úterý 21. července 2015

14 2 přírůstky do domácí tělocvičny

Realita je nemilosrdnější než ty nejskromnější plány (co budu prokrindapána dělat, až budeme mít víc dětí?) a o pravidelném navštěvování posilovny si můžu nechat jen zdát. Viním z toho a) Mužova zaměstnavatele a směny, které vůbec neberou ohled na spánkový rytmus naší Minicyklistky, b) letní sezónu ve fitku a omezenou otvírací dobu, ale hlavně (nemůžu přece házet vinu na ostatní) c) mou momentální nechuť vstávat o půl páté ráno a jet do fitka.


A tak posiluju doma a pevně doufám, že s podzimem se do posilovny dostanu jednou týdně. Zbytek odcvičím doma, s vybavením, co mám, to půjde hladce. Přes to nejede vlak! Vracím se totiž (dočasně) na půl úvazku do práce a těším se, jak si přivstanu, zajedu napumpovat svaly (to zní, jak kdybych aspirovala na Arnoldovu životní formu, že?) a pak vrnící spokojeností odjedu podat výkon do zaměstnání.

I když nemám možnost zvedat kdovíjak těžké váhy, snažím se využít situace a tělo zatěžovat jinak. Vylepšit koordinaci a rovnováhu a věnovat se rehabilitačnímu posilování/protahování. Těhotenství a porod totiž pozměnily můj náhled na péči o vlastní tělo a já jsem pořád ještě vděčná, nadšená a udivená, v jaké formě jsem je zvládla, v jaké formě jsem byla  (a jsem) a jak se cítím. A s ještě větší radostí, pokorou a respektem se o sebe starám. Proč? Třeba abych dalších deset patnáct let existovala ve zdravotní pohodě (a mám i hromadu motivace jiného druhu). 

Podložku na cvičení jsem si přála docela dlouho a koupila ji na jaře na yogashop.cz (už jsem tu na blogu myslím zmiňovala, že se snažím utrácet v českých obchodech, tohle byla jedna z položek, které jsem si na jaře z ČR odvezla). Chtěla jsem nějakou vyšší/měkčí, pratelnou a pokud možno bez bisfenolů a ftalátů, protože se na ní válíme společně s Minicyklistkou. Mám, co jsem chtěla, a jsem spokojená. 

Medicinbal se mi domů dostal z druhé ruky, kolegyně se stěhovala z domku do bytu a rozprodávala spoustu věcí, mimo jiné vybavenou posilovnu. Velké činky bych u nás neměla kam dát, ale šestikilový medicinbal místo našel. Jsem nadšená, využíváme ho s Mužem maximálně.

Po jiných kouscích momentálně netoužím, poněvadž mentálně pomalu směřuju určitým směrem (který teď nechci vyzradit). Sázím na jinačí vybavení a hlavně se těším na to, až odnosím a porodím všechny děti, které bychom přáli - pak totiž bude moje tělo zase patřit jenom mně a po čtyřicítce se s vervou vrhnu do další sportovní etapy mého života! Juch! Už teď se nemůžu dočkat!

14 komentářů:

  1. Ahoj Cyklistko, ten pěkný medicinbal mě zaujal - věnuješ mu (a cvičení s ním) prosím některý z článků? ;-) Tvůj přístup ke svému tělu se mi moc líbí! Krásné léto! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc děkuju, Niki, ale jak sis určitě všimla, mně to vždycky tak trvá... A zvlášť teď. Takže nechci nic slibovat...

      Vymazat
  2. Docela chápu, že se ti nechce vstávat v půl páté. Na druhou stranu závidím, že u vás fitka otevírají tak brzy. Dříve jsem v ČR taky chodívala do fitka nebo na bazén před prací brzy ráno. Žel teď žiju ve Francii a tady neotevře nic dřív jak v 9 ráno, protože kdo by chtěl takhle brzo chodit do práce, že? A ve svátek pro jistotu neotevřou vůbec, lidi mají odpočívat. Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela jsi mě překvapila s tou Francií - jak někde člověk žije delší dobu, bere určité věci jako samozřejmost a ani ho nenapadne, že by to jinde v Evropě mohlo být jinak (ovšem zanedlouho zase zamíříme směr ČR, takže budu muset trochu přehodit výhybku).
      A jak se ve Francii nahlíží na cvičení a pohyb? Tady ve Švédsku je to jakási norma, že se lidi hýbou (a odvíjí se od toho i společenský status, jakkoli se Švédové hierarchii brání). Za "podivné" bývají považovaní ti, kteří ve volném čase žádnou fyzickou aktivitu na čerstvém vzduchu neprovozují - a nemusí to být jen cvičení, procházky a zahrádkaření se taky počítají.

      Vymazat
    2. popravdě, neumím na tvou otázku odpovědět. Nežiju tady moc dlouho a kromě partnerovy rodiny moc lidí neznám. Stěhovala jsem se sem koncem druhého trimestru těhotenství, původně jsem si myslela, že se socializací nebude problém, že budu navštěvovat různé kurzy a aktivity pro těhotné, seznámím se, navážu kontakty. Ha ha, nabídka aktivit pro těhotné je tu dost tristní (našla jsem jogu v jefiné porodnici v okolí, ano, veškeré aktivity pro těhotné se koncentrují v porodnicích. A bohužel mi bylo řečeno, že na jogu k nim nemůžu, protože je pouze pro ženy, které budou rodit u nich). Ale vídám tu spousty cyklistů. I běžce často potkávám. V těhotenství jsem hodně plavala a bazén býval většinou dost plný. Co jsem ještě pochytila, bývá tu zvykem se sdružovat v rámci různých asociací a klubů, to se tedy netýká pouze sportu, ale jakýchkoliv zájmových aktivit. Informace o asociacích se získávají na radnici.

      Vymazat
  3. Hezký den, Cyklistko. Náhodu jsem narazila na Tvůj blog, když jsem hledala informace o bezšamponovém mytí vlasů. A velice mě zaujal, ani ne tak kosmetické záležitosti, jako spíš kloubení miminka a cvičení a pohybu vůbec. Mám 8měsíční holčičku a pod Tvou větu "realita je nemilosrdnější než ty nejskromnější plány (co budu prokrindapána dělat, až budeme mít víc dětí?)" se můžu podepsat. Pokud by Ti to nebylo proti srsti, zajímalo by mě, kolik toho naspíš nebo jak zhruba vypadá Tvůj denní režim. Snažím se si vše nějak zorganizovat, hlídání mám bohužel velmi omezené, manžel podniká, takže má na nás minimum času. Zajít si do posilovny je můj několikaměsíční sen, zatím nesplněný. V ČR máme cvičení fitmami (fitmami.cz), kam chodím a aspoň je to změna proti cvičení doma, je něco takového i na severu? Jinak držím pěsti do všech Tvých aktivit a budu blog nadále sledovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj (škoda že nemůžu přidat jméno) :)

      To je dotaz na minimálně celý jeden článek ;)
      My taky nemáme hlídání, na druhou stranu mám Muže, který je "jenom" zaměstnaný, a posilovnu, která otvírá v 5.30 a zavírá v 21.30. Svoje cvičení bych shrnula takto: nejlíp si zasportuju, když z celé rodiny spí aspoň jeden člověk (ideálně Minicyklistka), nejlíp však když to zaříznou oba dva. Dřív jsem vstávala po posledním nočním kojení a šla běhat, než Muž vstal do práce. Posilovala jsem spíš doma. Teď do posilovny jezdím, až "skončí den", tzn. až Minicyklistka usne a pokud Muž nemá noční, většinou mezi 20-21.30 hod. Snažím se aspoň jednou týdně.
      Jinak spím kolem 6-7 hodin, v periodách míň. Podle toho, jak jsem mentálně naspeedovaná, většinou když nemůžu spát, protože se na něco strašně těším, nebo když chci mít čas opravdu jen pro sebe.

      Organizované fitmami tu není, ale vím, že cvičení s kočárky u nás ve městě probíhá. Jinak přímo u nás v posilovně, kde pracuju jako trenérka, míváme posilování pro maminky s miminky mezi 0-2 roky, od tří let chodí děti s rodiči na "cvičení pro celou rodinu". Největší rozdíl asi je, že nikde nevidívám slovní spojení "zhubněte po porodu", tady se spíš používá "udělejte něco pro svoje zdraví". A taky jsem tu doteď nepotkala někoho, kdo by vyučoval, jak manipulovat s dětmi nebo je cíleně pohybově rozvíjet. Tady spíš převládá postoj, že rodič má veškeré rodičovské nadání a instinkty v sobě a miminka se nepotřebují organizovaně účastňovat aktivit, aby se správně pohybově rozvíjela. Já jsem tím tak trochu nakažená, takže nejsem nijak přehnaně starostlivá, jestli je Minicyklistka pozadu nebo vepředu ve srovnání s ostatními dětmi. Spíš mě baví zapojovat ji do aktivit, které baví mě a na čem jsem vyrostlá já (dtto Muž) - vymetáme lesy a dětská hřiště, kopeme do balónu, válíme sudy atd. Ale chodíme do knihovny na zpívání a rytmiku, to je asi jediná organizovaná aktivita, kterou zatím navštěvujeme. Ještě jsem chtěla chodit na plavčo, poněvadž Minicyklistka má ráda vodu, ale nemůžem zatím kvůli očkování.

      Teď už mi to časově přijde docela v pohodě, z několika důvodů. Minicyklistka leze a dokáže se na nějakou tu chvíli zabavit sama, Muž je na střídačku na rodičovské dovolené a protože na vlastní kůži beze mě za zády poznal, co péče o kojence obnáší, vycházíme si maximálně vstříc, abychom sobě navzájem udělali volno a stihli to, co nás baví (nechápu, jak někdo v ČR může být proti povinné otcovské dovolené, chlapům to neskutečně otevře oči. Rozhodně nevěřím na biologické predispozice v péči o kojence/děti, o mimino se nejlíp postará ten: 1) kdo je k tomu vychováván (viz holčičky a panenky, kočárky a kuchyňky na hraní). 2) kdo s miminem tráví většinu času a naučí se reagovat na jeho signály. Zas ale rozumím finančnímu propadu, pokud muž vydělává podstatně víc a zůstane doma. Ale to je zase otázka dorovnání ženských platů mužským, což se ovšem nestane, pokud ve vládě bude sedět většina mužů. Každopádně ženy v ČR jsou finančně neskutečně bity na několika frontách a je mi na zvracení z toho, že občas musejí vydržet ve vztahu s mužem, který za to vůbec nestojí, jen pro to, že nemají finance na samostatný život).
      Ale zpět k tématu: Asi jsme zkrátka našli svůj fungující režim, resp. jsme dobří v tom ho udržovat.

      Děkuju moc za návštěvy a za držení pěstí, já zas Tobě přeju, aby ses co nejdřív dostala do posilovny a aby neskončilo jen u jedné návštěvy! Zase někdy na přečtenou!

      Vymazat
    2. Cyklistko, děkuji moc za obsáhlou odpověď. Ještě jednou přeji všechno dobré a zase někdy v nějakém komentu :-) Veronika

      Vymazat
    3. Není zač a ještě jednou držím palce! Měj se hezky, Verčo!

      Vymazat
  4. Ahoj Cyklistko :-) chtěla jsem se zeptat, zda budeš někdy v budoucnu psát další článek na téma domácí posilovna? Sama si ji doma zařizuji a moc ráda bych se inspirovala, zatím mám na seznamu TRX, medecinbal, podložku, činky, kettlebel, bosu, posilovací gumy a gymnastický míč :-) nějaké věci už mám doma, postupně doplňuji a doufám, že něco z toho dostanu k Vánocům. Děkuju za odpověď, Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejej, to mas plny seznam! :) Ja bych se vubec nezlobila, kdybych nekde natrefila na finacne dostupny bosu mic, ale ten povazuju zatim za nadstandard. I pro TRX by se u nas doma naslo misto (treba si to tu precte nejaky sponzor?) :)
      Jeste mam doma overball, ten ma ve velke oblibe nase mala.

      Vymazat
    2. Nj seznam je plný, ale peněženka prázdná, takže šetřím abych právě měla na TRX a bosu, chtlě abych si jednou koupit originály a ta cena mi trochu vyrazila dech :-) vidíš overball je pro mě zatím novinka, ještě jsem s ním necvičila, asi si o něm více nastuduji ;-)

      Vymazat
    3. A investice do nej (overballu) neni nijak velka, takze hodne muziky za malo penez.
      Ohledne toho TRX - hodne cviku, prevazne posilovani trupu, provadim misto TRX s obycejnou zidli, jinak pro me ma jiste kouzlo i fakt, ze holt musim ven z domu, pokud si chci zacvicit na konkretnim nacini :)
      Treba jednou natrefim na neco z druhe ruky, otazka je, jestli porad jeste budu citi potrebu si to poridit.
      Hodne stesti na lovu! :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!