sobota 7. září 2013

11 Podzimní nákupy I: 3x Idun + Emily de Molly

Na povaze Skandinávců se mi líbí, že jsou v mnoha ohledech patrioti. Poprvé jsem si to uvědomila, když jsem jedno slunné léto brigádničila v přístavním městečku a prodávala jahody a borůvky. Místo obrovských temně modrých holandských borůvek Seveřané vždycky raději kupovali ty standardně velké, všedně vypadající, ale SVOJE borůvky. I za cenu důkladnějšího hrábnutí do peněženky. A tak je to tu se vším. Od mlíka až po kosmetiku. Ne vždycky a stoprocentně, ale většinové smýšlení tak funguje. A mně se to líbí. Vždyť proč by cizí mělo být kvalitnější jen proto, že je to jiné?

Nechci se sáhodlouze zamotávat do ekonomických teorií, ale zákonitě a zkratkovitě funguje teze, že tam, kde je poptávka, je i nabídka.  A nabídka v severských kosmetických vodách je. Zvlášť v těch, kde se surfuje na zelené vlně. 

Idun Minerals nabízí poměrně malý, ale zato kvalitní sortiment. Profláklá je hlavně trvanlivost, nositelnost, pigmentace, určitá exkluzivita (daná ne-dostupností, kvalitou a cenou) a design výrobků a naopak míň chválená je úzká odstínová stupnice minerálního makeupu. Což mně tak úplně nevadí, já jsem si svůj odstín  stejně jako většina studených severských čumáčků našla (a vy MMU najdete tady). S nastupujícím podzimem se mi strašně zachtělo obohatit svoji sbírku dekorativní kosmetiky a vsadit na kvalitní severské věci. Takže proč ne Idun?  


Bronzer Norrsken a transparentní pudr Tuva byly součástí letošní letní limitované edice, která kromě obou ještě obsahovala lesky na rty, kvarteto očních stínů, řasenku a kabuki štětec v kovovém pouzdře. 


Prsty mě svrběly pořádně a protože bych při nákupu všeho najednou musela sáhnout do prasátka (a to já nedělám, do spořicí hromádky se prostě nesahá), nakonec jsem se krotila a s padesátiprocentní slevou (začátek podzimu = výprodeje letních kolekcí) koupila v lékárně jenom bronzer a pudr. Balení je jako obvykle naprosto plastové, ale luxusní, těžké a dobře sedí v ruce. Osobité malůvky Patrizie Gucci se mi moc líbí a zrcátko ve víčku taky není k zahození. 

Otáčením obalů v ruce a pečlivým pročítáním složení už jsem snad ve většině obchodů ve městě proslulá - tady by luštění INCI netrvalo dlouho. Stručné složení bez jazykolomných složenin mi ostatně vždycky udělá radost. 


S nákupem primeru na přírodní (a nedávno taky na minerální) bázi se mi najednou otevřel prostor i pro častější líčení očí. Sypké oční stíny od Lucy Minerals, Silk Naturals a Lily Lolo, které jsem doteď používala, jsou poměrně choulostivé a náročné na preciznost při nanášení. Idun nabízí oční stíny jen v lisované variantě. A že je to pořádný rozdíl! Najednou odpadá prášení a opatrné šroubování víčka při cestování (sypké stíny ve většině případů postrádají vnitřní otočné ochranné víčko). 


Svart riddarsporre je paletka určená ke kouřovému líčení. Původně jsem ji vlastně nechtěla, ale protože mě v aukci nikdo nepřehodil, je moje. Mnohem víc se ale těším na paletku Brunkulla, pro kterou, pokud ji v brzké době neodlovím v aukci, zajdu do lékárny. 


A nakonec Cosmic Forces od Emily de Molly, objednaný z llarowe.com. Anne nedávno změnila vzhled a funkčnost své stránky a tak je teď nakupování indie laků mnohem jednodušší (a taky poštovné zlevnilo). 

Podzimní nákupy ještě budou pokračovat. Z nějakého mně neznámého důvodu nakupuju dekorativku nejčastěji na podzim. Sítě jsem rozhodila do domácích proudů a kromě Idun jsem se ještě zbláznila do švédské značky Tikei. Zjistila jsem totiž, že je snad ještě lepší než Lucy Minerals...(!) Tráva je asi fakt zelenější na vlastním trávníku...

11 komentářů:

  1. Pěkný nákup, všechno to vypadá moc hezky a sympaticky. Ráda bych si o severské kosmetice početla víc, nechystáš něco? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím nechystám. Dalo by se určitě přispět hromadou fotek a přidat pár tipů k nákupům v kamenných obchodech a e-shopech, ale to snad jen na výslovné přání. Severská kosmetika je totiž hodně rozmanitá a myslím, že v jižnějších šířkách i nedostupná, takže nevidím moc smyslu v tom o ní psát...
      Koho severská zajímá, ruku nahoru a aspoň čárku do komentáře. Pak spočítám plůtky a napíšu post ;)

      Vymazat
  2. Tak to se mi líbí, že jsou patrioti, to u nás úplně chybí - bere se jen to,co je nejlevnější atd....Moc pěkná dekorativka, moc zajímavé značky - i já jsem zjistila, že jsem teď začala nakupovat právě dekorativku na podzim, v létě se mi ani pořádně líčit nechce :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň trochu patriotismu bych si přála i u nás...
      Co na podzim pořizuješ ty, eM? Tíhneš k určitým (podzimním) barvám? Já ne a ne se odlepit od určitých odstínů, i když je už v šuplíku mám...

      Vymazat
  3. To mě právě u tebe už dříve překvapilo (i když ve vztahu k blogu mi to vyhovuje), že tak ujíždíš třeba na iHerb a nevyužíváš ve větší míře místní alternativy. Já se sice snažím nakupovat u nás, např. u Karla Hádka, ale táhne mě to více k zajímavějším obalům a "exotičtějším" eshopům. Ale u mě byl ten přechod na přírodní kosmetiku nutností, protože mě zbavila ekzémů. Takže tobě jsem vděčná za zmínku o mýdle Dr.Bronners, protože teď už mě nechce sníst má vlastní kůže, a že jsem znovu zkusila Lucy Minerals a nakonec si k nim našla cestu (a jde se nám po ní skvěle).
    Nakonec bych měla dotaz - nemáš tip na nějaké lehké přírodní vůně? Z běžných se mi dělá špatně. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to mýdlo je "kvalitní" čtení do sprchy, bylo mi doma silne dopoučeno, ať si ho už nekupuju, nebo ať si ho do něčeho přeliju...

      Vymazat
    2. Hehe, s tim mydlem vim presne, co myslis. Ty texty jsou stejne vymyvaci jako obsah flasky.

      Mas pravdu v tom, ze nevyuzivam mistni alternativy. Mistni jako severske a mistni ceske. Jde mi hlavne o co "nejcistsi" a kratke INCI, ne telefonni seznam na celou jednu stranu baleni. Coz je bohuzel casty problem treba Lavery (kdyz uz jsme v Nemecku), Emmy S (Svedsko), Phenome (Polsko), Madary (Lotyssko), Marilou (Francie) atd. atd. Ani ten olej od Saloos, co mam doma, neni samotny olej (vitamin E jako konzervant nepocitam). Rozhodne bych si vic prala podporovat ceske vyrobce, ale nemam moznost proste nakupovat K. Hadka, Dr. Popova a ostatni. Zklamal me treba Dr. Popov - prezentuje se jako vyrobce prirodnich produktu, ale u vicero masti ma v INCI "petrolatum", "paraffinum liquidum" nebo parabeny. Takze to chce cist etikety. Furt. Certifikatum a prohlasenim vyrobce neverim na 100%.

      Vymazat
    3. Jinak si je bajo, ze jsi nasla veci, ktere Ti pasuji. Ono to hledani a metoda pokus-omyl muze byt docela zabavne, ale zrovna s ekzemem to asi sranda neni.

      Lehke prirodni vune? Myslis klasicke parfemy? Nebo parfemy bez alkoholu jako hlavni slozky? Florame ma celkem siroky vyber, Acorelle taky. Green Love a hlavne Sama. Ale ta trochu zasahne do rozpoctu.

      Vymazat
  4. Na nějaké certifikáty vůbec nehraju, když se člověk trochu začne orientovat v tom složení, tak pokud výrobce na netu něco nezatajuje, tak už si to člověk přebere sám. Já už mám "fóbii" i z glycerinu a bohužel mým velkým nepřítelem je voda.... Ale je to čím dál lepší.
    Doufám, že lidé budou u nás čím dál víc informovaní, protože když zabloudím do drogérie, tak se jen divím, že všechno to zboží má svého kupce. Umyjou se sulfáty, jsou vysušení, zamáznou to krémem s minerálními oleji a silikony, a pak mají nějak fungovat přirozené funkce pokožky. A ta opravdu (zas ne z drogerie) přírodní kosmetika nevyjde nějak dráž, ale kdo chce kam...
    Myslím nějaké vůně bez alkoholu, kouknu na tvé tipy, jestli nabízejí nějaké vzorky. Někdy člověk chce nevtíravě vonět a mně v parfumérii pšenka nekvete, z jediné návštěvy ve svém životě jsem se osypala, až se za to stydím.
    Tak jsem se tu trochu vykecala. Jen tak dál, jsi mi inspirací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to se ještě nebavíme o vlivu na životní prostředí. Silikony, všechny ty čistidla a prací prášky, nejsem žádný zavilý ochránce přírody, ale jestli si lidé uvědomují, co tím vším způsobují.
      Třeba jedna známá si stěžovala, že obec nemá čističku, a že jim to v nějaké strouze za vesnicí zapáchá, zelená atd., ale třeba začít u sebe a používat přírodní prostředky ji jaksi nenapadlo.

      Vymazat
    2. Jj, k tomu neni co dodat. Neinformovanost a kratkozrakost reseni, resp. jejich docasnost, jsou bohuzel docela tvrde orisky k rozlousknuti v dnesni dobe. Vsechno je jenom o osobni zodpovednosti. Alternativy na trhu jsou a nestoji majlant.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!