neděle 16. března 2014

5 Voda + olej, lepší než pleťový krém?

Účinná pleťová péče bez krémů, je to možné?

Je zrovna krém bezpodmínečně nutný, aby se pleti dostalo zvlhčovacích a aktivních složek a antioxidantů? Protože když se podívám na složení obličejových krémů, vidím hlavně směs vody a tuku. Plus emulgátory, které vodu a tuk propojí. Někde kousek dál ve složení se objeví další ingredience - vazače vlhkosti, antioxidanty, vitamíny atp. A taky konzervanty. 


Jisté složky a procesy mi nasadily brouky do hlavy:

emulgátory - některé dráždí pokožku stejně jako tenzidy (Co se s emulgátory vlastně stane po proniknutí do kůže? Jak hluboko se vlastně dostanou? Snižují povrchové napětí i pod povrchem pokožky?)
konzervanty - jakmile se do nějakého kosmetického produktu přidá voda, už je zapotřebí pomýšlet na něco, co zastaví množení baktérií. Někdy mi připadá, že půlka ženského obyvatelstva vyspělých zemí pořádá hon na výrobky bez parabenů, ale co takový phenoxyethanol? Ten nevadí? 
oxidace - i když se do výrobku přidá konzervant, neznamená to, že aktivní složky zůstanou navždy aktivní. Třeba takový vitamín C oxiduje, jakmile se dostane do kontaktu se vzduchem, teplem nebo světlem. Nějak se ten vitamín C, který výrobci do krému nacpou, musí zakapslit, aby krém nezežloutnul (což vitamín C dělá - při oxidaci žloutne). 

Jak asi víte, krémy nepoužívám, nanejvýš tak masti a rostlinná másla. Důvody, proč je nepoužívám, jsou zmíněny výše. 

Zato déle než rok používám dvoufázovou péči. Krok první: spray na vodní bázi, krok druhý: olej. Nedávno jsem zase začala pokukovat po krému. Ne že by mi moje vodovo-olejová rutina nevyhovovala, jsem jenom zvědavá, jestli se složitě vyrobený krém vyrovná jednoduché péči. Takže jsem se rozhodla, že následující měsíc provedu takový malý experiment - půlku obličeje budu ošetřovat ráno i večer jako doposud (heřmánkovým hydrolátem a olejem) druhou půlku budu natírat jen krémem (Working Hands Cream od Herbfarmacy). Veškerá další péče, tzn. odličování, čištění, masky bude společná. WHC Herbfarmacy jsem vybrala kvůli sympatickému složení a taky proto, že je to momentálně jediný krém, který doma mám, jinačí jsem jen kvůli experimentu nechtěla kupovat, i když by to samozřejmě šlo. 

Složení - pro ilustraci:

OC: hydrolát heřmánku, kukui, skvalan a šípkový olej

Herbfarmacy Working Hands CreamAqua, *Aloe barbadensis (Aloe vera), *Helianthus annuus (Sunflower oil), *Macadamia tetraphylla (Macadamia nut oil), *Oenothera biennis (Evening primrose oil), sodium stearoyl lactylate (vegetable emulsifier), *Prunus armeniaca (Apricot kernel oil), *Stellaria media (Chickweed) extract, *glycerine, *glyceryl stearate (vegetable emulsifier), *Cera alba (Beeswax), cetyl alcohol (vegetable emulsifier), *Althaea officinalis (Marshmallow) extract, *ethanol (ethyl alcohol), phenoxyethanol, benzyl alcohol, potassium sorbate (Mild preservative system), tocopherol (Vitamin E oil), lactic acid, *Symphytum sp. (Comfrey), *Calendula officinalis, *Rosmarinus officinalis (Rosemary extract), *Lavandula angustifolia (Lavender essential oil), *Mentha piperita (Peppermint essential oil), *Litsea cubeba (May chang essential oil), [Essential oil ingredients include: d-limonene, geraniol and linalool] Contains nut oils. * = organic

Jsem docela zvědavá, jakým směrem se experiment bude ubírat. Budu se muset bránit ucpaným pórům? Budu muset řešit suché flíčky? Bude pleť barevně sjednocená? Vyhodnotíme 16. dubna 2014. 

P.S.: Napadlo mě, v rámci fair play, že bych měla používat stejné oleje, jaké jsou obsaženy v krému, ale nebudu si to komplikovat. 

5 komentářů:

  1. Na vodě a olejích jedu už dlouho. Vsakují se v pohodě (když to nepřeženu s množstvím) a vyhovují mi víc než normální krémy, po těch pleť vždycky byla akorát ulepená. Jednoduché složení je příjemné plus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvě zvědavé otázky: Jaký typ pleti máš? A jaké krémy jsi zkoušela?

      Vymazat
    2. Typ pleti... asi smíšenou. I když poslední dobou mi přijde sušší než bývala, už nestačí mazat jenom večer. Když se o ni nestarám, pne, časem šupinkovatí a brzo se zmastí. Po olejích (a bambuckém balzámu od Saloosu) se mastí mnohem méně a je celkově hezčí. Snad to nezní tak, že je sušší vinou olejů, tak to (doufám) není :)

      S krémy je to složité. Kdysi dávno jsem se nemusela mazat vůbec, sem tam jsem použila nějaký co byl doma (klasická drogerie), pak jsem zkoušela i něco od Alverde, potom následovalo období kokosového oleje. Ten jsem používala úplně blbě - na suchou kůži a vydržela jsem to takhle víc jak rok, no děs :)
      Takže krémů moc vyzkoušeno nemám, určitě by se našel nějaký co by mne konzistencí a chováním na pleti nerozčiloval, ale oleje mi vyhovují, takže nemám potřebu poohlížet se po něčem jiném.

      Vymazat
  2. Nápad se mi líbí, ale přesto mám vůči němu i trochu ambivalentní pocity. Samozřejmě se nedá soudit, co je lepší na základně jednoho výrobku, který Ti nemusí sednout (jak to velmi rádo dělá plno bloggerek - šampón se SLS mě vysušoval, teď mám eko bio přírodní organický bez SLS a je super... za čas - vyzkoušela jsem L'Oreal a mám po něm krásné vlasy, nevysušuje, i když není eko bio a má SLS %), bla bla, pak to taky potřebuje čas.. Podle mě i víc času. Bude to změna.. Když člověk přejde na třeba ty.. metody, no.. já to nepoužívám.. no poo nebo jak.. Ty o tom víš dost :), tak to taky ze začátku není žádná hitparáda.
    Přesto si výsledek ráda přečtu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víc času by tenhle pokus potřeboval určitě, ale nechce se mi tomu obětovat víc než měsíc. Škoda že není (zatím) možné prožívat paralelní roviny, by mě docela zajímalo, jak by moje druhé já používající běžnou kosmetiku vypadalo teď a třeba i za deset let. Jestli by to byl výrazný rozdíl v porovnání s organickou kosmetikou - vrásky, vypnutost pleti, pigmentové skvrny... To už/ještě nezjistíme. Nu což, je to moje volba, čímž samozřejmě není řečeno, že se někdy k L'Orealu, MACu, Maybelline, Lancome atp. nevrátím.
      Máš pravdu v tom (ohledně těch šamponů), že záleží nejenom na složení, ale taky načasování. Jednou prostě sedne to a podruhé zase ono, potřetí se ukáže, že to první zas nebylo tak úžasné, jak si člověk myslel... Přijde mi sympatické, když člověk umí svůj názor poupravit, případně ještě vyhledat souvislosti, proč to poprvé nefungovalo a pak jo (nebo naopak).
      Jo a jestli je to u no 'poo změna - je a trvá to, jaká každá jiná změna, než člověk sejde z hlavního tahu, než si člověk zvykne. Zatímco u "normální" kosmetiky to skoro nikdo neřeší, protože je od rané puberty automaticky nasměrován k mainstreamu, který k dostání hned za rohem v drogérii, takže stačí si jen pro ni dojít a pak už jen vybírat další věci, aniž bys musela vyvíjet mozkovou činnost, proč ti to vlastně sedlo nebo ne.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!