středa 12. března 2014

3 ... le noir (černý jíl)...

Koupeno někde v marockém bazaru mým drahým Mužem, který - věda, že oceňuju obličejové masky, pro něž se chodí rýt do země nebo do kuchyňské spíže - mi tohle přivezl jako pozornost z pánské jízdy podél severoafrického pobřeží. Takže originál z Maroka, tenhle jíl.   


Jak ráda bych napsala, že tenhle pravý marocký rasul je vynikající! Ale není. Voní naprosto stejně jako lámaný rasul (taky z Maroka, ale koupený v Malmö), barevně je na tom plus mínus stejně (hlavně po smíchání s vodou) a prvotní "mastný" dojem při aplikaci prsty je taky shodný s nalámaným rasulem. Tím podobnost končí. 

Zatímco lámaný rasul pleť vypne, zmenší póry, zklidní a vyčistí případné akné a navíc sjednotí pleť barevně, práškový rasul moji pleť irituje. Nezrudnu po něm sice stejně jako po zeleném jílu, o němž bude řeč příště, ale po smytí masky jdou zřetelně vidět červené stopy (které po zhruba čtvrt- až půlhodině zmizí), hlavně na citlivých oblastech jako je chřípí, spánky, čelo pod vlasovou linií nebo okolo rtů. Nedovedu si vysvětlit, co tohle zarudnutí způsobuje. Navíc se nedá říct, že bych pozorovala nějaké úžasné vypnutí pleti. Jíl je pořád lepší než většina hotových obličejových masek z drogérie, ale když už člověk zažil luxus, těžko se smiřuje s něčím míň výkonným.

Zarudnutí jsem se pokoušela eliminovat přidáním jojobového oleje nebo použitím heřmánkového čaje místo vody, lepšího výsledku jsem se však nedočkala. Škoda. Takže teď prášek slouží k mytí vlasů a funguje velice dobře. Možná proto, že ho míchám s lámaným rasulem.


Ale možná jsem jenom měla smůlu na podřadnou značku, kdo ví... 
O červeném jílu si můžete přečíst tady.
 
Pěknou středu!

3 komentáře:

  1. Ahoj,
    ako si vyrábaš masku z lámaného rasulu? Ja mám niečo podobné, dostala som to, keď som raz na letisku v BCN prečkávala noc, od Alžírčana, ktorý sa vracal do Írska, kde žil, a strašne to ospevoval, niesol to kamarátke v tom Írsku, ktorá vraj už nepoužíva nič iné, len to. Samozrejme, ja som to vtedy nepoznala (je to už skoro 5 rokov) a aj keď mi pravdepodobne povedal názov, tak som si ho nebola schopná zapamätať. Teraz som už trošku zorientovanejšia vďaka kozmetickým blogom, tak som to identifikovala ako rasul. Nie je to síce také pekne polámané ako to, čo som u Teba videla na fotkách, ale mohlo by to byť ono. Použila som to už aj na tvár aj na vlasy, čo ma až tak neoslnilo, ale na tú tvár by som to ešte skúsila. Mám pocit, že som to mala príliš vodavé. Ale keď píšeš, že zmenší póry a vypne pleť, tak presne toto by som ja potrebovala...
    Ospravedlňujem sa za dlhší príspevok a ďakujem za odpoveď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neomlouvej se za delší komentář, mám raději jeden dlouhý než deset krátkých, které se skládají z citoslovcí a odkazů na svůj blog :)
      K otázce: Masku vyrábím tam, že pár kousků rasulu napustím teplou vodu a nechám je změknout. Množství vody odhaduju, každý kousek je jinak veliký, doporučuju vody od začátku spíš míň a dolívat než víc a odlívat.
      Jo a póry to zmenší dočasně, trvale nefunguje žádný kosmetický přípravek.

      Vymazat
    2. Ďakujem. To s tými pórmi mi je jasné, ale aj to poteší :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!