neděle 17. února 2013

16 Šampon a balzám pro krásnější hřívu

Doslova. Chovatelé koní si tyhlety přípravky pochvalují. Já taky. ÍÍÍhááhááá...


Ano, tušíte správně - dopřávám svým vlasům koňskou péči. Na obaly při nákupech příliš nekoukám, zato na minimalistické, přírodní složení mě utáhnete raz dva. Že cílová skupina jsou třeba koně, mě tudíž moc nezajímá (ale třeba v případě koček nebo nedejbože psů už bych měla zábrany). V tomto případě musím znovu smeknout před výrobcem - podařilo se mu vyrobit šampón a kondicionér, které by mu špičkoví kadeřníci (zajímající se o organickou kosmetiku - kteří kadeřníci to dělají?) mohli závidět. Oba dva produkty jsou totiž určeny pro snadnější pročesávání a údržbu koňské hřívy a žíní. Šampón se může pochlubit (na šampón) značně atypickým složením - obsahuje aloe vera, tea tree olej, jojobový olej (s nejvyšší pravděpodobností rafinované, soudě z barvy šampónu), lecitin. Tečka. Nepění,  umývá do čista. Hodí se výborně pro dny, kdy vlasy potřebuju umýt důkladně (třeba když vlasy upravuji s pomocí pěny nebo krému), ale nechci sahat k šampónovým alternativám se sulfáty a silikony. Ředí se v poměru 1:9, půllitrová flaška mi asi vydrží dlouho. 

Kondicionér je opravdová perla! Kdo tohleto antikudlající složení vynalezl, si zaslouží metál. INCI je o něco bohatší - olej z pšeničných klíčků, panthenol, mandlový olej, tea tree olej, šalvějový výtažek, aloe vera, aminokyseliny (methionin, cystein). Konzistence je řídká, balzám se do vlhkých vlasů totiž stříká rozprašovačem. Je možné ho aplikovat i do suchých vlasů, ale efekt není tak znatelný. Výsledkem jsou hladké vlasy s objemem. 

Asi jsem to tu neavizovala - vlasy si už nějakou dobu nečešu, proto to nadšení, že ani přesto se mi vlasy nekudlají. Definovaných vln, vlnek a kudrlin se prostě nedá dosáhnout při každenním rozčesávání a kartáčování. Dřív jsem na kartáči byla skoro závislá, dnes ho prakticky nepoužívám. Do vlasů po umytí nanesu "anti-frizz" gel (mimochodem ještě lepší než tenhle kondicionér - těšte se další dny), který zabraňuje kudlání. Prohrábnu je prsty, případně lehce projedu hřebenem s velkými mezerami. Nastříkám kondicionér a následující dva tři dny mám od hřebenu/kartáče pokoj. Vlasy zásadně suším volně na vzduchu, fény nemám ráda. 

Jaktože mají koně k dispozici lepší péči než lidé? 

16 komentářů:

  1. NIKDY by mi nenapadlo si kupit sampon pre kona! :D V puberte som sa cesala iba pred umytim vlasov, teraz sa cesem a preto nemam take krasne vlny ako som mavala. Predpokladam, že na českom trhu asi obdobna alternativa nebude. Prosim ta, ako casto sem lietas? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, česání vlny ničí. Ještě jsem objevila další benefit sporadického rozčesávání - jak se nemasíruje pokožka hlavy, nemastí se ani vlasy.
      Do ČR jezdím zhruba 2x ročně, někdy častěji. Zrovna dnes jsem se odtamtud vrátila.

      Vymazat
  2. Tak to je úlet :D nejdřív jsem to četla s otevřenou pusou, ale opět jsi mě přesvědčila, že není vše tak špatné, jak vypadá :))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystam se udelat takovy maly experiment. Schvalne - kolik lidi se chyti na obal/znacku a kolik z nich pujde do hloubky.

      Vymazat
  3. auu..tak to není vůbec špatné...přiznám se, že dám často ten pěkný obal, jsem straka a vím to...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má svoji marnivou stránku ;) Kromě teda asi držgrešlí a neoblomných lakomců.

      Vymazat
  4. Zrovna dneska jsem četla na jednom francouzském blogu článek o péči o vlasy a hned v úvodu se psalo, že prý jsme jistě slyšely o šamponech pro koně.
    Já tedy ne. Ale teď jsem se dala do googlení a zjišťování, kde by se daly koupit :)
    Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Kde se to dá sehnat? Nemůžu nikde najít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ČR by zrovna tahle značka mohla být nedostupná, jinak bych se poptala v jezdeckých potřebách nebo kontaktovala chovatelé koní ;)

      Vymazat
    2. Ahoj, mám podobné sklony ke starání vlasů jako ty a zároveň se odmala pohybuju koem koní. Hledala jsem proto šampony na koně, co se dají u nás sehnat. Není toho nějaký extra výběr a často se to rozlišuje na světlé a tmavé koně :D. Ale přidává se čajovník, aloe vera, kokosový olej, jojobový olej a nějaké směsi bylinek... Na jeden eshop jsem už psala kvůli složení, chci se přesvědčit, že tam SLS a silikony nejsou...

      http://www.kamir.cz/default.asp?idde=811&idme=228&tm=1&pv=1&typ=0
      tady je dokonce jeden s vysoce ekologicky účinnými látkami :D http://www.jezdecke-potreby-viktorie.cz/sampon-c1333.htm

      Vymazat
    3. No vida, přece se něco našlo. Děkuju!

      Vymazat
    4. Zajímavé, a já koňa vždycky koupala březovým šampónem z tesca :D

      Vymazat
    5. Při čtení Tvého komentu mě napadlo jedno takové hezké pořekadlo. Začíná slovy "Svět se v ..." :) Koně se umývají šamponem pro lidi a lidi šamponem pro koně... Ve Skandinávii se (volně přeloženo) říká "vkus je jako zadek" - je dělený (a každý ho má jinačí).

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!