádech, ramenou a hrudníku trpí pravděpodobně na hodně aktivní kvasinku a že není od věci používání přípravků s kyselinou salicylovou).

Nafasovali jsme tedy už zmíněný šampon a krém s antimykotiky, vzali Minicyklistčinu hlavičku strojkem, abychom se líp dostali k pokožce hlavy, a zahájili léčebnou kůru. Krém jsme vysadili po cca dvou týdnech, po dalším měsíci jsme pak přestali i se šamponem. Na tělíčku se pak už vyrážka neobjevila, ovšem s každodenním promazáváním antiekzémovým sérem jsme pro jistotu nepřestali. Musím přiznat, že pro nás návštěva alergologa a hlavně následné zlepšení byly obrovskou úlevou, nějak jsem totiž z hlediska rodinných anamnéz nemohla pobrat, že se nám narodil ekzematik. Nuž, že Minicyklistka má reaktivní kůži, je evidentní, naštěstí se však nepotvrdilo podezření na ekzém. A co tedy mokvavá ložiska v obličeji? Kortikoidy jsem na obličej samozřejmě nemazala. Abych se zbavila otevřených ran, mazala jsem okraje vysušujícím krémem na opruzeniny (Weleda Nappy Change Cream). Po vytvoření krusty jsem obličej začala ošetřovat už jednou zmíněným sérem a brzo pozorovala výrazné zlepšení. Zvlhčit a promazat, to byla moje mantra - jinými slovy zamknout vlhkost v kůži na co nejdelší dobu. Tím, jak kůže byla zvlhčená, přestala zakrátko svědit a Minicyklistka se tak přestala škrábat. Dnes se sem tam objeví pupínky (hlavně po pozření kyselého ovoce, když si malá rozšmrdlá sliny po obličeji), ale rozsáhlá vyrážka nebo mokvání jsou už úplnou minulostí.

Co říct závěrem... Asi že jsem ráda, že jsme nakonec přišli na příčinu a že příčina byla léčitelná. Takhle zpětně, když vím, jak co spolu souviselo, je všechno jasné jako facka, ale plácat se v tom a nevědět nebyl žádný med.

Kdo si chce o kvasince přečíst něco víc a přesněji, může zde:

http://www.medicabaze.cz/index.php?sec=term_detail&categId=9&termId=1445&tname=Dermatitida+seboroick%C3%A1, 150909
https://en.wikipedia.org/wiki/Malassezia, 150909
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3162261/, 150909
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970831/, 150909
http://www.acne.org/messageboard/topic/265964-malassezia-pityrosporum-folliculitis/, 150909
http://blogg.acnespecialisten.se/hur-ska-man-behandla-seborroiskt-eksem-seborre-och-vad-ar-det/, 150910

8 komentářů:

  1. Ahoj, díky za skvělý článek. Bylo to velmi poučné. A hlavně jsem ráda, že to dobře dopadlo.
    Tady v Čechách jsem se setkala s přístupem dermatologů ve stylu "zkusíme předepsat tohle a pokud to nezabere, tak předepíšeme něco jiného". Poněkud smutné.
    My máme v rodině celiakii a lupénku, takže jsem zvědavá jestli naše malá něco z toho podědí (doufám, že nic, ale snažím se na to psychicky připravit).
    A k těm alternativám kravského mléka - tady v Praze se v hypermarketech dá sehnat ovesné mléko, mandlové, rýžové apod. Ale taky to stojí v rozmezí 40 - 60 Kč za litr (podle druhu a případné akce). Ale jak je to v menších městech to fakt netuším. Ještě mě napadá, že ve vietnamských večerkách mívají litrové balení kokosového mléka v tetrapaku, i když to se taky nehodí ke všemu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosove mleko moc nemusim, ani kokosovou smetanu, ta chut je hodne specificka. Snad se vyber brzo zvetsi, alergici to nemaji lehke.
      Hezky den, at se u male pripadna alergie nespusti!

      Vymazat
  2. Kdybys tu napsala, že držíš bezmléčnou a bezvaječnou dietu, mohla jsem ti hodit pár tipů, aneb zdraví vás alergik na kravské mléko a vajíčka. Je dobře, že se alergie nakonec nepotvrdila, není zrovna jednoduché tuhle dietu držet, pokud si člověk nepřipravuje všechna jídla sám. Mléko a vajíčka jsou tu v potravinách opravdu všude, i tam, kde by je člověk nečekal, takže žiju převážně ze základních surovin a vařím si doma. A rostlinné náhražky jsou tu drahé, a navíc nejsou moc dobře dostupné. V menších městech (z jednoho původně pocházím) jen v DM drogerii, sem tam mají něco (s notnou vysokohorskou přirážkou) v místních zdravých výživách, a teď bydlím v Brně a i tady musím vědět, kam pro co jít. Úplně u vytržení jsem byla třeba ve Francii, kde i ve vesnickém supermarketu měli mnohem větší výběr rostlinných alternativ k mléčným výrobkům, než v Brně ve velice dobře zásobené zdravé výživě. A právě ani ve Švédsku jsem s touhle dietou neměla nejmenší problém.
    No nic, jdu studovat odkazy, protože s akné v dekoltu bojuju už několik let. Tenhle článek pro mě byl zajímavý od začátku až do konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mas pravdu, clovek musi pri bezmlecne a bezvajecne diete vsechna jidla pripravovat sam. To mi ani tak nedela potize, doma varime a peceme ze zakladnich surovin, polotovary nevedem. Jen to chce prehodit vyhybku v mysleni a bud nahrazovat mlecne produkty a vejce, nebo prestat nahrazovat. Mne to teda hodne otevrelo oci a jsem za to rada. Mleko nepiju ani ted, misto vajec pry dobre funguje "pofiber" (svedsky, cesky nevim, ale mela by to byt 70% vlaknina slozena z pektinu, hemicelulozy aj.) . Taky doted min jim atd. atd.
      Mas tip na neco zajimaveho? Recept, nahrazka...

      Vymazat
  3. milá cyklistko,
    to, co popisuješ, jsem si prožila se svým synem, kterému je nyní 14 měsíců - bezmléčná a bezvaječná dieta, kortikoidy, které zabíraly jen ty dny, kdy byly použité a stále horšící se ekzém. Pomohl nám namíchaný krém od pana lékárníka, který mluvil o kvasinkách, ale tu hlavní léčivou složku v krému neprozradil - krém od něj byl poměrně drahý. Děkuji za informaci, že se jedná o kyselinu salicylovou, kterou jsem si už dřív objednávala na aroma-zone.
    Přístup doktorů mě opravdu zklamal - už jen to, že kojící matce radí bezmléčnou a bezvaječnou stravu, přestat kojit, mazat kortikoidy a kupovat nutrilon pro alergiky. Nyní stále kojím, piji mléko, jím vajíčka, kortikoidy nemažu a malý je v pořádku - díky krému proti kvasinkám. Copak o tom kožní lékaři nikdy neslyšeli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli neslyšeli, nebo si to nedají do spojistostí, co já vím. Já jsem ráda, že jsem si dietou prošla, i když to byla celkem (dost) otrava. Chápu naši sestru, že s medikací chtěla počkat co možná nejdéle a že hledala příčiny, které většinou bývají nasnadě. Od kojení mě naopak nikdy neodrazovala a byla ochotná mi dát vzorky umělé bezmléčné výživy zadarmo, kdyby na to došlo. Naštěstí nedošlo.
      Chápu, že Tě přístup zklamal, rodič chce většinou vědět příčinu, nejen léčit symptomy.
      Přeju vám hodně zdraví! .

      Vymazat
  4. Zdravím vás moc děkuji za tento článek. Momentálně se s mojí malou 4 mesicni holčičkou potykáme se stejnymi příznaky a jsme zoufale. Co si počít dají se dané preparáty sehnat nebo je musí předepsat lékař?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, předně bych navštívila pediatra a pak by se uvidělo. My jsme krém nafasovali na předpis a krém s antimykotiky je u nás dostupný bez receptu, záleží ale na koncentraci.
      Hodně štěstí, ať se má Vaše malá k světu.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!