pátek 27. prosince 2013

10 Moje oblíbené filmy - téma: sport I.

Sportovní filmy často obsahují spoustu klišé - talentovaný hlavní hrdina na cestě ke slávě, ale sražený na kolena nepřízní osudu nebo momentálně schopnějším soupeřem. Vůle, tvrdý trénink, podporující zázemí, finální souboj, vítězství. Ale když pravidla žánru přijmete, můžete se kochat omáčkou okolo a vychutnávat samotný příběh.  

Seabiscuit (2003)
Trochu schématický film s mnou neoblíbeným Tobey Maguirem a oblíbeným Jeffem Bridgesem. Úplně nejradši mám nenápadnou postavu George Woolfa, přítele hlavního hrdiny. Pokud se rádi koukáte na koně, bude se vám Seabiscuit líbit. Doporučuju zkouknout taky filmy o jiných legendách dostihů - Phar Lap nebo Secretariat. 


The Natural/Přirozený talent (1984)
Pomalu plynoucí sportovní film o basebollu, kde jsou důležitější naprosto ne-sportovní věci. 


Zlomené nosy, roztrhlé obočí, vyražené zuby a ostatní "napravené" části těla mi nikdy nepřivodily takovou husí kůži jako vykloubené rameno. 


Černobílejší souboj tady snad ještě nebyl a tréninková sekvence kdesi na Sibiři mi připomíná, proč mám zimu tak ráda. Podruhé v životě jsem tu zaznamenala jméno Dolph Lundgren (poprvé to bylo v béčkovém akčňáku Temný anděl) a netušila, že jednou budu mluvit stejným jazykem jako on.  


Zase jeden film o basebollu a vypitém trenérovi v podání Toma Hankse. Pro některé je sport jediným smyslem života, pro některé jen uvolněním a výplní určité životní etapy. Přesto můžete být ikonou s tím i oním přístupem. 


Pěkný víkend!

10 komentářů:

  1. Warrior je super! Za mně ještě první Rocky, Chariots of fire a Pokojný bojovník. Ofélie (z cizího počítače :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokojného bojovníka mám ve dvojce!

      Vymazat
    2. Tak to je svět v pořádku :)

      Vymazat
    3. Ještě jsem zapomněla! Běžecké filmy, co točí Joel Wolpert, s ultraběžcema, třeba Antonem Krupickou, nebo Geoffem Rossem. Krátké jsou na youtube (Runner in Winter, Slogging to the top), dlouhé (In the high country) musíš najít někde jinde (nebudu nahlas říkat :). Ale pozor! Musím tě varovat, že po dokoukání následuje okamžitá chuť vyběhnout ven, plus se zamiluješ do Krupičky. :)

      Vymazat
    4. Dlouhé zimní večery rozhodně nebudou nudné, děkuju!

      Vymazat
  2. Ach, téma opět pro mě! Sportovní filmy moc nemusím, právě tomu klišé. Na druhou stranu - koho by bavilo sledovat snadnou cestu k dosažení cíle, že?! V tomhle se mi hodně líbil Warrior - přišlo mi to jako něco nového. Moje oblíbené filmy tohoto žánru jsou Million Dollar Baby a Hokejový zázrak. Zároveň naprosto miluju Art of Flying a Extrémní svahy, ale to je zas o něčem jiném.
    Přiznám se, že jsem neviděla jediný díl Rockyho. Něco mě od něj "odpuzuje".
    Díky za tipy, určitě nebudu zklamaná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Hokejový zázrak jsem ještě v půjčovně nenatrefila a v televizi ho asi jen tak dávat nebudou, takže možná nakonec koupím zajíce v pytli. Million Dollar Baby - no, ten se opravdu vymyká všem klišé. Nějak jsem se pro ten film nedokázala nadchnout, asi ke Clintovi jako režisérovi budu muset dozrát. Ty další dva filmy neznám, googlila jsem je. Vzhledem k tomu, že moje rozdělaná druhá část o sportovních filmech zahrnuje taky jeden dokument, není vůbec od věci podělit se i o sportovně-dokumentární snímky. I když teda mám trochu problém považovat některé adrenalinové aktivity za sport, pravděpodobně proto, že moje chápání sportu funguje na principu "připravit ke startu-pozor-teď".
      Moc díky za tipy, Lúco!

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. A je opravdu na co! Příjemnou zábavu, snad to pro Tebe nebude ztracený čas.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!