pátek 27. prosince 2013

10 Moje oblíbené filmy - téma: sport I.

Sportovní filmy často obsahují spoustu klišé - talentovaný hlavní hrdina na cestě ke slávě, ale sražený na kolena nepřízní osudu nebo momentálně schopnějším soupeřem. Vůle, tvrdý trénink, podporující zázemí, finální souboj, vítězství. Ale když pravidla žánru přijmete, můžete se kochat omáčkou okolo a vychutnávat samotný příběh.  

Seabiscuit (2003)
Trochu schématický film s mnou neoblíbeným Tobey Maguirem a oblíbeným Jeffem Bridgesem. Úplně nejradši mám nenápadnou postavu George Woolfa, přítele hlavního hrdiny. Pokud se rádi koukáte na koně, bude se vám Seabiscuit líbit. Doporučuju zkouknout taky filmy o jiných legendách dostihů - Phar Lap nebo Secretariat. 


The Natural/Přirozený talent (1984)
Pomalu plynoucí sportovní film o basebollu, kde jsou důležitější naprosto ne-sportovní věci. 


Zlomené nosy, roztrhlé obočí, vyražené zuby a ostatní "napravené" části těla mi nikdy nepřivodily takovou husí kůži jako vykloubené rameno. 


Černobílejší souboj tady snad ještě nebyl a tréninková sekvence kdesi na Sibiři mi připomíná, proč mám zimu tak ráda. Podruhé v životě jsem tu zaznamenala jméno Dolph Lundgren (poprvé to bylo v béčkovém akčňáku Temný anděl) a netušila, že jednou budu mluvit stejným jazykem jako on.  


Zase jeden film o basebollu a vypitém trenérovi v podání Toma Hankse. Pro některé je sport jediným smyslem života, pro některé jen uvolněním a výplní určité životní etapy. Přesto můžete být ikonou s tím i oním přístupem. 


Pěkný víkend!

čtvrtek 26. prosince 2013

7 TAG Liebster Blog Award

Pěkné sváteční odpoledne! Snad jste prožili pohodový Štědrý den a těšíte se z posledních dní tohoto roku! 

Mám ještě resty, co se některých článků týče a které jsem chtěla smazat ještě před Novým rokem. Třeba štafetový Liebster Blog Award. Nominovala mě Rena, co všechno své nosí při sobě. Pravidla jsou (a rovnou jedno poruším):

1) vymyslet deset zajímavých věcí o sobě
2) napsat, kdo Vás nominoval
3) odpovědět na deset otázek
4) nominovat pět blogerek, které mají méně než 400 pravidelných čtenářů

Nevím, nakolik budou následující řádky zajímavé, pro mě je to každodenní chleba a tudíž naprosto všední věci. Takže spíš vycházím s plytkého srovnání s lidmi okolo, kteří to v následujících bodech mají jinak:  

Že prakticky piju jenom vodu, na tom asi nic zajímavého nebude. Co ale ostatní občas komentují, je, že ji ráda piju z hrnku. Nemám totiž ráda, když sklínky omatlám a ty nesou viditelné otisky prstů.

Píšu (tím myslím blog) na počítači s QWERTY klávesnicí. Koupila jsem si sice dávno nálepky s českou diakritikou, ale spoléhám se na svoji prstovou paměť. Přesto - pokud u mě na blogu najdete pžeklepz, je to způsobeno prývš nedostatkem fzyickích "ěščřžžýáíé" a přehozením kláves "y" a "z".

V životě jsem viděla asi jen dva horory, nevyhledávám je. Zaprvé: Obecně špatně snáším napětí, když jde o život, pokud se na to mám pasivně koukat jako divák. Zadruhé: Protože mám bohatou fantazii a velkou část volného času trávím v přírodě (v lese), nerada bych za každým prasknutím větví slyšela potenciálního vraha. 

Když mám strach, jdu najust prozkoumat příčinu. Jako malá jsem raději rozsvítila lampu, vzala baterku a něco do druhé ruky a šla se podívat za závěs, než abych se celou noc krčila pod peřinou a nemohla zamhouřit oko.

Jsem fajnová ohledně psacích potřeb. Není průpiska jako průpiska a najít to správné plnicí pero může být fuška. 

Nepiju kávu.

Drby se mi vyhýbají, tzn. málokdy se někdo propírá v mojí přítomnosti. Často to vede k tomu, že koukám jak puk, když se něco dozvím. Na druhou stranu, pokud je to založeno na pravdě, většinou už o tom dávno vím na základě vlastního pozorování. Akorát pak nechápu, proč z toho ostatní dělají takovou vědu.

Mám ráda ticho.

Nerozumím tomu, proč lidi berou otázku "A proč to tak děláš?" natolik osobně a defenzivně.

Prý se směju ze spaní. A vůbec mívám živé sny, málokdy se z nich ale budím. Nejčastější témata, která ve snech zažívám: létání, běhání, vlastní smrt, akční honičky s kvérem v ruce a s Robertem de Nirem po boku.

Bylo to dostatečně zajímavé? 

A deset putovních otázek:

Jak dlouho máš založený blog?
Od července 2012.

Máš nebo chceš tetování?
Nemám a nechci. Přijde mi to strašně definitivní. To zajedno. A za druhé, mně se moje tělo líbí čisté, nepomalované.

Bez které kosmetické věci nevyjdeš z domu?
V podstatě se obejdu bez všeho, když na to dojde, ale pokud si doma zapomenu balzám na rty, jsem trochu nesvá. Taky papírové kapesníky a miniaturní manikúra se mnou cestují všude. Z toho vyplývá, že mi ani tak nevadí, kdybych byla nenamalovaná, ale kdybych byla neupravená, to už by mě znepokojovalo víc.

Máš krátké nebo dlouhé vlasy?
Dlouhé a budou ještě delší.

Co si dáváš nejraději ve Starbucks?
Bude to asi znít nepatřičně, ale do Starbucks jsem nikdy nevkročila.

Jaké roční období máš nejraději?
Zimu nebo babí léto, podle toho, k čemu je zrovna nejblíž.

Kniha nebo film?
Kniha = víc prostoru pro vlastní fantazii. Ojojoj, jak já jsem jako malá soucítila s Robinsonem a tekly mi slzy, když v horečkách blouznil sám v jeskyni a vzpomínal na domov. Nebo když si postavil pec - přísahala bych, že společně s ním cítím vůni jeho prvního upečeného chleba! Když čtu a příběh mě vtáhne (což ostatně platí o každí činnosti, do které jsem plně ponořená), nevidím a neslyším nic jiného. Ve filmech mi někdy vadí to, že mi tvůrci "nutí" svoje představy o postavách a událostech (platí samozřejmě hlavně v případě filmu na motivu mnou přečtené knihy). Výhoda filmu je to, že během dvou hodin stihnu prožít příběh někoho jiného, prožít příběh knižního hrdiny zabere podstatně víc času.

Jak dlouho ti trvá než se nalíčíš?
Ráno mám na líčení vyhrazenou čtvrthodinu, ale trvá mi to kratší dobu.

Nosíš umělé nehty?
Ne a ani mě to neláká. Přišla bych si strašně zfalšovaná, stejně jako s přicvaknutými prameny vlasů. Nenosím umělé nehty, umělé řasy, umělé zuby, vlasové clip-iny, silikonové a jiné výplně a další umělotiny. Jsem na 100 % autentická a nejsem v tom sama.

Nejoblíbenější blogerka

Nemám. Kdyby mi ale na hlavu mířili pistolí, zakřičím "Trrrrrb!"

Štafetu předávám těm, které si pamatuju z dávných i nedávných komentářů:
Strata
Evelína
Gleys
Dvě Verunky
Bežkyňa

Přeju vám přetrvávající pohodovou atmosféru a "God fortsättning", jak se praví u nás. 

pondělí 23. prosince 2013

7 Pohybová pohoda posledního předvánočního týdne a Týden 8

S jednodenním zpožděním se ohlašuju s výsledky posledního adventního týdne. Vy mi děláte takovou radost! Zajedno jste pořád ještě se mnou a zapojujete se se svými výsledky, fotkami a povídáním, zadruhé se najdete vy, kteří píšete jen tak, že prý vás blog baví. Mě taky.

Ivet si do nového roku přála víc běhání a začala s tím už dva týdny předem. To je ono! Místo odsouvání na určité datum se do plnění svých plánů pustit hned. Navíc vytvořila rekord ve splnění výzvy, s mailem se přihlásila už v pondělí.


Janě se podařilo rozběhnout endomondo a vydala se do lesa. Běh byl nakonec celkem dobrodružný a díky rozmarům počasí nepředvídatelný, sníh střídal led a voda. Fotka je z vánočních trhů - díky za zprostředkování české předvánoční atmosféry! Letos Vánoce trávím na Severu a horká medovina mi trochu chybí.   
Mně se do běhání tento týden moc nechtělo, počasí se podobá jaru. Zimu připomíná jen brzké stmívání a pozdní rozednívání. Navíc předevčírem celý den lilo a dnes ráno dokonce byla bouřka! Raději jsem se o to častěji stahovala do posilovny a pozitivně překvapila sama sebe výkonnostním skokem navzdory nepravidelnému zvedání železa. Přesto jsem běžecké boty provětrala: Zimní slunovrat tradičně slavím výběhem do lesa a tradici dodržela i letos.  Pětku jsem nakonec nacourala ve městě a "odměnila se" horkou čokoládou se šlehačkou. 










Edit: Úplně jsem zapomněla na villette (s účesem, na který já bych nesebrala odvahu, ale Muž z něj byl nadšen), která tento týden splnila dvě výzvy najednou z dřívějška - angličáky a sezení u zdi. Náročnou sestavu angličáků a sed-lehů zvládla za 22 minut a hned poté se na minutu a čtyřicet sedm sekund posadila ke zdi. Protože si ještě velice dobře pamatuju, jak ufuněná jsem po angličácích byla, chtěla bych jí vyseknout poklonu za vůli a snahu pokračovat dál. Fakt výborný výkon! 









Netroufnu si odhandout, do jaké míry budete mít chuť se hýbat tento sváteční týden (byť je pohyb s ohledem na vánoční hodování o to žádoucnější). Ale zkusíme to a nasadíme laťku o trochu výš. Co takhle deset kilometrů jako protiváha cukroví a bramborového salátu? Jestli si těch deset kilometrů rozdělíte na etapy nebo je odběhnete/odchodíte v kuse, nechám na vašem uvážení a momentálním obsahu žaludku. Pošlete mi jen výsledný čas na norsk.skogis@gmail.com. Do neděle 29. prosince 12.00 hod. 

Veselé Vánoce a pohodové svátky!

sobota 21. prosince 2013

4 Nej kosmetika 2013

A je tu další bilance, tentokrát kosmetická. Žádné extrémní výkyvy se u mě letos neděly. Pořád kombinuju ručně vyrobenou pečující kosmetiku s převážně minerální dekorativkou. Taky jsem letos hodně porozdávala a prodávala, hlavně sypké oční stíny zmizely a místo nich jsem si dopřála kompaktní paletky. Idun Minerals nezklamal - palety Brunkulla, Styvmorsviol a Svart Riddarsporre se povedly. Zdá se mi, že na co Idun sáhne, to se promění ve zlato, zatím jsem nenašla vyložený propadák (pravda, zdaleka doma nemám celý sortiment). 


Pokud už budu předjímat další dny (kdo ví, jestli to ke mně balík do Vánoc stihne), musím zmínit ještě oční stíny od bareMinerals, na ty se těším moc. Jejich palety mi přijdou trochu nešťastně barevně zkombinované, přesto jsem si vybrala. Jinak jsem nejvíc utratila za rtěnky. Honila mě mlsná a byla jsem zvědavá na Sensai by Kanebo a Tromborg. Sensai považuju navzdory nesporné kvalitě za neadekvátně drahý a Tromborg... Ten je bezkonkurenční. Nevím, jestli jsem víc nadšená obalem (luxusně těžký, vzhledově minimalistický obal na magnetický zámek) nebo samotnou texturou a barvou rtěnky. A ty názvy! Jako fanoušek Harryho Pottera jsem se dlouho nerozhodovala a jakmile oko spočinulo na jméně "Bellatrix", už jsem rtěnku z ruky nepustila.


Zkrátka a dobře, vrním spokojeností nad kvalitami kosmetiky ze Severu a pokud bych si mohla mít neskromné přání: Kéž by se v České republice našel výrobce dekorativky s integritou, nápadem, houževnatostí a stejně kvalitními výrobky! Protože není nad pocit, že si kupujete něco z Evropy, z domova a že vám to zatraceně sedne. 

Tady jsou moje "nej" za rok 2013:

Péče o pleť:
odličovač: mandlový olej Saloos
čištění: černé mýdlo Out of Africa, Pure Shea Butter Bar Soap
hloubkové čištění: rasul
pleťová voda: -
tonikum: -
peeling: kávový peeling made by Osamělá cyklistka (dále jen OC, protože toho je povícero)

pleťová maska: acylpyrin
denní krém: - 
noční krém: - 
krém na oční okolí:
obličejový olej den: olej OC (hroznový, brutnákový, rýžový, skvalan)
obličejový olej noc: olej OC (šípkový, avokádový, brutnákový, emu, vitamín E)
olej na oční okolí: 21st Century Health Care, Vitamin E Oil

opalovací krém: Alba Botanica Hawaiian Sunscreen SPF 45
tělový krém: tělové máslo OC (bambucké máslo, kokosový tuk, meruňkový olej, vitamín E)

Vlasová péče:
šampon: -
balzám/kondicionér: TRESemme Naturals Nourishing Moisture Conditioner
vlasová maska: Beesline Vital Hair Night Mask
styling: Kinky-Curly Original Curling Custard

Makeup:
primer obličej: Tromborg Liquid Powder Shine Eliminator
primer oči: Lumene Beauty Base Matifying Primer
minerální makeup: Tikei Mineral Makeup W2
tekutý makeup: -
BB krém: Alverde Color & Care Make-Up (neprodává se jako BB krém, ale tak nějak si dobrý BB krém představuju)
korektor: Tikei Mineral Concealer Mint
pudr: Innisfree No Sebum Powder
tvářenka: Idun Minerals Bronzer Norrsken
rozjasňovač: -
řasenka: Mineral Fusion Lengthening Mascara Rock
oční linky: Physician's Formula Eye Booster Dark Brown
oční stíny: Idun Minerals Brunkulla
tužka/stíny na obočí: Oriflame Beauty Eyebrow Kit
tužka na rty: -
rtěnka: Ecco Bella FlowerColor Lipstick Sangria
lesk na rty: Tikei Lipgloss Tokyo
balzám na rty: Lucy Minerals Ambrosia Lip Dip

Ruce a nehty:
podlak: Essence gel-look 
barevný lak: Tromborg Nail Polish Erato
nadlak: Poshé
krém na ruce: Neobio Soft Handcreme
olej na nehtová lůžka: olej OC (konopný, bodlákový, makadamiový)

parfém: Balenciaga Florabotanica

čtvrtek 19. prosince 2013

8 Konečně jsem taky jednou vyhrála!

Nejen zásluhou poctivého tréninku, ale úplnou náhodou. Jakou zkušenost s různými soutěžemi, kde se výherci losují, máte vy, nevím, ale já pokud si něco neurvu rychlýma nohama nebo bystrým mozkem, tak se mi Štěstěna snad vyloženě vyhýbá. Jednou jsme se na toto téma bavili s kamarádem z dětství - on je člověk, který jakoby chytá vibrace nadcházejících událostí ze vzduchu a ke všemu se tak nějak samozřejmě přitočí, aniž by se vyloženě musel snažit. Výsledkem toho je, že se Štěstěnou má skoro milenecký vztah, a pokud ho právě nelíbá ona, tak ho inspiruje nějaká múza. A je si toho vědom. Když jsem mu vyprávěla, že teda i já se sem tam, občas, dočkám toho, že jazýček vah se vyhrocené situaci přikloní na mou stranu (když jsem předtím udělala maximum pro to, abych uspěla), poznamenal jen skoro soucitně: "Jo aha, ty jsi člověk, kterej si štěstí musí zasloužit..."
 
Což taky ilustruje výstižná reálná příhoda - když se on chtěl naučit hrát na klavír, co myslíte, že se stalo? Prostě se jednoho dne ve výtahu dal do řeči s nějakou ženskou, ze které se po půlminutě vyklubala hudebnice (že hru na klavír vyučovala, na to si můžete s jistotou vsadit). A když jsem já pracovala na splnění svého snu stát se překladatelkou/tlumočnicí? Studium, kurzy, vyhledávání kontaktů. A po třech letech jsem zjistila, že v baráku o dvě patra výš bydlí sousedka-překladatelka (mám od ní autogram v jejím překladu Inkoustového srdce). To bude asi tím, že nejezdím výtahem, ale chodím po schodech...


Od včerejška jsem ale Štěstěnou omilostněná i já - v adventní soutěži, kterých v blogosféře probíhají stovky, jsem vyhmátla balíček s krémem od Herbfarmacy. A dokonce jsem se ani nemusela snažit.
 
Pěkný čtvrtek!

úterý 17. prosince 2013

16 Pocení s kamencem - rok poté

Skoro rok. Od konce ledna reguluju pocení kamencovým krystalem a protože na blozích je častější spíš neustálé přelétávání mezi novými a novějšími oblíbenci, budu dnes výjimkou: Počtěte si stručně a krátce o jednom opotřebovaném deodorantu! (No nezní to lákavě?)


Tak zajedno už měl tenhle deodorant skončit v kategorii "Pět prázdných", aspoň pokud bych měla věřit výrobci. Ve skutečnosti mi ubyly jen zhruba dva centimetry tvrdé, ale křehké hmoty, což znamená, že i na další rok mám vystaráno. A peníze ušetřené za deo hodím do fodrálu nějakému šikovnému pouličnímu muzikantovi. Zadruhé snad poprvé v životě nezažívám chutě vyzkoušet nějaký jiný (spolehlivější) deodorant nebo antiperspirant. 

Deodorant je v mnoha ohledech hodně praktický: 1) k jeho aplikaci je zapotřebí jen trocha vody, 2) nedělá bílé šmouhy na oblečení nebo fleky/mapy v podpaží, 3) do letadla není zapotřebí ho balit do pytlíku, protože neteče, 4) úplně odpadá "vůně" opocených deodorantů v podpaží v průběhu dne. Nepraktickým ho asi shledají jen nešikové, protože jestli vám vypadne z rukou, můžete se skoro s jistotou vsadit, že se vám rozletí na x malých kousků. 


A ještě jedna výhoda: Po asi čtvrtroce užívání jsem si všimla, že pocení se jaksi zmírnilo. Ne že by deodorant zamezoval pocení, to není jeho úloha, ale letošní jaro a léto jsem prožila bez vlhkého podpaží. 

Pokud se chcete dozvědět, jak balení vypadalo před rokem, klikněte sem

neděle 15. prosince 2013

0 Intervaly v týdnu 6 + předvánoční pětka

Výhoda (nebo nevýhoda?) toho, že na blog vyvěsíte týdenní program a chcete, aby se s vámi hýbali i jiní, je, že ho musíte taky splnit. Protože přece nejde, abyste si něco vymysleli, nechali ostatní, ať dřou, a sami se celý týden ulejvali. Kdybych tento týden nevěděla, že se do intervalů pouštějí i ostatní, asi bych se na ně vykvákla. Ne proto, že je to až zas taková dřina, ale protože jsem po delší době opět mákla v posilovně, přivodila si svalovou únavu (= břišní svaly mě bolely i při smíchu a po schodech jsem chodila pozpátku) a představa, že po odběhaném půlkilometru mě čeká 50 dřepů, mě vůbec netěšila. Navíc slezl všechen sníh a poslední dny prší nebo mží... 

Jana je rychlík, jak už je skoro tradicí, mail od ní přilítl už v úterý. Asi jsem jí připravila horké chvilky těmi pětistymetrovými úseky, ale Jana si i přes absenci měřicího zařízení poradila a hodinky jí odměřily 24:20 min. Protože její potíže s nemožností pořádně odměřit vzdálenost znám, někdy se s vámi podělím o to, jak jsem podobné problémy řešila sama v době, kdy neexistovaly smartphony a internet nebyl vybavením každé domácnosti (nevím, do jaké míry to tu sledují mladé ročníky, ale ano, i takové časy kdysi existovaly).

Villette se připojila po delší nemoci. Jak jsem pochopila, "dohání" nás ostatní mílovými kroky. Oddřepovala pět set kousků a příští týden se chystá na angličáky a sed-lehy (hodně štěstí! Já jsem na sebe a svůj nápad v duchu začala nadávat při druhé sérii). Fotka je z hodinové procházky a opuštěných kasáren. Nevím, jak vám, ale mně je z takových míst lehoučce nevolno. Když už vojenské objekty, tak raději bunkry. 
Mně se, jak už jsem zmínila, do intervalů moc nechtělo, nakonec jsem si je nechala až na sobotní ráno. Pršelo, byly čtyři stupně nad nulou a já se vydala do míst, kde mám vzdálenosti odměřené záchytnými body. Prvních čtyři sta metrů je po seběhu z kopce někde u semaforu, kilometr u přechodu pro chodce, kilometr a půl označuje rozložitý jilm a o pět set metrů dál mi milník dělá menší vodopád. Do Interval Timeru jsem si naťukala tempo, odhadla, že 50 dřepů může zabrat nanejvýš 2 minuty a rozběhla se. U prvního a druhého intervalu jsem byla trochu ztuhlá, ale pak už se mi dřepovalo bez potíží. Cestou domů jsem měla tolik chuti a energie, že jsem blbla a "trénovala" výskoky do výšky (které spočívají v tom, že z výklusu naberete rychlost, pořádně se odrazíte a zkusíte se dotknout toho, co je nad vámi - dopravní cedule, most, atp.). Protože pravidelně probíhávám pod železničním mostem, byl cíl celkem daný. Rozběhla jsem se, vyletěla do výšky, zašmátrala po drsném betonu cca 2,3 metrů nad sebou (jednou jsem vzala pásmo a donutila kamarádku výšku mostu změřit). Ale doskok jsem nevybrala a odřela si kolena. Protijdoucí paní v kapuci, která celou akci s největší pravděpodobní sledovala, si musela myslet, že jsem se zbláznila... 

Týden 7? Předvánoční čas bude nejspíš trochu uspěchaný a tak ho nechci komplikovat kombinacemi běhání  a posilování. Ale co třeba si v klídku odklusat 5 kilometrů? Pokud chcete chodit, žádný problém. 

Kolik času vám zabere 5 kilometrů v pohodlném předvánočním tempu? Pošlete mi určitě i fotku něčeho zajímavého, třeba občerstvovačky se svařákem :) Adresu znáte. 

Mějte se moc hezky!

sobota 14. prosince 2013

9 Pět prázdných - Lumene, Weleda, Innisfree, vazelína, Urtekram



Lumene Excellength Mascara

Intenzivní černá, malý gumový kartáček. Tyhle dvě charakteristiky řasenku vystihují nejvíc. Já mám malé plastovo-gumové kartáčky ráda - netoužím po objemu, ale po zvýraznění a hezkém, definovaném oddělení řas. Lumene tohle dokáže a díky velikosti kartáčku jsem pohodlně dosáhla i do vnitřního a vnějšího koutku. Konzistence hmoty je akorát - neteče, před aplikací není potřeba kartáček otírat. Řasenka funguje dobře a pohodlně se nanáší, i když už mele z posledního a kdy z balení dolujete poslední zbytky - nedrobí se.  Výsledkem jsou zvýrazněné řasy s největším podílem "hmoty" u kořínků (nesnáším, když se řasenka nabalí na konečcích, vypadá to nepřirozeně), žádné žmolky. Výdrž je velice dobrá, řasenka se drží celý den, nešmouhuje a nerozplpává se výrazně ani při aktivitách, kdy z vás leje pot proudem. V dešti nevydrží a rozpíjí se, konec konců není propagovaná jako voděodolná řasenka.

středa 11. prosince 2013

27 Bilancování roku 2013 - TAG?

Letos začínám sumírovat o něco dřív, protože svátky slibují hojně událostí a na nějakou rekapitulaci nebude čas. Inspirací mi byla báječná Clara z jednoho švédského blogu. Otázky posílám do oběhu dalším třem blogerkám, které u mě komentují - Reně, Ivet, Ofélii, trb a Věře. A kdo z právě čtoucích blogerek chcete, kopírujte dotazy a pište! 

Podnikla jsi letos něco, co jsi doposud ještě nezkusila?
Jo, bylo toho hodně. Akorát si nemůžu vzpomenout na nic konkrétního. Obecně se totiž ráda vrhám do nových věcí, myslím, že je užitečné sem tam ztratit půdu pod nohama. Člověk se tak naučí pokoře, naučí se spoustu věcí o sobě samém - jak pracují jeho instinkty, jeho podvědomí. A je pak i trochu ohleduplnější vůči ostatním lidem. Žhavá konkrétní novinka z posledního týdne - zatím nikdy jsem nezkoušela zkracovat si ofinu zastřihovačem vousů. Jde to! A dokonce je to mnohem lepší než si ofinu stříhat nůžkami. 

úterý 10. prosince 2013

6 Pro milovnice třpytek aneb Dobrý nápad, který potřebuje ještě trochu doladit

Třpytky! V zimě se blyštivých hexagonků nemůžu nabažit, oživí jinak fádní manikúru a při troše soudnosti nepůsobí kýčovitě. V měnícím se světle jsou krásně efektní, dostat je z nehtů dolů je trochu fuška. Alobal si s nimi poradí, ale jsem na něj někdy dost líná... 

A tak jsem si z ebay objednala šikovnou věcičku. Slupovací podlak Peel-Off Base Coat. Podle lehce infantilní lahvičky správně soudíte, že se jedná o Korejce - Etude House. Lak nestojí majlant, takže jsem neměla nic moc co ztratit. 


Nakonec jsem ale ani nic extrovního nezískala. Zaprvé: Lak strašně dlouho schne, trvá to klidně k deseti minutám (on jako lak ani nepáchne, připomíná spíš tekuté lepidlo). Pokud jste nedočkaví a do "glazury" začnete patlat štětcem s nánosem kýženého nadlaku, celá manikúra nabyde nestejnoměrné struktury, na nehtu se dělají bubliny a lak se s přibývajícími tahy štětce a snahou vylepšit blížící se katatrofu chová jako tající sýr na vrcholku horkých boloňských špaget. Zadruhé: manikúra je choulostivější a náchylnější k mechanickému poškození. Na umývání nádobí nebo dlouhé koupele rovnou zapomeňte. 


Pokud trpělivost máte a na nehty aplikujete střídmé množství (méně je tu více), můžete se těšit na pohodlné lakování a hlavně - ještě pohodlnější zbavování se laku, pokud se vám třpytivá manikúra omrzela. Podlak vydrží na nehtech při běžném provozu cca dva až tři dny, než se začnou odírat malé kousky nebo zmizí rovnou celá "slupka". 

Jak jsem si všimla, podobně jako BB krémy se i slupovací podlak začíná vkrádat do sortimentu evropských výrobců, teď před Vánocemi je to např. hit IsaDory (značku najdete v západní a sev. Evropě a Rusku) a myslím, že nebude dlouho trvat a najdete ho v českých drogeriích (pokud už tam teda není...). 

Cena: od 4 do 6 $

neděle 8. prosince 2013

0 Týden 5 a Týden 6 (intervaly)

Jak jste přečkali Xavera? U nás s vichrem přišel první letošní sníh, zároveň na na zemi pořádně umrzl a od včerejška zase jen chumelí. Nemůžu se sněhu nabažit, co chvíli koukám při pečení cukroví z okna a těším se, až půjdu provětrat lyže. Dnes se ještě do toho bílého nadělení chystám vyběhnout, vezmu si nesmeky a nově koupené návleky a zakončím víkend delší trasou. 

Tento týden jsme opět byly jen dvě, co se do sezení na čas pustily. 

Jana se konečně dočkala sněhu a při sezení podala velice dobrý výkon. Sedět tři minuty "volně v prostoru" a mít jako jedinou oporu kontakt zad se zdí je fuška. 
Mně se začaly třepat svaly už po první minutě a byla jsem hodně vděčná za televizi a právě probíhající přenos z biatlonu. Soustředění se na oblast mimo tělo mi ohromně pomohlo, protože kdyby v okolí nebyl stimul, asi bych to zabalila mnohem dřív. Takhle jsem naseděla něco přes dvě a půl minuty. Uvažuju, že takový "sedánek" si jednou za čas dopřeju, z legrace a taky abych se příště ještě víc kousla. 















Další týden se vypravíme ven a zkombinujeme běhání a posilování (intervaly). Zadání šestého týdne zní:

5x:
500 metrů běh
50 dřepů

Protože budeme běhat půlkilometrové úseky, doporučuju buď odskočit si na nejbližší běžecký ovál nebo si trasu odměřit třeba endomondem nebo runkeeperem. Tempo nechám na vás (kdo chce, může zkusit běžet v tempu 5:20 min/km - vydržíte v tomhle tempu všech pět úseků?) 

Nevím, jak to zrovna u vás bude vypadat se sněhem, ale od toho jsou přece ztížené podmínky - aby se překonávaly!

Jak na to:
- odběhejte a oddřepujte
- změřte si čas, pořiďte fotku (screenshot)
- pošlete mi obrázky a čas (a určitě i pár slov) na norsk.skogis@gmail.com

P.S.: Nezapoměňte se před úseky trochu rozehřát.

Pěkný druhý advent!

sobota 7. prosince 2013

2 Na přání: Kde získat informace o ingrediencích ve vaší kosmetice

Verunka ze Dvou Verunek a jiní čtenáři se pídili, kde sehnat informace o složení kosmetiky a tak bude dnešní krátký příspěvek věnovaný několika málo webovým adresám, kde si jednak můžete pohledat informace o produktech, jednak o ingrediencích samotných. Abyste si udělali lepší obrázek o tom, co a jak stránky prezentují pod hledanými ingrediencemi, vzala jsem si jako příklad "dimethicone".


http://cosdna.com/ (anglicky)
- hobby stránka; nepodařilo se mi vypátrat informace o provozovateli nebo sponzorech
- rozsáhlá databáze
- přístup k detailnějším informacím a možnost k diskutování po registraci 
- ad "dimethicone": http://cosdna.com/eng/3da165145.html

http://cosmeticsinfo.org/ (anglicky)
- stránka sponzorovaná Personal Care Products Council
- jednoduchá, přehledná navigace a srozumitelně podané informace (původ složek a jejich účel v kosmetice, info o bezpečnosti především podle FDA, reference)
- orientovaná na americký trh
- ad "dimethicone": http://cosmeticsinfo.org/ingredient/dimethicone-and-related-ingredients

http://www.cosmetic-ingredients.net/ (anglicky)
- hobby stránka
- hledání podle značek (v současnosti 650) a produktů
- možnost připojit vlastné otestované výrobky a rozšířit tak registr
- ad "dimethicone": http://www.cosmetic-ingredients.net/search.php?ingredient=dimethicone

http://www.cosmetic-check.com/inci_de.php (německy)
- portál spravovaný Ritou Stiens, německou spisovatelkou a autorkou knih o přírodní kosmetice a kosmetických složkách
- prospěšnost/škodlivost ingrediencí je znázorněna smajlíky 
- ad "dimethicone": http://www.cosmetic-check.com/incinotizzettel_de.php?search=dim&start=0&action=erfolg&nr=27043c2b38bda5c401bff5e4f0723b7e

http://www.ewg.org/skindeep/ (německy)
- databáze spravovaná Environmental Working Groupobsahující informace o cca 75 000 produktech a devíti tisících složkách
- mezi informacemi o složkách lze najít údaje o funkci, bezpečnosti, derivátech, zda je složka karcinogenní a jak moc, jestli vyvolává alergie atp.
- ad "dimethicone": http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702011/DIMETHICONE/

http://slozenikosmetiky.cz/ (česky)
- za informacemi stojí Magda Síbková
- stránka zjednodušeně "kopíruje" strukturu jiných zahraničních stránek a obsahuje především informace o kosmetických ingrediencích (původ, účel jednotlivých ingrediencí, reference) a výrobky, kde je lze najít
- ad "dimethicone": http://slozenikosmetiky.cz/cetyl-dimethicone/

http://www.haut.de/ (německy)
- stránka financovaná - zjednodušeně - mj. německými profesními sdruženími (dermatologie a kosmetologie atp.) 
- nepřeberné množství pro laika zjednodušených i velice detailních informací na různá témata týkající se především zdraví 
- obsahuje info o původu, funkci, chemickém pozadí a dalších odkazech 
- ad "dimethicone": http://www.haut.de/service/inci/anzeige&id=4583&query=dimethicone

čtvrtek 5. prosince 2013

13 Jak přejít z klasické "syntetické" kosmetiky na přírodní?

Univerzální recepty ve stylu "krok za krokem" snad ani neexistují a ovcovité následování trendů je mi prosti srsti, takže jak to probíhalo u mě... Kosmetika mi byla šumafuk dosti dlouho (čti: do cca 25 let) a systém jsem v nakupování neměla veškerý žádný. Dobrá recenze na roky osvědčený krém? Šup pro něj do drogérie/lékárny (po pečlivém vyškrabání zbytků toho současného - ekonomicky založená jsem byla odmala). Hezká decentní rtěnka v ještě hezčím obalu? Proč ne, co na tom, že jsem ji v koupelně měla spíš na ozdobu. Hnidopišská jsem byla snad jen na řasenky a to snad jen z toho důvodu, že nosím čočky. Abyste si nemysleli, nejsem a nebyla jsem žádná Lesana, Marfuša ani Šmudla, ale prostě o šminky a kosmetiku vůbec jsem se moc nezajímala podle vlastního hesla "důležitější je to, co máš v hlavě, ne to, co máš na hlavě, protože vědomosti a charakter ti nikdo nevezme, kdežto vzhled odvane čas".


úterý 3. prosince 2013

9 All I want for Christmas a co si asi pořídím

Nebudu se ohánět zdravím a pohodou pro nejbližší, které se stejně nedají jak známo za peníze směnit, a vezmu to z materialistického konce. 

Radost si udělám:






- čelovkou. Lehkou, ergonomickou čelovkou s dobrým dosvitem a dlouhou dobou svícení. Letos mě tma neomezí v plašení losů a srnek v lese. 















- BBC Ultimate War Box. Dobrých dokumentů není nikdy dost.













- nějakou rtěnkou od Idun Minerals, odstín Jungfrubär vypadá slibně a stejně tak Körsbär. A vlastně tak nějak všechny se mi moc líbí, ale vyberu si jen jednu. 
















- permanentkou v kovárně. Letos jsem na stříbro kvůli nedostatku času ani nechytla a kování mi ohromně chybí. 










Co byste pod stromečkem nejradši našli vy?

pondělí 2. prosince 2013

0 Cyber Monday - pár tipů na slevy

Třeba na dárky nejbližším?


Na feelunique nakoupíte s 15 % slevou s kódem FESTIVE15.


Tikei nabízí od 1. do 24. prosince zajímavé akce každý den (včera to byl vysunovací kabuki, dnes 20 % sleva na oční stíny). 


Lily Lolo má 20 % slevu a rtěnku Love Affair k nákupu zadarmo, pokud utratíte 25 a víc liber.

* nespolupracuji ani s jednou značkou a nedostávám
od jakékoli z nich žádné zvláštní slevy ani výrobky zdarma k otestování

neděle 1. prosince 2013

0 Týden... kolikátý že to? Pátý? A výsledky čtvrtého týdnu. Se zpožděním.

Neměla jsem v úmyslu se na skoro dva týdny odmlčet, ale člověk míní a život... Si dělá, co chce. Nad některými věcmi ani vůle nezvítězí a naděje umírá předposlední. 

Ale zpátky tam, kde vůle zvítězit může... Ve čtvrtém týdnu jsme se vyznamenaly jen dvě - Jana a já. Jiným se nechtělo? Padesát angličáků a kliků bylo docela náročných a musím přiznat, že jsem se dosti těšila na obyčejné sed-lehy. 

Jana vydržela celých 14 minut a 41 sekund a o tři dny později mi přišel mail, ve kterém stálo mj. - cituji: "...v úterý jsem odcvičila, napsala, odeslala a ve středu měla problém si obléknout či svléknout cokoli, co se přetahovalo přes hlavu - tj. zvednout ruce..." Janě tímto uděluju imaginární vyznamenání - oceňuju, že mě ve cvičení nenechala samotnou :)
Já jsem měla úplně stejný problém s oblíkáním jako Jana - vrhla jsem se na svoje zadání ve čtvrtek a u patnáctého angličáku z první série jsem na sebe začala nadávat, co že jsem to vymyslela. Ale zpátky ni krok, takže jsem se místo zabejčila a prostě vypnula mozek. Nemůžu říct, že to byla procházka růžovým sadem. A co vám mám povídat, následující dva dny jsem se cítila jak přejetá parním válcem.
Motivace poslední dny zamrzla na nule, pohyb jaksi nestačil zahnat strázně okolo a tak se budu muset dokopat aspoň k procházkám. Následující týden ubereme páru a dáme si trochu statického posilování - jak dlouho vydržíte v sedu bez židle pod zadkem? Seďte, měřte a pište, budu se těšit na vaše maily - norsk.skogis@gmail.com
P.S.: Musím vám ukázat, co mě v předvánočních výlohách potěšilo - ženské figuríny mají v některých obchodech "normálnější" proporce! Boky, prsa a stehna. Pořád mi ještě scházejí figuríny opticky zachycující ženská těla těžší než 70 kg, ale... Že by se blýskalo na realističtější časy? 


P.P.S.: Moc díky za vaše maily, odpovím vám na ně v následujících dnech.