středa 26. června 2013

6 Moje domácí lázně

Tento post jsem měla rozepsaný několik týdnů a ne a ne ho dokončit. Dneska ho konečně dojedu, hlavně díky počasí, které je na lenošení doma jako dělané. Prší, je chladno, celý den takový ospalý... Nejlepší chvíle na to zavrtat se pod deku a číst nebo se na zavřít do koupelny a naložit se do vany. 

Většinu toho, co na sebe v domácím hamamu plácám, se dá v klidu pozřít, aniž by vám potom museli pumpovat žaludek. Třeba takový ricinový olej. Ten žaludek prožene spolehlivě, já ho ale používám na hlavu v kombinaci s kokosovým olejem. Ricinový olej by měl podporovat růst vlasů. Nevím, jestli má opravdu takové blahodárné účinky, osobně si myslím, že za růstem vlasů stojí spíš mechanická příčina. On je riciňák mazlavý a obtížný z vlasů dostat, takže se pokožka hlavy musí vcelku masírovat a hníst, aby se olej vymyl. A tohleto usilovné mnutí a drbání je podle mě příčinou zázračných růstových vlastností. Ricinový olej lehce vysušuje, proto ta kombinace s kokosovým olejem.


Tělový peeling z lógru, cukru a libovolných olejů z kuchyně už znáte odtud. Krásně voní a dobře se s ním odrbává celé tělo.

Na obličej patří acylpyrinová maska, lepší peeling a způsob, jak zkrotit akné, jsem zatím nenašla. Hned po opláchnutí napatlám na obličej med smíchaný s konopným olejem. Na kombinaci med + olej jsem přišla teprve nedávno, když jsem si zoufala, že mi ta trocha medu ve skleničce pokaždé ztuhne. Tak s olejem už neztuhne. 

Za medem se skromně krčí tuba s aloe vera gelem. Používám ho bezprostředně po opláchnutí a hned nato do pleti vetřu obličejový olej. Zvlhčující prostředky + šetrný olej = ve třiceti mě lidi stále titulují oslovením slečno. Nestěžuju si. 

V té malé růžové krabičce z Oriflamu už dávno není původní krém, ale doma vyrobené tělové máslo. Smíchala jsem bambucké máslo, kokosový tuk, trochu rostlinného glycerínu a přidala pár kapek éterického pomerančového oleje. Mažu si tím hlavně holeně, protože tam mě po osprchování nejvíc pne a svědí kůže. 

Zanedlouho do svého lázeňského košíku přihodím ještě marocký "rasul" jíl, ale o tom už bude zase jinačí článek. 

Mějte se moc hezky!

6 komentářů:

  1. Tvoje přírodní přípravky do domácích lázní se mi moc líbí :-). Na vlasy sice zatím oleje nepoužívám,ale už dlouho to plánuji vyzkoušet, asi vyzkouším klasiku olivový, bylo mi řečeno, že kokosák vytahuje barvu...tělové máslo si vyrábím taky sama, ale stejně si kupuju i to od Alverde a peeling s cukrem a olejem je nej. Zaujala mě ta acylpyrinová maska - tu si taky připravuješ sama nebo kupuješ? A na jíl se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to jsem o kokosovem oleji nevedela. Nemusim to ted nijak resit, takze jsem nic nezpozorovala. Acylpyrinovou masku si delam sama, staci k tomu jen par platicek tablet a trocha vody.

      Jil je perfektni! Umyvala jsem si s nim vcera hlavu a hezky se mi po nem vlnily vlasy.

      Vymazat
  2. článek přesně podle mého gusta. Myslím, že ty nejlepší přípravky v péči o tělo bývají ty nejjednodušší.
    Jen třeba co se týče kvality aloe vera gelu, tak nevím jaký a kde pořídit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem stejneho nazoru. Proc to komplikovat, kdyz to jde i jednoduse. Gel kupuju podle obsahu aloe vera. Nekteri kupuji gel od Jasona, ale ten jsem nezkousela, objednavam svuj vyzkouseny z iherbu.

      Vymazat
  3. Já vždycky byla takový domácí kutil na tyhle věci, ale teď jsem dosti líná a mám toho tolik, že musím vše spotřebovat, natož si to ještě vyrábět :-D
    Dobrý nápad s tou maskou, vidíš to, proč kupovat přípravky s nulu nula nic kyselinou acetylsalycilovou, když si můžeš koncentrovaný dryák udělat doma za směšné náklady. Jen doufám, že mi to z obličeje nesežere víc, než chci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já stejně ráda vyrábím jako nakupuju. Obvykle to dopadá tak, že něco koupím, prostuduju pečlivě složení a pak se vrhám na vyrábění obsahového duplikátu. Málokdy je to samozřejmě identické, ale ta radost, když si něco fakt dobrého a spolehlivého vyrobíš... :)

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!