sobota 1. března 2014

10 Moje oblíbené filmy - téma: sport II.

Chariots of Fire/Ohnivé vozy (1981)
Klasika. Ne každého film nutně musí nadchnout, ale minimálně kvůli srovnání s olympijskou zahajovací parafrází ho stojí za to vidět. 


The Greatest Game Ever Played/Golfový sen (2005)
Tenhle film musel natočit člověk, který má golf hodně rád. Aspoň tak mi to ze spousty záběrů přišlo. A i když golf nehraju a nerozumím mu, užila jsem si ho.


Undisputed III: Redemption/Neporazitelný: Vykoupení (2010)
Upozornění na úvod: Vypněte mozek hned s první minutou filmu, mlátičku Scotta Adkinse si užijete mnohem líp.


Peaceful Warrior/Pokojný bojovník (2006)
Upozornění na úvod: Tady mozek naopak zapněte, příběh si užijete mnohem víc. Film s přidanou hodnotou. 


Any Given Sunday/Vítězové a poražení (1999)
Testosteron stříká z každého záběru, ženský jsou ve filmu jen na ozdobu. Al Pacinův proslov se objevuje snad v každém "motivational videu" na youtube. 


Rudy/Bourák (1993)
Sdrcovka. 


A feministické okénko na závěr:
Jak jste si asi všimli, v tomto i předchozím postu figurují skoro jen mužští hrdinové. Jako by cílevědomost, houževnatost, oddanost svému cíli nebo týmová spolupráce byly jenom mužskými atributy. Což je hloupost, stačí se podívat na jakýkoli sport do kategorie žen. Tak proč se točí tak málo sportovních filmů s nějakou ženskou hrdinkou v hlavní roli? Ráda bych se podívala na celovečerní film (ne dokument), kde heroina nebude determinovaná jen vztahem k nějaké mužské postavě, kde se nebude vyskytovat množství perfektně nasvícených záběrů na hrdinčino vypracované tělo, nebudou se řešit poruchy příjmu potravy v souvislosti s tréninkem a kde i ve vedlejších rolích budou figurovat ženy. A nemusí jít nutně o film z prostředí gymnastiky, krasobruslení nebo jiných "ženských sportů". Chápete, co myslím? Jestli o nějakých normálních, ne přímo mužských sportovních filmech máte povědomí, dejte mi vědět. 

10 komentářů:

  1. asi som nepochopila otázku, lebo mňa hneď napadlo že Million dollar baby. Alebo aj v tom pribehu bol chlap, tréner dôležitejší? Viktória

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na MDB jsem taky myslela. Jako jo, proč ne, s menší výtkou. Našlo bych se podobných filmů víc?

      Vymazat
  2. Velké vítězství ;) http://www.csfd.cz/film/6493-velke-vitezstvi/ - můj oblíbený!

    OdpovědětVymazat
  3. A ligue of their own. v ňom mi nevadila ani madonna. Viktória

    OdpovědětVymazat
  4. Našla jsem to: http://www.csfd.cz/film/273291-surfarka/ Surfing je taky sport a záběry na vypracované tělo? Bez nich to u surfingu prostě nejde ;)
    Jinak zajímavý blog, dávám do oblíbených :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!
      Zrovna tenhle film se mi moc nelíbil. Hlavní hrdinka mi přišla strašně neplastická, málo uvěřitelná. Nic proti ní, možná to bylo jen ztvárněním, možná fakt byla tak silná, že žádnou větší krizí po ztrátě paže neprošla. Chyběl mi tam trochu nějaký uvěřitelný psychický propad a výraznější cesta zpátky na osobní vrchol. Ale za zkouknutí ten film stojí, to jo.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!