sobota 5. září 2015

9 Antiekzémové/anti-aging sérum pro suchou pleť (protřepat, nemíchat).

Měla jsem rozepsaný předlouhý příspěvek o tom, kterak jsem řešila robátkův ekzém, ale poněvadž momentálně nedisponuju dostatkem času na dokončení, vezmu to dnes zkratkou a ukážu vám jen "antiekzémové sérum", které kůži udržuje bez ložisek, zvlhčenou a promaštěnou. Emulzi jsem na sobě používala sama po dospotřebování pleťových krémů od Antipodes (ne kvůli ekzému), než mě napadlo vyzkoušet ji i k jiným účelům než jen k péči o pleť s nálepkou věk 30+.


Co že to emulze obsahuje? 
Glycerín, skvalan, panthenol a libovolné oleje.

Jak jsem u míchání přemýšlela? 
Jak jsem napsala výš, původně jsem sérum používala jen pro vlastní účely. Šlo mi o zvlhčení pleti a šetrné promaštění (okluze), aniž bych si zadělávala na ucpané póry. 

Proč sérum? Protože...:

... z emulgátorů v krémech mívám většinou ucpané póry (viz můj experiment z loňska). 
... snažím se vyhýbat konzervantům (a teď nemám na mysli jen parabeny).
... konvenční pleťové krémy považuju z hlediska složení za ehm..., no radši nic.
... a přírodní pleťové krémy (ať už se pod názvem "přírodní" schovává cokoli) obsahují jak emulgátory, tak konzervanty. 
... oleje pleť sice promastí, ale co ta vlhkost? Květová voda předem? Budiž, ale s přibývajícím věkem to může být málo. 

A tak jsem se rozhodla propojit zvlhčující složku a oleje, aniž bych nutně musela používat emulgátory a konzervanty (stačí vitamín E, pokud ho neobsahují už oleje), a vznikla z toho glyceríno-olejová emulze. To průhledné u dna lahvičky je glycerín a skvalan, žlutě zbarvená vrstva je směs olejů. Emulzi je před použitím nutno dobře protřepat, aby se obě složky propojily, poté si glycerín zase začne sedat ke dnu. Sérum jsem používala zhruba dva měsíce pod noční krém od Antipodes i samostatně a kromě toho protřepávání před použitím jsem nezaznamenala žádné nevýhody. Možná tak občas lehce lepkavý pocit z glycerínu, ale to mi nijak nevadilo, když přihlédnu k tomu, co dokážou některé krémy (stahují, pálí atd.). 

Když se tedy u Minicyklistky objevil ekzém a krémy selhávaly, sáhla jsem po séru. A voilà, stav kůže se nezhoršoval, ba dokonce se začal lepšit. Dnes sérum používám na péči o tělo i obličej (myslím tím u Minicyklistky) a i po pěti měsících je všechno v pořádku. Kůže je promaštěná, nechybí jí vlhkost. Ale! Emulze jenom udržuje status quo, důležité je, že jsme našli příčinu kožních potíží (o tom někdy jindy).

9 komentářů:

  1. Velmi se těšším na "někdy jindy"- je to zajímavé téma. Krásný blog,díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sérum se mi moc líbí. Mohla byste sem napsat poměry použitých složek, prosím? Velmi ráda bych si ho namíchala také, ale nejsem tak zkušený chemik. Kromě obličeje bych vyzkoušela na noc na pravidelně se objevující ekzém na rukou. Předem děkuji a zdravím! Carol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Carol! 20-30 % glycerinu, 10 % skvalanu a zbytek rostlinne oleje podle osobnich preferenci a stavu pokozky. Nektere kremy na suchou kuzi obsahuji az 50 % glycerinu, ja mivam kolem tech 20-30 procent.
      Hodne stesti!

      Vymazat
    2. Zdravím, můžu se zeptat kolik pantenolu. Trápí nás u rok a půl staré dcery suchá kůže, šupinky po celých zádech, bříšku. Konvenční mazání nepomáhá, kokosovy olej s bambuckym máslem také nic, přijde mi že hydratace nejde do hloubky. Ráda bych vyzkoušela toto. Preferovaný olej bych asi dala mandlovy, ale ráda si nechám poradit. Díky moc za odpověď. Lenka

      Vymazat
    3. Ahoj, maximálně deset procent z celkového objemu, aspoň tak to mám zafixováno já z různých zdrojů. Olej sám o sobě nehydratuje, jenom zamezuje ztrátě vody z kůže, proto je tam důležitý ten glycerín.
      Držím palce, ať se kůže brzy spraví.

      Vymazat
    4. Děkuji mnohokrát za odpověď, jen bych se chtěla ujistit, po přečtení mnoha účinků olejů, jsem vybrala mandlovy, jojobovy a hroznovy. Nikde ale neuvádějí jak to jde do kombinace s děckou pokožkou. Ráda bych se zeptala Váš zda myslíte, že jsem vybrala dobře nebo se mám držet jen toho madloveho. Díky Lenka

      Vymazat
  3. Ahoj :), jsi úplná kouzelnice. Zní to moc dobře.
    Zajímalo by mě, proč se vyhýbáš konzervantům, resp. možná ani ne proč, ale jestli se neobáváš např. (skrytých) plísní, atd.
    Je fakt, že zrovna tady to složení je bez vody. Oleje, skvalan, stabilní proti oxidaci, atd. Ale obecně? U jiných výrobků?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U jinych vyrobku obsahujich vodu bych konzervanty samozrejme musela resit. Prave proto mam radeji oleje nez kremy.
      Plisni se nebojim, i kdyz riziko u DIY kosmetiky je mnohem vyssi.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!