středa 1. května 2013

10 Na přání: Stylingová vlasová kosmetika vhodná pro balzámovou metodu

Vyznavačky balzámové metody si stejně jako zbytek populace chtějí/potřebují upravovat vlasy a tak je jasné, že by veškeré stylovací prostředky měly být smývatelné kondicionérem. Nebudu říkat, že je úplně jednoduché takové prostředky najít (v drogérii). Ale záleží na tom, jaké skupenství upřednostňujete. Rozhodně neplatí, že vám jedna značka nabídne rozmanitý bezsilikonový sortiment (tedy běžná drogérková značka). Spíš se připravte na to, že pakliže najdete vhodné gelové tužidlo značky XX, pěnové tužidlo stejné značky může klidně silikony obsahovat. Prostě se spolehněte na znalosti INCI (nebo nakupujte podle následujících tipů).

Slečna/paní, která mi dala podnět k tomuto příspěvku, trpí problémem, který možná další, kteří na balzámovou metodu najeli, poznávají. První den po umytí má krásné kudrliny/vlny, které druhý den spíš než reprezentativně vypadají neupraveně. Tomu by měla zamezit právě tužidla. Vetřená do vlhkých vlasů by životnost vašich kudrlin/vln měla prodloužit a váš kondicionér by si s nimi měl při umývání poradit. 

Já mám ráda tužidla pěnová. Když už si tedy účes potřebuju nějak upravit... Pěna není po zaschnutí tak tvrdá jako gel, líp se aplikuje, líp se rozčesává, vlasy mi líp proklouzávají mezi prsty, když si je na ně z dlouhé chvíle začnu natáčet. Ale najděte nějakou dobrou pěnu! Nestačí mi totiž jen absence silikonů, já tam nechci ani parabeny (z principu). Z toho druhého jsem nakonec musela slevit.  

Wella Shockwaves Mousse by myslím měla být běžně dostupná i v českých drogeriích. Je to klasické pěnové tužidlo a má welláckou charakteristickou vůni. Tuží ok. Vlny budou definované, ale ne s mokrým vzhledem jako po gelu. Pěnu jsem používala po umytí do vlhkých vlasů a nechala uschnout na vzduchu. Životnost vln o den prodloužil, ale záhy jsem ho přestala používat, protože mě nebavila struktura vlasu. Tužidlo prostě vlasy obalí, slepí a třetí den jsem měla pocit, že mezi prsty mnu starý zaprášený koberec. Kdepak, nic pro mě. Ale na jednorázový párty večer plný kudrlin se kvalifikuje s velkým předstihem!


Složení. Hmm. U pěn se můžete při studování INCI zapotit. Seznam obsahuje složky, které v krémech nebo šamponech (mimochodem, vzpomínáte na osmý ročník ZŠ a druhy směsí? Suspenze, emulze, pěna, aerosol - jsme se učili my) nenajdete, proto je třeba oko a mozek trochu pocvičit. Naše chemikářka by určitě byla ráda, že se kuchyňská a kosmetická chemie téměř stala mým koníčkem :)

Methylparaben je jeden z těch "lepších" parabenů, tudíž moje prinicipiálně založená povaha může klidně spát. Alergiky bych varovala snad jen před složkou jménem cinnamal, která ve vyšších koncentracích může působit dráždivě. V pěně Wella riziko podráždění velké nebude. Ještě mi přijde zajímavá složka PVP (hned na třetím místě). Člověk se pořád učí něco nového...


Od jedné Welly k druhé Welle. Pořád řada Shockwaves, ale už míň pozitivní dojmy. Hlavně z toho důvodu, že gely, které vlasy promění v tvrdé, špičaté útvary, mi prostě nesednou. Vhodný pro BM - ano. Prodlouží životnost kudrlin - ano. Tuží - zatraceně ano. Budete s ním mít krásné definované vlny? Rozhodně ano. Koupím ho znovu? Ne. Tentokrát nemám na hlavě starý zaprášený koberec, ale díky gelu bych vlasy klidně mohla používat jako zbraň a bídákům, kteří by se dotali tak blízko, bych s přehledem mohla vypíchnout oko. 



A tady jsou další přípravky vhodné pro úpravu vlasů podle BM:

Gely:
Aubrey Organics B-5 Design Gel

Garnier Fructis Style Curl Shaping Spray Gel Strong
Garnier Fructis Style Extra Strong, Strength&Shine
Garnier Fructis Style Survivor Gel with Cactus Extract

Herbal Essences Body Envy Volumizing Gel
L'Oréal Studio Line Invisi'FX styling gel
L'Oréal Techniart Volume Inflator
Matrix Biolage Gelee

Redken Lift Layer 07
Schwartzkopf got2b spiked up max-control styling gel
Silk Naturals Make Waves Curling Gel
SYOSS Styling-Gel Mega Strong Hold
Toni&Guy Classic Spray Gel For Curls

nejvíc "BM-přátelských" přípravků má asi Wella (opět gely):
Wella High Hair Pearl Styler 
Wella Massive Wonder Gel
Wella Shockwaves Extrovert Styling Teel Gel
Wella Shockwaves Lightweight Gel 
Wella Shockwaves Ultimate Effects Wonder gel 
Wella Shockwaves Ultra Strong Power Hold Gel 
Wella Shockwaves Ultra Strong Power Hold Gel
Wella Styling Gel Strong Hold 
Wella Styling Gel Ultra Strong Hold 
Wella Styling Gel Volume and Hold 
Wella Wellaflex Men Styling Gel
Wella Wellaflex shiny hold gel
World of Curls Curl Activator gelé

Pěny:

Frank Provost 24h Expert Volume Mousse
Garnier Fructis Styling Mousse Body & Volume 

Herbal Essences body envy volumizing mousse 
Herbal Essences Dangerously Straight Mousse
Herbal Essences Totally Twisted Curl Booosting Mousse 

Lee Stafford Double Blow Mousse
L'Oréal Professionnel Volumising Cream Mousse
L'Oréal Professionel Tec Ni Art Aero Volume Force 3 Mousse 
L'Oréal Studio Line HotVolume Volume Mousse
L'Oréal StudioLine Silk&Gloss Volume Mousse 

Wella Pro Series Air Mousse Volume
Wella Shockwaves Boost it! Heat defense volumizing mousse
Wella Shockwaves heat defense volumizing mousse

Wella Wellaflex 2nd Day Volume Mousse 
Wella Wellaflex Brilliant Colors Mousse
Wella Wellaflex Sensitive Mousse Strong Hold
Wella Wellaflex Shiny Hold Mousse
Wella Wellaflex Extra Strong Hold Mousse
Wella Wellaflex Mousse Ultra Strong Hold 
Wella Wellaflex Styling Mousse Strong Hold for Dry and Coloured Hair 


(zdroj: lockig.se)

Pokud umíte švédsky nebo máte šikovný překladač, doporučuju tuto stránku. Měli byste se tam dostat i bez hesla. 

V týdnu plánuju další příspěvek na totéž téma. 


Krásný první máj!

10 komentářů:

  1. Tak za tenhle post ti mnohokrát děkuji! Sice Shockwaves u nás asi ještě není (možná má jen jiný obal, ale nabídla Welly ve velkých dorgeriích je dost malá), ale něco ze seznamu ano. BM momentálně nepraktikuji, ale dobrý styling se vždycky hodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo! Netušila jsem, že Wella je u nás tak málo zastoupená. Docela se těším, až si zase projdu Rossmanna, DM, Tetu atp. a kouknu na sortiment.

      Vymazat
    2. Mnohokrát ďakujem za typy..už som stihla obehnúť drogérku a niečo z toho si uloviť a použiť ..

      Vymazat
    3. Není vůbec za co, ať dobře slouží!

      Vymazat
  2. Ahoj :) Moc hezký článek, já se ale v těch složeních vůbec nevyznám a chtěla bych zkusit také balzámovou metodu. Mohla bych tě poprosit o radu? Myslíš, že tužidlo se složením: Aqua, Alcohol denat, VP/VA Copolymer, Butane, Propane, Ceteareth-25, Quaternium-52, Cetrimonium Chloride, PEG-32, PEG-8, Panthenol, Parfum, Isobutane, Lactic Acid, Butylphenyl Methylpropional, Pantolactone, Linalool, Coumarin.je taky vhodné pro BM? Já jsem z toho nějaká bezradná :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, pro BM by to mělo pasovat. Jinak doporučuju odkazy napravo - INCI/Informace o složení kosmetiky.

      Vymazat
    2. Moc děkuji :)

      Vymazat
  3. Ahoj. Díky za info. Ráda bych zmínila přípravek L'oreal studio line Out of Bed. Je to takový mírně zpevňující krém, který skvěle "slepí" jednotlivé prameny, ale nezatvrdne jako gel. Občas ho vidíte na seznamu těch nejvíce populárních curly girl přípravků na zahraničních fórech (naturally curly atd). Jako jediný z těchto seznamů nej přípravků se bez problému sežene i v ČR. 100% ho mají v DM a dokonce i v Bille. Určitě stojí za vyzkoušení.

    Dál, pokud chcete něco fakt extra, hodně zahraničních curlies si nemůže vynachválit řadu přípravků Yes to Carrots. Dá se sehnat i u nás v obchodech Sephora. Osobní zkušenosti zatím nemám - do Prahy se bohužel jen tak nedostanu. Podle toho, co jsem o YTC slyšela, to je asi nejlepší curly friendly přípravek, který v ČR seženete.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!