pátek 5. října 2012

2 Co Šípková Růženka asi nevěděla

Třetina kolegů byla zkosena nachlazením nebo rovnou chřipkou a tak byl tento týden poměrně perný pro nás zbývající, a naopak vcelku odpočinkový pro studenty, kterým odpadlo pár přednášek. Já zatím úspěšně přežívám - nejen díky zázvoru, ale taky zásluhou šípků - šípkového čaje a šípkového prášku. Očkovací kampaň proti chřipce u mě nemá šanci ani letos...

Nezralé šípky
Šípky asi všichni znáte. Najdete je prakticky všude, kde jen trochu svítí slunko a kde je poměrně suchá půda. Keře nemají rády vítr, takže na tom největším vidrholci v okolí je nehledejte! Zato podél silnic, v kšáší nebo ve svazích jich bývá nepočítaně.


Proč to sem píšu? No protože proto :) Často jsem se svého času stěhovala v rámci kontinentálních i státních hranic a tak se mi vždy hodilo tyhlety blbinky vědět. Botanika - především léčivé rostliny - mě vždycky zajímala a jsem (zastaralého) názoru, že každá hospodyňka by o této problematice měla mít základní, maryšovské, znalosti. Třeba pro ten neblahý den, kdy ji přestane bavit každodenní vyvařování nebo otravné brblání drahé polovičky a pohár trpělivosti definitivně přeteče. Ne, teď vážně... Farmaceutické náhražky přírodních léčiv mě nikdy neoslovovaly a tak můj zájem o botaniku začal časem nabývat hmatatelných výsledků. Tu sušené květy, tu listy, sem tam si zajít k lesu natrhat oběd (o bezových květech obalovaných v těstíčku jste zaručeně museli slyšet)... Nejenže doma máte časem půlku lékárny, ale taky se při "honbě" za bylinkami podíváte do přírody a pěkně se přitom odreagujete. Už jenom díky tomu jsou bylinky léčivé.    

Že šípky pomáhají předcházet nachlazení, je obecně známý fakt. Obsahují totiž velké množství vitamínu C, který zároveň patří mezi antioxidanty. Podle nedávného výzkumu by tak šípky mohly mít i zásadní roli v léčbě rakoviny. Samozřejmě by mě zajímalo, jestli to kromě krys působí i na lidi, ale zároveň doufám, že to nikdy nebudu muset zkoušet.

Šípkový prášek je vynikající do čaje nebo smoothie
Buď jak buď, kromě vitamínu C najdete v šípcích i rutin, který podporuje pružnost žil a cév (a pomáhá v prevenci křečových žil). Taky množství vitamínu A není zanedbatelné. A výluh je močopudný. Fakt zajímavý spíš jen pro případné ledvináře nebo fitnesky před soutěží. A takové Šípkové Růžence platný jako mrtvému zimník, pokud si tedy nenachladila ledviny poleháváním na mezi a čekáním na prince ve spánku... 

Protože se mi ne vždy a ne včas podaří nasbírat šípky na sušení (a taky ta piplačka s odstraňováním jadýrek!), míchám si do čaje, müsli nebo smoothie šípkový prášek. Chutná nakysle až trpce, ale zároveň i sladce. Pokud ho ochutnáte jen tak, nesmíchaný s jinou tekutinou, s radostí se vám nalepí na patra a na zuby. Je to pro mě příjemná varianta sušených šípků a v sychravém počasí dobrý pomocník. Akorát tak esteticky neosloví, jako to umějí sušené šípky v různých vazbách a dekoracích... Člověk holt nemůže mít všechno - většinou bohatě stačí, že máme možnost výběru. 

Hezký víkend vám všem!

2 komentáře:

  1. A jak tedy vypreparováváš vnitřek šípků? Mně se párkrát podařilo nechtěně je načnout a těch bodlinek z nich jsem se z rukou nemohla zbavit ještě za týden :-/ Šípkový prášek jsem ještě nepotkala, ale to bude tím, že jsem se o něj nezajímala. Jinak u nás, v našem blogerském duu je přes botaniku hodně Verča, a u nás doma mamka; obdivuju je i každého, kdo se v kytkách vyzná a umí je takto využívat! Já si stěží pamatuju, že jitrocel sbíráme na čaj na kašel a z bezových květů vyrábíme sirup...
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozpůlit a vyškrábnout nožíkem, šípkový prášek je v tomto ohledu mnohem praktičtější.
      Jitrocel nepozná úplně každý, takže na tom tak špatně nejsi :) Že zdravím druhou Verču!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!