středa 14. května 2014

11 Čirá, hnědá, zelená nebo fialová? Hraje barva obalu roli?

Že by se kosmetika a bylinky měly uchovávat v tmavých nádobkách, asi není žádná novinka. Denní světlo a přímé sluneční záření vůbec obsah znehodnocují. Do jaké míry hraje roli barva kosmetických kelímků a flaštiček? Při hledání fyzikálních souvislostí jsem na internetu jsem narazila na výrobce fialového skla. Sklo takového zabarvení má nejúčinněji odrážet sluneční záření a přispívat tak k delší životnosti a nekzaící se kvalitě obsahu uvnitř. 


Do dnešní doby jsem používala sklo různého zabarvení (kromě bezbarvého) a protože svoji kosmetiku uchovávám na suchém tmavém místě s konstantní teplotou, moc mě znehodnocování obsahu neznepokojuje. Ale zvědavost je zvědavost a některé věci se prostě musejí vyzkoušet. Takže jsem objednala pár fialových lahviček a rozhodla se po svém parafrázovat pokus z domovské stránky výrobce
Sprayed-, white-, green- and brown glass are permeable in the visible light spectrum and don’t offer enough protection against decomposition caused by light. As an experiment, several herbs and spices were stored for 3 months in several types of glass (white, brown, violet), and were either exposed to the sun for several hours a day or kept inside.
After 2 months, the visible quality change was recorded with photographs, and the difference in smell determined in a blind test with volunteers. The illustration shows clearly that the chive samples that were exposed to the sun have bleached in brown and white glass. As photographed in this illustration, the sample stored in MIRON violet glass shows no color change. The smell of the chives stored in MIRON violet glass was also clearly stronger and fresher.

Místo pažitky a rajčete jsem použila zrnka granátového jablka, protože bylinky mi ještě nevyklíčily, a prostrčit rajče hrdlem dvacetimililitrové lahvičky je trochu kumšt. Stačit mi bude měsíc místo původních dvou (pažitka), resp. sedmi (rajče). 


Lahvičky jsem postavila na parapet. Ne přímo na místo, kam praží slunko, ale denního světla tam bude dost. Druhou trojici stejných lahviček se jedním zrnkem v každé jsem postavila do svého šuplíku s kosmetikou. Je v něm tma vyjma krátkých chvilek ráno a večer. Experiment jsem situovala na dvě místa jen a pouze proto, abych měla srovnání ohledně množství denního světla a konečného výsledku Protože jestli granátová zrnka ze šuplíku budou ve stejném stavu ve všech třech lahvičkách, pak by fialové sklo nemělo být vůbec zapotřebí. Pakliže se ovšem kosmetika skladuje na tmavém místě nejen doma, ale i v drogériích a parfumériích. Což se asi neděje, takže pro kosmetiku masově vyráběnou by fialové sklo mohlo mít opodstatnění. Nicméně pro kosmetiku doma vyrobenou by fialově zabarvené sklo nutností být nemuselo.  

Zrnka granátového jablka 11/5 2014
V čem svoji kosmetiku skladujete vy? Je pro vás barva obalu důležitá?

11 komentářů:

  1. Milá Cyklistka, v prvom rade musím pochváliť fľaštičkovo-granátové šťavnaté fotky:-) /to stredné hnedo-zlaté balenie je krásne; aj keď viem, že o tom tento článok primárne nie je, nemohla som odolať/;-) a v druhom rade chválim tvoj experiment, baví ma! A som už teraz zvedavá na výsledok. Zrovna pred pár dňami sa o tmavom skle trošku "pojednávalo" aj u mňa, ale rozhodne nie takto vedecky, skôr pocitovo a dekoračne.:P Za mňa tmavé sklo určite áno!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji děkuji :) Já jsem na flaštičky, krabičky a obaly celkem ujetá, už jako malou mě zajímaly prázdné lékovky, pipety, chemické nádobí atp. Babička nám tyhlety serepatičky ochotně dávala na hraní, když léky vypotřebovala. Ta flaška se "zlatým" uzávěrem se mi taky moc líbí, mám doma i jednu v trpasličí velikosti.
      Taky jsem zvědavá na výsledek!
      A sklo určitě, všema deseti! Je to můj oblíbený materiál.

      Vymazat
  2. Teda, to je velice zajímavý nápad. Já mám většinu olejů v ledničce, takže to moc neřeším, ale ty co mám na pleť v pokoji na stolku jsou buď ve fialové nebo hnědé, to je pravda, ale zase jsou v tak malém množství, že je mám hned spotřebované, tak doufám neztrácí na kvalitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky schraňuju oleje v malých lahvičkách. Ale když tak koukám na pleťové krémy, nemluvě o těch tělových, ani mě nepřekvapuje, že konzervanty jsou nezbytností. Ale tak už to asi musí být - najde se jen málo těch, kteří chtějí platit velké peníze za titěrné krabičky.

      Vymazat
  3. Ahoj, další zajímavé téma. Nikdy jsem to tak neřešila, ale je pravda, že olejíčky držím v tmavěhnědé lahvičce v lednici a komplexně se snažím veškerou kosmetiku a parfémy držet pryč od světla a pokud možno ve stabilní teplotě a suchu. I vodu na zalévání kytek na balkóně mám v tmavěmodrých petkách.
    Jsem moc zvědavá na konec pokusu, i když tuším, jak to dopadne. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvědavá, chodím okolo flaštiček každý den a snažím se vykoukat změny. U té fialové není šance, sklo je tak tmavé i proti světlu, že holt budu muset vydržet až do června.

      Vymazat
    2. Ahoj, krásné fotky a zajímavé téma.
      Kosmetiku skladuji většinou v tom, v čem ji koupím :) a v šuplících.. To, co si sama vyrobím dávám do skla. Pokud je mi známo, tak to samo o sobě se s UV zářením nekamarádí a pohlcuje ho. Ne zcela, ne všechny druhy, ale na účinnost :) toho, co skleněný obal skrývá by nemělo mít žádný vliv. A za mě, čistě z fyziky - je důležitější tloušťka skla než jeho barva. Vzpomínám si, jak bratr experimentoval s nějakými tekutinami a naopak ty v tmavém skle hodně přitahovaly slunce - sice UV záření se dovntiř příliš nedostalo (protože sklo), ale tekutina byla o dost teplejší než v čiré nádobě a dříve se znehodnotila.

      Vymazat
    3. Jsem to dala jako odpověď a ne samostatně, pardón :)

      Vymazat
    4. Blekota: Já si snad ještě vemu šupleru a tu tloušťkou obalu změřím! :) Škoda že jsem do lahví nemohla prostrčit nějaký miniteploměr a každý den v určitou hodinu odezírat dosažené teploty, to by teprv bylo něco.

      Vymazat
  4. Zajímavý pokus, jsem zvědavá na výsledky. Mám docela dost věcí ve fialovém skle (přestože je nijak záměrně nevyhledávám) a vadí mi na něm, že není vůbec vidět, kolik oleje nebo séra v lahvičce ještě zbývá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mně vadí taky. A špatně se to i vymývá (vždycky mě při čištění napadne úsloví "kouká jak husa do flašky").

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!