úterý 17. června 2014

4 Lak s nejkratší trvanlivostí na světě

... je lak na nehty na vodní bázi. Neobsahuje DBP, formaldehyd, toluen, formadelhyd resin ani kafr, tudíž nepáchne, není jedovatý a netřeba od odlakovávat odlakovávačem (o lacích na nehty jsem psala v září 2013). Když ho chcete z nehtů sundat, stačí jít umýt nádobí.  

Suncoat v odstínu Strawberry Delight mě stál necelých 30 SEK loni v aukci, lahvička obsahuje 8 ml. Na internetu je k dostání na amazon nebo iherb za cenu okolo 8 USD. 

Složení: Aqua (water), polyurethane, acrylate copolymer[+/-]: mica (ci 77019), iron oxides (ci 77491, ci 77492, ci 77499), titanium dioxide (ci 77891), ferric ferrocyanide (ci 77510), chromium oxide (ci 77288), carmine (ci 75470).

Jak se lak na vodní bázi liší od klasických laků na nehty? 
- je vodovější a víc teče, po štětci i na nehtech
- nepáchne klasickým lakovým odérem
- schne delší dobu
- celkový "finiš" je matný
- na nehtech má větší tendence flekatět
- k jeho odstranění stačí voda

Bezprostředně po nalakování
Nejsem si jistá, jestli výš uvedené vlastnosti platí pro všechny laky na vodní bázi, tolik jsem jich zase nevyzkoušela, a Suncoat je jednou z těch levnějších značek na trhu. V podstatě se ale dá říct, že tam, kde vodový lak vyhrává díky nepřítomnosti formaldehydu atp., tam ztrácí na těch vlastnostech, které jsou na lacích tak oceňovány a zároveň brány jako známka kvality - trvanlivost, lesk, celistvost, jednoduchá aplikace, rovnoměrný povrch. Na každičké frontě to vodový lak prohrává i s tím nejpodprůměrnějším lakem z tržnice. Ale! Zas se nemusíte bát, že si lakováním zaděláváte na problémy či alergie. 


Při aplikaci je třeba dávat si pozor na množství laku na štětci. Malé množství flekatí a neulpívá rovnoměrně, případně tvoří bubliny, velké množství zase čáruje a nestejnoměrně schne. Je dobré dát si při lakování na čas a každou vrstvu nechat zaschnout, než se začne lakovat nová. Na fotkách mám dvě vrstvy a jde dobře vidět, kde jsem začala se silnou vrstvou (malíček, prsteník) a kde naopak se slabou (prostředníček). 

Výhodou by možná bylo lakovat podkladovým lakem, samo sebou na vodní bázi, jinak to trochu ztrácí smysl, ale ten nemám a kupovat se nechystám. Takže jsem nehty odmastila octem a lakovala přímo na ně. 

Lak schne dlouho a tím myslím opravdu dlouho, až čtvrt hodiny. Záleží na množství vrstev a jejich tloušťce. Že lak definitivně zaschnul, se dá poznat podle zmatnění. Úplně suchý lak je matný a vzdáleně připomíná krepový papír (bez nařasení). 

Po sedmi minutách od nalakování
Po deseti minutách od nalakování
Výhodou je, že pokud vám ujede ruka, vystačíte si s vatovým šťourátkem do ucha namočeným do vody. Vodou jde vymazat všechny přetahy z kůže (z nehtu už je to horší, tam se voda musí dostat skrz).

Stačí ponořit na tři minuty
Když už se vám lak zajedl a chcete se ho zbavit, není nic jednoduššího než se jít osprchovat nebo umýt nádobí. Za pár minut se lak začne odloupávat, až nakonec odpadne v jednom kuse celý. V červené to vypadá to docela poeticky - jako okvětní lístky růží na dně vany/dřezu. Takže tam, kde si musíte najít chvilku klidu na nalakování, čas doženete rychlým sloupnutím. 


Pro mě je lak na vodní bázi důkaz, že v některých ohledech no poo na míle zaostává za efektností a pohodlností běžné kosmetiky. Na druhou stranu, až si moje děti začnou čmárat fixem po nehtech ve snaze napodobit paní učitelku ze školky (nebo kdoví koho) a dobývat se do mojí krabice s laky, protože "mamka to taky někde má", raději jim koupím nějaký ten lak na vodní bázi.  

4 komentáře:

  1. Hm, s tímhle bych svůj obvyklý týden asi nedala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud bys vynechala sprchu a vlastníš myčku, máš jakou takous šanci :) .

      Vymazat
  2. určitě bezva řešení pro ty, co lak mění dle oblečení nebo ho používají jen na nějaké akce. občas nosím modrý lak a to pak celý týden ladím zbytek "k laku" :-) ani to doba čekání není hrozná, normální lak nechám klidně i hodinu (a čtu si), ale je fakt, že mi pak vydrží celý týden v cajku

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!