úterý 24. června 2014

6 Pět prázdných - Dr. Bronner's, Balea, Benecos, Cococare, solný deodorant

Po dlouhé době se mi zase podařilo nahromadit pět prázdných obalů. Vesměs všechno jsou balení, která vydrží měsíce (ve dvou případech víc než rok) a i když vstupní cena může být trochu vyšší, za rok se náklady při každodenním používání pěkně rozprostřou. Za pečující kosmetiku utrácím málo (v porovnání s dekorativkou) - vystačím si s pár oleji, dobrým zvlhčovačem pleti, šetrným mýdlem a jílem na hlubší čištění. Pro zbytek pak chodím do kuchyně. 

U pár z dnešních prázdných věcí jsem si přála, aby už konečně došly, ještě než jsem se prokousala k polovině, protože jejich koupě byla... řekněme... trochu nepromyšlená. Nu což, zatnula jsem zuby a den za dnem se blížila ke dnu. Konečně se tak blížím zlikvidování zásob z počátku loňského roku. 


Dr. Bronner's 18-in-1 Hemp Lavender Pure-Castille Soap, 946 ml
Tak i tomuhle obřímu balení nakonec došlo. Recenzi na něj jsem psala před 16 měsíci, kdeže ty loňské sněhy jsou... a mýdlo dospotřebovala teprve nedávno. Čistého času vydrželo 11 a půl měsíce, byť jsem mezitím párkrát zběhla k mj. pevnému mýdlu. Který sprcháč tohle překoná?
Dr. Bronnera mám otestovaného i při čištění podlahy a ručním praní, obojí zvládá hodně slušně. Perfektně se s ním čistí štětce. Do vlasů - dejme tomu, pokud jsou zdravé a nepoškozené (v opačném případě reálně hrozí koudel), ale chce to nějaký kondicionér po.  


Při mytí obličeje zavřete oči a to ze dvou důvodů: zaprvé v nich mýdlo pekelně štípe, zadruhé vám zrak nebude bloudit po těch textech na obale. Slovo "God" se totiž na celé velké ploše opakuje tolikrát, že na průměrného agnostika je toho až příliš. 
A protože vítězný koncept se neopouští, doma už trůní nástupce. Což znamená, že koupi sprcháče nebudu další rok vůbec muset řešit. 
Koupeno na iherb.com za necelých 16 USD, teď, pokud vím, už na iherb k dostání není. 

Balea hřejivý krém nohy/Balea wärmende Fußcreme, 100 ml
Limitovaná edice a tentokrát malá odchylka od klasické baleovské linie s růžovým uzávěrem, kterou doma mívám obvykle. Zdálo by se, že za cenu 29,90 Kč to bude jedna z těch malých investic s velkým efektem, zvlášť na zimu. Ne tak docela. Krém plní svoji změkčovací funkci na výbornou, ale jestli zahřívá studené nohy? Neřekla bych. Ne ty moje. A jestli jsem do chodidel vehnala teplo, bylo to spíš masáží než speciálně vyvinutými složkami. Budiž, za třicet korun z výprodeje to není zas až taková katastrofa, průšvih ovšem je, že zatímco nezahřívá nohy, dost štípe na rukách. Dokonce se mi po použítí opakovaně vyrazila jemná vyrážka doprovázená otokem. Protože obal už jsem dávno vyhodila, nevím přesně, na co jsem reagovala. Jestli on krém neobsahoval něco ze skořice? Ta na kůži hřeje (pálí) dost a je to jedna z mála složek, na kterou reaguju okamžitě a výrazně. 
Koupeno v DM za 29,90 Kč. 


Benecos Day Creme Q10, 50 ml
Němci jsou na přírodní certifikovanou kosmetiku machři, o tom nemá cenu se přít. Martina Gebhart, A-M Börlind, Dr. Hauschka, Sante, Lavera, Alverde... 
Proč jen jsem si tenhle krém kupovala, ani přesně nevím. Zvlášť když už jsem se u Benecos předtím už jednou spálila. Asi jsem se zase chtěla přesvědčit, že na trhu musí existovat dobrý pleťový krém... A teď už vím, že denní krém s koenzymem Q10 to není (mimochodem, kdybych tehdá o Q10 věděla, co vím dnes, asi bych si těch pár euro ušetřila). Missförstå mig rätt, jak se říká u nás, aneb nerada bych, abyste mě pochopili špatně, i když to bude znít nelichotivě: tenhle krém možná není špatný, ale já na něm prostě nevidím nic magického a ony "hebké chvíle" slibované na obale se taky nedostaví. Zvláční kůži? Ano, na chvíli. Ale to je asi tak všechno. Spíš si na kůži jaksi lehne a trochu trvá, než se vstřebá. Má tendenci ucpávat póry a tak nějak sezamovitě voní. Používala jsem ho spíš se sebezapřením, pasovala jsem ho na zvláčňující krém na tělo a tak vzal za své po pár natřeních. 
Koupeno na violey.de za cca 5€. 


100 % Cocoa Butter, Cococare, 28 g (The Yellow Stick)
Jak už název napovídá, obsahuje tyčinka pouze kakaové máslo. Co neználka možná překvapí, je, že tohle kakaové máslo je v pokojové stavu tvrdé jako kámen a v kontaktu s kůží taje vyloženě povrchově a nerovnoměrně, takže na tyčinku můžete tlačit a přejíždět jí po kůži, jak dlouho jen chcete, stejně se vám potřebné množství nepodaří uždibnout. 


Celé balení je vůbec nešťastně vyřešené - na péči o rty je tyčinka až moc veliká a tak člověk budí dojem, že si právě dopřál grilovaná žebírka a zapomněl si otřít pusu. Lokálně na suchá místa na těle je tyčinka zas malá, takže budete muset vyvinout trochu fyzické síly, aby na kůži něco másla ulpělo. Nakonec jsem upustila od jednoho i druhého a máslo si odkrajovala do doma vyrobených tělových mastí. 
Koupeno na iherb za 1,79 USD. 

Crystal stick/solný deodorant, 100 g
O něm jsem psala tolik, že zmiňovat cokoli dalšího by bylo jen mlácením prázdné slámy. Kdo chce, může si víc počíst tady a tady

6 komentářů:

  1. jo to kakaové máslo jsem si taky kdysi na iherb v jakémsi záchvatu je-to-levné-to-bude-super koupila. a vůbec nevím, co s tím. občas jsem si trošku odkrojila a do něčeho přidala... ale i tak, vůbec mi to neubývá a teď už mi přijde, že bych ho měla spíš vyhodit. přesně jako ty jsem absolutně nepochopila, k čemu to vlastně je. na pusu? na tělo? na... já nevím na co? ať už to je na cokoliv, je to brutálně nepraktické.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Utesuju se tim, ze maslo moc nestalo, jinak by ta neprakticnost mrzela o dost vic.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli myslis ten zakulaceny od MÅ v sokliku, je bez problemu. Obracim ho smerem dolu a vodu po nem necham jenom stect, aby se nic nedostalo do paty krystalu a nedrobil se odspodu, pak osusim rucnikem. Coz asi stejne delas taky.

      Vymazat
  3. Tú kakaovú tyčinku mám aj ja :) Používam ju ako balzam na pery. Roztápa sa mi úplne v pohode pri dotyku pier.Vytkla by som len obal, ktorý sa praská (hlavne, keď je poloprázdny). Takže, ako tyčinku míňam, tak obal zostrihnem a hotovka.
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, obal praská, na fotce je to vidět. Pro mě tyčinka byla "děkuji, znovu už nechci". Jako balzám na rty to musí vydržet věčnost!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!