pondělí 12. května 2014

10 Olej nebo krém? Výsledky měsíčního testování

V březnu mě napadlo srovnat účinky obličejového oleje a pleťového krému. Po dobu jednoho měsíce jsem pravou půlku obličeje mazala krémem od Herbfarmacy a levou půlku obličeje pak olejovou směsí přizpůsobenou pro můj typ pleti (kukui, skvalan a šípkový olej). Byla jsem zvědavá, jestli se účinky sériově vyráběné péče budou lišit od jednoduché dvoufázové péče voda + olej. A pokud ano, pak v jakých rovinách. Kromě mazání jsem na obě poloviny obličeje pleť používala stejný makeup, odličovač masky atp.


Jak už jsem zmiňovala v úvodním postu, nevybrala jsem zrovna typický pleťový krém, nýbrž krém původně určený pro ošetřování rukou. V žádném případě jsem nechtěla krém diskvalifikovat hned ze začátku! Ba právě naopak - Herbfarmacy Working Hands Cream jsem si pro účely obličejové péče koupila záměrně. V INCI se totiž glycerín neobjevuje hned na druhém nebo třetím místě, jako to bohužel bývá u jiných krémů, ale naopak kromě vody obsahuje velké množství různých olejů. Dokonce stejných olejů, které ve své obličejové péči mám osahané a o nichž vím, že je dobře snáším. Účelem tedy bylo zaměřit se spíš na složky, které se v sériově vyráběné kosmetice objevují, zatímco při vlastní výrobě je lze přeskočit: konzervanty a emulgátory. Konzervanty se do kosmetiky přidávají kvůli prodloužení trvanlivosti - přece jen nějakou dobu trvá, než se kosmetika dostane z velkovýrobny na pulty prodejen a než si ji někdo koupí. A pak taky musí otevřená pár měsíců vydržet v zákazníkově vlastnictví. U kosmetiky podomácku vyrobené větší část odpadá - většinou se hned po vyrobení začne spotřebovávat. S konzervanty souvisí proces oxidace - účinné složky (většinou s krátkou trvanlivostí, pokud jsou vystaveny vzduchu a slunečnímu záření) je zapotřebí nějak stabilizovat, aby se krém nezačal znehodnocovat hned po otevření. Doma se oxidaci vyhýbám jednoduchým způsobem - ty aktivní látky, které použivám nejčastěji (Q10, vitamín C), mívám v kapslích a používám je v péči odděleně.  

Mou zálibu v olejích už znáte - považuju je za mnohem elegantnější řešení než krémy, které obsahují vodu a tudíž se musejí konzervovat. Při pokusu jsem používala oleje s malými molekulami (kukui a šípkový), které se do pleti rychle vsáknou bezprostředně po aplikaci heřmánkového hydrolátku. Naprosto jsem pominula těžší oleje, které vodu zapouzdří okluzí.  

K samotnému experimentu: Pár dní po zahájení mi vyklouzl kelímek s krémem ruky a při kontaktu s kachlemi v koupelně to odnesl plastový vršek. Skleněná část zůstala naprosto nedotčená. Krém jsem proto přemístila do jinačího kelímku, aby se v kontaktu se vzduchem v první nádobce nezačal kazit.


Průběžné výsledky a dojmy jsem si zapisovala, jak mě napadlo, rozhodně jsem nedělala systematické přezkoumávání každých pět nebo kolik dnů. Bylo zajímavé sledovat, jak se pleť chová bezprostředně po ošetření, jaký povrch má při dotyku deset minut po aplikaci a jak se v dlouhodobém měřítku odlišná péče projevuje. Na tomto místě taky musím zmínit, že mi na mysli několikrát vytanul kdesi viděný obrázek, kde se akné v obličeji dávalo do souvislosti s nevyváženou funkcí vnitřních orgánů. Nuž, když jsem někdy v polovině pokusu zpozorovala, že mám ucpané póry na pravé straně obličeje, zatímco na stejném místě nalevo se nedělo nic, rozhodně jsem z toho nevinila špatnou funkci jednoho z párových orgánů, ale některou ze složek obsažených v krému. 

Jak reagovala levá polovina obličeje ošetřovaná olejem:
Postup: 
Hned po aplikaci heřmánkového hydrolátu jsem si do obličeje vmasírovala olej. Pleti trvalo cca minutu dvě, než se olej a voda usadily a dalších cca 5 minut, než se pleť přestala mokře/mastně lesknout. Hned potom šlo aplikovat sypký minerální makeup, jako podklad jsem používala Mineral Veil Glow od Tikei.  

Pleť na dotyk + vzhled:
Po vsáknutí vody a oleje byla pleť jemná a vláčná na dotek i za dalších deset minut i po půlhodině (bez aplikace makeupu). Pleť se neleskla a nepozoroala jsem ani výrazný rozdíl v T-zóně. Olej s vodou dobře fungovaly i v péči o oční okolí, kde vrazné problémy nemívám. 

Pleť vypadala zklidněná a sjednocená, bez zarudnutí nebo zanícených pórů (tohle dělá šípkový olej, pleť je po něm krásně vypnutá). Po nějakém čase se objevovala suchá kůže v oblasti dolní čelisti. Nebyly to přímo suché mapy, ale spíš suché obrysy kolem normálně prokrveného a zabarveného místa. Póry se nezanášely, náznaky pupínků jsem nepozorovala. 

Vlhkost: 
V druhé polovině experimentu jsem začala cítit, že šípkový a kukui olej nestačí na to, aby se v pleti zakonzervovala vlhkost. Začaly se objevovat suché flíčky hlavně v oblasti dolní čelisti směrem k bradě. Časově tohle období spadalo do první poloviny dubna, kdy bylo dosti prašno a sucho, sem tam se zrána objevovaly mrazy. Nicméně jsem nechtěla zakročit se zbraněmi těžšího kalibru (domácí vazelínou) a pokus tak narušovat, takže jsem se protrpěla hruba týdnem, než vlhkost vzduchu stoupla a pleť se zkorigovala. V tomhle období jsem taky skoro nepoužívala minerální makeup, ne proto, že by Tikei vysušoval, ale spíš kvůli optickému zvýraznění suchých skvrn. 

Konečný verdikt:
Olejová směs se společně s heřmánkem ukázala jako dostatečná péče v teplejším počasí s normální vlhkostí vzduchu. Na ráno pod makeup je to ideální řešení, ve kterém pokračuju dodnes. Pro intenzivnější péči přes noc je olej příliš lehký a potřebuje doplnit těžším výživnějším olejem. 

Jak reagovala pravá polovina obličeje ošetřovaná krémem od Herbfarmacy:
Postup: 
Aplikace dvakrát denně na čistou pokožku. Pleť se první minuty leskla, pak zmatněla. 

Pleť na dotyk + vzhled:
Krém se do pleti vsakoval cca 5 minut. Všímala jsem si lehkého hřání a jakoby tenkého filmu, který si na kůži v první chvíli lehl. Pleť nebyla hned tak vláčná a jemná jako v levé řásti obličeje, ale po deseti minutách hřejivý pocit vymizel a kůže byla měkká a jemná. Ovšem prsty po ní neklouzaly stejně lehce jako na "olejové" polovině. Aplikace sypkého MMU bez problému, nepozorovala jsem, že bych musela vynakládat zvýšenou námahu, aby se rovnoměrně rozprostřel. 

V T-zóně se průběhu dne začala pleť lesknout, hlavně na čele. V delším měřítku pleť vypadala zklidněně a zdravě, ovšem barevně míň vyrovnaně než vlevo. Žádné suché mapy se však narozdíl od oleje nekonaly. Při bližším pohledu jsem však postupem času objevila zvýšený počet komedonů na čele, dolní čelisti a bradě, se kterými jsem skoncovala teprve v těchto dnech, zhruba tři týdny po skončení celého pokusu. Není to nic dramatického, jedná se o pár pupínků, které po vymačkání zmizí. Ale rozdíl v obou polovinách obličeje je příliš velký na to, aby to byla náhoda. 

Vlhkost: 
Pleť vypadala rovnoměrně hydratovaná po celou dobu, i oční okolí si libovalo. 

Konečný verdikt:
Hřejivý dojem bezprostředně po aplikaci znám od jiných krémů na přírodním základě; hřejivost si vysvětluju přidanými esenciálními oleji. Zatímco dehydrataci jsem vůbec nemusela řešit a péče přes noc se ukázala být dostatečně intenzivní, nemile mě překvapily ucpané póry. Resp. ono to nijak tragické není a nebylo, "problém" je spíš v tom, že pleť reagovala tak dobře na olejovou směs. Takže rozdíl byl znatelný spíš díky tomuto než že by krém měl ucpávající účinky. Projela jsem složení přes ewg.org a zaujal mě jen benzyl alcohol (konzervant), na který můžou někteří reagovat. Nejsem si přesně jistá, jestli je to on nebo některý z emulgátorů, každopádně v současnosti používám opět olej. 

***

V mnoha ohledech mě příjemně překvapily oba dva výrobky. Slabost mám samozřejmě pro "svůj" olej, protože ten jsem si namíchala sama, a dalo se očekávat, jak se pleť bude chovat. Ani ten nedostatek vlhkosti mě tolik nezaskočil - kukui, skvalan a šípkový olej jsou pro mě ideální spíš přes den, na noc to opravdu chce trochu přitvrdit. Co se týká krému, byl celý pokus podstatně napínavější, netušila jsem, jak se to s pletí vyvrbí po pár dnech. Neočekávala jsem samozřejmě žádnou kopřivku ani jinou alergickou reakci, ale nikdy jsem pleť nezkoumala tak systematicky jako teď, takže každý rozdíl byl automaticky viditelnější. Důležité pro mě bylo okamžité zrcadlovité porovnání - na pohled i na dotyk. Jsem ráda, že jsem ten měsíc vydržela a otrocky dodržovala ranní i večerní péči. Nevím sice přesně, jaká složka v krému stála za komedony, zato jsem si víc vědoma pozitivně působících faktorů, které můžu využít i v budoucnu. 

10 komentářů:

  1. Smekám! Skvělý článek a důslednost v testování! S tou dehydratací mívám občas taky problém, stále vymýšlím jak jí předcházet lépe... Veronika

    OdpovědětVymazat
  2. No teda, obdivujem, že si si dala takú námahu na skúšanie a pozorovanie :) Ja som dlhú dobu používala len oleje, ale na zimu som začala mať suchú pleť (vo všeobecnosti je skôr mastná), tak som sa vrátila späť ku krémom. Teraz už pleť nie je tak vysušená, takže používam na deň krém a na noc olej (od Pranarom) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dalo to trochu zabrat, občas jsem fakt neměla náladu na zdlouhavé mazání. Ale za pokus to stálo.
      Tak to já jsem udělala opačný proces - od krému jsem se vrátila zpátky k oleji (a vodu nahradila sérem).

      Vymazat
  3. A mně se zdálo, že mám po šípkovém hezčí pleť, tak to nebyl přelud! Škoda jen, že ten efekt není trvalý :)
    Já v zimě asi týden používala jenom olej (tuším šípkový to byl) a taky mi přišlo, že to pleti nestačí. Jinak jsem prostřídávala ještě s bambuckým balzámem.
    Zaujala mě ta zmínka o malých molekulách a olejích, čtu o tom prvně. Dá se někde najít rozdělení olejů podle velikosti molekul?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne se prave zda, ze efekt trvaly je. Skoda jen, ze koncentrovany mi ucpava pory, pouzivam ho proto jen pod oci.
      O velikosti molekul jsem psala v clanku o daltonech, mel by byt pod zalozkou "Inci pod lupou". Oleje jsou heterogenni smesi a je tezke urcit velikost molekul, ale priblizna prumerna molarni hmotnost se zjistit da - koukni nad odkazy pod clankem. V zasade plati, ze cim mensi molekuly, tim sussi olej a rychlejsi vsakovani.

      Vymazat
  4. Wow, to bych asi měsíc nezvládla a hlavně já nejsem moc pozorovatel, takže bych ani změny nevnímala :D
    Jinak super postřehy, já mám teď namíchaný krém podle Mitsuuko de Ak a ten mi maximálně vyhovuje, takže oleje se přesunuly na druhou kolej, ale určitě se k nim zase vrátím, já u ničeho moc dlouho nevydržím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád hledáš lepší a lepší věci? :) Já to mám naopak, tráva bývá zelenější na mé straně :)

      Vymazat
  5. Klobouk dolů za výdrž a důslednost, výsledky jsou zajímavé. Taky jsem jednu dobu zkoušela jenom oleje, ale pleť zůstávala sušší. Celkově mám pocit, že moje pleť se hodně mění podle cyklu, bez ohledu na to, čím mažu. Čím dál víc to vypadá, že vnější péče je jenom podpůrná a to zásadní je jinde.

    OdpovědětVymazat
  6. No teda, jsi skvělá! Taky používám jen oleje a sérum. Nyní spíš aloe vera gel, ten taky tak funguje. Přiznávám že rozumy jsem nachytala tady :-). Nemůžu žádný krém, levný, drahý, přírodní , nepřírodní, mému obličeji je to fuk. Bouří se. Tak aspoň nemám dilema a choutky kupovat něco hříšně drahého :-). Mějte se :-) Cikupka.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!