neděle 18. listopadu 2012

4 Sychravé počasí přeje pečení (suchary alias knäckebrot)

Počasí dnes opět stojí za starou belu (nenarážím tím nijak na premiéru posledního dílu Twilightu) a mě chytila pečicí. Suchary dělám poměrně často, protože jsou jednoduché a časově nenáročné, akorát mizí ještě rychleji, než se pečou.


Budete potřebovat:

- balíček kvasnic (cca 50 gramů)
- 4 dl vody na kvásek
- lžičku cukru (na kvásek)
- 2 (4 dl) hrnky pšeničné mouky
- 4 hrnky žitné mouky
- 100 gr másla nebo odpovídající množství oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 1/2 hrníčku slunečnicových semínek 
- 2 lžičky bílého sezamu
- 2 lžičky černého sezamu
- 2 lžičky lněných semínek
- 2 lžičky drceného kmínu (můžete i celého, já mám raději drcený)

(Do těsta přidávám i lžičku arabského koření, které pečením uvolňuje vůni a specifickou chuť, akorát jsem se doteď nedopídila evropské alternativy - pokud vůbec existuje.)


Počkejte, až vám vám začne kvasit kvásek a vylijte ho do mísy k ostatním surovinám. Pořádně smíchejte a uhněťte pružné, nelepivé těsto. 


Nechte kynout cca půl hodiny.


Vyklopte na pomoučený vál nebo velké prkýnko, trochu prohněťte, abyste z těsta vyhnali vzduch. Rozdělte pak těsto na poloviny a ty zase na poloviny (takže vám na vále 
budou odpočívat 4 bochánky). 
Rozehřejte troubu na 250°C.


Bochánek přesuňte na pečicí papír, posypejte trochou mouky, rozválejte. Rádýlkem (nebo nožem) těsto narýhujte podle přání  a geometrické představivosti (kosočtverce, obdélníky, trojúhelníky, lichoběžníky...). Poďubkujte vidličkou.


Těsto přeneste na plech, strčte doprostřed vyhřáté trouby a pečte cca 5-8 minut 
(než suchary chytnou barvu).


Po vytažení z trouby suchary nalámejte a nechte vychladnout na mřížce.


Sevírujte, s čím se vám zlíbí. Výborné jsou i samotné. 

Suchary uchovávejte stejně jako každý jiný chléb. Vydrží minimálně 4 dny (to je nejdelší doba, co vydrží u nás, než zmizí v žaludcích). 

4 komentáře:

  1. Určitě jsou lepší než origoš Knackebroty, ty mi moc nejedou :-/

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Originálních jsem vyzkoušela hromadu, nejvíc mi jedou sezamové. Ale stejně jako ostatní druhy jsou na mě moc drobivé.

      Smazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!