pondělí 29. září 2014

13 Kyselý oplach x 3 + jak je to s tou hennou

Umývání sodou by vždycky měl doprovázet kyselý oplach, aby se vyrovnalo pH vlasové pokožky (soda je zásaditá). Na oplach vlasů sahajících těsně pod lopatky (délka ve skutečnosti nehraje roli, protože se oplachuje jen samotná hlava, do délek oplach nemusí přijít) si do půllitrové lahve připravuju vlažnou až studenou vodu, a nechám zhruba 0,5-0,75 dcl místa pro něco kyselého. To něco kyselého jsou v mém případě, v závislosti na tom, co je momentálně doma, 3 věci:


Klasický kuchyňský ocet
Je levný a odvede svoji práci, tzn. dokáže vybalancovat pH hodnotu ve vlasech. Vadí mi však hodně štiplavý pach a fakt, že vlasy jsou po něm jakoby porézní a vlny nevýrazné. Vlasy vypadají lehce natuženě s objemem, ale nejsou měkké. Mluvím hlavně o délkách, pokud oplach steče i i nich. Další umytí následuje většinou po čtyřech dnech.

Citronová šťáva (citronka)
Šťávu z čerstvého citronu nepoužívám kvůli větší pracnosti a ceně (šťáva musí se filtrovat, aby v ní nezbyly zbytky dužiny), v případě nouze vytáhnu z ledničky citronku. Vlasy získají hodně objemu už u kořínků a s umytím můžu počkat dalších pět dnú (ověřeno několikrát za sebou), aniž by vlasy púsobily umaštěně. Vlny se však objevují až po nějakých třech dnech, poté, co vlasy změknou. 

Jablečný ocet
Moje nejoblíbenější varianta - pach není výrazný, vlasy jsou měkké, nadýchané a přitom neplihnou. Nevysušuje svrchní vrstvu jako to může dělat kuchyňský ocet. Vlny se tvoří přirozeně hned po umytí a promačkání, jejich vzhled se samozřejmě dá podpořit stylingovými prostředky, které však vůbec nepoužívám. Po vykartáčování si vlasy opět lehnou do vln, sice ne definovaných a malých, ale vlnitý charakter je pořád výrazný. Vlasy si umývám většinou po dalších čtyřech dnech, někdy po třech. 

V komentářích pod no 'poo metodami umývání vlasů jste se mě ptaly, jak se zásaditá soda snáší s hennou (která většinou potřebuje louhovat v kyselém prostředí, aby pustila víc pigmentu). 
Protože vlasy si "barvím" malým množstvím henny (Jamila henna, která táhne víc do hněda než henna indická), o něco větším množstvím katamu a největší část směsi tvoří cassia a amla, možná nebudete mít stejnou zkušenost, ale ta moje je, že soda se s hennou nepere a pigment u kořínků nevymývá. Ovšem moje barvení jsou ve skutečnosti spíš jen zábaly, složené z jedné lžíce henny, dvou lžic katamu, a po dalších dvou lžících následuje amla a cassia. Směs si připravuju postupně, hennu míchám s horkou vodou a octem, po nějaké hodině přidám katam smíchaný s horkou vodou a současně amlu a cassiu. Nechám odstát do druhého dne, maska většinou nabyde tmavé zelenohnědé barvy s nádhernými fialovými odlesky. Ve vlasech masku mívám max. hodinu a půl. Takže se opravdu jedná spíš jen o zábal a vitamínový boost, ne o barvení.

Pěkné pondělí!

sobota 27. září 2014

0 Antioxidanty - malý experiment s vitamínem E

Antioxidanty v pleťových krémech jsou dost diskutovaným tématem v péči o pokožku, a tak mě napadlo udělat menší pokus - nakolik ochrání vitamín E pleť proti volným radikálům? 

Vitamín E obsažený v krémech není v žádném případě konzervant, chrání jen oleje a tuky před oxidací, tzn. zabraňuje vázání kyslíku a následnému žluknutím tím, že kyslík se váže přímo na vitamín a nikoli na mastné kyseliny. Jeho obsah v pleťových olejích/olejových sérech by neměl přesahovat 0,5-1 %. Nadbytek vitamínu E naopak žluknutí urychluje. Vůbec nejlepší je však přijímat vitamín E formou stravy - velké množství vitamínu obsahují ořechy a semena (mandle, slunečnice), pšeničné klíčky, rostlinné oleje, listová zelenina, avokádo nebo vejce.

Pokus bude dost nepřesný a výpovědní hodnota zkreslená, protože místo vlastní kůže půjdu na trh jen s jablkem, a vitamín E bude zastupovat syntetický dl-alfatokoferol.






S množstvím dl-alfatokoferolu jsem to nepřeháněla, kápla jsem jen jednu kapku a olej rozetřela po celé ploše jablka (na fotkách vždy levá polovina, bez stopky). Obě poloviny jablka nechám stát volně na vzduchu v pokojové teplotě a po 24 hodinách (třetí den to bude po 21 hodinách a pak zase po 24) nanesu čistým štětcem další vrstvu vitamínu E (jedna kapka). Uvidíme po pěti dnech (ve čtvrtek), jestli bude viditelný nějaký rozdíl.

Volně čerpáno z:
http://www.shenet.se/ravaror/evitamin.html 
http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha-Tocopherol
http://en.wikipedia.org/wiki/Tocopherol

pátek 26. září 2014

5 32. týden a pořád aktivní

Dva měsíce do dne D. Na pohyb a cvičení jsem nerezignovala, momentálně to vyhrává chůze po lese, plavání, posilování s thera bandem a uvolňovací cviky. Mám za to, že kdybych se na začátku těhotenství zabořila do gauče a "dopřávala si", byla bych teď v mnohem horší kondici, s bolavými zády a klouby, dýchavičná do schodů a nerudná na okolí. Fakt, že se pořád hýbu úměrně svému stavu, mě nabíjí energií v myšlenkách na nadcházející porod.

Sedm ráno a jde se ven
Mhohem zábavnější než chůze po asfaltu
Posilování zadku a ani se nemusí běžet
Někdy v budoucnu...
Schovám si na příští měsíce
Geocaching je perfektní způsob, jak se dostat na čerstvý vzduch
Posilování s gumou na vyhlídce
Docela mě překvapuje, že mnozí těhotenství vnímají jako nemoc, se kterou je nutné docházet k lékaři, že se rozhodně nesmí to a ono (kromě alkoholu, kouření a dalších návykových látek, tam absolutní zákaz naprosto chápu)... Mám teď na mysli bezproblémová, normálně probíhající těhotenství. Protože mám zkušenost jen ze švédského zdravotnictví, nemůžu dělat závěry ohledně českého, ale z toho, co čtu v českých internetových denících o kontrolách v těhotenství, porodech a porodnicích, je mi docela smutno. Pokud je teda situace opravdu taková, jak ji líčí zpravodajské portály (bezdůvodné urychlování porodu, zbytečná medikace, přístup zdrav. personálu atp.). Chytám se stébla, že o negativních věcech se píše častěji a jsou jaksi víc na očích, než když všechno funguje, jak má... 
Já se na porod začínám opravdu těšit a přála bych si, aby se nesl ve stejném duchu jako doposavadní těhotenství. Držím si palce!

úterý 23. září 2014

6 Růžová voda z drogérie nebo potravin?

Včera jsem zamířila do orientálního obchodu koupit nějaké ořechy a baklavu a napadlo mě poohlédnout se po růžové vodě. Jedna dvoudecilitrová láhev s obsahem určeným k pečení a vaření mě stála osm švédských korun... Ve srovnání s růžovou vodou od Purity Vision je skoro desetkrát levnější. Bude obsah minimálně stejně dobrý jako růžová voda určená přímo ke kosmetickým účelům?
   

čtvrtek 18. září 2014

18 My skin routine

Ještě před pár lety jsem si myslela, že je normální mít v koupelně hafo flaštiček určených k péči o pokožku. Pleťová voda, mléko, krém na noční a denní péči, odličovač, tonikum, vyživující pleťová maska, peeling... V té stejné době jsem s pletí byla na štíru. Nevěděla jsem, že ve snaze se zbavit pupínků jsem pleť vysušovala natolik, takže maz produkovala ještě víc.

Teď mám normální pleť a čím jsem starší, tím míň věcí potřebuju k jejímu udržování. Záleží na momentální formě, v kostce však můžu říct, že mi stačí olej, aloe vera, mýdlo a jíl. A voda! Snažím se (stejně jako u péče o vlasy nebo třeba i jídelníčku) "naslouchat svému tělu" - je to taková omletá fráze, ale spolehlivější a nemilosrdnější princip neznám. Jak se cítím, jak jím, na čem to závisí, jak se to projevuje navenek. Kdy přitlačit a kdy se zase přestat starat skoro úplně. Třeba zatímco v létě nemám skoro zapotřebí pleť nijak extra rozmazlovat, s podzimem a v zimě jsou u mě pleťové masky mnohem častější. 


Jednoho jmenovatele má moje celoroční péče společného - dobrý pleťový čistič. Pro mnohé je možná důležitější výživa pleti, pro mě je nejdůležitějším momentem dne čištění. Čištění a odlíčení jsou pro mě dvě naprosto odlišné věci a myslím, že jsem to tu na blogu už někdy psala - čistit ještě nalíčenou pleť mi připadá stejné jako sprchovat se ve spodním prádle. Prostě nejdřív odlíčit a pak čistit (micelárky nejsou nic pro mě). Odličuju se olejem a pak smývám zbytky makeupu a nečistoty mýdlem a vodou. Klidně i dvakrát - raději to, než si pořídit dryák, který pleť vyčistí napoprvé, ale vysušuje. 

V létě se pleti moc nevěnuju, dávám si jen záležet na tom, abych se nespálila. Olejem/krémem se většinou se mažu jen večer, ráno obličej jen opláchnu vodou a tím to hasne. Používám minerální kosmetiku s "vestavěným" ochranným faktorem, nebo se na makeup vykašlu úplně a namažu se jen krémem obsahující mechanické blokátory. Málokdy se mi stává, že pleť mám v létě vysušenou, ale když už, stačí upravit pitný režim a spánkový režim, pár dnů se pod olej a ráno natírat aloe vera a je po problému.

V zimě je moje péče trochu komplikovanější (pokud se vůbec v tom mém minimalismu o komplikacích dá mluvit). Večerní mazání olejem klidně vyměním za těžší kalibr - mastný krém nebo rovnou voskovou vazelínu, a ráno opět olej. Odličování a čistění je úplně stejné jako v létě. K tomu navíc sem tam nějaká ta maska. Moje pleť se dobře adaptovala na vlhčí zimní vzduch na Severu, takže starosti mám spíš během pobytu na rodné hroudě. V případě, že pleť je zašedlá, šupinatá a bez barvy, používám jemný peeling z věcí v kuchyni (sušené mléko, solamyl, rýžová moučka). 

Strava včetně pití se na mé pleti podepisuje taky docela slušně - resp. nepodepisuje se (si myslím já, nějaký nutriční specialista by si možná smlsnul). Ale já mám k jídlu dosti pragmatický vztah, o tom třeba někdy jindy. Nikdy mi nechutnaly polotovary, sladkosti (pokud to není doma, nechybí mi to), chipsy nebo sladké limonády a džusy. Navíc doma asi patříme k výjimkám - zatímco někteří ve šťastném partnerství přibývají na váze, u nás se nejvíc utrácí za zeleninu, ovoce, mléčné bezlaktózové výrobky a maso. Křoupání brambůrků a tyčinek večer u televize fakt nehrozí.

Vůbec nejradši v pleťové péči používám věci z kuchyně, jsou mi tak nějak nejblíž (i geograficky). Myslím, že překombinovaná péče pleť akorát zmate a vystresuje a taky si myslím, že lidi (ženy) jsou ve své snaze o dokonalou pleť dost mimo vlivem Photoshopu a reklam. Já bych teda vyžehlenou, bezchybnou pleť nechtěla (to bych musela žít úplně odlišný život, než jsem žila posledních patnáct let, a natolik jsem se svým životem spokojená, že bych měnila jen velice nerada, a moje sebevědomí by muselo být o dost chatrnější). Rozšířené póry neřeším a vrásky k přivývajícímu věku prostě patří, tak se snažím, abych je měla spíš od smíchu než od mračení. Stačí mi, že moje pleť nestávkuje, nemám pupínky a zdravou barvu mi spíš než tvářenka zaručí každodenní pohyb venku.

Pár tipů na podceňované věci z kuchyně:
- med (vyčistí a dodá vlhkost)
- bramborový škrob, rýžová moučka, sušené mléko, cukr krupice (jemný peeling, rozjasnění pleti)
- vejce (maska)
- olivový olej (odlíčení, peeling, ochrana před mrazem)
- kávový lógr (peeling)
...

středa 10. září 2014

7 Průběžný stav mé roční nákupní stopky

Takhle vypadají moje letošní nákupy:


Pár vzorků (rtěnky Tikei, parfémy Sama, tekuté makeupy Nvey Eco, Zuii), něco málo v sadě (laky na nehty Priti NYC, obličejové krémy Antipodes, tvářenka a oční stín Kjaer Weis) a zbytek koupený většinou během letních slev (Pai, May Lindstrom). Letošní nákupy jsem si užívala víc než kdykoli dřív! Bavilo mě protřídit skříň (dost věcí letos nemilosrdně skončilo v aukcích), udělat inventuru ve svých preferencích, vážit, co ze seznamu vyškrtnout a co naopak zařadit. Navíc se skoro ke každé věci, co jsem koupila, váže nějaká zapamatováníhodná okolnost (o to snáz zapamatovatelná, protože těch nákupů nebylo tolik). Třeba Kjaer Weis. Měsíce jsem surfovala v zákoutích internetu a hledala nejvýhodnější ceny a akce. Poslední týden v červenci se najednou KW objevila v jednom e-shopu za polovinu ceny a já jsem čekala na víkend, abych v klidu mohla dokončit objednávku. A najednou se na webu objeví zpráva, že e-shop je zrušený... Málem mě trefil šlak.

Každopádně jsem letos maximálně spokojená a po ničem navíc nijak silně netoužím. Jak si letošní přání plníte vy?

pondělí 8. září 2014

6 Pět prázdných - zubní pasta Jáson, rasul Solvita, MMU Tikei, růžová voda Purity Vision, aloe vera Mill Creek

Po delší době zase pět prázdných obalů a minirecenze obsahu:

Zubní pasta bez fluoru Jáson, Anti-Cavity & Whitening Gel, Powerful Peppermint
Nebudu tu dnes rozebírat, nakolik je fluor jedovatý a do jaké míry má souvislost s autismem, ADHD atp. Bezfluorových zubních past jsem vyzkoušela několik a Jáson bych zařadila mezi ty lehce nadprůměrné. Chuť je docela obstojná díky přidané mátě, ale pocit čistoty a hladké zuby není tak markantní jako v případě jiných past. Žádné bělicí schopnosti jsem nezaznamenala.


Marocký jíl Solvita
Na pleť mi nesedl tolik jako nalámaný jíl, ale umývání vlasů zvládl velice dobře. Vysledkem byla čistá pokožka hlavy a velký objem, nevýhodou zase usazování jílu v délkách. Více tady.

Tikei Mineral Foundation, W2
Už jsem o něm psala mnohokrát, delší recenzi najdete zde.

Růžová voda Purity Vision
Fotka je asi trochu zavádějící (minimálně barvou obsahu), ale to jen proto, že do rozprašovače jsem namíchala olej proti striím. Ne že bych věřila, že mazání vznik strií zabrání, o dost víc věřím na genetiku, nepřežírání se a pohyb, aby váha nestoupala moc rychle a kůže nepraskala.
Voda mi jako žádný zázrak nepřišla, ale růžovou vodu jako takovou jsem neodsoudila a pravděpodobně si zajdu do nějakého orientálního obchodu a koupím růžovou vodu určenou na vaření/pečení z oblastí, kde je standardem, abych si udělala lepší obrázek.

Aloe vera gel Mill Creek
Než jsem našla tento aloe vera, používala jsem dlouho Mill Creek. Na obličej, na tělo, na vlasy. Gel nepne na kůži, dodá vlhkost a púsobí jako lehký ztužovač pro vlnité vlasy. Bohužel obsahuje EDTA a TEA a tak ve srovnání s jinými gely bez těchto látek neobstojí.

sobota 6. září 2014

15 Když se na líčení opravdu těšíte...

Ke své sbírce dekorativky jsem si vytvořila citové pouto. Přišlo to plíživě a nenápadně - přistihla jsem se, že se každé ráno těším, až otevřu šuplík a očima pohladím svoje poklady. Potěším se pohledem na srovnané paletky Idunu, zabloudím do "oddělení" rtěnek, kde se majestátně vyjímá kovové pouzdro Tromborgu, a plynule přejdu ke stejně ocelově klidným kazetkám Kjaer Weis. Jakoby tahleta těžká kovová balení nemluvně vyjadřovala tichou sílu a spolehlivost. V kontrastu s levnými indie značkami minerální kosmetiky, kde se výrobci snaží vykompenzovat levná plastová balení papírovými nálepkami s kreativními názvy a slovními hříčkami.

Rychle, ale s rozmyslem vyberu svoje celodenní společníky. Co slibuje předpověď počasí? V jaké kondici je moje pleť? Chci dnes oči do zelena nebo do modrošeda? Potřebuju něco sladit s tím šálem, co si dnes hodlám vzít? Naprosto nepodstatné otázky s ještě nepodstatnějšími odpověďmi (snad kromě toho počasí). Výběr nakonec nehraje roli - roli hraje fakt, že jsem si časem našla a nechala jen kvalitní kosmetiku, kterou používám často a s radostí. Lapače prachu v krásných dózách, líbivá pozlátka za "výhodnou cenu" nebo prostě jen cokoli, co považuju za průměrné, se přestěhovalo do aukcí a k jiným majitelům.  


S líčením očí si momentálně vyhraju nejvíc. Báze pod oční stíny od Alverde, do níž jsem svého času vkládala naděje, se ukázala jako nedostatečná. Bez silikonového primeru se bohužel neobejdu a s Anti-AgingPrimer Potion od UD jsem hodně spokojená, stíny se slévají až po nějakých 12 hodinách. Z očních stínů hraje prim Lejongap od Idun Minerals a Taupetastic od Silk Naturals, ty jsou spíš matné až saténové a barevně při zemi, o něco divočejší jsou Dead Ever After a Chaos od DreamWorld Minerals. Linky maluju většinou taky stíny, namokro, a oko rámuju černou řasenkou od Une. Obočí vylepšuju stařičkými stíny od Oriflame. Štětce jsou sice naprosto nepoužitelné a vosková hmota na úpravu tvaru k ničemu, ale nuance stínů mi vyhovují už dlouho i v konkurenci s minerálními stíny na obočí jiných značek.


Kjaer Weis, Blossoming. Seznamte se s perfektním odstínem neutrální růžové, ne moc tmavé s ne moc světlé. A ta trvanlivost! Bez ohledu na podklad (BB krém nebo sypký MMU) ji z lícních kostí stírám až večer a na vatovém tampónu je dobře patrná. KW líčení povyšuje na luxusní zážitek. Cena asi někdy opravdu hraje roli, možná už jen v tom pocitu, že v ruce držíte ne zrovna levný kousek a tak si s líčením automaticky dáte víc práce a péče, což se samozřejmě projeví i ve výsledku. Někdy ji používám i jako rtěnku; odstín je perfektní, trvanlivost už o něco horší (to znamená, že víc jak dvě tři hodiny na rtech nevydrží). 

A pak tu máme Smultron od Idun Minerals, o něco světlejší než Kjaer Weis, v kompaktní minerální podobě. To se to maluje, když jsou k dispozici výborné produkty!


Rty naproti tomu trochu odbývám, snažím se jen, aby byly zdravé a vypadaly tak, takže vypotřebovávám poslední zbytky balzámů, včetně rtěnky od Everyday Minerals a vzorků od Tikei (na obr. Stockholm). 

Protože minerálnímu makeupu od Tikei odzvonilo, vrátila jsem se k Meow Cosmetics. S Finishing Veil od Tikei se nad očekávání dobře doplňují, ne vždycky se stane, že si minerální produkty různých značek sednou, aniž by se po pár hodinách z obličeje začaly třeba drobit nebo tvořit mapy. Jen občas přeruším minerální tradici a nárazově použiju BB krém od REN. Pořád se ještě nemůžu rozhoupat k recenzi a pořád ještě váhám, jestli bych si BB koupila ještě jednou. Asi ne. Láká mě Luxsit. Ale na ten si počkám asi až do příštího roku, vzhledem ke své letošní nákupní stopce.

Máte s některou z výš uvedených věcí zkušenost? Jak jste spokojení?

úterý 2. září 2014

10 Rok poté - a stále velká spokojenost s Tikei Mineral Foundation

Rok se s rokem sešel (v září 2013 jsem o Tikei psala poprvé) a já jsem si uvědomila, že navzdory téměř každodennímu líčení se MMU od Tikei nedočkal samostatného článku. Je čas tenhle nedostatek napravit. 

Málokdy se mi stane, že v dekorativce vyškrabuju dno (s výjimkou řasenek a balzámů na rty). Minerální kosmetika má dlouhou životnost a většinou je jí zapotřebí málo pro kýžený efekt. A pokud člověk nemá potřebu střídat produkty často, třeba v zimním/letním období kvůli odstínu nebo kvůli různým požadavkům na krycí schopnosti, může klidně vydržet i roky. Takže když Tikei začal sypat z posledního, byla to pro mě známka, že jsme se opravdu velice těsně sžili (že jsem ze svého odsypávala čtenářkám na zkoušku, pominu). Je to opravdu tak - Tikei jsem používala skoro každodenně od loňského podzimu přes zimu až do léta, kdy jsem ho kvůli pohodlnosti na pár týdnů vyměnila za BB od REN. Důvodů, proč jsem si ho tak oblíbila (a už v době loňského adventního kalendáře koupila nové balení do zásoby), je hodně: