středa 23. ledna 2013

2 Jak vytvořit dobrý playlist II. (výpočet bpm + pár prográmků)

Jak vytvořit dobrý playlist? Nejdůležitější se asi znát počet bpm. Pro jeho výpočet dá použít spousta metod, např. můžete sedět s hodinkami v ruce a počítat doby. Tenhleten manuální postup asi moc lidí nenadchne a tak vám doporučuju bezplatně stáhnout MixMeister BPM Analyzer. Bohužel, pro použití tohoto programu musíte mít hudbu uloženou v počítači nebo na nějakém médiu. MixMeister nefunguje při streamování hudby. Po stažení a instalaci stačí otevřít a pak už jen analyzovat skladby, které rádi posloucháte. K tomu se dostanete levým kliknutím na ikonku úplně vlevo a výběrem souboru.

Takhle vypadá screenshot:


Když už máte zjištěný takt, směle se můžete pustit do komponování playlistu - třeba podle mého dřívějšího článku. V našem fitku používáme bezplatný software - Audacity. Ten umožňuje nepřeberné možnosti, jak skladby kombinovat a upravovat je, včetně různých efektů. Třeba citlivě upravit přechody mezi skladbami, ztišit automaticky hudbu při závěrečné protahovací fázi, prostříhat songy atp. 


Audacity je samozřejmě dostupný v angličtině a měl by být i v češtině. Pro vás, kteří si rádi vyhrajete, by tento program mohl být zajímavý. Hodně příkazů je instinktivních a i začátečníci by si s ním měli poradit. Já podle něj upravuju namluvené knihy. Nemám ráda, když soubor končí v půli kapitoly - to radši části spojím a odstřihnu je tam, kde logicky končí/začínají. 


                                                                Přeju hodně zábavy! :)

2 komentáře:

  1. To zní skvěle, jen škoda že mi odešel netbook :-/ ale chtěla bych něco podobného jednou vyzkoušet

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!