čtvrtek 18. září 2014

18 My skin routine

Ještě před pár lety jsem si myslela, že je normální mít v koupelně hafo flaštiček určených k péči o pokožku. Pleťová voda, mléko, krém na noční a denní péči, odličovač, tonikum, vyživující pleťová maska, peeling... V té stejné době jsem s pletí byla na štíru. Nevěděla jsem, že ve snaze se zbavit pupínků jsem pleť vysušovala natolik, takže maz produkovala ještě víc.

Teď mám normální pleť a čím jsem starší, tím míň věcí potřebuju k jejímu udržování. Záleží na momentální formě, v kostce však můžu říct, že mi stačí olej, aloe vera, mýdlo a jíl. A voda! Snažím se (stejně jako u péče o vlasy nebo třeba i jídelníčku) "naslouchat svému tělu" - je to taková omletá fráze, ale spolehlivější a nemilosrdnější princip neznám. Jak se cítím, jak jím, na čem to závisí, jak se to projevuje navenek. Kdy přitlačit a kdy se zase přestat starat skoro úplně. Třeba zatímco v létě nemám skoro zapotřebí pleť nijak extra rozmazlovat, s podzimem a v zimě jsou u mě pleťové masky mnohem častější. 


Jednoho jmenovatele má moje celoroční péče společného - dobrý pleťový čistič. Pro mnohé je možná důležitější výživa pleti, pro mě je nejdůležitějším momentem dne čištění. Čištění a odlíčení jsou pro mě dvě naprosto odlišné věci a myslím, že jsem to tu na blogu už někdy psala - čistit ještě nalíčenou pleť mi připadá stejné jako sprchovat se ve spodním prádle. Prostě nejdřív odlíčit a pak čistit (micelárky nejsou nic pro mě). Odličuju se olejem a pak smývám zbytky makeupu a nečistoty mýdlem a vodou. Klidně i dvakrát - raději to, než si pořídit dryák, který pleť vyčistí napoprvé, ale vysušuje. 

V létě se pleti moc nevěnuju, dávám si jen záležet na tom, abych se nespálila. Olejem/krémem se většinou se mažu jen večer, ráno obličej jen opláchnu vodou a tím to hasne. Používám minerální kosmetiku s "vestavěným" ochranným faktorem, nebo se na makeup vykašlu úplně a namažu se jen krémem obsahující mechanické blokátory. Málokdy se mi stává, že pleť mám v létě vysušenou, ale když už, stačí upravit pitný režim a spánkový režim, pár dnů se pod olej a ráno natírat aloe vera a je po problému.

V zimě je moje péče trochu komplikovanější (pokud se vůbec v tom mém minimalismu o komplikacích dá mluvit). Večerní mazání olejem klidně vyměním za těžší kalibr - mastný krém nebo rovnou voskovou vazelínu, a ráno opět olej. Odličování a čistění je úplně stejné jako v létě. K tomu navíc sem tam nějaká ta maska. Moje pleť se dobře adaptovala na vlhčí zimní vzduch na Severu, takže starosti mám spíš během pobytu na rodné hroudě. V případě, že pleť je zašedlá, šupinatá a bez barvy, používám jemný peeling z věcí v kuchyni (sušené mléko, solamyl, rýžová moučka). 

Strava včetně pití se na mé pleti podepisuje taky docela slušně - resp. nepodepisuje se (si myslím já, nějaký nutriční specialista by si možná smlsnul). Ale já mám k jídlu dosti pragmatický vztah, o tom třeba někdy jindy. Nikdy mi nechutnaly polotovary, sladkosti (pokud to není doma, nechybí mi to), chipsy nebo sladké limonády a džusy. Navíc doma asi patříme k výjimkám - zatímco někteří ve šťastném partnerství přibývají na váze, u nás se nejvíc utrácí za zeleninu, ovoce, mléčné bezlaktózové výrobky a maso. Křoupání brambůrků a tyčinek večer u televize fakt nehrozí.

Vůbec nejradši v pleťové péči používám věci z kuchyně, jsou mi tak nějak nejblíž (i geograficky). Myslím, že překombinovaná péče pleť akorát zmate a vystresuje a taky si myslím, že lidi (ženy) jsou ve své snaze o dokonalou pleť dost mimo vlivem Photoshopu a reklam. Já bych teda vyžehlenou, bezchybnou pleť nechtěla (to bych musela žít úplně odlišný život, než jsem žila posledních patnáct let, a natolik jsem se svým životem spokojená, že bych měnila jen velice nerada, a moje sebevědomí by muselo být o dost chatrnější). Rozšířené póry neřeším a vrásky k přivývajícímu věku prostě patří, tak se snažím, abych je měla spíš od smíchu než od mračení. Stačí mi, že moje pleť nestávkuje, nemám pupínky a zdravou barvu mi spíš než tvářenka zaručí každodenní pohyb venku.

Pár tipů na podceňované věci z kuchyně:
- med (vyčistí a dodá vlhkost)
- bramborový škrob, rýžová moučka, sušené mléko, cukr krupice (jemný peeling, rozjasnění pleti)
- vejce (maska)
- olivový olej (odlíčení, peeling, ochrana před mrazem)
- kávový lógr (peeling)
...

18 komentářů:

  1. tolik tipů! Med je taky můj kamarád, je neuvěřitelný, jak čistí a zjemňuje zároveň (a nabalí na sebe šupinky a odumřelé buňky, mám po něm krásně zářivou pleť!). Já teda ještě u takovýho minimalismu nejsem (vyhovuje mi na mytí i důkladné odlíčení dětská emulze Urtekram, oleje mi úplně nesedly), ale máš fakt hezkou pleť, nevidím nic, co by se dalo photoshopovat :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to děkuju, ona to všechno překryla želatina ;) A med je super.

      Vymazat
    2. "Rozšířené póry neřeším a vrásky k přibývajícímu věku prostě patří". To mi neříkej, že je schovala želatina :-). Prostě máš krásnou pleť, která se Ti odměňuje za péči. A jako mnohé další oceňuji, že se s námi dělíš o to, jak péče může vypadat. Díky moc :-). Je to velmi inspirativní.
      R., která Ti psala ohledně Litokomplexu

      Vymazat
    3. Tak já se teda nebudu hádat, R. ;)

      Jinak tajemství hezké pleti na fotkách je následující:
      - vykulený výraz (vyhladí vrásky kolem očí a nosoretní rýhu)
      - nechat se otěhotnět (hormony se famózně odrážejí v obličeji, míň famózně sice už na zadku a na stehnech, ale kdo foťáku nastavuje tyhle partie?)
      - a hlavně ta želatina

      Vymazat
  2. Děkuji, konečně někdo napsal, jak to s bezchybnou pletí je. Když chce člověk trávit víc času v přírodě než v koupelně, na pleti se to pozná. Pozitivně i negativně. Dále hraje roli genetika. Někdo se stravuje jako čuně a životní styl má všelijaký a pleť má pěknou, někdo (já) nafasoval suchou zánětlivou kůži a ani 110% vzornost ve všem (strava, péče, životní styl) by s jistotou nepomohla. Nakonec se s tím dá velmi dobře žít, když si člověk uvědomí, že priority jsou jinde než ve vzhledu. Každopádně možnost umýt si obličej vodou a nenamazat jednoduše (ale ne nepřejícně) závidím;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje známá se vodě jednoduše vyhýbá - obličej si namáčí snad jenom při plavání, jinak žádné šplíchání vody na obličej, oplachování, nic.

      Vymazat
    2. Ahoj, moje kolegyně to dělá taky tak, do její péče voda nepatří, říká, že je to starý ruský recept vyhýbat se vodě, pleť má pěknou, je otázka, jestli je to absencí vody. :-)
      Já ráno vodou oplachuji, ale začala jsem vynechávat ranní krém, protože před spaním dávám olejíčky. Nemám potřebu, asi až v zimě.
      Chtěla jsm se zeptat, jak probíhá čištění medem, znám med jenom jako masku.
      Jinak, cyklistko, jsem tak ráda za tvůj blog. Píšeš to, co cítím i já a hodně se od tebe učím. :-)

      Vymazat
    3. Moc děkuju, aangie, já jsem ráda, že sem chodíš! Řídím se tím, že většina opravdu účinných věcí je založena na jednoduchém principu, jen ho objevit.
      Koukám, že ráno to děláš stejně jako já - jen opláchnout a bez krému/oleje :)
      Med čistí prostřednictvím masky, nebo se jím stačí jenom umývat místo mýdla.

      Vymazat
  3. Ahoj Cyklistko,

    a co bys doporučovala na pleť 30+ smíšenou (prý), ale já mám pocit, že se lesknu rovnoměrně, i když na sebe dám podkladový krém + klasický pudr nebo minerální mejkap a pudr cca za 1,5 h.

    Moje pleť má sklony k atopickému ekzému kolem očí, vlasy jemné, plihnoucí a rychle se mastící.

    V přírodní kosmetice jsem naprostá začátečnice, "objevila" jsem toto téma teprve před pár měsíci, když jsem chtěla kromě klasické kosmetiky začít používat i něco jiného, abych viděla, jestli to se mnou něco dělá. Nečekám po týdnech změny zázraky, dopotřebovávám svoje "chemické" kelímky a teď přemýšlím, čím je nahradit.

    Jak už jsem psala, mám zatím jen zkušenosti s minerálním mejkapem. V předešlých příspěvcích píšeš o různých druzích oleje, ale těch se, upřímně řečeno, bojím .. abych se pak neleskla ještě víc.

    Na tělo mám vyzkoušený mandlový olej od L'Occitane a ten úžasně voní (složení jsem blíž neskoumala, mě naprosto pohltil ten voňavý a jemný pocit na kůži:)

    Zdraví Roo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, Roo. Asi bych udělala malou inventuru v návycích a složkách. Jak často se mažeš? Čím? Nevysušuješ pleť zbytečně? Pak bych asi šla do hloubky (hormonální rovnováha), složení stravy... Oleje můžeš zkusit suché a jednou denně (na noc), třeba to bude dobrý odrazový můstek, třeba ne. Nebo si koupit nějaký biokrém, v těch se určitě vyznají jiné blogerky. A určitě používat spíš dvoje přípravky - jeden na kůži okolo očí, kvůli tomu ekzému, druhý na zbývající část obličeje. Vím, že je to dost obecná odpověď, ale zkratkami se asi ke svému ideálu nedostaneš.
      Držím Ti palce, ať je cesta k ideální pleti co nekratší!

      Vymazat
    2. Používám dvakrát denně járyšovu pleťovou H2O z lékárny stejně často krém Clinique moisture superdefense, na odlíčení pleťové mléko Balea sensitive. Dříve jsem hodně vysušovala (veškeré možné i nemožné krémy na mastnou pleť - Effaclar, apod.) a jsem si toho vědoma, teď nevím, asi to podle toho, co používám, taky není ideální. Co se živitosprávy týče, nemyslím, že tady bude velký problém. Asi zkusím nějaký ten biokrém a uvidím :) Olejů se teď opravdu trochu bojím .... Zdraví Roo :)

      Vymazat
    3. A co používáš na čištění?
      Oleje určitě vynech, pokud z nich nemáš dobrý pocit.

      Vymazat
    4. Dřív jsem na čištění používala peeling (to je tak dva roky zpátky, bylo to něco z DMka na mastnou pleť, měla jsem pocit, že to příliš vysušuje, tak jsem s tím přestala). Na čištění jinak nic speciálního nepoužívám, jen pokud se přes den nalíčím, tak pleťové mléko pro odlíčení. Nerada si na obličej něco dávám, občas mám pocit, že i opláchnutí studenou vodou z vodovodu mi vadí a vysušuje, tvář se mi pak o to rychleji zmastí. Je celkem zajímavé, že olej na tělo mi nevadí, ale na obličej ... nevím ... Roo.

      Vymazat
    5. Můj skromný odhad je, že čištění by mohlo leccos napravit. Pro mě třeba je to nejdůležitější krok v péči o kůži (tělo i obličej), ale někdo víc sází třeba na péči. Přitom mi to nezabere víc jak dvě minuty denně - namydlit obličej a spláchnout, hloubkově už čistím málokdy. Ale chce to vybrat vyhovující čistidlo.
      A k péči určitě něco šetrnějšího. Nevím, jak to s pletí máš Ty, mně třeba občas nesednou emulgátory v krémech (i když se jedná o biokrémy), proto mám ráda oleje.

      Vymazat
  4. Ahoj, promiň, vím, že je to tu o tvých zkušenostech a my si z tebe občas děláme poradnu, ale už jsi mi 2x poradila dobře, tak to zkusím zase :) Moc obdivuju tvé abolutně vypucované póry. Pokud jsem to tu načetla vše správně, je to u tebe o čištění oleji + sem tam maska. Ale co já, která oleje prostě absolutně nesmím? Zkousela jsem opravdu poctive, vse v bio kvalite, ruzne typy a správnou procedurou a fakt to nejde (pleť reaguje strašlivými podkožáky, a to ihned, není pochyby, že jde o reakci na oleje). Napadá tě jiný, šetrný a účinný způsob čištění? Jasně, mám čistič od Renu, čist. krém od Hauschky, ale to se s jemností olejů nedá srovnávat. Díky moc, Renina Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renino, moc si ty moje póry neidealizuj, ony fakt nejsou vypucované!
      Oleji nečistím, jenom odličuju. Čistím pevným mýdlem (takže vlastně taky oleji, jenom zmýdelněnými), snažím se ve složení obejít bez palmového oleje a glycerínu. Po black african soap od Akoma jsem zakotvila u kozího mýdla (kozí mléko, olivový olej, kakaové máslo, kokosový tuk, rýžový olej, med, včelí vosk, esenc. oleje) a jsem strašně spokojená, protože nevysušuje, je jemné a kůže po něm není ani trochu začervenalá nebo napjatá.

      Vymazat
    2. Díky, to zní dobře, kouknu se po něčem alespoň obdobném a zkusím to. Samozřejmě je mi jasné, že s velikostí pórů nic nenadělám, ale nečistoty mi opravdu vadí. A tu pleť vidím, vypadáš jak jiný holky po Photoshopu. Ta ještě jednou děkuju, Renina Š.

      Vymazat
    3. Není zač, vyštrachala jsem obal a to mýdlo je od Tierra Mia Organics, verze Sportsman. Jestli Ti tip pomůže, budu jen ráda! Měj se!

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!