Minulý týden jsem pekla pro širší příbuzenstvo a jak už jsem zmínila, jsou někteří alergičtí na vejce. Proto na větší rodinné sešlosti peču bez vajec. Jednoduchou klasikou, kde se skoro nic nemůže pokazit, je ovocný drobenkový koláč. Dá se použít skoro jakékoli ovoce, já peču nejčastěji z jablek, jahod, lesních plodů (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky).
- cca 5 středně velkých jablek (forma má 26 cm v průměru) nebo 3/4 kila jahod atp.
- 75 g másla a trošku na vymazání formy
- 1 dl (nebo půl hrnku) cukru krupice
- 2 dl ovesných vloček (dají se použít i rozdrcené cornflakes)
- 1 dl polohrubé mouky
- skořici (pokud ji máte rádi - pro mě jsou jablka nemyslitelná bez skořice)
- solamyl na jahody a lesní plody, aby koláč nebyl rozblemcaný (posypte jím ovoce ještě před drobenkou, a rozsypávejte prsty, ne lžičkou; stačí troška!)
Postup vidíte na fotkách, takže jen dodám, že troubu nastavuju na 225°C a koláč peču zhruba čtvrt hodiny. Koláč trochu klesne, jakmile se z ovoce vypaří voda, takže pokud chcete vyšší koláč, přidejte na ovoci.
Koláč podávám horký se zmrzlinou nebo vanilkovým krémem. Recept je opravdu jednoduchý a rychlý a koláč kuchyň krásně provoní...
Já mám pro dnešek odběháno a odsaunováno, takže si po večeři dopřeju tenhleten voňavý koláč s vanilkovou zmrzlinou. Mňam!
Dobrou chut' :)
Děkuju za recept. Určitě vyzkouším
OdpovědětVymazatRádo se stalo :)
VymazatLuxusní, sliny se mi sbíhají!!! S tou zmrzlinou, ach...
OdpovědětVymazatJá mám tyhlety kombinace horký koláč a studená, pomalu se rozpouštějící zmrzlina moc ráda... Hmmm, asi dnes zase něco upeču ;)
VymazatTo mě čeká tak akorát tvorba žemlovky na zítřejší oběd :)))
VymazatŽemlovku jsem nedělala snad sto let... U nás jak na talíři není kus masa, tak to není jídlo :))
Vymazat