středa 20. března 2013

6 Esenciální oleje NOW - citronová tráva, pomeranč

Oba dva patří k mým stálicím v aroma lampě. Zatímco na takovou vůni pryskyřice nebo hřebíčku či levandule musí být nálada, citronová tráva mi voní vždycky příjemně. Podle popisu na flaštičce a shenet.se by to měla být vůně svěží, vzpružující a stimulující. 


Dál by měla být schopná odstranit zápach z cigaret (doma cigaretám neholdujeme, tak nemůžu potvrdit ani vyvrátit) a zabránit šíření vzduchem přenosných bakterií a spor. Určitě by se díky svým stimulujícím účinkům hodila do zaměstnání, ale do open space bych si s tím nikdy netroufla. Už se těším, až olej vyzkouším v létě, až se oteplí a začnou otravovat komáři a mouchy. Nedělám si naděje, že je olej udrží v dostatečné vzdálenosti od našeho příbytku... Ale třeba jo. A prý taky odpuzuje myši. Ty doma taky nemáme. A i kdyby, spíš než na olej se spolehnu na kočku. Ale vím, že sousedka sprejem s citronovou vůní krotí ty svoje dva štěkálky - Elvan a Grisen mají u obojku zásobník a jak se rozštěkají, dostanou dávku přímo do čenichu. Ve vchodu je tak klid. 

Citronová tráva je taky ideální do podomácku vyrobené kosmetiky - ráda si ji přídávám do  tělových krémů a masážních olejů. Olej z citronové kůry by měl stahovat póry a vyhladit/vypnout ochablou kůži. Co v budoucnu rozhodně vyzkouším, je masážní olej s esenciálními oleji z citronové trávy, levandule a rozmarýnu - na namožené, unavené svaly prý zabírají velice dobře. 

Pomerančový éterický olej se získává lisováním z pomerančových slupek a tuhých membrán a visí v mém žebříčku oblíbenosti hned za citronovou trávou. Účinky jsou popisovány jako posilující, osvěžující, antidepresivní. Vůně pomeranče by měla odpomoci od stresu a neklidu. Vím od přátel, že je hodně oblíbená na Středním východě, tam je "předepisována" jako pomocník při zmírňování melancholie a poruchách spánku. Vůni pomeranče máme my Evropané hodně spojenou s vánočním obdobím, společně v kombinaci s hřebíčkem a jablkem.  

Na shenet.se jsem se dočetla, že pomerančový esenciální olej lze dobře užívat i v péči o tělo. Lidé trpící potížemi lymfatického systému, stejně jako těhotné ženy z něj můžou mít užitek prostřednictvím masáží - pomerančový olej zmírňuje otoky. Rozhodně je však důležité průběžně kontrolovat datum spotřeby. Limonen, který je v oleji obsažen, časem oxiduje a může způsobovat vyrážku. Proto by se pomerančového oleje neměly v kosmetických přípravcích vyskytovat víc než 2%. Pomerančový olej se dá užívat i vnitřně (při zažívacích obtížích, jako diuretikum), ale při dlouhodobém podávání existuje velké riziko otravy.  

Při případně koupi nezaměňte pomerančový olej za olej z květů hořkého pomeranče (neroli). Záměna by však neměla projít bez povšimnutí, neroli olej je totiž mnohem dražší.

Jaký olej si do aromalampy kapete vy?  

6 komentářů:

  1. Jů ta lampa je originální, odkud ji máš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupovala jsem ji u nás v obchůdku (bez té PVC kytky), jejich webovka je http://www.stengarden.com/ Bohužel tam lampa není v nabídce. Květ jsem tam zapíchla sama v návalu kreativity.

      Vymazat
  2. Ach, ta lampa je opravdu přenádherná! Citronovou trávu mám taky ráda, mým dalším velkým oblíbencem je Brčál od Saloosu a levandule :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, mně se lampa taky moc líbí. Mám ráda motivy přírody.
      Saloosovský brčál, hmmm. Píšu si na seznam k věcem, co chci vyzkoušet :)

      Vymazat
  3. Máš nádhernou lampičku, úplně mě uchvátila!! Jinak citrusové olejíčky mám strašně ráda a pak jsem taky závislá na vanilce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marki :) Z citrusových vůní mi nesedí snad jen olej z grepu, i ta vůně mi připadá taková nahořklá. Melounová vůně je taky moc příjemná.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!