čtvrtek 5. prosince 2013

13 Jak přejít z klasické "syntetické" kosmetiky na přírodní?

Univerzální recepty ve stylu "krok za krokem" snad ani neexistují a ovcovité následování trendů je mi prosti srsti, takže jak to probíhalo u mě... Kosmetika mi byla šumafuk dosti dlouho (čti: do cca 25 let) a systém jsem v nakupování neměla veškerý žádný. Dobrá recenze na roky osvědčený krém? Šup pro něj do drogérie/lékárny (po pečlivém vyškrabání zbytků toho současného - ekonomicky založená jsem byla odmala). Hezká decentní rtěnka v ještě hezčím obalu? Proč ne, co na tom, že jsem ji v koupelně měla spíš na ozdobu. Hnidopišská jsem byla snad jen na řasenky a to snad jen z toho důvodu, že nosím čočky. Abyste si nemysleli, nejsem a nebyla jsem žádná Lesana, Marfuša ani Šmudla, ale prostě o šminky a kosmetiku vůbec jsem se moc nezajímala podle vlastního hesla "důležitější je to, co máš v hlavě, ne to, co máš na hlavě, protože vědomosti a charakter ti nikdo nevezme, kdežto vzhled odvane čas".


1. Obličej - péče
Obměnu jsem začala na té části těla, kterou světu nastavuju nejčastěji. Dobrý obličejový krém s pro mě přijatelným složením hledám doteď, ale jeho absenci mi bohatě kompenzují hand made obličejové oleje. Z čistých olejů můžu ze srdce doporučit jojobový, avokádový, z hroznových jadérek a šípkový. Taky brutnákový s mou pletí dělá divy. Pro začátek se lehce obejdete bez arganového, makadamiového, oleje z granátového jablka, i ten šípkový je trochu nadstandard, stejně jako konopný. Prostě jeden sušší a jeden hutnější na úvod docela stačí. Hlavně pod olej zvlhčovat (vodou). Čajovníkový olej vypomůže při akné!

2. Makeup
Makeup se dá říct zahájil moje poohlížení se po přírodní kosmetice vůbec. Protože dekorativní kosmetiky jsem nikdy moc nevlastnila, nemusela jsem nijak plýtvat a vyhazovat plná nebo poloplná balení do koše, jen abych mohla zařít zelenou éru. Ostatně, plýtvat a utrácet a přitom halasit něco o bio a eko je pro mě vůbec dosti nepochopitelné. Doteď mám třeba svoje malé syntetické guilty pleasures ze "starých" časů, které sem tam ráda používám (ještě jsem se navzdory prošlému datu neosypala). Přechod byl prostě přirozený, začala jsem s minerální kosmetikou (makeupem), ta pořád ještě zažívá boom. Myslím, že mýtus, že minerální kosmetika se nehodí pro suchou pleť, je už celkem pasé. Na trhu je hromada výrobců MMU a snad všichni nabízejí vzorky k vyzkoušení. EDM, Lily Lolo, Bare Minerals... vyzkoušela jsem první dva jmenované + Lucy Minerals, Meow Cosmetics, BellaPierre Cosmetics, Idun Minerals, Tikei, Lumiere, Silk Naturals a můžu říct, že nejdražší rozhodně nerovná se nejlepší. Sehnat dobrý tekutý makeup s "nezávadným" složením je pořád ještě oříšek. Pokud nechcete experimentovat a vyzkoušet toto (upozornění: ne každý MMU se skvalanem funguje, odzkoušeno). 

Vůbec nejpozději jsem odložila syntetické řasenky. Rozhodně to nebylo kvůli citlivým očím, spíš mi jen došla ta momentální a když už jsem snad všechno ostatní měla v přírodní verzi, proč nevyměnit i řasenku. 

3. Obličej - čištění
Máte-li doma olej jako součást obličejové péče, klidně ho můžete používat  při odličování. Zbytek makeupu jde vyčistit buď mýdlem (v poslední době jsem si navzdory vlažné recenzi hodně oblíbila černé bambucké) nebo šetrným čistícím gelem, který nevysušuje (bacha na glycerín). Na hloubkové čištění stačí acylpyrin, pokud nejste alergičtí na kyselinu salicylovou. Peeling - zkuste lógr s medem. 

4. Vlasy
Čtyři slova: balzámová metoda, no 'poo. Asi nejsnadnější změna pro ty, kteří by rádí něco přírodnějšího. Zároveň pozitivní výsledky změny vidíte prakticky hned, pokud teda nemáte echt rozhozenou mazovou rovnováhu nebo vám prostě BM vyloženě nesedne. Vlasy se dají umývat balzámem (kondicionérem), vejci, sodou, medem. Přírodní šampony jsou taky k dostání, ale používám je zřídka. 

5. Deodorant
Na deodorantu poznáte po dvou třech hodinách, jestli funguje nebo ne. Docela jsem se výměny bála a tak experimentovala o víkendu, abych v případě ztroskotání neobtěžovala okolí. Nebylo třeba, kamencový krystal je spolehlivý. Vydrží dvacet hodin v normálním provozu, funguje v letních parnech i při sportu. Nezabarvuje oblečení, je trvanlivý. Nesmrdím a míň se potím - úbytku potu jsem si všimla asi po třech měsících. Připadá mi skoro trapné psát jen samé superlativy, ale když ono to tak fakt je. Háček je ve správném používání a v tom, co jíte, a kolik a čeho pijete. Krémové deodoranty mě zatím moc nelákají.  

6. Sprcha
Sprchové gely jsem vyměnila taky až po vypotřebování tehdejších zásob (gely a pěny do koupele jsou evidentně oblíbeným únikovým východiskem v řešení dárkové krize). Můžu doporučit tekutá mýdla Dr. Bronner's a už zmiňované černé africké mýdlo. 

6. Tělo
V současnosti se po sprše navzdory chladnému ročnímu období nemažu. Nemusím. Na vysušenou kůži v důsledku používání sulfátových a glycerínových mýdel netrpím. Doporučit můžu oleje nebo bambucké máslo. Kokosový tuk znají tři čtvrtiny blogosféry - je levný a univerzální jako mazadlo i vlasová maska. 

7. Nehty
Doma mám 3-, 4- i 5-free laky. Vyzkoušela jsem jeden na vodní bázi, nevyhovuje mi. U nehtů si prostě nechávám rezervu a pořádně větrám.

8. Krém na ruce
Jsem si opatřila ve stejné vlně jako obličejovou kosmetickou péči. Jedna tuba v práci, jedna tuba doma jsou konstanty. Rozdíl proti syntetickým krémům je znatelný. Pokud si stejně jako já rasujete ruce činkami v posilovně nebo jim jinak mechanicky škodíte (na úklid doma používám eko prostředky, taky doporučuju), budete spokojeni i s levnými biokrémy. 

9. Parfémy
Tak tam jsem se ještě nedostala. Hodně jsem četla a diskutovala v úzkém blogerském kruhu švédském o tom, že ekoparfémy můžou být trochu "kinky", hlavně díky tomu, že se naše rozmazlené, přírodě odvyklé nosní sliznice nemají o co syntetického opřít. Ovšem dochází mi poslední flakónek a hádejte, po čem se v novém roce pooohlídnu. Budu doufat, že pod stromkem se neobjeví nějaký úhledně zabalený balíček a překazí mi tak těšení z budoucího nákupu.

A nakonec přece jen ve stylu "krok za krokem":

1. Změnu si ordinujte postupně. Vyplpejte stávající balení a nevyhazujte polopázdné flašky jen proto, že chcete být in nebo že vaše pleť "nutně" potřebuje změnu. Bio a eko není jen o kosmetice, ale taky o postoji vůči současnému konzumu. 

2. Připravte se na to, že pleť a kůže potřebuje nějakou dobu na adaptaci a bude vyvádět. Jak dlouhou dobu, si netroufám obecně říct. U mě nejdelší období trvalo asi čtyři měsíce, ale to pravděpodobně taky proto, že jsem zároveň skončila i s HA. 

3. Projděte si zásoby v koupelně, podívejte se po době trvanlivosti. Zvažte, co se dá vyhodit a hlavně KAM to vyhodit (třeba laky nebo parfémy).

4. Prodejte neotevřená balení v aukci nebo je prostě darujte někomu, o kom víte, že z něj bude mít užitek. Co třeba uspořádat nějakou sbírku? Nebyla to Evelína, která uspořádala před pár měsíci sbírku? Pokud se pletu, honem mě opravte, protože gesto iniciátorky mi přijde ohromně sympatické. Edit: Děkuji za opravu, Evelíno! :) http://evelinsbook.blogspot.cz - tady najdete onu dobrou duši, a projekt se jmenoval Pro dobrou věc

5. Potřebujete ohlasy na nějaký výrobek? Nechci se tu trapně vytahovat, ale hledejte třeba u mě v archívu nebo mi pište na mail (zdravím zvídavou a vždycky dobře naladěnou Péťu K. a omlouvám se jí, že ji asi dost sířím s tím, že mi odpovědi někdy dlouho trvají - Péťo, máš v obálce malé překvapení). Internet ostatně skýtá ohromné množství informací o tom, po čem se momentálně pídíte.

6. Nakupujte s rozvahou. Já vím, že se vám právě otevírají úplně nové obzory a všechno nové a neznámé je pochopitelně ohromně lákavé - sama jsem si tím prošla. Navíc hromada kosmetiky je k dostání pouze v e-shopech, takže podlehnout lákadlům není těžké, navíc s těmi báječnými slevovými kódy a nabídkami. Dejte si k PayPalu nějaké dlouhé heslo s velkými písmeny a číslicemi, ať vás to aspoň trochu zbrzdí v odklikávání nákupů :)

Nějaké otázky? Jestli ne, tak vám přeju krásný mikulášský čtvrtek :) 

13 komentářů:

  1. Tak co se týče péče o obličej tak v ní mám jasno.Jen vyhovující krém na ruce hledám stále marně.Kůže na rukou dostane zabrat nejvíc.Můžeš napsat konkrétní krém,který Ti nejvíc vyhovuje? Ale co by byl k dostání u nás :-) Dík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marilou Bio by se u nás dalo sehnat, ne? To je docela dobrý krém; takový lepší průměr - hutný, nelepí a rychle se vsákne. Snad jen vůně by mohla být jemnější.

      Hodně ráda mám taky krém od něměckého Neobio, ten taky plní svoji funkci a nadto mnohem příjemněji voní (kupovala jsem ho na violey.com). A pokud se nepletu, taky Balea snad má v sortimentu krémy s ok složením. Ale nejsem si jistá, vím jen, že jejich krém na nohy s ureou hezky změkčuje i ruce.

      Vymazat
    2. Krém na nohy použít na ruce :-) ? Tak to musím vyzkoušet!

      Vymazat
  2. veľmi užitočné zhrnutie. mne sa pred pár mesiacmi prestala pozdávať moja pleť, tak som sa rozhodla prejsť aspoň na šetrnejšie čistenie- aby bolo jasné, ja som milovala čističe, čo super penili a sviežo voňali. zdravý rozum mi síce hovoril, že to nie je dobre, ale...tak som teda prešla na čistenie podľa Caroline Hirons, nakúpila biokozmetiku od natura siberica - nechcelo sa mi pátrať po zložení, a toto bolo v dosahu hneď a za skvelú cenu a veľmi som si ju obľúbila. červené miesta miznú a nové sa neobjavujú. po spotrebovaní pôvodného krému som si kúpila nový, aj so sérom tiež od NS, na noc a cez víkend, ak sa nelíčim, používam sérum s arganovým olejom a čistý arganový olej od ryoru. ten arganový olej, to je zázrak :-). šampón už mám bezsilikónový, len kondicionér sa bojím zmeniť, mám síce na pohľad pekné, ale inak veľmi hrubé, suché a nepoddajné vlasy. na telo je pre mňa najlepší kokosák. ostáva už len makeup. tvoje recenzia na meow MMU ma nadchla, ale keď som si pozrela vzorkovník, zistila som, že sa v ňom strácam. toľko odtieňov. a na záver by som sa ti chcela poďakovať za skvelé články a užitočné recenzie. viktoria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten jejich vzorkovník je bohužel až moc rozsáhlý a nejsi jediná, koho to množství odstínů odradilo. Meow mám pořád moc ráda, ale Tikei raději. Jo a Meow si netyká se squalanem - kdyby to náhodou někdo chtěl zkoušet.

      Vymazat
  3. Oh, děkuji, že zmiňuješ, že eko a bio je o vyhýbání se konzumu. Myslím, že většina blogosféry (jo i ta která hlásá přírodu v každé větě) jde úplně proti. Včetně mě teda, ale právě poslední dobou nad tím přemýšlím čím dál tím více. Jinak já recykluji prostřednictvím Krabičky stěhovavé, ale tu sbírku tu uspořádala Evelin: http://evelinsbook.blogspot.cz/.
    Hmm, inspiruješ mě v mnoha ohledech a já ti za to děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za opravu, hned to uvedu na pravou míru!
      Po pravdě, máme se až moc dobře a často přemýšlím nad tím, že nebude trvat dlouho a tahle bublina praskne.

      Vymazat
    2. Eko asi ve své prvotní myšlence o vyhýbání se konzumu je, bio asi úplně ne. Tam to vlastně není nutné, bio je víc orientované na člověka, než na přírodu, "eko" produkty by měly být příznivé člověku i přírodě. Bio, aspoň to dnešní bio, může být slušná konzumní záležitost, mám dojem, že začíná jít především o to, aby vše bylo příznivé pro člověka (bez škodlivé chemie, to, že to přijelo z opačného konce planety nevadí, bio kvalita výrobku se tím nenarušuje). Já to mám pořád spojené, neobjednávala bych si MMU ze Švédska, kdyby ho dělali v Čechách. Řeším to i u jiných věcí, vždy se dívám i na to, odkud produkt je. Teprve když ho nemůžu získat z blízkého okolí, jdu do ciziny. Ale ještě nemám vyhraněnou prioritu - české, ale ne tak eko a bio, nebo zahraniční, ale bio (eko už to vzhledem k ekologické stopě za dovoz není). Jana

      Vymazat
  4. Zajímavý článek, zrovna jsem ve fázi, kdy se snažím přejít na přírodní kosmetiku,ale až vypotřebuju, co doma mám, myslím, že máš na to zdravý náhled. Na úklid se snažím ekoprostředky používat už dýl, taky třeba ocet a citron na čištění.... je to o zvyku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, je to o zvyku. Ale vůbec si tu možnost připustit, že ne všechno se musí drát tekutým pískem nebo že to jde i bez aviváže! Některé věci nejdřív musejí přijít do módy, aby nad nimi lidi začali aspoň přemýšlet jako nad alternativou.

      Vymazat
  5. U mna to zacalo od vlasov- najprv som presla na BM metodu, potom na soda+ocot, a potom si vravim- treba vyskusat nieco prirodne aj na "ksicht"-tak som po minuti starej kozmetiky nakupila prirodnu- teda "prirodnu", bo ako som zistila, prirodna je akurat tak podla reklamy, obsah sa od starej chemickej prilis nelisi...ale uz som si vela veci nastudovala, uz viem co a ako, ktore zlozky nie a ktore ano, takze nabuduce budem pri kupe mudrejsia.
    Inak to s tymi obzormi a "novym svetom" je pravda- vsetko je tak nove a neokukane, si fakt musim obcas davat pozor aby som na bioeko kozmetickych blogoch a strankach netravila az prilis vela casu :-)
    Kazdopadne, vdaka za inspiraciu :-) Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač a ta přírodní kosmetika je občas fakt přírodní jen podle názvu, stávající legislativa je bohužel dost pružná. Je dobře, že si etikety čteš podrobněji!

      Vymazat
  6. Ja som si teraz kúpila levanduľový olej Saloos na pleť, tak ho práve testujem a skúšam, či mojej mastnej pleti sadne alebo nie. Vdaka tomuto článku aspoň viem, že je potrebná aj voda, čo som kvázi tušila, ale nejako som to nestíhala praktizovať, takže budem opatrnejšia. Nie som rozhodne žiaden zarytý zástanca čiste prírodnej kozmetiky, ale sama som zistila, že niektoré veci sú proste lepšie napr. telové oleje sú určite lepšie než akékoľvek maslo či mlieko, mliekam sa už vyhýbam, hádam jedine v lete nie, inak ich už vyslovene neznášam. A vcelku som začala skúmať rady kozmetiky Alverde a pleť si čistím mydlom, lebo tak mi to príde najlepšie, gély som odstavila, aj tak žiaden nikdy nefungoval. Takže niečo na tej prírodnej kozmetike isto bude.
    Bianka

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!