pondělí 19. května 2014

5 INCI pod lupou: koenzym Q10

Pamatujete, když se zhruba před deseti patnácti lety roztrhl pytel s reklamou na kosmetiku s koenzymem Q10? Tedy, ona se ta reklama (a kosmetika) mohla určitě objevit už mnohem dřív, ale já mám konec devadesátých let minulého století a začátek dvacátého, co se týká televizní reklamy, spjaté hlavně s kosmetikou obohacenou o CoQ10. 


Nedávno jsem při okukování regálů v lékárně našla v oddělení "vitamíny a doplňky stravy" malou nenápadnou krabičku a zase ten název - koenzym Q10. Farmaceutický a kosmetický průmysl k sobě mají dost blízko a právě tenhle fakt mě popohnal k intenzivnějšímu vyhledávání informací o ubichinonu (= CoQ10). Dnes se budu věnovat jenom jeho vlastnostem v péči o pokožku. Pokud vás zajímají jeho účinky na organismus při podání per os (snižování krevního tlaku, vliv na cukrovku, studie na pacientech trpících Parkinsonovou chorobou, léčba rakoviny prsu atd.), doporučuju jakýkoli internetový vyhledávač nebo knihovnu. 

Ve všech tělních buňkách s mitochondriemi
CoQ10 byl objeven v r. 1957 a svou strukturou by se dal zařadit někam mezi vitamín E a K. Přirozeně ho obsahují všechny tělní buňky, které mají mitochondrie (a tedy dýchají). A propos, jiný název pro CoQ10 - ubichinon - pocházi z latinského ubique a znamená "všude". Nejvíc ho lze najít v srdci, játrech a plících, protože v těchto orgánech dochází k největším a nejnáročnějším energetickým procesům. CoQ10 je totiž významným činitelem při přeměně energie a metabolismu vůbec. A stejně jako ostatní v organismu přirozeně obsažené vitamíny atp. jeho hladina postupem času klesá a produkce se snižuje, křivka se stáčí směrem dolů už po dvacátém roku věku. Stárnutí je prostě nevyhnutelné... 

... a naprosto přirozené, pokud chcete vědět, co si o stárnutí myslím já. Problém naší doby je "jen" v tom, že fyzický věk, psychická vyzrálost a ekonomická soběstačnost kulminují ne společně, ale dosahují svého maxima v různých časových křivkách. Což vede k mimo jiné tomu, že se čtyřicetileté a starší ženy snaží vypadat jako dvacítky. Fyzického vrcholu už dávno dosáhly, ekonomicky si vystačí, ale psychika, ta si ještě na vyzrálost musí počkat... Na druhou stranu, tenhle jev asi není tak úplně nepochopitelný - aktivní věk se pořád prodlužuje a tak je asi celkem přirozené, že se někteří snažíme udržovat v dobré formě. Otázkou je, jak si definujeme "dobrou formu" a jak se jí snažíme dobrat... Někteří jdou pod nůž, někteří věří na krémy a séra, někteří jsou radši v pohodě a jiní zas na všechno pečou, protože všichni stejně jednou umřeme, tak co. Osobně bych se nerada dočkala zklamání ze sebe samotné, že se mermomocí budu snažit přetočit tachometr a sáhnu kvůli tomu k jakýmkoli prostředkům. Podle mě je důležité si uvědomit, kdy přesně pro každého z nás stárnutí začne (vrásky? řídnutí vlasů? bolest v kloubech?) a pak se s tím nějak, s humorem a nadhledem, zkusit vyrovnat. Protože ono to přijde.

Q10 v potravě a jeho výroba
Ubichinon si lidské tělo umí samo vyrobit z potravy (nejvíc bývá obsažen v játrech a srdci kuřat, skotu a vepřů), ale třeba i v ořeších a tučných rybáchbrokolici nebo pšeničných klíčcích. Množství Q10 v těle s věkem klesá, jak už bylo řečeno výš. K jeho poklesu přispívá kromě věku jednostranná strava, velká fyzická zátěž, léky na snižování cholesterolu (statiny), stres a některé chronické nemoci. Koenzym Q10 je stejně jako jiné antioxidanty nestabilní a podléhá zkáze při kontaktu se vzduchem a slunečním světlem. Kouření a nadměrné slunění jeho množství v těle snižují. 

Q10 se vyrábí buď fermentací, tzn. přirozeně biologicky kvašením cukrové řepy nebo třtiny, nebo synteticky, kdy molekula Q10 vzniká z trimetoxytoluenu a izoprenových jednotek získávaných z tabákových listů. Fermentační způsob vede ke Q10, který je kvalitou a vlastnostmi téměř identický s lidským koenzymem Q10. Synteticky vyrobený Q10 se v lidském organismu normálně nevyskytuje a jeho vliv na lidský organismus není důkladně prozkoumán. 

Antioxidant v péči o pleť
V některých studiích vyšlo najevo, že koenzym Q10 umí redukovat vrásky - tím, že tělu pomáhá absorbovat vitamín C a E, což podporuje produkci kolagenu a elastinu. Ty pozitivně působí na obsah vody v kůži, takže pleť nesesychá a netíhne tak k tvorbě vrásek. Mimo to má ubichinon také protizánětlivé účinky. Q10 je rozpustný v tucích a nerozpustný ve vodě, nicméně někteří výrobci se zaměřili na vývoj Q10 v nanočásticích, které ve vodě rozpustné jsou, s argumentem, že se tak zvyšuje jejich schopnost proniknout do pokožky (viz pravidlo 500 Daltonů). Molární hmostnost Q10 je totiž 863 Da, což je nad hranicí magické pětistovky (obdobnou hmotnost má třeba olivový olej). 

Moje vlastní sérum
Protože Q10 je citlivý na světlo a lehce oxiduje, mám potíže věřit jeho účinnosti, pokud se prodává v kelímcích s volně odšroubovatelným víčkem nebo klidně i v balení s pumpičkou. Proto mi mnohem důvěryhodnější připadají želatinové kapsle, pořízené v lékárně. Tmavé, aby se obsah neznehodnocoval. Sice jsou určené jako doplněk stravy, ale znáte to - dobré nápady většinou bývají výsledkem nekonvečního myšlení. Třeba se tohle ukáže jako účinné sérum? 
Výhodou je, že spotřebovávám vždy jen jednu kapsli najednou a tak odpadá problém s oxidací zbylého obsahu, tzn. ostatních kapslí. Kapsli jednoduše propíchnu špendlíkem a obsah vymáčknu do dlaně. Rovnoměrně rozetřu po obličeji (nebo samozřejmě jen po problémových oblastech). Protože Q10 je rozpustný v tucích, je náplní kapsle většinou ještě nějaký olej - sójový, kokosový, včelí vosk. A vitamín E, antioxidant sám o sobě a taky konzervant. Otázkou je, jestli Q10 s vyšší molekulovou hmostností opravdu pronikne do pokožky, nebo jestli na kůži mají příznivý vliv spíš připadné oleje...

Každá kapsle z mého balení obsahuje 30 mg koenzymu Q10 a 3,4 mg vitamínu E. 

Protože Q10 se vyrábí biologicky (fermentací) i synteticky, je na konzumentovi a jeho možnostech, kterou alternativu zvolí. Syntetický Q10 je jedovatě žlutý a bezpečně ho lze identifikovat po propíchnutí kapsle. Původ koenzymu by však měl být uveden i na obalu nebo příbalovém letáku. Pokud není, nebrat, ostatně doplňek stravy s nedostatečnými údaji bych si nikdy nekoupila.




Volně čerpáno z:
Loden, Marie. Ren Mjuk och Vacker – Kemi och funktion hos kosmetika, 3. vydání, strana 96
Winter, Ruth, M.S. A Cosumers Dictionary of Cosmetic Ingredients, 7. vydání, strana 171 a 536 

5 komentářů:

  1. Mazat se samotným koenzymem Q10 mě nenapadlo, ale je to vlastně fajn, bojovník proti vráskám jak dělaný! Určitě to zkusím, kůže pod očima to pomalu potřebuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že za vyzkoušení to stojí. Rozhodně lepší než na sebe patlat krémy s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou ;)

      Vymazat
  2. safra... to jsi mě inspirovala tedy velmi... oční okolí by něco chtělo, ale zatím žádný krém mi nevyhovoval.. a ten tlak by snížit taky nevadilo... takže jednu kapsličku slupnu, jednu natřu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škody by to moc nadělat nemělo, pokud nejsi na Q10 alergická. A jako oční krém by to obstát mohlo - Q10, jakýkoli lehký olej olej a vitamín E by mohly stačit. Čím víc složek, tím větší pravděpodobnost alergie.

      Vymazat
    2. Jsem to odlikla moc brzo... Jinak si myslím, že víc užitku než celý Q10 udělá spánek, moc nesolit, vůbec nekouřit, často se hýbat na vzduchu a být v pohodě. Já jsem třeba na sebe strašně zvědavá, jak budu vypadat za dvacet let, vůbec mě ta představa neděsí. Si myslím, že budu pohodová rozesmátá padesátnice s vráskama kolem očí (mimo jiné), skorodospělými dětmi a plány na deset let dopředu. Hlavně si to pak tady musím za dvacet let přečíst!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!