čtvrtek 30. května 2013

9 Namožené svaly a únava

S tím se bohužel občas potýkám. Zaprvé už mi není -náct, zadruhé ráda obměňuju svoje cvičení a zatřetí  mě baví se požádně utahat. Někdy to vede k tomu, že i zasmání mi bolestivě připomene břišní svaly, nemluvě o jednoduchých každodenních úkonech jako je scházení schodů nebo vstávání z postele, které se v takových chvílích dají přirovnat k vrcholným fyzickým aktivitám. 

Svoje si myslím zažil každý a každý má určitě svůj recept na to, jak bolest omezit. Mně se příčí recepty dva: nacpat do sebe brufen a jemu podobná analgetika a/nebo naprosto přestat s fyzickou aktivitou. Přitom právě lehká fyzická aktivita vrátí svaly do normálu spíš a rychleji než poloha vleže na gauči. Naposled jsem zničená byla po půlmaratonu a jsem si jistá, že kdybych jen tak posedávala a odpočívala v horizontální poloze, protáhne se doba zotavení o minimálně dva dny. Takhle jsem druhý den po závodě šupajdila na společný trénink, kde jsme si ve družstvech zazávodili na čas. Tři sta dřepů, tři sta kliků, mrtvé tahy se 40 kg, vyhazování medicinbalu a swing se 16 kg kettlebell mi nedovolily myslet na to, že se právě cítím jako přejetá parním válcem. I když to byl extrém, který mi přes veškerá neblahá tušení spíš pomohl než uškodil.


Kromě pohybu mi proti svalové bolesti a únavě pomáhají vcelku obyčejné věci: studená sprcha, chladivá masážní emulze pro koně a o něco víc spánku než obvykle. Rozpouděný krevní oběh rychleji zpracuje kyselinu mléčnou, která se ve svalech při nadměrné zátěži tvoří. A studená sprcha nebo chladivka (chladivá emulze) zase zmírní malá svalová podráždění nebo trhlinky. Plus dobré jídlo a dostatek pití, to taky není k zahození, když se člověk potřebuje dát dohromady.

Nějaké další tipy a finty, které znáte? 

9 komentářů:

  1. Při únavě svalů příjde u mně první na řadu vlažná sprcha a pak se namažu s krémem (masti) co obsahuje kostival a úleva se dostaví téměř okamžitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, že jste kostival zmínila. Nikdy jsem ho nezkoušela a přitom má známé protizánětlivé účinky.

      Vymazat
  2. Tvoje pripravky na kone me fascinuji, ale zaroven strasne souhlasim s tim, ze jde o obsah a vubec ne o etiketu :D Ja kdysi pouzivala na sve kdysi davno brutalne kudrnate a odbarvovane vlasy rozcesavac na vlasy s norkovym olejem.... nutno dodat, ze to byl rozcesavac pro psy :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli plnil svoji funkci...:) Etikety moc neřeším, ale obsah jo, přesně jak píšeš. A přinejhorším se obsah dá přelít do hezčí krabičky :)

      Vymazat
    2. Funkci plnil a hezky vonel (zaroven smrdel :D ) Ale ted doma zadnou takovou zvireci vychytavku nemam, mam doma bezudrzbovyho kocoura, na kteryho staci hreben/kartac, takze nemam co zkouset :))

      A hezci krabicky nejsou potreba, kone jsou hezci :))

      Vymazat
    3. Jj, koně jsou hezcí a kdyby se někdo ošklíbal, udělám z nich jednorožce, ti mají v povědomí vyšší status :)

      Vymazat
  3. Já mám, já mám tip - mně na namožené svaly hrozně pomáhá promasírování ve sprše Hadkovým Oleosol Balem - je to super a hend se mi svaly uvolní - vyzkoušeno asi milionkrát =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli Hádek pomůže i při svalech namožených z nazvedání půldruhé tuny, tak je to přípravek pro mě!

      Vymazat
  4. Jo zničit se v posilovně to znám. Hlavně když mám špatnou náladu, tak si dám pořádně do těla a pak se druhý den nestačím divit :-D . Kolikrát jsem měla problém i vylézt z postele :-D . Kamarádka, která už cvičí delší dobu, mi poradila, ať si koupím hřejivý balzám z Cibdol a tím ať si namožené svaly mažu, že mi uleví od bolesti a měla pravdu. Svaly mě díky němu opravdu tolik nebolely :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!