sobota 22. června 2013

9 Chia semínka aka jídlo běžců (pod lupou)

V dubnu uplynul půlrok od koupě prvního balení chia semínek a tak jsem pomalu začala sumírovat (což mi trvalo prakticky až doteď; od prvotní myšlenky k sepsání příspěvku to holt někdy trvá...). 


Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), jejichž původní domovinou je Latinská a Střední Amerika. Semínka chia patřila do skupiny 4 nejdůležitějších potravin Aztéků, spolu s fazolemi, amarantem a kukuřicí. Důležitost semínek chia v životě latinsko-amerických národů podtrhuje také skutečnost, že byla používána i jako měna - tržní plodinou byla např. v Mexiku do doby cca 900 před n.l.

Aztéčtí válečníci semínka chia konzumovali také během svých válečných výprav, stejně tak indiáni z jihovýchodu měli vždy sebou zásoby semínek chia při svých náročných cestách drsnou krajinou kaňonů, od řeky Colorado až po Kalifornii, kde obchodně směňovali kameny tyrkysu (většinou na šperky) za  mušle z oceánu.

Semínka chia se konzumovala, stejně jako dnes, samotná nebo jako směs s obilninami, v nápojích, mletá na mouku, ale i jako medicína, olej (základ barev na tělo) či jako prostředek k uctívání bohů. Dodnes patří semínka chia k hlavním potravinám výborných latinsko-amerických běžců.

Aztécká strava s dominancí 4 hlavních plodin (semínka chia, fazole, amarant a kukuřice) již v dávných dobách splňovala výživové požadavky stanovené dnešní Světovou zdravotnickou organizací.

Název "chia" pochází z aztéckého slova "chian" a znamená "olejnatý". Samotné slovo "chia" je pak částí názvu současného mexického státu Chiapas, nacházejícího se na jihovýchodě Mexika. Chiapas sousedí s Guatemalou a jeho západní pobřeží omývají vlny Pacifického oceánu.


Zrní mně - navzdory jedovatým komentářům o zobání pro slepice - vcelku chutná. A taky je to zatraceně rychlá snídaně/přesnídávka, když se mi ráno nechce mazat s chlebem, vařit vejce a krájet sýr a zeleninu. Což je nesporná výhoda všech müsli směsí - nasypat, zalít mlékem a můžete se posadit ke stolu. Chia semínka jsem si objednala ze zvědavosti, nechala jsem se nalákat na obsah bílkovin. Když už se teda v té posilovně snažím, ať si výsledky nekazím nedostatkem bílkovin... Chia semínka slibují taky vyvážený poměr omega-3 a omega-6 kyselin (rovnováha u kyselin je důležitá, dysbalance může - podle některých studií - vést v krajních případech k rakovině), hodně vlákniny, strašně moc antioxidantů, vážou vodu (taky proto jsou nazývána jídlem běžců) atd. atd. Chlubí se zkrátka mnoha pozitivy a negativa jsem nezaznamenala. Kromě snad ceny... Já jsem za bezmála půlkilové balení zaplatila zhruba 10 dolarů. Což není úplně vysoká cena, ale pro některé by možná mohla hrát roli. 

Došla jsem po půlroce ke dvěma závěrům: 1) koukat na chia semínka, jak bobtnají ve vodě nebo v mléce, je vcelku zábava  (taky mám při konzumaci gelu/slizu takový "zdravý" pocit), 2) veškeré benefity chia semínek najdu ve spíži v jiných potravinách. 

Ale hlavně! Neběhám denně 20 km v rozpálených horách táhlého Středoamerického pohoří, jako to možná dělali Aztékové... A nemám - přesto nebo proto? - žádný důkaz ani subjektivní pocit, že by chia nějak významně ovlivnily můj běžecký komfort. 

Takže jsem si trochu zaláteřila nad strategií distributorů prezentovat chia tak, jak se to momentálně děje. Na druhou stranu jsem ráda, že výdej peněz opět můžu stočit jiným směrem. Míň běžec kvůli tomu nebudu.

Čím se chia semínka dají nahradit:
- co do obsahu bílkovin
třeba lněnými semínky (1 porce, tzn. dvě lžíce chia semínek obsahuje 3 gramy bílkovin, dvě lžíce lněných semínek obsahují zhruba 3,6 gramů - vyčteno a propočítáno z etiket)

- co do obsahu zdraví prospěšných tuků:
slunečnicovými nebo opět lněnými semínky

- co do obsahu antioxidantů
lžičkou oleje z pšeničných klíčků 

- co do obsahu omega-3 a omega-6 kyselin
lněným olejem v salátu, rybami nebo rybím tukem

- co se týká vlákniny
opět například lněnými semínky 

Za sebe řadím chia semínka do kategorie "netřeba vyhazovat peníze". Moje strava je pestrá a chia mi tak nenahradí nic, co už dávno nekonzumuju. Lněná semínka mají navíc nějakou (dobrou!) chuť a jsou možná poměrně těžko rozžvýkatelná, ale jsou pro mě chutnější a levnější variantou než chia. A sliz vytvoří stejně bravurně.  

White chia, lněná a slunečnicová semínka
Máte s chia semínky nějakou zkušenost i vy? Zpozorovali jste nějaké benefity? 






P.S.: Na etikety dívám jako zvědavý konzument, nejsem v žádném případě výživový specialista.


9 komentářů:

  1. Ahojky super článek,prosím mám ještě dotaz,vím,že jsem otravná dnes si odbarvuju ty vlasy B4 extra,jenže jsem nesehnala popelavý přeliv,ale jen barvu od welly 9/1 jako jsi měla ty,ale je permanentní myslíš,že je to problém? A taky nevím zda ji mám pak aplikovat na celou hlavu,protože stahuji z černé a mám hnědé odrosty tak aby to nebylo flekaté děkuji moc za odpověd,ale nemám se kde jinde zeptat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudeš se zlobit, když Tě odbydu, že ne? :)
      Zkus a uvidíš. Nebo - říkám to ještě jednou - běž raději k dobré kadeřnici.

      Vymazat
  2. jejich pozitivum vidim hlavne v tom, ze dokazi udelat sliz primo v zaludku, takze pri delsich bezich, kdyz clovek pije, tak se citi komfortneji-nemas takovy bublavy pocit v zaludku z vody, prijde mi, ze diky nim lepe telo hospodari s vodou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může být. Bohužel jsem to při svém objemovém běhání nepozorovala (a půlmaraton byla katastrofa, z čehož však chia neviním). Ale běhávám v kuse nanejvýš 20-25km, takže z delších běhů nemám zkušenosti. Při mých štrekách a pitném režimu ale byly chia naprosto bez významu.
      Pokud Ti semínka pomáhají, je to jen dobře :)

      Vymazat
    2. u me jsou ty delsi behy prave kolem 20km, objemy zacnu az v zimni priprave...

      pro me je to prave jediny benefit(to vytvoreni gelu)a zmirneni dehydratace, myslim si, ze je to klasicka medialni akce...
      na pulmaratonu jsem ted vypila urcite pres litr vody a na zaludku to nebylo znat, kdyz piju pri behu bez chia tak je to hruza

      Vymazat
    3. Urcite chia jeste zkusim v souvislosti s delsimi behy. Na podzim bych chtela bezet sestihodinovku, tak si na kapesniku udelam uzel, abych pred startem nezapomnela na chia :)

      Preju krasne zazitky z behani a hodne zdravi!

      Vymazat
  3. Lněná semínka jsem začala přidávát do snídaně jako vlákninu, ale že má tolik benefitů, to jsem netušila. Někde jsem četla, že je potřeba je trochu potlouct (načnout) např. v hmoždíři, aby měly ty své opravdové účinky. Ale zas tak je probádané nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas četla kdysi opak, prý je to hlavně slupka, která je výživná (a obsahuje slizotvorné látky - podle některých zdrojů prý při porodu usnadňuje lepší prostupnost porodními cestami, ale to jsem fakt nikde neověřovala).
      Mám doma obojí semínko vcelku i nadrcené, víc mi chutnají vcelku.

      Vymazat
  4. lněné semínko je zdravé celé. ale trochu záleží na tom, co po něm chceš - z dietetického hlediska je nejdůležitější právě ten "sliz" - pro ten je potřeba narušit slupku a to buď podrcením, extruzí nebo klasickým domácím povařením (při kterém slupka pukne). Sliz působí příznivě na žaludek, trávení, vlasy, pleť. Druhou surovinou, co se dá ze semínka využít, je lněný olej - lisovaný ze semínek za studena. Ten už ale na trávení vliv nemá.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!