pondělí 9. září 2013

10 Brýle, kabelka a nový foťák


Tak takhle to u nás vypadá obvyklá podzimní rána. Ne že bych si stěžovala, kdyby mi to vadilo, balím a migruju do jižnějších šířek. Jen se do deště špatně vybíhá, když víte, že pršet vám bude i po cestě zpátky. Děkuju všem vývojářům mobilních aplikací, díky kterým nemusím mobil vůbec vytahovat z kapsy a vystavovat ho tak dešti! Zapnu Endomondo, naťukám odpočítávání mezi intervaly a nastartuju autopilota. Přesto jsem dneska mobil do deště vystrčila - někdo si totiž u vody zapomněl brejle a teď mu zmokly.


Kombinace drátu a brýlí mi mi asociovala další vjem z právě uplynulého víkendu. Ten mladík se s kabelkou moc nekamarádil, ale pravděpodobně patřila někomu, na kom mu záleží, protože si ji pořád trpělivě věšel zpátky na rameno, i když mu za dalších deset vteřin sklouzávala po rukávu dolů.   

A propos, nemáte někdo tip na dobrou zrcadlovku? Dobrý poměr cena/výkon výhodou. Moc mě nebaví fotit sem na blog služebním iphonem (i když si myslím, že to zatím zvládá obstojně) a čekat s focením na víkendy, abych chytila aspoň trochu toho denního světla... 


10 komentářů:

  1. Ono tak ani nezalezi na zrcadlovce, jako na objektivu a na fotografovi. Pekny fotky udela i Nikon D3100, coz je jedna z nejlevnejsich zrcadlovek. Nejlepsi by bylo,a by sis zasla do nejaky foto prodejny a oni by ti uz poradili. Za sebe muzu doporucit Megapixel.

    OdpovědětVymazat
  2. Ono tak ani nezalezi na zrcadlovce, jako na objektivu a na fotografovi. Pekny fotky udela i Nikon D3100, coz je jedna z nejlevnejsich zrcadlovek. Nejlepsi by bylo,a by sis zasla do nejaky foto prodejny a oni by ti uz poradili. Za sebe muzu doporucit Megapixel.

    OdpovědětVymazat
  3. Diky! Je mi jasne, ze napad, vsimavost a dobre oko dorovna/prevazi ne-/kvalitu fotaku. Chtela jsem pro zacatek urcite balik telo+objektiv dohromady a casem prikoupit objektiv pro specialnejsi ucely. Nikon D5100 nebo Canon EOS 600D s objektivem se u nas pohybuji ve stejne cenove hladine. Zastanci Nikonu asi budou lobovat za svoje a stejne tak to bude u Canonu. Ale jestli nekdo prijde s jinym navrhem, rada si nastuduju a poptam se i po necem jinem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam Nikon D5100, ale lobovat za nej nebudu, i kdyz to tak muze znit. V jednom foto casopise byl test Canon vs Nikon. V nizsich kategoriich mel lepsi kvalitu fotek Nikon, v tech drazsich kategoriich byl lepsi Canon. Na 2. stranu Nikon neni nejlepsi co se tyce videi, tam hraje prim Canon. Jak pise eM dole, dalsi moznosti je mirrorless zrcadlovka, Olympus neni jedina znacka, ktera je vyrabi. Kdyztak mrkni na webovky Megapixelu, maji tam tolik moznosti, ze ti z toho pujde hlava kolem.

      Jo a sorry za ty dvojity prispevky, naschval to nedelam.

      Vymazat
    2. V pohodě, dvojité příspěvky mě neruší. Děkuju za zmínku o webovkách! Kolega, který se focením zabývá na poloprofi úrovni, mi doporučoval Canon a nabízel vypůjčování objektivů, do čehož se mi nechce. Budu zatím holt zjišťovat a vyzvídat v okolí, takové samostudium mi nedělá potíže.

      Vymazat
  4. Tak ty popršené fotky už bude možné pomalu dělat i u nás každý den a to mě štve, hlavně ty krátké dny, akorát není kam migrovat :-)...Já jsem jednoznačně zastánce mirrorless zrcadlovky Olympus, dělá překrásné fotky a poměr cena-výkon mi naprosto vyhovuje :-), dělá mi všecky fotky na blog a nemůžu říct ani jedno špatné slovo. Nikony mě už od podstaty moc nebaví - ten jejich maskulinní design a Canon mě nebral nikdy, byť jsou to ikony. Já chtěla elegantní ne moc masivní tělo...Záleží, co právě od foťáku chceš :-). Jinak se mi moc líbí ta poslední fotka - je krásná :-) - ta co je na ní :-DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani jsem netušila, že existuje bezzrcadlová zrcadlovka, tudíž jsi mi zase zamíchala s výběrem :)
      Letos se na podzim docela těším, prožila jsem hodně akční jaro a léto. Myšlenky na večery při svíčkách, rozsvícené lampy v oknech, teplé plédy a chundelaté svetry mě příjemně rozechvívají.
      A děkuju, ten poslední pokus o foto je právě jeden z případů, kdy by se mi šiknul dobrý foťák.

      Vymazat
  5. Zrcadlovku jsem si pořizovala na konci června. Chtěla jsem ji už dlouho a poctivě na ní dlouho šetřila a stejně tak dlouho vybírala. Od začátku jsem z neracionálních a neopodstatněných důvodů byla nakloněna Canonu, opravdu nevím proč (přiznávám jednu věc: moc se mi líbí jejich heslo - "Canon - you can"), no ale pak jsem zašla do shora zmíněného Megapixelu a mašinky si ozkoušela do ruky - a chtě nechtě jsem uznala, že Nikon je mi sympatičtější. Tak bylo rozhodnuto. A to napříč tomu, že spousta kamarádů jede právě v Canonech a veskrze všichni mi nabízeli zapůjčení svého vybavení, až budu chtít. Takže mám Nikon D5100 v kombinaci s 18-105 mm objektivem a prozatím spokojenost. Ale všechno se teprve učím; určitě časem přijdu na různé nešvary, kterými foťák bezesporu trpí (ale to bude mít každý).
    No, a tímto elaborátem jsem v podstatě chtěla říct, že je rozhodně dobrý si foťák před koupí vyzkoušet do ruky. A pokud to chceš mít hlavně pro fotky na blog a případné zájmové focení ve volném čase a ne jako obživu, tak stačí se pohybovat v těch nižších (nejen) cenových kategoriích :-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju Verunko! Fotak nebude jen na foceni, ale taky na videa (ne sem na blog). Dam na to ozkouseni. V nedeli jdu do prodejny ohmatat dostupne modely, tak si snad koncem mesice neco poridim. Ta eMina bezzrcadlovka mi nasadila brouka do hlavy.

      Vymazat
  6. Jo tak to je tedy naprostá paráda :) Já jsem si u té fotografie s brýlemi akorát vzpomněla na to, že jsem si nedávno musela také pořizovat nové, protože jsem si je přesně takto nechala někde odložené. No, kdybych věděla kde to bylo, tak si přeci nepořizuji nové, že?:) No, tak hodně štěstí s novým foťákem a měj se krásně.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!