neděle 2. listopadu 2014

13 Lékárny, zaklínadla, poštovní schránky a čištění pleti. Ve dvou krocích.

Včera jsem navštívila lékárnu a krátila si frontu k pokladně (evidentně zas propukla vlna nachlazení) meditováním nad regály s lékárenskou kosmetikou. Nedávno jsem se totiž dočetla o tzv. cosmeceuticals a tak se tok myšlenek stočil na různé významové rozdíly, nuance, slovíčkaření a chemické názvosloví. Pak mě napadlo, jak rozdílné je třídění sortimentu v českých a švédských lékárnách. Že ve Švédsku se v lékárnách neprodávají homeopatika nebo bylinkové čaje. Že v Kurdistánu vám prodají antibiotika bez receptu a lékárny tam vypadají jako... No, to se ani nedá vypovědět, to se musí vidět a stejně vám z toho bude zrak přecházet, protože tolik krabičiček, krabic, skleniček, pytlíků a ampulí mezi berlemi, ortézami a zdravotnickými pomůckami různého druhu nikde jinde asi hned tak nespatříte. Tehdy mě napadlo, že jediný způsob, jak něco najít a vytáhnout z té změti předmětů, aniž by se zřitila celá lékárna, je jen zaklínadlo "Accio ...!"

 Je docela zajímavé, jak se různé kultury staví k nemocem a jak je v závislosti na tomto přístupu vystavěn zdravotnický systém. Pamatuju si, že když jsem učila imigranty, mívali jsme zajímavé diskuze na různá každodenní témata, o kterých člověk hlouběji nepřemýšlí do té doby, než na vlastní kůži nezažije markantní rozdíly. A propos, při cestování a poznávání jiných zemí mám na seznamu vždycky pár společných položek, které si prostě musím odškrtnout, a těmi jsou: návštěva hřbitova, návštěva lékárny, návštěva knihovny/knihkupectví, projetí se kolektivní dopravou, nákup potravin v běžném obchodě/na trhu a nepovinná návštěva veřejných WC. A taky jak vypadají poštovní schránky a když se mi poštěstí, vlezu ještě do nějaké školy. Odjet ze země a neprožít výš popsané momenty je pro mě smuténka, poněvadž přístup k jídlu, vzdělávání, zdraví/nemocem, komunikaci a smrti jsou pro mě asi tím nejdůležitějším zdrojem informací o zemi a lidech obecně.

Takže k tomu čištění pleti: Vyzkoušela jsem odličovací mléka, tonika a pleťové vody s různě dlouhými seznamy složek, a nakonec stejně zakotvila u obyčejného oleje a mýdla. Teď zrovna dospotřebovávám olej z lískových oříšků od Akoma, který smývám mýdlem z kozího mléka. Jinak sázím na levné těžší oleje, třeba mandlový nebo olivový (u něj mi ale vadí výrazná vůně). Z mýdel mám nejradší ta, která obsahují zase oleje (snažím se vyhýbat jen palmovému a potenciálně dráždivým esenciálním) a naopak neobsahují glycerín. 

  
Výš můžete vidět mýdla už spotřebovaná (sirné "teterínové", pak černé od Akoma a kozí) i ta, která teprve čekají na rozbalení (opět kozí a pak jedno, na které se opravdu těším - dánské mýdlo od pozorné trb, které jsem dostala při našem miniblogerském setkání v Göteborgu).

Olej stáhne veškerý makeup (voděodolné řasenky nepoužívám, takže o nich vám nepovím) a mýdlo dokoná zbytek. Recenze jsem zatím nepsala ani na jedno, kromě černého mýdla od Akoma, a i ta by si zasloužila aktualizaci. 
Jinak se mi zase osvědčilo, že čím míň do pleti (kůže, vlasů) zasahuju, nejen mechanicky, ale i chemicky, tím líp vypadají. Nepřekombinovávat, to je moje heslo.

13 komentářů:

  1. jů super. taky zrovna jedu už pár let odlíčení olej/balzám + mýdlo, případně gel nebo pěna a vyhovuje mi to nejvíc. na cestách se tedy odličuji micelárkou (třeba v goteborgu jsem měla biodermu) a pokaždé z toho mám nedostatečný pocit. jinak nektar mýdlo mi taky tady stojí ve frontě a už se na něj taky těším! a pak mám ještě nějaké ostružinové... tak teď si tedy nejsem jistá, které to vyhraje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, nedostatecny pocit - sice 3 v 1 (nebo kolik ze to funkci micelarka plni), ale ani jedno uplne dokonale. Libilo se mi, jak jsi v Gbg byla nalehko! Jakoze jsi s sebou netahla milion veci, proste taska pres rameno a hotovka. Jine beauty blogerky by asi balily vic.

      Vymazat
    2. nojo nalehko... to mě donutila roční zkušenost s cestováním a přespáváním. i když až tak nalehko jsem nebyla, jsem měla nechat tu knížku i počítač doma.

      Vymazat
  2. Kombinaci olej/mýdlo mám taky nejraději. Až mi skoro mrzí, že teď mám olej BioAroma, který je fakt super a smývat mýdlem se už nemá, jen stáhnout žínkou, protože je zároveń pečující (což potvrzuju a mám chuť si ho pořídit jako tělový mazací). Takže mi to je fakt škoda smývat mýdlem, ale chybí mi to tak, že občas použiju jen mýdlo bez oleje :-) Mám už strašně dlouho Natura Siberica propolisový, který jsem dostala a pořád mi vyhovuje. A v řadě čeká Faran s velbloudím mlíkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou same lahudky, propolis, velbloudi mliko, se Ti nedivim, ze si je uzivas.

      Vymazat
  3. Jo, nezbývá mi než souhlasit :) Nemám sice ten seznam tak propracovaný - vlastně nemám žádný seznam :D - ale třeba tu veřejnou dopravu chci ozkoušet na vlastní kůži vždycky. Nakupování v supermarketu je taky pokaždý zážitek a ty lékárny tam asi zařadím brzy taky. Docela mě překvapuje, jak moc je to tady na severu od nás v ČR rozdílné. K hřbitovům a kostelům mě to rovněž táhne všude - jakože nepotřebuju úplně navštívit nejprovařenější muzea nebo jiný památky v každým městě, ale do kostela si zajdu vždycky, ač jsem jinak nevěřící :)
    No a jako blogerka samozřejmě hodnotím šíři a rozmanitost kosmetiky v obchodech, ale to možná o kultuře až tolik nevypovídá. (Nebo... ?)
    Mimochodem, máte ve Stockholmu poměrně příjemné metro :) Ta stanice, co vypadá, jako modro-bíle pomalovaná jeskyně se mi obzvlášť líbila!
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V cem Ti to na Severu prislo jinaci? Vzpominam si, jak jsem na zacatku vnimala vsechny rozdilne veci strasne intenzivne, doted si ten pocit dokazu vybavit. Metro ve Sthlm se mi taky libi, ty reliefy jeskyni, zrovna modra trasa je hodne vydarena. Nekdy si vzpomenu na Jeskyni plavcu z Anglickeho pacienta :)

      Vymazat
    2. Tak kupříkladu jsem se před pár týdny sháněla po něčem na průdušky, na mysli jsem měla i jen prostý bylinkový čaj, nějakou lípu nebo tak něco, případně sirup (ideálně zas na bylinné bázi). Smůla. Lékárny vedou spoustu dermokosmetiky a chemických preparátů, ale z té přírodní lékárny nic. Pro to se musí do spešl obchodu, kterých tu tolik není, a stejně je ten výběr mizerný. O tý kosmetice ani nemluvě. A dneska jsem se poptávala kolegyně ve škole a není tady vůbec běžný nakupovat kosmetiku z e-shopů. Možná je v tomhle výjimka jen ČR? Těžko říct.
      Snažím se si ty odlišnosti zapisovat, je to fakt zajímavý :) Nejspíš časem povím víc.

      Vymazat
    3. Jo tak s temi caji a bylinami to souhlasi, a i kdyz bys zasla do specialnich obchodu, stejne tam nemaji takovy vyber a znalosti jako u nas v CR. Finsko z tohoto pohledu neznam vubec, ale Svedsko je dost tristni. Vetsinou si vsechno vozim z CR. Zdravotnicky personal samozrejme nema ani sajnu (nebo mozna ma, ale nedoporuci nic, kvuli riziku ztraty licence), ze by se lehci zdravotni obtize daly lecit i jinak nez klasickymi farmaky z lekarny.
      Tesim se na dalsi postrehy!

      Vymazat
  4. Tak se mi zdá, že prodej antibiotik bez receptu bude mít Asie asi dost společný. Je bezva, že aspoň něco - třeba uspořádání lékáren nebo jiných prodejen (nebo jiný sortiment) - je v zahraničí jiné než u nás. Přiznám se, že mi vadí, když jsem tisíce kilometrů od domova, ale v drogérii vidím pořád ty stejné značky zboží. Já jsem pro diverzitu a když už v zahraničí nakupuju kosmetiku, snažím se najít něco místního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, taky jsem byla dost zklamana, kdyz jsem v Kurdistanu videla Loreal, Baleu, MAC, Max Factor atp. :) Clovek jaksi ocekava neco neotreleho.

      Vymazat
    2. Začala jsem používat černé mýdlo od Akomy a evidentně nesnesu kokosový olej (možná i kakao), pekelně se mi ucpávají póry a co jsem se dívala, tak ten je snad ve všech mýdlech (i v tom "tvém" s kozím mlékem). Doteď jsem používala Juliet od Antipodes, která na to, že moje pleť to snese a čistí je šíleně drahá.
      Jelikož jsi viděla složení spousty věcí, tak nemáš nějaký tip?
      Jana

      Vymazat
    3. Četla jsem hodně pozitivní recenze na The Organic Pharmacy, Carrot Butter Cleanser, ale to taky není zrovna láce a je tam i kokosový olej. Co třeba z iherb?
      Mineral Fusion nebo
      Now Foods


      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!