středa 19. března 2014

19 Malé černé podruhé: Akoma

Přestože mě černé mýdlo zn. Out of Africa zprvu moc nepřesvědčilo, v zimě se ukázalo v jinačím světle. Začala jsem pleť jsem po odlíčení umývat jen jím a najednou mi přišlo, že nic lepšího na každodenní čištění neexistuje. Když jsem po spotřebování sáhla po "tetterinovém" mýdle, začala jsem ho postrádat ještě víc... Což vyústilo v objednávku černého mýdla od Akoma (díky za podnět k hledání pravého černého mýdla, villette). 


Složení: *cocos nucifera (Coconut Oil), **butyrospermum parkii, (Raw Shea butter), Cocoa Pods, Aqua 
*Certfied organic ingredients, **Contains Certified fairtrade 50 % raw shea butter

Výrobce: Akoma Cooperative in Ghana
Váha: cca 140 gramů
Cena: cca 4 libry za jednu kostku, cca 7 liber za dvě kostky nebo 11 liber za půl kila
Trvanlivost: 2 roky
Certifikáty: Fairtrade, Fair Trade Certified, Vegan (Fairtrade Foundation, Soil Association Organic)
Koupeno na: http://www.akomaskincare.co.uk/

Protože mýdlo používám hruba týden, není jaksi ještě pravý čas na vytváření soudů. Ale můžu vám říct, že zatím jsem spokojená. Mýdlo šetrně a důkladně čistí, aniž by pleť po použití byla napjatá nebo nesla známky vysušení. Můžete dokonce přeskočit i fázi odlíčení - mýdlo zvládne odstranit makeup, i když ho v takovém případě použiju pro jistotu raději nadvakrát, abych si byla jistá, že veškeré zbytky líčidel jsou pryč. Vlasy zvládne umýt taky. Mydlím nadvakrát, octový oplach není potřeba. Po usušení jsou vlasy nadýchané, s velkými poměrně tuhými vlnami, tudíž neschnou do definovaných drobných kadeří jako po sodě nebo balzámu. V tom mýdlo připomíná rasul. Zatím nedovedu posoudit, nakolik mytí touhle kostkou ovlivní vlasy v delším časovém měřítku. 

Akoma moc nepění, bubliny jsou spíš menší, přesto nemám pocit mazlavosti, jak už to u čisticích přípravků, které nepění, obvykle bývá. Vůni bych definovala jen těžko, je to něco mezi para ořechy a lojem, rozhodně nečekejte aritificální parfémové složky nebo esenciální oleje, jsme na úrovni ručně dělaného mýdla z nejbližších dostupných surovin. Protože kostka je do dlaně docela velká, ukrojila jsem si hruba třetinu a zbytek zase pěkně zabalila do papíru. 

Ad obal: málokdy recenzuju balení výrobků z hlediska vzhledu, mnohem důležitější je pro mě funkčnost a recyklovatelnost. Nejsem fanouškem levných plastových obalů na DIY věci z ebay (z ebay mám vůbec trochu problém nakupovat, ale o tom třeba někdy jindy), mnohem raději vidím (a používám) obaly, které se dají znovu poslat do oběhu a kde se nemusím starat, kolik bisfenolů nebo ftalátů obsahují, jestli je můžu bez následků vystavit vysokým teplotám atp. Takže papír, sklo, kov... No. Zpátky k mýdlu. Krabička i vnitřní obal jsou papírové a zvlášť ten vnitřní hnědý arch papíru evokuje babičkovské časy. Docela se mi líbí myšlenka, že po spotřebování mýdla můžu "rozložit" i obal a že po mně nezůstanou zbytky s dlouhým "poločasem rozpadu".  

Taky je mi sympatické, že mýdlo vyrábí ženská kooperativa v Ghaně podle tradičních postupů a bez zatěžování ekosystému a že za svou práci dostávají zaplaceno. Jestli něco imho může spasit Afriku a odnaučit ji nastavovat ruku pro almužnu, tak podniky, které se rozhodnou do černého kontinentu investovat a dát lidem možnost si na živobytí vydělat (a tím nepoukazuju na zbrojařský průmysl). 

Závěrem pár řádků z domovské stránky o černém mýdle: 
"When purchasing black soap, make sure it's from western Africa and not made in the United States or Europe. Soaps from these countries are mass produced and not true African Black Soap (they contain artificial ingredients that give them their dark colouring)." (zdroj: http://www.akomaskincare.co.uk/section.php/147/1/african_black_soap_from_ghana, 2014-03-16)

Takže černá barva není ukazatelem pravosti, což mě svádí k politicky nekorektním úvahám, proč se tedy pravé africké mýdlo jmenuje černé, ačkoli černé vůbec není...

Pěknou středu! 

19 komentářů:

  1. Ahoj, jsem ráda, žes našla africké černé mýdlo, které ti vyhovuje a jsi s ním spokojená.
    Nedávno jsem ho začala používat úplně na všechno - na obličej, na vlasy a na celé tělo. Nechce se mi do posilovny tahat zvlášť lahvičky s šamponem, sprcháčem a čistícím gelem na obličej, takže si to tímhle velmi zjednodušuji. A zatím to funguje, tudíž jsem nadšená. Ale je pravda, že ta moje podivná hnědá hrouda fakt nevoní jako komerční sprcháče typu "jahody a čokoláda" nebo "vanilka a kokos" :-D což mě ovšem nemůže odradit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že jsem si strašně odvykla od všech těch syntetických vůní typu jahoda, mango, třešeň atd. a když si teď přičichnu někde v drogérii k tělovým máslům nebo šamponům, nevoní mi.
      Díky za tip!

      Vymazat
  2. Ahoj cyklistko, jak vychází poštovné, prosím? Dívala jsem se také na balzámy na rty, vypadají zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tohle mýdlo jsem měla a na obličej se mi velmi osvědčilo. Ovšem vlasy jsem si s ním umyla jen jednou a to byla katastrofa.. :o) vyrobila jsem si slepený dred a dalo mi dost práce dostat vlasy zpět do použitelného stavu :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A na obličeji dobrý i po delší době? Já jsem zatím spokojená tak moc, že se až bojím nějakého skrytého háčku.

      Vymazat
    2. Používám ho už asi půl roku a jsem spokojená. Ale já mám extrémně mastnou pleť, takže těžko soudit, co udělá jiné pleti.. :o)

      Vymazat
    3. Tak já mám sušší až smíšenou, ozvu se s recenzí za nějaký čas.

      Vymazat
  4. Akoma.co.uk je skvělá nejen na černé mýdlo, před třemi týdny jsem od nich po internetovém průzkumu také objednala a myslím, že jsem našla svůj zdroj (žiju v UK) i pro rostlinné oleje a ostatní doplňkové suroviny. Černé mýdlo mám v tekuté podobě (od tuhého malý vzoreček), které naopak pění skvěle i s minimem vody - ze začátku mi po něm ale zarudával obličej. Snížila jsem teplotu vody a srovnalo se to (asi je to i o zvyku). Jinak byl pro mě tento blog inspirací pro přesedlání na olejové směsi - v rámci zvlhčování a výživy - a jsem nadšená. Kombinuji je s aloe vera zvlhčovačem dle blogu "Overthrow Martha" /http://www.overthrowmartha.com/2013/01/a-diyers-natural-moisturizer-for-dry.html#more/ a OCM a už během asi jednoho měsíce se mi pleť neuvěřitelně spravila. Děkuji za inspiraci, cyklistko! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juj, tak toho si vážím, že to tu čtenáře inspiruje, díky. A děkuju za tip na čtení. Od Akoma mě potěšil slevový kupón a nabídka olejů. Až nastane čas, zase si od nich něco objednám, poněvadž servis mají taky dobrý a objednávky vyřizují rychle - nedivím se, že jsi ráda, že bydlíš blízko zdroje :)

      Vymazat
    2. Hmm, to je zvláštní. Jsi už druhá, od koho slyším, že dostal od Akoma po první objednávce slevový kupón... Já žádný nedostala nebo o tom aspoň nevím. Asi pro ně 30 GBP není dostatečná hodnota. Tak to mi teď trochu ta radost z nákupu zhořkla :(

      Vymazat
    3. Není to třeba tím, že Tě považují za domorodce, resp. že objednáváš z GB? Já taky nedostávám vzorky zdarma od Tikei narozdíl od objednávek do ČR (a že jsem jim tu udělala reklamu). Nevadí mi to, ale chápu, že bez vysvětlení je to prostě blbej pocit.

      Vymazat
    4. Vyplatilo se jim prostě napsat a tím, že "kamarádi dostali při první objednávce slevu na další nákup a tak, jak to teda je" a už mám slevový kód v emailu. Takže Akomu chválit nepřestanu :)

      Vymazat
    5. Líná huba, holé neštěstí, řekla by teta Kateřina :)

      Vymazat
  5. Ahoj Cyklistko,
    vypadá to velice zajímavě, já jen nechápu, jak vlastně může mýdlo obsahovat pouze dva oleje (resp. olej a máslo) a efektivně čistit... jak to, že pak pleť nezůstane mastná? Na jakém principu to funguje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jak OCM, balzámová metoda nebo odlakovávání lakem na nehty - čistíš podobné podobným a spláchneš to vodou.

      Vymazat
  6. Já mám smíšenou pleť, ale tohle mýdlo mě teda šíleně vysušuje. Myslela jsem si jak nebude super a mám suché mapy po celým ksichtě...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, zpozorovala jsem to taky, když jsem přeskočila odlíčení olejem a obličej rovnou namydlila mýdlem. Jakmile jsem se vrátila k oleji, vrátilo se to do normálu. Takže dovedu pochopit, že s odličovači na vodové bázi nebo pouhé mydlení obličeje jen tak to bude dost sušička.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!