neděle 16. září 2012

7 Šetrný "odbarvovač" bez amoniaku a peroxidu - aktualizace

Colour B4 jsem objevila náhodou na netu, když jsem sháněla informace o péči o barvené vlasy. Pár let jsem si vlasy barvila přelivem, který se však do povrchové struktury vlasu "zažral" tak, že vymýt ho už nebyla šance. Drogérkovým barvám a přelivům tímto příspěvkem dávám sbohem a vztyčený prostředník! 

Colour B4 - Extra Strength

Absolvovala jsem melírování u kadeřnice, ale s výsledkem jsem nebyla spokojená - melír chytl do zrzava. Jak jinak, z hnědočerné zpět na původní tmavou blond (nebo světle hnědou, chcete-li) už to tak bývá. Lituju, že jsem tuhletu úhlednou krabičku neobjevila o pár měsíců dřív. Mohla jsem mít rovnoměrný výsledek a svoji barvu vlasů už tehdy. Takhle jsem pořád ještě na cestě k mojí původní barvě. Ale brzy už budu v cíli! :) 

Jak Colour B4 funguje? V samotném návodu je návrat k původní barvě přirovnáván k bazénu a míčkům... Představte si svoje vlasy jako bazén. Barva na vlasy (nebo intenzivní přeliv) obsahující peroxid  (takže většina) vytvoří na vlasech malé molekuly (kuličky) pigmentu. Vypadá to po aplikaci jako kdybyste do bazénu (vašich vlasů) vypustili stotisíce malých gumových hopíků (hopsgum, míčků atd.). Ty "vinou" peroxidu na vzduchu oxidují a nabydou rozměrů kopačáků. Podobně funguje popcorn v mikrovlnce. A takhle veliké molekuly už nevymyjete, už jsou ve vlasech nadobro. Tedy na ně vezmete ještě silnější koncentraci peroxidu, abyste se jich zbavily. Nebo tenhle odbarvovač... 

Smíchejte složky A a B, pořádně potřepejte
a hned aplikujte (pozor, hodně to smrdí!)
Colour B4 proces expanze molekul obrátí (něco jako obraceč času v Harrym Potterovi). Molekuly zmenší a tím pádem barvu "nechá" zmizet. To je ale jen polovina úspěchu. Pokud se nechtěné barvy chcete zbavit natrvalo, musíte bezpodmínečně dodržet poznámku o  vymývání zmenšených molekul z vlasů a o použití bufferu. V praxi to vypadá tak, že stojíte ve sprše minimálně 20 minut a proplachujete vlasy pod tekoucí vodou, pak nanesete a napěníte buffer a oplachujete znova min. 5 minut. Je to celkem vopruz, ale nebudete zklamané, pokud čas dodržíte. Napoprvé jsem lajdačila a bylo to znát (resp. účinky Colour B4 znát nebyly). Napodruhé už jsem byla trpělivější a výsledkem je zesvětlení vlasů o zhruba 4 odstíny. 

Buffer - raději jeho použití nepřeskakujte
Ať už chcete nebo ne, pravděpodobně budete mít ve vlasech po odbarvení oranžový či měděný tón či rovnou celé prameny. Neviňte odbarvovač, ale vlastní hloupost (nevědomost). Většina drogérkových barev a přelivů chytá do teplých odstínů a oranžový/červený pigment se z vlasů dostává nejhůř. Dobrá zpráva je, že oranžovou lze dobře neutralizovat popelavými odstíny (např. popelavá blond). Taky pokud jste vlasy melírovaly (jako já), počítejte s tím, že původní barvu nevykouzlíte. Moje tipy pro vlasové katastrofy:
  • popelavý odstín v přelivu neutralizuje oranžové odlesky ve vlasech
  • perleťový odstín v přelivu neutralizuje zelenou ve vlasech
  • stříbrný přeliv (šampon, kondicionér) neutralizuje žlutou
Moje péče o vlasy: jednou za dva měsíce aplikuju stříbrný přeliv (Wella 08/81),
cca jednou týdně oplachuju vlasy stříbrným balzámem (na obr. balzám od Gazette Sweden).
Stříbrný šampon jsem zavrhla kvůli parabenům a silikonům, kondicionér na fotce je "nezávadný".

Jak tedy po odbarvení postupovat dál? Jednoduše. Na odbarvené vlasy naneste přeliv o stupeň (klidně i dva) světlejší, než je barva, po které toužíte. Odbarvené porézní vlasy s nerovnou strukturou totiž "vsakují"  pigment velice intenzivně a "proměňují" ho dotmava. 

Drogérkovým přelivům jsem dala vale
a raději dala přednost Welle

Hotovo? Tradááá! Gratuluji, právě jste se šetrně zbavily x-letého nánosu barvy a nepotřebovaly jste k tomu ani melíry, ani jiné peroxidové bomby. A za peníze, které jste ušetřily za kadeřnici, si kupte něco hezkého. 

Moje vlasy po použití Colour B4
a přelivu 9/01 od Welly. Z téměř černé obrovský skok!

Shrnutí...:

Co je nejlepší na Colour B4? Zaprvé: funguje. Naprosto nekompromisně. Kdybych o něm jen bývala věděla před půlrokem...! No jo. Zadruhé: neobsahuje amoniak ani peroxid. Zatřetí: není drahý. 

S čím je potřeba počítat? Zaprvé: hodně smrdí. Zadruhé: výsledná barva nemusí být vaše původní, ale divná zrazavá. Takže mějte po ruce nachystaný přeliv, minimálně o odstín světlejší než je barva, na kterou cílíte! Zatřetí: chce to si trochu pohrát s aplikací, aby byl výsledek rovnoměrný. 

Colour B4 jsem našla ve dvou variantách - extra strength (na prvním obrázku) a regular. Obdobami Color B4 by mohly být Color Off a Colorfix a Color Oops. Na netu určitě najdete množství informací, srovnání a obrázků před a po. 


Hodně štěstí s návratem k přirozené barvě!


7 komentářů:

  1. Ty kuličky a bazén moc nechápu, asi že je po ránu :) Nechápu, jak se mohou odbarvit vlasy když to neobsahuje amoniak ani peroxid. Co je tedy ve složení? Výsledek je skvělý.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj! V aktivátoru (lahvička A) je voda, rongalit (redukční činidlo), polysorbát 80 (emulgátor, který se používá i v potravinářství), hydroxyethylcelulóza (zahušťovadlo), glycerin. V lahvičce B (odbarvovač) je voda, kyselina citronová, cetearyl alkohol (jako emulzní stabilizátor), derivát celulózy (stejný jako v aktivátoru), methylchloroisothiazolinone (konzervant, stejný jako v aktivátoru) a pak barviva CI42090 (brilantní modř) a CI19140 FDC (tartrazin, žluté barvivo). Největší "škodič" a zároveň to, co se na odbarvení podílí nejvíc, je rongalit. Ten redukuju barvu vlasů na původní a zároveň na vzduchu oxiduje (proto se musí tak dlouho vymývat, jinak vlasy zase ztmavnou). Při výrobě rongalitu se používá formaldehyd, který může mj. způsobovat alergické reakce. Pro lepší laickou ilustraci wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Formaldehyd

    Bude to tak stačit?
    Měj se :)
    L.

    OdpovědětVymazat
  3. To jsi ani nemusela tak vyčerpávajícím způsobem sepisovat, já přes chemické názvosloví nejsem :) Ale už vím, co jsem chtěla. Mě právě zajímalo, co je to, co odbarvuje, protože je jasné, že tam něco musí být a že to není pro vlasy zdravé (jak píšeš - "škodič"). Jen nevím, jestli rongalit škodí vlasům tolik jako právě ten amoniak a peroxid, nebo méně,...
    Děkuji ti a přeji hezký den, M.

    OdpovědětVymazat
  4. Ohledně "škodlivosti" můžu přispět jen vlastní zkušeností - melír (ač jemný) mi prameny vlasů poškodil víc než Colour B4 aplikovaný na celou vlasovou plochu. Vlasy momentálně (měsíc po aplikaci) nejsou porézní, suché, nelámou se. Barva po přelivu je pořád stejná, vlasy neztmavly. Vlasy si však umývám pokud možno jen šampony a balzámy bez silikonů, SLS, parabenů a minerálních olejů.
    Hezký den i tobě!
    L.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím. Mám kudrnaté vlasy. Nebude to pro ně přece jen velký záhul i když tento odbarvovač bez peroxidu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně bude, zvlášť jestli sis vlasy barvila delší dobu. Bude to chtít hodně dobrou péči. Držím palce!

      Vymazat
  6. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mi tento přípravek bude fungovat na vlasy barvené palette barvícím šamponem, potřebuji stáhnout šetrně tmavě hnědou barvu, mám teď mělír, ale je to divné.. jsem zoufalá :/

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!