neděle 16. listopadu 2014

12 Co mi no 'poo dala a vzala

Jen málokdy si uvědomím, že moje vlasová a tělová péče nejsou úplně standardní. Většinou mi to připomenou jen reklamní pauzy v televizi nebo někdo v okolí (když se zeptá, co že to používám za šampon).

Nedávno jsem se při procházce ve městě přistihla, kolik času jsem přechodem na no 'poo ušetřila. Akce v drogeriích a parfumériích mi už puls nezvedají, v supermarketech úplně vynechávám regály s kosmetikou... Odpadlo čtení etiket u balzámů a kondicionérů, kterému jsem věnovala hodně času s balzámovou metodou. Dnes si radši si zajedu do oddělení s kořením a přípravky na pečení, abych se podívala, jestli se na trhu náhodou neetabloval nějaký další výrobce/dovozce sody, octa a olejů. Na cesty balím menší množství kosmetiky, protože skoro všude jsou k dostání základní potravinářské suroviny, které s no 'poo mají co dělat.


No prostě všechno je jednodušší. Život je snadnější. Mám nazbyt víc času i peněz (které zase požírají další zájmy). Míň se zabývám svým zevnějškem, protože vlasy vypadají skoro každý den hezky, nezacuchaně a upraveně. Rostou, jak jsou zvyklé, nevnucuju jim to, co jim není vlastní. Kůže je v cajku, nevysušená, nepodrážděná, na dotek i na pohled hladká. Vůbec se mi zdá, že tak nějak vypadám víc zdravě. A jsem spokojenější. I když teda ta moje spokojenost není postavena na zevnějšku. Ale snad víte, jak to myslím - prostě ráno nemusíte řešit nevyžádané změny, které přes noc najednou vyrašily, a tak je start do nového dne hned hladší, rychlejší a mám mnohem víc času na líčení. A efektivní minimalismus se odrazil i v dalších aspektech každodenního života.

Bohužel to s sebou nese i pár "nevýhod" - v ženském kolektivu nemám co říct v diskuzích, kde se řeší ty nej pleťové krémy, vlasové kúry a další marnivá témata (naštěstí už jsem ve věku, kdy se konverzace netočí výhradně kolem kosmetiky, diet a celebrit). Lidi někdy divně koukají, když se dozvědí, že si vlasy umývám sodou a octem a kůži mažu oleji, které se dají sehnat v nejbližším supermarketu. Blbě se mi vybírají kosmetické dárky příbuzným, protože nemám přehled o aktuálních novinkách a trendech, ale zato mě rozveselí reklamy na krémy s výtažky zlata a diamantového prachu.

Takže no 'poo mi toho vlastně zas až tak moc nevzala. Jen mě zbavila iluzí o kosmetickém průmyslu a o zázracích, které její produkty slibují. Netvrdím, že konvenční kosmetika je bezhodnotná, pro mě je to však sázka do loterie - ne vždycky odpovídají výsledky ceně, navíc se složení čas od časů mění. No 'poo funguje pořád na stejných principech.

12 komentářů:

  1. Tesim sa, ze som narazila na Tvoj blog. Vcera som citala i starsie clanky a myslim, ze sa v mnohom inspirujem.
    Biela Mačka

    OdpovědětVymazat
  2. Nevim, jestli jsi o tom nahodou uz nepsala driv, ale chtěla bych se zeptat, jestli kromě sody a octa použiješ občas nejakou masku na vlasy. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, vlasy momentalne zadne masky nepotrebuji, takze nepouzivam nic.

      Vymazat
  3. Ahoj. Pouzivam obcas no 'poo, ale mam problem. Moje vlasy su presvetlene. Chodim tak raz za pol roka... A na tie blede vlasy mi to trasne vysusuje... Co by si mi poradila??? Dik moc. A farbis si vlasy (ak mozem vediet)? Krasny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Silvia, vlasy si nebarvim, sem tam si jen udelam zabal z katamu, amly a henny. Pokud zesvetlujes vlasy, asi bych radsi zkusila balzamovou metodu, na te jsem jela i ja, kdyz jsem melirovala barvene vlasy zpet na puvodni barvu. Nebo mozna i soda+ocet, ale castejsi vlasove kury, nebo soda+ocet ke korinkum a balzam zaroven do delek. Asi se k idealnimu reseni budes muset prokousat sama. Drzim palce!

      Vymazat
  4. Dakujem moc, skusim. Prajem krasny den Sylvia

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Cyklistko :-) včera (nebo předevčírem?) jsem objevila náhodou Tvůj blog a od té doby ho v práci pomalu a nenápadně přelouskávám a žasnu :-) Přednostně nad Tvou inteligencí, například chemie mi nikdy nešla, bohužel, dále nad všeobecnými znalostmi, které měli naposledy "renesanční lidé" :-D a veškerou neobjevenou přírodní bio kosmetikou, neúnavnými pokusy apod. :-) mnoho věcí hned vyzkouším! Jen mě mrzí, že větší část opěvované kosmetiky asi nelze sehnat v ČR (mýdlo s kozím mlékem, černé, skvalan,...) Ale i tak díky za skvělé čtení! :-) Zůstanu věrnou čtenářkou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježiš to snad né... Já žádná extra bedna nejsem. Budeme doufat, že zmiňovaná kosmetika se v ČR objeví! Skvalan už jsem v některých e-shopech zahlídla a kozí mýdlo by taky někdo mohl začít vyrábět. Určitě bych si ho koupila, dobré lokální výrobce stojí za to podporovat.

      Vymazat
  6. Ahoj, moc krasne shrnuti :) no poo jsem zkousela v lete, ale zacaly mi hrozne padat vlasy, tak jsem se vratila k lavovce, ale v delkach se opravdu usazuje. Ted v zime mam vlasy silene a zkousim no poo podruhe a chci za kazdou cenu vydrzet. Myla jsem i s lavovkou ob den, ted jsem se se sodou dostala na 3. den a chci prodlouzit na 5., pry pak ta prechodova faze neni tak dlouha. Hlava se mi tolik nemasti, ale na delkach to je znat, doufam, ze se to brzo zlomi. Akorat jsem zjistila, ze ocet musim pouzivat i na pokozku hlavy, jinak me svedi a pali a to i v male koncentraci sody, a pres zimu mi vlasy silene elektrizuji, nicmene hodlam vytrvat, protoze vysledky vypadaji naramne lakave.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A ocet jen a hlavně na pokožku hlavy! V délkách má taky smysl, ale je to soda, která se musí neutralizovat.

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!