pátek 15. února 2013

4 Můj běžecký plán - únor, březen, duben 2013

V květnu mě čeká můj druhý půlmaratón v životě a to si pište, že se těším! Zvlášť když jsem se loni namlsala dobrým výsledkem. Tady jste si mohli přečíst, jak jsem se činila předchozí tři měsíce. A dnes se dozvíte, jaký bič jsem si na sebe ušila na následující kvartál. 


Doklad o přihlášení na květnový půlmaratón.
Přišpendleno v práci :)
Vzhledem k plnoúvazkovému zaměstnání, distančnímu studiu a dalším volnočasovým aktivitám, z nichž nechci slevovat, je můj cíl trénovat třikrát týdně. Když se poštěstí víckrát (jako třeba teď, první dva týdny v únoru), bude to jen dobře. Hned na začátku dubna jedu na dva týdny na dovolenou a obávám se, že tam opravdu moc kilometrů nenažvýkám, i když běžecké boty si samozřejmě přibalím. Nu což, i po příjezdu mi pořád bude zbývat měsíc do startu. 

Třikrát týdně běhat - to není moc. Na můj vkus ne. Proto chci vsadit na kvalitu a tréninky odběhat dobře, tak, abych přesto byla dobře připravená. Hodně spoléhám i na to, že jsem na tom dobře silově a vytrvalostně. A že netrpím žádnými zdravotními obtížemi ani zraněním. 

Asi bych taky měla předeslat, že veškeré tréninkové plány si sestavuju sama podle toho, čeho chci dosáhnout a podle aktuální i dlouhodobé kondice a zdravotního stavu. Myslím, že sama sebe znám za ta léta nejlíp, navíc mě baví propočítávat a plánovat. Nejsem profík a proto to moc "nežeru", i když jsem přístupná dobrým radám. Taky mě nebere studium cizích tréninkových deníků a vůbec kopírování tréninkových plánů - co sedí jednomu, nemusí pasovat druhému. Z čeho naopak těžím hodně, jsou zkušenosti mých bývalých trenérů (a za to jim patří velký dík!). 

Můj plán je následující (pominu tu rozklus, rozcvičení, abecedu, případné rovinky a protažení + výklus):

1. den - hra s rychlostí
4 - 6 km v rychlejším tempu (počet km v závislosti na tom, jak se budu přibližovat magickému datu), 2 km v klidném tempu 
nebo fartleky

2. den - rychlostní vytrvalost
Intervaly 3x4 km v maximálním tempu, 3x2 min. odpočinek
nebo další variace na rychlostně-vytrvalostní (příp. výbušný) trénink - intervaly do kopců, krátké intervaly atp.

3. den - vytrvalost
8-15 km v pohodlném tempu na měkkém podkladu. Opět to vidím na víkendové dny a les. 

Je mi celkem jedno, kolik kilometrů naběhám (i když ideálně čím víc, tím líp). Hlavně aby v tom byla kvalita. Poslední dva týdny se mi některé dny podařilo vstát po páté ráno (když jsem věděla, že z práce přijdu pozdě) a šla běhat. Moje ranní běhání má za účel hlavně nabíhání kilometrů, na intervaly nebo fartleky v půl šesté ráno peču. Odpoledne/večer pak následovala posilovna. 

No, a to je celé. Hlavně aby vydrželo zdraví. 

Jak a za jakým účelem běháte vy? 

4 komentáře:

  1. Držím palce, nech to vychádza. My máme budúcu nedeľu predpolmaratónový trening. Pobežíme to na 2:30.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!