sobota 19. ledna 2013

9 Tohleto mi nesmí přes práh! aneb Moje kosmetická historie - část 2.


INCI (složení výrobků) jsem začala hlouběji zkoumat až při setkání s lékarenskou kosmetikou - Vichy, Nuxe, La Roche Posay atd. (Doporučuju vygooglovat si jejich INCI, o silikony a parabeny není v těchto značkách nouze). Vyznat se v názvech (už jen přečíst je souvisle byl někdy oříšek) bylo ze začátku skoro nemožné - rozpoznala jsem jen "aqua" a "glycerin". Ale stejně jako je tomu u učení se cizím jazykům, stačí jen vyhledávat neznámé názvy a jejich význam. Protože většina ingrediencí se na etiketách opakuje, časem už si mozek jména (a co označují) zapamatuje. A nakonec už ani nemusíte z kapsy vytahovat mobil a googlovat, abyste zjistili, jestli zrovna onen krém splňuje vaše požadavky. 


Dekorativní přírodní kosmetika 

A čemu se tedy v kosmetice snažím vyhýbat?

Minerální oleje (Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum) - K ropě a jejím derivátům nemám vyhraněný negativní vztah, jen se mi prostě nechtějí patlat na obličej a na tělo. Do aut a motory poháněných vozidel prosím (s výhradami), ale na kůži ne. Ucpávají póry a těžko se z pleti odstraňují (v podstatě zabírá jen alkohol, který na oplátku pleť vysušuje). Na kůži pouze vytvoří jakousi izolační fólii a nepropustí vlhkost ani ven, ani dovnitř, samy však nezvlhčují. Právě proto se přidávají do lesků na rty, rtěnek, pleťových krémů atp. - konzument má pocit, jak hladkou kůži má, ale benefity jsou nula nula nic. Chcete-li přírodní alternativu, která má podobné izolační účinky, doporučuju mastnější oleje (mandlový, olivový, ricinový), čistý lanolin nebo candelilla vosk, který pochází z mexického keře a má přesně stejné vlastnosti jako vazelína, jen je mnohem šetrnější k pórům. 

Parabeny (Butyl-, Ethyl, Isobutyl, Methyl- a Propylparaben) - Možná jste zaznamenali debatu okolo těchto konzervantů, které se nezřídka používají v potravinářském a kosmetickém průmyslu, a rakovinou prsu (parabeny se vyskytují v některých deodorantech, proto zrovna rakovina prsu). Parabeny mají totiž estrogenní účinky a tím pádem mohou vyvolávat rakovinné bujení. Přestože ještě neexistuje dostatek relevantních výzkumů, které by stanovily příčinnou souvislost mezi těmito konzervanty a rakovinou, stejně se jim raději vyhýbám, když můžu. Parabeny najdete v pleťových krémech, maskách, šampónech, balzámech,...
Sulfáty (Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Coco Sulfate etc.) – Sulfáty jsou v kosmetickém průmyslu velice oblíbené - krásně pění a výborně odmašťují. Bohužel taky vysušují a dráždí citlivou nebo poraněnou pokožku. 
Silikony (Silica, Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane) – Výrábějí se chemickou cestou a nemají snad žádnou jinou funkci než obalit vlasy (v šampónech, viz balzámová metoda) a ucpat/vyhladit póry (v primerech, makeupu a pleťových krémech). 
PEGy(Polyethylene Glycol) se označují číslicemi, např. PEG-8 (Číslice udává molekulovou hmotnost) - Slouží jako emlugátory v potravinářství a kosmetice. Lidem s citlivou pokožkou se po kontaktu s kosmetikou obsahující PEGy může vyrazit ekzém. 
Formaldehyd - Tak to je asi všem známý karcinogen (nejčastěji s ním my ženy přijdeme do kontaktu při lakování nehtů. Řada výrobců přírodní kosmetiky proto taky vyrábí laky na vodní bázi). Při dlouhodobém používání může způsobit onemocnění jater a různé alergie. 
Syntetické parfémy (Parfum, Perfume) – V INCI se objeví pouze tento souhrnný název, ale protože výrobce není povinen vyjmenovat všechny látky, které pod toto označení spadají, ke konzumentovi se podrobnější informace nemusí dostat. Pod syntetické parfémy padají třeba i ftaláty. "Perfume" může označovat i silice, ale většina solidních výrobců uvede, že se jedná o éterické oleje. Poznámka: český název parfém není totéž co anglický perfume/parfum
Triclosan – Antibakteriální prostředek. U zvířat může způsobit hormonální změny, u člověka zatím žádné negativní dopady zjištěny nebyly. Může způsobovat resistenci proti antibiotikům. Vyskytuje se hlavně zubních pastách a prostředcích proti akné.
Triethanolamine (TEA), Cocamide DEA - Reakcí s oxidy a kyselinami mohou způsobovat rakovinu. Alergické reakce u lidí s citlivou pokožkou se také objevují, jsou jedovaté pro faunu a flóru žijící ve vodě. TEA a DEA najdete třeba v některých opalovacích krémech a kapkách do uší.
Chlorid hlinitý (Aluminium Chloride) – Najdete ho v mnoha deodorantech a vůbec přípravcích proti pocení. Lehce se vstřebává. Dosud se nepodařilo najít přímou souvislost mezi ním a rakovinou prsu nebo Alzheimerovou chorobou, ale debaty na toto téma se objevují minimálně každé léto.  
Ač wikipedii studentům nedoporučuju, myslím, že běžným konzumentům informace z ní stačí. Vcelku zajímavý přehled s klikatelnými rubrikami nabízí článek Chemické látky pro kosmetiku
Ráda bych podotkla, že ne u všech těchto složek je prokázána spojitost s rakovinou nebo s jinými nemocemi či hormonálními poruchami. Přijde mi prostě jen přijatelnější (pro mě a mně nejbližší okolí) používat kosmetiku, která zmíněné látky neobsahuje. Proč bych měla a chtěla používat průmyslově vyrobené složky, když existují v přírodě se vyskytující alternativy? Jako konzumentovi mi stačí jen vyhledávat, porovnávat a rozhodnout se. Na trhu v dnešní době existuje řada výrobců, kteří se na přírodní (nebo eko) kosmetiku - pečující i dekorativní - specializují (poznáte je podle různých certifikátů). 
A tady jsou produkty, které neobsahují výše uvedené látky. Je na nich uvedeno, kolik procent pochází z přírodních zdrojů a jaký podíl je z ekologicky obdělávaných polí. Nejsou testované na zvířatech, některé jsou veganské. Na obalech mnoha z nich lze najít certifikáty jako EcoCert, Fair Trade, EcoLogo atp.
Pečující kosmetika - obličej a tělo

Vlasová kosmetika

Deodorant a krémy na ruce 
Zubní péče

A moje oleje - z nich vyrábím kosmetiku, dělám vlasové zábaly a masky,
některé užívám i vnitřně.  Esenciální oleje mj. krásně provoní domov.
A pár bio prostředků na praní a úklid domácnosti
Užijte si sobotní večer a mějte se co nejlíp!

9 komentářů:

  1. Hezký článek.
    Jen si myslím, že silica nepatří mezi silikony. Je to oxid křemičitý (např. písek), takže bych považovala ji za přírodní látku.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, děkuju za upozornění. Napsala jsem to dost nešikovně, vytratila se mi souvislost, že ze siliky se vyrábějí silikony. Silica je přírodní látka a vnitřní použití v podobě tablet je neškodné (pro lepší kůži nebo vlasy), kdežto zevní použití může v krajních případech vést k silikóze a jinému poškození dýchacích cest. Vzhledem k tomu, že někteří výrobci MMU siliku do pudru přidávají, by ale imho konzumenti museli sjíždět lajnu MMU každý den, aby to mělo fatální následky.

      Vymazat
  2. Vůbec nic z těch obrázků neznám :( poznala jsem jen Saloos, který miluju. Dá se to sehnat i v ČR?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, Marki, nevím. Hodně z věcí objednávám z iHerbu, část nakupuju v kamenných obchodech. Ale Saloos má velký sortiment, co se olejů týká. Stačí jen vybrat podle typu pleti. Ráda kombinuju oleje sušší s mastnými a hodně koukám taky na obsah GLA (kyselina gama-linolenová) a vůbec poměr kyselin v oleji obecně.

      Vymazat
  3. super poucny clanok, asi si to vytlacim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jestli Ti to v něčem pomůže, tak jen dobře.

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    velice mě svědí pokožka hlavy, je suchá, hledám proto citlivý šampon. Narazila jsem na Nimbový šampon Thera Neem.
    Jeho složení je:
    Melia Azadirachta (Botanical Extract Blend of Certified Organic Neem Leaf), Matricarie Chamomile L (Camomile), Arnica Montana (Arnika), Pinus (Pine Bark), Ocimum Basilicum and Prunus Cerasus (Basil and Cherry Bark), Sodium C14 - C16 Olefin Sulfonate, Polysorbate 20, Decyl Polyglucoside, Lauramide, PEG 7 Glyceryl Cocoate, Melia Azadirachta (Wild Crafted Neem Oil), Glycerin, Sodium Chloride, Panthenol, Citric Acid, Parfum (Grapefruid Fragrance from Essential Oils)


    Chci se zeptat: Sodium C14 - C16 Olefin Sulfonate je právě ale onen sulfát, který pokožku vysušuje?

    Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za důvěru, ale nejsem povoláním chemik, tudíž nemůžu fungovat jako poradna.
      Co naopak můžu vřele doporučit, je Google, případně Google Translate (který velice srozumitelně přeloží i z korejštiny - ověřeno). Sodium C14 - C16 Olefin Sulfonate mi v Googlu vyhodil na 4000 odkazů, takže by mělo být snadné najít relevantní informace.

      Pěkný den!

      Vymazat
    2. Ahoj, Sodium C14 - C16 Olefin Sulfonate klame názvem, ale sulfát to není :-)
      V tvojem šamponu rozhodně není dobrá PG chemikílie - PEG 7, ani látka Polysorbate 20 ..

      Vymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!