sobota 18. ledna 2014

4 Le rouge (červený jíl)...

Stendhal na třetí aneb tři jíly v prášku a žádný tak efektivní jako rasul vcelku. Kdybych já se jen bývala byla spokojila s rozlámaným blátem, mohla jsem ušetřit a) sobě pár dolarů a b) vám četbu následujících článků. 

Stručné shrnutí charakteristiky jednotlivých jílů vypadá takhle: červený jíl - slabý odvar na bázi ajurvédy, černý jíl - možná originální materiál z Maroka, ale nenadchne, zelený jíl - obličej nabude odstínu vlčího máku (poetické, leč lehce katastrofální). 

Dnes na přetřes přijde le rouge.

Auromere Rejuvenating Mud Bath & Mask (koupeno na iherb.com)
- ajurvédský základ
- pro všechny typy pleti (Vata-Pitta-Kapha)
- čistí do hloubky
- vyživuje pokožku a obnovuje rovnováhu minerálů


Jestli nakupujete podle ajurvédského systému (já ne, nikdy ho vyznávat nebudu a kdybych si o něm měla udělat obrázek na základě téhle masky, tak si - být víc omezená - pomyslím něco o ajurvédských kecech a vytahování peněz z kapsy), patrně si masku oblíbíte už jenom podle charakteristiky. Mně se jíl zpočátku zamlouval, po třech až pěti aplikacích mě entuziasmus přešel. On totiž vlastně nic moc nedělá. Tváří se, že čistí, přitom ale čistit musíte vy. Všechen ten červenohnědý svinčík, kterým si zaneřádíte umyvadlo, kohoutek, kachličky, ručníky. Na co si jen vzpomenete. 


Prášek taky výrazně voní. Doteď jsem nepřišla na to, odkud ten pach znám, ale připomíná mi něco z dětství. Možná rozdrcenou dešťovou vodou nasáklou antuku na družinovém hřišti, kde jsem jako špunt hrála s partou vybíjenou, možná hodiny výtvarky ve třetí třídě (taky jste jako kelímek používali odstřihnou část z flašky od octa?). Nevím. Vzhledem k tomu, že mě ten pach háže o dvě desetiletí zpátky, si masku sem tam ráda dopřeju (na útlé dětství mám hezké vzpomínky a na školu zvlášť), i když vím, že mě to zase bude stát dvacet minut úklidu. Kromě toho nemůžu přijít na nikoho, koho bych tímhle ajurvédským zázrakem obdarovala a elegantně se ho tak zbavila (jílu, ne příjemce). 

Ale od dojmů k faktům. S kelímkem dostanete taky malou lopatku na odměřování prášku (praktické, z toho by si mohli brát ponaučení i jinde) a natisíckrát složený papírek popisující zázraky ajurvédy a návod k použití (uložený ve víčku). Prášek smíchávám s vodou "baj voko" tak, aby z těch dvou složek vznikla kaše. Ta na obličeji netuhne zdaleka tak rychle jako rasul a má mírně abrazivní účinky. Čistí spíš symbolicky, vyzmizíkování pórů nečekejte. Jako prostředek pro no poo metodu je jíl šetrný k vlasové pokožce, ale vlasy jsou po něm zacuchané a hrubé. Kromě toho koupelna vypadá jako po zásahu Viktora Čističe.

Když to tak po sobě čtu, moc pozitivního jsem o Auromere jílu nenapsala, ale věrna zásadám formativního hodnocení a pokračujíc ve vzpomínkách na své působení před i za katedrou, nemůžu nevzpomenout Dylana Wiliama (jestli máte co do činění s teoretickou nebo praktickou pedagogickou činností a máte možnost navštívit jeho přednášku, běžte - užijete si ji a ještě se mnohé dozvíte) a jeho "two stars and a wish", anóbrž dvě pozitiva a jedno přání do budoucna při hodnocení vašich svěřenců a při hodnocení kohokoli kdykoli obecně. Určitě víte, že najít dvě pozitiva v něčím mizerném výkonu nebo chování je těžké, ale umožníte dotyčnému vývoj (a sobě ušetříte nervy), když ho (resp. výkon) jen opakovaně budete shazovat? Ne. Zato když se nadechnete a místo spršky výčitek a obracení očí v sloup zapojíte lepší část svého já a najdete dvě malilinkatá pozitiva (two stars), zajedno to posílí vás (hledat jednorázově něco konstruktivního je obtížnější než neustále upozorňovat na nedostatky), zadruhé automaticky donutíte druhého zamyslet se (většina lidí zvyklá na kritiku se s překvapením zarazí, že vůbec něco dělají dobře, a vy dokonce najdete věci dvě!), což většinou samo o sobě stačí, aby se kýžený výsledek dostavil příště. Nabídněte k tomu ještě alternativu (wish), a můžete se vsadit, že dotyčný se přetrhne, jen aby to v budoucnu vypadalo jinak. Nejlepší na tom je, že všechnu práci s nadšením udělá svěřenec, od hodnotitele se jen čeká konstruktivní zpětná vazba. Odzkoušeno na dětech i na dospělých od ZŠ až po VŠ, v pracovním kolektivu, ve sportu i v normálním životě. Fakt to funguje, jen to chce trochu vycvičit schopnost najít objektivně pozitivní věci a pořád hledat alternativy, jak podnítit druhého k dalšímu vývoji. Formativní hodnocení samozřejmě, jak jste si asi všimli, nemá nic společného s bezduchým chválením a výchovou neomylných, přechválených spratků a besserwisserů. 

Zpět k Auromere... 
Takže ty dvě pochvalné hvězdy jsou za: vůni a sytou barvu - to první mě inspirovalo k sepsání tohoto traktátu a vám zlehka představilo formative assesment, to druhé za praktické znázornění výrazu z knih o Divokém západu "rudá tvář". 

Druhá zlatá hvězda je za 100% přírodní složení:
"Indian gooseberry (amalaki), mango ginger (karpura haridra), pistacia integerrima (karkatshrungi), nut grass (nagarmustak), Himalayan silver fir (talispatra), embelia tsenam (vidanga), sweet flag (vacha), bonduc nut (kashtaki karanj), terminalia chebula (haritaki), terminalia belerica (bibitaki), galangal (kapurakachali). young terminalia chebula (balharitaki) - all systematically processed with the mineral rich layers (black clay, yellow clay, red clay and fuller's earth) found in the beds of highland rivers and lakes in certain pristine parts of India"

Přání do budoucna: to složení jílu prosím vás úplně předělejte, jestli chcete, abych si ho koupila podruhé. 

4 komentáře:

  1. Ja mam zatim prvni jil a to zeleny od popova.... Premyslim jestli mam zkouset jiny az dojde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak jsi spokojená? Na můj "le vert" dojde ve třetí části trilogie a nebude to pozitivní čtení.

      Vymazat
  2. Tak tohle byla voda na můj mlýn. Pedagogicko-psychologickou přednášku myslím. Zrovna včera mi volala třídní učitelka mého počínajícího puberťáka a se mnou to málem fláklo. Nikoho nebije ,nekrade takže pořád je to dobrý, ale ....:-). Pokusím se ,ale to není oříšek, ale vořech ! Přesně tohle jsem potřebovala, díky. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmarjá, doufám, že to nevypadá, že umím krotit puberťáky! Neumím a doma už vůbec ne, ve třídě se jakž takž dali zvládnout a to i díky tomu, že jsem byla jen o pár let starší než oni. Ale přeju hodně štěstí a trpělivosti, trpělivost je mocná "zbraň", nakonec se s ní dá utahat i ten největší sígr (zkušenost jen ze školních situací). Tak ať nezůstane jen u toho wish ;) Držím palce.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!