středa 10. října 2012

0 Suplementy/sportovní výživa - ano či ne? (2. část)

Minulý článek o proteinových suplementech si přečetlo slušné množství čtenářů a tak se dnes vrhnu na gainer, s nímž mám taky zkušenosti.  

Gainer je synteticky vyrobený prášek sestávající ze sacharidů a bílkovin. Obvykle se vyrábí a prodává ve velkém balení (např. 4 kg) a je levnější, což ho na první pohled odliší od proteinových výrobků.  Najdete v něm i tuky (ve formě esenciálních aminokyselin) a někdy bývá obohacen o kreatin (který má povzbuzující účinky). Poměr sacharidů a bílkovin může být v různém poměru - třeba 50:50 nebo 70:30 ve prospěch sacharidů. Obecně ale pro gainer platí, že nejmenší možný podíl sacharidů bývá 50%. Gainer slouží k rychlému doplnění sacharidových zásob po tréninku, tzn. obsahuje "rychlé sacharidy", glukózu, fruktózu (jednoduché sacharidy) a maltodextrin (polysacharid). Ten je běžně dostupný v bramborách, rýži a obilovinách. Rychlé sacharidy dodané bezprostředně po tréninku mají za úkol vyčerpané svaly nabudit a zastavit jejich katabolismus (katabolismus = rozklad). Jinak místo udržování nebo budování svalů budete svaly ztrácet. 

Upozornění: Gainer není totéž co protein! A protein má zase jiné použití než gainer.

Gainer ocení i ti, kteří mají potíže s nabráním váhy. Cukru je v něm opravdu hodně a tak se moc nedoporučuje k nahrazování jídla během dne, pokud nemáte za cíl nabrat kila. Sem tam se dá použít, pokud je jinak vaše strava vyvážená. Manžel si ho třeba občas bere do práce jako svačinu. 

Jak gainer nahradit? 

Rychlé doplnění cukru po cvičení/tréninku je nezbytné, pokud ve vyčerpávání glykogenu z nich nechcete pokračovat a o svaly tak přijít. Běžně se těsně po cvičení doporučuje banán nebo jiné ovoce a stačí to, pokud se do hodiny, hodiny a půl najíte (třeba podle talířového modelu). 

Gainer si můžete umíchat i sami. Stačí k tomu třeba dextropur (hroznový cukr) dostupný v lékárně nebo supermarketech (maltodextrin je taky vhodný) a sušená (kozí) syrovátka (ke koupení byla dřív v DM drogeriích, dobře je dostupná v lékárnách). Užitečné je kouknout na obsah sacharidů v syrovátce, dextropur už by mohl být až moc. Výhodou vlastnoručního namíchání je to, že si sami můžete rozhodnout o poměru sacharidů a bílkovin, nevýhodou pracnost. Kulturisté vám asi budou tvrdit, že žádný takový podomácku udělaný gainer se nemůže rovnat tomu kupovanému, a mají do určité míry pravdu. Otázkou je, za jakým účelem gainer chcete používat VY. 

Rozhodně však hned po cvičení nepijte proteinový nápoj! Je to k ničemu, protože bílkoviny v něm glykogen (živočišný cukr) ve svalech nedoplní. 



Co jsem zkusila já:

Příchuť dobrá a množství pro mě na zkoušku tak akorát. Nemůžu říct, že bych pozorovala nějaké velké rozdíly v délce regenerace, protože cvičení obměňuju a málokdy jedu něco stejného dva dny po sobě (kromě běhu, kola nebo běžek). Tím pádem regeneruju jen obměnou pohybu a namáhané svaly si stihnou odpočinout. Přibírat na váze nepotřebuju a tak byl pro mě gainer jen zpestřením na pár týdnů. Normální jídlo bych jím nikdy nenahradila, a po cvičení se nejraděj zakousnu do banánu nebo si vypiju smoothie. Jinak u nás gainer užívá hlavně manžel. 


Přeju pěknou středu! :-)




P.S.: Další část budu věnovat L-carnitinu a kreatinu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!