neděle 2. března 2014

4 INCI pod lupou: Mokřadkový olej (Meadowfoam Seed Oil)

Přáli jste si článek o mokřadkovém oleji, tak tady ho máte. 

Hned na úvod (a pokud máte zkušenost odlišnou od té mé, podělte se) - mokřadkový olej není žádný zázrak. Zjemňuje? Ano. Vyživuje? Ano. Chrání pokožku před vysoušením a vnějšími vlivy? Ano. 

Ale - který rostlinný olej tyto vlastnosti nemá? 


Mokřadkový olej se získává ze semen rostliny Limnanthes alba (česky zrcadlovka bílá) patřící do čeledi voďankovcovitých. Český název je trochu zavádějící, protože tmavé, mlhou obklopené mokřady jejím domovem nejsou, i když vlhkost k životu nutně potřebuje. A taky slunce. To pak svými bílými květy na vodní hladině připomíná pěnu (odtud odvozený anglický název).  

Olej má lehce nazlátlou barvu, nepostřehnutelnou vůni a dlouhou životnost díky obsaženým mastným kyselinám s dlouhým řetězcem (cca 60 % tvoří kyselina eikosanová C20:1, cca 15 % kyselina dokosanová/eruková a zbytek pak další C22 kyseliny). Legenda: Cx je lipidové číslo (C označuje uhlík, x počet jeho atomů a číslo za dvojtečkou počet dvojných vazeb). Ale to už bychom moc zabředávali do biochemie, kterou jsem nikdy hloubkově nestudovala, a jestli mám vůbec nějaké znalosti, můžu za ně poděkovat tlumočení. Právě obsah těchto kyselin je zodpovědný za srovnávání s jojobovým olejem, o kterém se na internetu dočtete: to díky kyselině eikosanové, kterou oba oleje obsahují v přibližně stejném množství (jojobový olej až kolem 70 %) a dokosanové. Mokřadkový olej navíc obsahuje další C22 kyseliny. 

Spojovala bych si mokřadkový olej s jojobovým, kdybych se o podobných vlastnostech nedočetla na internetu? Praděpodobně ne. Zatímco jojobový olej jsem svého času používala samotný k regulaci kožního mazu, tzn. abych dala do pořádku suché mapy v obličeji a zároveň omezila matnostu v T-zóně, a dosáhla viditelného zlepšení, s mokřadkovým olejem jsem tuto zimu takový úspěch neměla. Že by na tom měla podíl přítomnost těch dalších C22 kyselin? Nevím. Olej z mokřadky špatný, ale jojobovému se nevyrovná. Používám ho ale jako "nosič" (doporučuje se 5 % z celkového objemu) pro ostatní složky ve svých obličejových a tělových olejích a svou funkci plní dobře. 

Jaký pocit zanechává mokřadkový olej na pleti? 
Pokud bych ho měla srovnat s kukui a brutnákovým olejem, které taky používám nezředěné, je verdikt následující: Mokřadkový olej se vstřebává pomaleji než oba dva zmíněné, a na pleti nechává znatelnější olejovou stopu. Je jakoby hustší, klouzavější a i po hodině je na pokožce cítit, zatímco kukui nebo brutnákový už se vsákly. Z toho důvodu ho ve svých olejíčcích pro denní péči (a pod makeup) používám v menším množství než v olejích na noc (kde doporučených 5 % překračuju). 

Až mi mokřadkový olej dojde, pravděpodobně už si ho znovu nekoupím, ale raději investuji do dražšího jojobového oleje. 

Shrnutí:
INCI-název: Meadowfoam Seed Oil
Životnost: až 1 rok
Jódové číslo: 85 - 105 (olej nevysychavý, s vysokým podílem mastných kyselin)
Odolný proti vysokým teplotám

Volně čerpáno z:

4 komentáře:

  1. Tak díky. Mohu odškrtnout ze seznamu. :-)

    OdpovědětSmazat
  2. Ahoj cyklistko, prosím, mám dotaz trochu mimo. Ráda bych svou pleť hydratovala aloe vera a myslím, že jsi psala, že aloe vera používáš. Zajímalo by mě, jaký konkrétně produkt používáš, sháním totiž přípravek, který má nejvyšší procenta z aloe vera, ale i tak se tam vždy nacházejí různé chemické látky. :/
    Tak mě zajímalo, jakou s tím máš zkušenost ty. Velice děkuji za odpověď.
    čtenářka Tereza

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terezo! Dlouho jsem používala aloe vera gel od Mill Creek, teď si připravuju roztok aloe vera sama z koncentrátu. Zatím dobrý, ale časem to možná bude chtít něco účinnějšího.

      Smazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!