sobota 23. března 2013

9 Aktuální běžecká a silová forma

Takhle při sobotě mám před návštěvou kadeřnice a koncertem bilanční náladu... Zhruba před měsícem a půl jsem najela na jinou běžeckou a silovou přípravu a dnes s namoženými svaly hloubám, jestli jsem na správné cestě. Kvůli povětrnostním podmínkám (mrazy, sníh a silný vítr) pořád ještě nemám možnost se otestovat v ideálnějších podmínkách, ale na lepší počasí se mi čekat nechce. Příští týden plánuju Cooperův test, abych si ověřila momentální kondici. Podstatou Cooperova testu je uběhnout za 12 minut co nejdelší vzdálenost. Zkoušeli jste to někdy? Já naposled asi v prváku na gymplu. Nuže, tady je moje bilance:

Cvičíte jako blázni a nepozorujete žádné změny?

Zdravotní forma: Pořád zdravá, ťuk ťuk na dřevo. Kromě bolavých svalů mě momentálně nesužuje vůbec nic. Duševně se cítím v pohodě, ani okolí mi zatím nesignalizovalo žádné změny :) V práci se setkávám s víc či míň iritujícími klienty a není lepšího léku po náročnějším dni než se unavit venku. Od tréninku odpočívám dva nebo tři dny v týdnu, podle aktuálního pocitu a stupně únavy. A jím jak nezavřená, oblečení je mi spíš volnější a volnější než naopak, svaly jsou definovanější a kupodivu rostou, i když zrovna to se mi nehodí. Ráda bych vzkázala všem, že to opravdu jde i bez proteinových prášků! A to si myslím, že necvičím zrovna málo (na druhou stranu by se klidně dalo cvičit i víc). Přesto nevidím smysl v proteinových nápojích.

Běžecká forma: Pozoruju zlepšení v průměrné rychlosti. Tempo 5:15 min/km na obvyklé kontrolní trase měřící pět kilometrů jsem stáhla na 5:02 min/km, aniž by se změnil můj běžecký komfort. Přičítám to metodičtějšímu tréninku a taky zařazení kratších běžeckých bloků na páse po posilování. Musím kriticky přiznat, že postavit se na pás po posilování nohou, během něhož nazvedám cca 8 tun, a ještě běžet do pětistupňového kopce dlouhé intervaly, to mi někdy leze krkem. Naštěstí závěrečný běh netrvá déle než dvacet minut, což mi psychicky ohromně pomáhá. Nadto jsem se přistihla, že po takovém tréninku, kdy se z pásu sotva plazím, se zároveň i nablble usmívám (odraz v okně bohužel neklame). Nejspíš se mi tohle sebetrýznění líbí víc, než bych si jinak byla ochotná přiznat...

Silová forma: Zatím se cítím stabilněji než se stronglifts. Zvedám středně těžké váhy a soustředím se na techniku. Díky tomu si užívám pořádně namožené svaly, protože i tu poslední sérii chci dokončit s perfektní technikou. Někdy mě to stojí pět šest opakování. Pořád posiluju hlavně velké svalové skupiny formou komplexních cviků, ale zařadila jsem i cviky izolované.

Každodenní pohoda: Velká. Jsem spokojená, že se mi daří dodržovat plán, i když bývám hodně unavená. Na druhou stranu, spím jak zabitá a od rána mívám tolik energie, že se musím držet na uzdě. Trochu se bojím, abych se neutavila, ale utěšuju se myšlenkou na blížící se volno a skoro třítýdenní lehčí pohybové aktivity úplně jinačího charakteru než doposud. 

Jsem opravdu zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál.

9 komentářů:

  1. Jsem velmi zvědavá, jak dopadne tvůj Cooper :) Věřím, že nám dáš vědět... Že nám dáš vědět? :D
    Strašně se mi líbí tvé pokroky a shrnutí, že nekecáš hlouposti, ale říkáš fakta...

    OdpovědětVymazat
  2. Jenom tak mimo... jak ses dopracovala k tomu, že děláš trenérku (teda pokud správně chápu)? Hrozně se mi líbí, že přesně víš, co máš dělat, aby tvoje tělo fungovalo tak jak má :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Znát sám sebe považuju za ty nejlepší základy, na kterých se dá stavět. Jinak bude každý pokus něčeho dosáhnout jen hra s nejistým začátkem a ještě nejistějším koncem.
      K trenérství mě dovedl můj neklid. Jakmile mám pocit, že vedu pohodlný život, pouštím se do dalšího dobrodružství.

      Vymazat
    2. Jsem ještě zapomněla - moje tělo nefunguje vždycky tak, jak bych si představovala. Geny nejde dost dobře přeprogramovat. Ale věřím na poctivou práci.
      Btw, jak to jde s rotopedem?

      Vymazat
  3. Ahoj, nedas sem zase nekdy aktualni cvicebni plan? pro inspiraci:) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dám, až to bude aktuální. Teď ještě cca 5 týdnů pojedu podle stávajícího, v červnu si pak sestavím nový.

      Vymazat
    2. Taky bych se ráda inspirovala ;) Je super, jaký pozoruješ pokroky.

      Vymazat
    3. Děkuju, až proběhne aktualizace, dám vědět.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!