pondělí 10. února 2014

25 Od balzámové metody k čisté no 'poo

Představte si následující situaci: Dojde vám oblíbený kosmetický přípravek, který zrovna hned teď nutně potřebujete, a do obchodu se vám v devět večer nechce. Co uděláte? 

Já se v takových případech vypravuju do spíže. Ne proto, abych zajedla špatnou náladu, ale popřemýšlet, kterápak surovina by mi mohla udělat vhodnou službu. V devíti z deseti případů něco najdu - moje kořenky a bedýnky s přípravky na pečení by mohly vyprávět. A co teprv lednička! Stačí jen pootevřít a inspirace skáče ven. Sůl, kafe, olej, cukr, moučky z různých obilovin, jogurt, použít se dá skoro všechno. Ale dnes se omezím pouze na sodu a jablečný ocet a budeme si povídat o vlasech. 

Vlevo po umytí balzámem, vpravo po sodě + octu


Mytí vlasů sodou a roztokem jablečného octa praktikuju pravidelně třetí měsíc, dřív jsem sodu používala jen jednorázově při vymývání olejových masek. Hned na začátek se musím přiznat, že nevím, jestli je možné sodu použít hned nebo se z vlasů musejí vymýt silikony šamponem se sulfáty jako při balzámové metodě, protože silikony jsem ve vlasech neměla víc jak dva roky a na sodu přešla hned z BM

Jak si sodou dobře umýt vlasy?
Smíchám cca 2 lžíce sody, ale je možná i jedna lžíce, já mám holt vlasů víc a s malým množstvím si nevystačím, s 2-3 lžícemi vlažné vody ve vhodné nádobce. Rozmíchám na kašičku a prsty nabírám a vtírám do mokrých vlasů. Důležité je začít u vlasové pokožky a sodu rovnoměrně rozemnout po celé hlavě. Šetrně mnu a masíruju pokožku hlavy zhruba tři až pět minut. Masáž nejenom že čistí pokožku a vlasy, ale taky stimuluje růst. Což není tak špatné, že? Pak zbytky sody dobře vymyju vlažnou vodou (důkladně, ať vám následný ocet se zbytky sody nereaguje) a je čas na opláchnutí. 

Jablečný ocet místo kondicionéru
Zásaditá soda si nejlíp rozumí s kyselými tekutinami, to se nejlíp nastolí optimální kyselost vlasové pokožky (vzpomínáte na jakousi dávnou reklamu na cosi, kde se argumentovalo faktem, že pH kůže je 5,5?). Já mám nejraději jablečný ocet, zkoušela jsem z nedostatku i ocet obyčejný, který je kyselejší (fungoval stejně dobře), a používám ho v poměru 1:6 se studenou vodou. Opláchnout vlasy a dál už žádná voda! Opatrně vyždímejte, zabalte do ručníku a pak nechte uschnout volně na vzduchu. Že je dobré se vyvarovat horkého vzduchu z fénů, asi nemusím zdůrazňovat... 

Vlasy po octu budou trochu páchnout a stejně tak ručník, ale na to se dá zvyknout. Kromě toho kyselý pach octa po usušení vyprchá. 


Soda + ocet = jemné definované vlny a zklidněná pokožka hlavy
Umývání vlasů sodou se od BM v pár bodech liší. Přešla jsem na mytí jednou za čtyři dny, vlasy se mastí později a pomaleji než u BM. Jablečný ocet změkčí vlasy, aniž by je zatížil, takže se mi víc vlní a vlny jsou drobnější než po balzámu, viz foto. Protože jsem ale zvyklá si vlasy natáčet prsty a kadeře si tak vyrábět ručně, není pro mě problém udělat vlny větší. Vlasy jsou nadýchanější a budí zdání většího objemu. 

Proč umývat vlasy sodou
BM má svůj původ v no 'poo (pro vysvětlení pojmu klikněte třeba sem). Soda je slabě zásaditý uhličitan sodný (zásady zbavují nečistot) a jablečný ocet zase 5% roztok kyseliny octové. Používání sody a octa je levné a šetrné k životnímu prostředí a pokožce. Pokud vám BM nesedla, mohla by být soda to pravé. Mimochodem, náklady na umývání jsou nějakých 5 Kč za 100 g sody v supermarketech nebo 30-35 Kč za totéž množství v lékárně, kde ji prodávají čistší (100 g vystačí pro mě na dvě až tři umytí), a láhev jablečného octa pořídíte za asi 40 Kč. 

Zajímá-li vás no 'poo ve vlasové péči trochu víc, doporučuju informačně bohatý článek na Meteoru


Zkoušeli jste no 'poo? Těším se na vaše dojmy!  

25 komentářů:

  1. Já už asi rok používám bezsilikonové šampony od Alverde, ale mám docela problém s boláčkama na hlavě, tak by tohle mohlo být šetrnější...:)
    A ještě se chci zeptat, vymyje ta soda olej? Já totiž snad před každým umytím nějaký do vlasů vetřu, takže je musím umývat šamponem dvakrát a to mi nepřijde moc šetrné :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jsou ty bezsilikonové šampony od Alverde zároveň i bezsulfátové?
      Soda olej vymyje, ale postupuju přitom jinak, vtírám navlhčenou sodu do suchých vlasů s olejem a vlasy namáčím až při oplachování. Někdy to ale beru nadvakrát i natřikrát šamponem, se sodou je větší piplačka.

      Vymazat
    2. Klasika Sodium Coco Sulfate.
      Já mám se šampony Alverde problém ten, že mi při mytí dost padají vlasy. Vlasy byly ale náááádherné :)
      S boláky v hlavě jsem měla problém já i přítel po používání šamponu Natura Siberica. Tak cca měsíc, pak zmizely a už se neobjevovaly.
      Jen poznatky ;)

      Vymazat
    3. Aha, já právě myslela, že to je přírodní složka :D
      to by mohlo být ono, zkusím ho teda vysadit...

      A z trochu jiného soudku, jak to holky děláte s kadeřnicí, já už u ní nebyla asi rok, protože se bojím, že mi vlasy zase nadopuje silikonovejma šampónama atd. :D

      Vymazat
    4. Ten Coco Sulfate? No získává se z kokosu, ale začíná se spekulovat o tom nakolik je přírodní po tom co z toho vnikne tenhle sulfát a jestli se do přípravků nepřidává ve velkém množství, aby se dosáhlo pěnivosti (tím pádem by už nebyl tak šetrný jak se zdá). Ale to jen co jsem laicky pochopila a vyčetla. Kdybych plácala, tak mě někdo opravte :)

      Vymazat
    5. Veronika: Na boláky by mohl pomoct i slabý roztok octa s vodou po opláchnutí šamponu, nemusíš hned přejít na sodu.

      Ad kadeřnice: Stačí si po návstěvě u ní umýt vlasy "posledním šamponem" (obsahuje SLS) a pokračovat pak v obvyklé péči. Přepodkládám, že v ČR eko kadeřníci nejsou, ve Skandinávii jo, takže je to tu kapku jednodušší.

      Vymazat
    6. OK, super, ale kde ten "poslední šampon" sehnat?
      a omlouvám se, že pořád otravuju, ale jsem v tomhle úplně nevzdělaná :D

      Vymazat
    7. Poslední šampon neobsahuje silikony, ale zato SLS (slufáty), používá se na vymytí silikonů z vlasů. Pohledej v historii blogu.

      Vymazat
  2. Som rada, že si napísala k tejto téme. Ja som asi od novembra začala (inšpirovaná Tebou) používať balzamovú metódu, ale stále som mala pocit, že mi to dostatočne vlasy nezbavilo mastnoty a nečistôt. Potom som na fórach narazila na sódu a od začiatku decembra fungujem len na sóde a octe. Používam síce obyčajný ocot a tie pomery som veľmi zatiaľ nevedela odhadnúť, takže tá koncentrácia bola vyššia, ale pamätám si, ako som po prvom použití bol unesená z toho čistého pocitu :) Keď som doma, používam nakoniec ešte odvar zo sušenej žihľavy, ale to len asi raz za mesiac. Inak, niekedy pridám k sóde aj "spodok" mletej kávy (na tmavé vlasy), na výmývaní si treba dať potom viac záležať, a kúpeľňa tiež vyzerá trochu zasvinenejšie, ale celkove som spokojná :)
    Marianna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lógr je dobrý na tmavé vlasy?
      Stejně jako Ty jsem z nadšená z čistoty a z měkkých vlasů. Jo a množství octa asi taky beru vyšší, než je nejspíš potřeba, správná koncentrace přijde časem.

      Vymazat
    2. To neviem, či je dobrý :), ale tiež som na to narazila na tom fóre, kde som sa dočítala o tej sóde, a zlý asi nebude:). A keďže ho používam aj na peeling celého tela, tak prihodím trochu aj do vlasov :))

      Vymazat
  3. Ahoj, článek je to zajímavý, ale musím se přiznat, že se mi ten výsledný efekt líbí mnohem méně než po umytí balzámem. Působí to na mě tak ucouraně, mastně (byť vím, že to bude lesk a ne mastnota) a rozhodně méně objemně. Snad se nebudeš zlobit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kdepak, není proč :) Fotila jsem vlasy čerstvě umyté a ne ještě úplně suché, možná proto vypadají "ucouraně". Každopádně je pro mě ocet po BM příjemná změna, protože dobrý lehký balzám na umývání jsem zatím nenašla a TRESemme už chválemi vlasy dost tížil.

      Vymazat
  4. Holky Vy mne lákáte -budu to muset vyzkoušet !

    OdpovědětVymazat
  5. O této metodě je slyšet čím dál víc. Díky za report. Láká mě to vyzkoušet, protože ať dělám, co dělám, vlasy si umývám obden a nebaví mě to :(
    Ještě plánuju vyzkoušet lávovou zem, ale moc tomu nedávám. jelikož mám za sebou i práškový šampon od khadi a vlasy se mi mastily stejně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Ještě pracuju na obsáhlejší fotodokumentaci, pro lepší představu.

      Vymazat
  6. Ahoj, super clanok, klikla som aj na ten odkaz od tej pani a krasne je to tam vysvetlene, len sa chcem spytat: ak si vlasy prelejem tym octom mam ich potom este oplachnut vodou alebo uz nie? LEbo som to presne nepochopila. Diki :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potom už neoplachovat. Vlasy jdou cítit octem, než uschnou (a potom třeba při zmoknutí, bacha na to), ale suché nesmrdí.

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved, blizim sa pomaly k 6.temu tyzdnu, za ten cas som si vlasy umyvala LEN sodou a jablcnym octom. Myslim, ze to ide stale k lepsiemu a lepsiemu a nema s tym ziaden problem, takze asi tomuto ostanem verna :)

      Vymazat
  7. Zdravím, myslíte, že by se metoda soda + ocet dala použít i v boji s tvrdou vodou? Přestěhovala jsem se z místa s měkkou vodou - jemné pružné vlasy, krásně definované vlny, do místa s tvrdou vodou - vlasy jako sláma, jako by byly obalené povlakem, bez loken, a to nemluvím o tom, jakou paseku mi to dělá s pletí. Hledám co by se s tím dalo udělat, nechci mít hnusné vlasy, když vím, že mohou být mnohem lepší. Děkuji za názaor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že pomoct by to mohlo určitě. Zezačátku octa radši míň než vic a postupně přidávat, jestli to bude zapotřebí.
      Ať máte brzo vlasy jako dřív!

      Vymazat
  8. Ahoj všem! Máte někdo zkušenosti s metodou soda + ocet na barvené vlasy? Vcelku nikde na internetu se mi k tomu nepodařilo najít názor/ zkušenost. Bojím se, že mi moje pracně nabarvené vlasy tato metoda vyšisuje, což určitě nechci, Barvy se vzdát nemůžu, takže pokud tato metoda na barvené vlasy nejde, mám asi smůlu. Jelikož mám šediny, používám klasickou barvu z drogerie nebo od kadeřnice (barvicí šampon jsem zkoušela, nebarví tak, jak potřebuju, zkoušet hennu se mi z časových důvodů nechce) .... Poraďte prosím! Děkuju! Mám vlasy rovné, plihnoucí, jemné, rychle se mastící (pokud umyju večer před spaním, druhý den večer už jsou vidět mastné kořínky) Momentálně už třetí měsíc zkouším šampony od Nature's Gate, ale nevidím žádný rozdíl, vlasy se mastí stále stejně ....

    V roce 2015 přeji všem hlavně hodně zdraví! Roo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se to netýká přímo Tebe, ale pozor na ty balzámy, co jsou k barvám přibaleny. Obsahují zhusta silikony, takže i když používáš přírodní šampon, není to moc platné.
      Co se týká soda + ocet a barva, nemám zkušenost ani představu. Jediná možnost asi bude to vyzkoušet. Držím palce!

      Vymazat
    2. Díky za reakci, Cyklistko! Já balzámy přibalené k barvě na vlasy nepoužívám :))) Testování přírodního šamponu doposud nepřineslo žádné (pozitivní) výsledky, ale nevzdávám to! Kdosi psal, že metoda soda + ocet se na barvené vlasy nehodí, jelikož prý dochází k chemickým reakcím, takže jsem se rozhodla zůstat u přírodních šamponů. Pokud bys v budoucnu vyzkoušela nějaký, ráda si přečtu zkušenosti, jako ostatně vždy :) Zdravím rodinku! Roo

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!