neděle 16. června 2013

5 Bylinkářská cykloprojížďka

Dnes jsem se štěstím prokličkovala mezi dešťovými mraky a domů dorazila s pár kapkami na helmě, zlatohlávkem za dresem a mračny v těsném závěsu. Teď sedím v teple, popíjím masala čaj s mlékem a kochám se fotkami z projížďky. Původně jsem neplánovala tolik zastavovat, ale zeleně bylo tolik, až zrak přecházel a během cesty mě popadla sběratelská nálada. Protože jsem ale neměla žádný pytlík, otrhala jsem jen pár listů z břízy. Pro ostatní bylinky si přijedu někdy jindy. 

Takhle to ve Skandinávii vypadá na počátku léta:


Vůbec bych se nedivila, kdyby se pod mechem ukrývali trollové



Padáčky. 


Mrtvé kolo. 

Svízel přítula dělá čest svému jménu. Je to asi nejčastější suvenýr, který si z běhání v terénu nosím domů. Rád se tulí k mým ponožkám a je fakt svízel ho z nich vytřepat, musí se odmotat manuálně. Čerstvý ho lze rozmačkat v hmoždíři, scedit a sytě zelenou, ostře voňavou šťávou potírat vyrážky nebo akné. Na akné jsem ho zkoušela, pomáhá. Hlavně tím, že zmírňuje otoky a čistí.  Vnitřně funguje močopudně, podobně jako přeslička. 

 

Přesličku jsem sbírala jako malá, když naše škola vyhlásila soutěž ve sběru bylinek. Doma v sušárně jsme jí nasušily mraky a pamatuju, že moje třída tenkrát tu sběratelskou soutěž vyhrála. A aby toho nebylo málo, přeslička se promítla na moje vysvědčení. Dostala jsem ředitelskou pochvalu za sběr bylinek a taky knížku s věnováním. Áááách, to byly časy... 

Z přesličky (rolní) se po nasušení vaří čaj, který pomáhá při zánětu močového ústrojí nebo při močových kamenech (účinnou látkou je kyselina křemičitá), léčí vodnatelnost a v dlouhodobějším časovém rámci zmírňuje revnatismus a otékání kloubů. Zevně se přeslička dá použít při léčení vředů, pomáhá zastavit lehké povrchové krvácení (třeba krvácení z nosu) a vůbec ovlivňuje míru krvácení obecně (takže by mohla určitě fungovat i při silné menstruaci). Přesličku najdete na polích jako plevel, u krajů lesa (tady si ji nespleťte s přesličkou lesní, která je jemnější a o něco vyšší) nebo na pastvinách. Sbírá se část nad černou lodyhou.    


Domů jsem si nakonec dovezla jen březové listy. Obsahují mimo jiné saponiny, které se z listů vylučují při protřepání s vodou (to je ta pěna na dalších dvou fotkách). Zkusím si večer umýt vlasy. Nedělám si iluze, že se jedná o prvotřídní přírodní šampon, ale... Kdyby nastala situace, že bych bez výdobytků civlizace musela přežít a postarat se o sebe v přírodě, budu vědět co a jak :) 


Na výrobu březové čisticí vody budete potřebovat hrst březového listí, tři dcl vody a něco, v čem listí s vodou protřepete. Po pár sekundách se začínají vylučovat saponiny. Pak stačí listí scedit a vodu použít k praní nebo jako šampon.



Taky sbíráte bylinky? Co konkrétně a k čemu? 

5 komentářů:

  1. Moc pěkná projížďka a fotky ze severu jsou krásné - jen ty trolly už chybí zahlédnout :-). Bylinky já můžu, občas za nimi jezdím i na kole, ale spíš pěšky..Sbírám poctivou klasiku, hlavně na čaje a na kašel, protože ten u mých dětí je dost častý, takže jitrocel, divizna, sedmikráska, bez, lípa, řepík, oregáno...a taky kontryhel na ty holčičí věci...a pak na pleť - základ je měsíček, heřmánek, levandule - to je asi v každé domácnosti :-). Březová voda vypadá skvěle, musím vyzkoušet. Odvar z břízy je prý i dobrý do koupele a na pleť, mám ji ráda i na jarní pitný detox :)

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíš a já mám pocit, že tyhle věci musí mít doma každý, že to je samozřejmost :-)). Každopádně jsem ráda za nové tipy, protože ty se dost špatně hledají..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak nekdy je :) Taky si rikam, proc bych o nekterych vecech vubec psala, kdyz jsou tak samozrejme... Ale asi nejsou. Vzdycky jsem rada, kdyz si prectu neco prinosneho. Tisickrat omlete me ani jako ctenarku, ani jako blogerku moc nebavi... Proto jsem kolikrat rada za tipy od ctenaru, jina perspektiva je pro me dulezita.

      Vymazat
  3. Moc na bylinky nejsem, ale kvůli čemu dokážu zastavit, když jedu na horském kole, tak je medvědí česnek. Ten je výborný v tom, že ho ani není třeba hledat, ten se hladce najde po čichu. Takže jedu, jedu, jakmile ucítím, tak si ho trochu nasbírám a pak z toho dělám výborné pomazánky.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!