sobota 30. března 2013

7 Ranní běhání a přemýšlení

Nevím, jak vy, ale já mám až perverzní radost, když se o víkendech vzbudím kolem sedmé ráno a přesto, že nemusím vstávat, vyskočím z postele a začnu šmejdit po bytě, abych po nějaké chvíli přišla na to, že lomozit nemůžu, protože bych Muže rušila v zaslouženém spánku. Jak na potvoru mi totiž ráno nezřídka padají věci z rukou, třeba moje plechová krabička na gumičky v koupelně. Akustika v koupleně bývá, jak všichni víme, velice dobrá a naším - mou optikou viděno, Muž na to kouká jinak - minimalisticky vybaveným bytem se zvuky nesou zřetelně a jasně.  

Takhle sucho v Kurdistánu prý nebude, teda ne v dubnu
A tak se většinou v co největší tichosti oblíknu a vyplížím ven, zrovna jako dneska. Namířím si to většinou k labutím. Dneska mě hned po vykročení ze dveří oslepilo slunko, tak jsem si při seběhu k jezeru hověla ve sluneční lázni. A přemýšlela, jestli se dostanu k běhání i v Kurdistánu. Oblečení a boty si samozřejmě balím s sebou. Muž se mě včera pokoušel nalákat na to, že si oba vezmeme jen jedno velké zavazadlo a budeme ho mít dohromady, ale to jsem rezolutně zamítla. Se zbláznil? Jak nemám ráda bezcílné bloumání v nákupních střediscích, tak tentokrát se chystám prolézt všechno, kam moje oči dohlédnou a kam mě nohy/auto dopraví. A za těžce vydřené dolary směňovat. Chápu, že vychází z ověřené zkušenosti, že bod G ve slově shopping mi naprosto chybí (tedy v porovnání s průměrnými ženami), ale tentokrát se chystám rozšoupnout. I kdybych nenašla nic, za co bych mohla utrácet, pořád ještě budeme v naprosto odlišných zeměpisných délkách a šířkách a tento fakt hodlám využít ke sběru a lisování flory a rozšiřování mojí geologické sbírky (kameny v naší minizahrádce pocházejí právě ze zahraničí a zajímavých tuzemských lokalit). 

Nějaké kameny do zahrádky tu určitě najdu

Nu, takže hned zrána jsem měla myšlenky jen na běhání v příštích dvou týdnech. I kdyby to měl být pohodový jogging, chci se dostat za město a trochu si proběhat kurdské hory. Musím přiznat, že se trochu obávám, abych někde nešlápla na nějakou zapomenutou minu, ale Muž mě ujistil, že miny zůstaly jen hodně vysoko v horách, pokud vůbec. No nevím... Radši moc daleko a vysoko nepolezu. Při té příležitosti jsem se dočkala i přednášky na téma "zneškodňování min for dummies", kterou jsem v teple domova a v pohodlí gauče ocenila aspoň teoreticky. Praktická ukázka se mi doufám vyhne. 

Musím říct, že se těším moc. Základnu budeme mít ve městě Sulaymaniyah, odtud se budeme přesouvat různými směry. Mám však neodbytný pocit, že si všechno představuju až moc divoce a nadsazeně a že realita bude míň oslnivá. Pronajmout kola a projet si všechno dostupné ve městech i mimo je další můj sen. Moje cyklistické plány se však dočkaly revize už před startem, a to si prosím nemaluju, že v půjčovně budou mít nablýskaná mtb s xtr-přehazkou. Ale nějakého starého araba by tam snad mít mohli...?

S takovými myšlenkami běhání rychle uteče. Dnes to bylo 6,3 km v poklidném tempu, proložila jsem to běžeckou abecedou a rychlými rovinkami mezi 3. a 4. kilometrem. Počasí slunečné, vítr točivý, ale ne rychlý. Labutě už pluly na jezeře, kačeny ještě pospávaly s hlavou pod křídlem. V porovnání s loňským rokem dnes nebylo po sněhu ani památky. 

Pěknou Bílou sobotu!

7 komentářů:

  1. Taky vstávám už brzo ráno. Když náhodou zaspím, tak jsem akorát většinou naštvaná :).
    Ten výlet vypadá fakt dobrodružně. A přeji ti, ať žádnou minu nemusíš zneškodňovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně - ale ráda lezu do vyhřátého lože po běhání a sprše, když dopoledne ještě nepokročilo.
      Dobrodružné to určitě bude, ale s největší pravděpodobností ne kvůli minám. To bych musela mít fakt pech a takový člově já nejsem.

      Vymazat
  2. Taky jsem ranní ptáče, i o víkendu :D Byly doby, kdy jsem vyspávala až do jedné, ale pak mi přijde, že ten den hrozně rychle uteče :) Já ráno taky dělám rachot (samozřejmě nechtěně), ale rodiče mají tvrdý spánek a nevzbudí je fakt nic :D Na miny dávej bacha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uteče... Pamatuju, když jsem studovala blízko polárního kruhu, že někteří spolubydlící dlouho do noci studovali a pak vstávali dlouho po poledni. Ti prakticky strávili velkou část podzimu a zimy ve tmě.

      Vymazat
  3. no ja cez vikend vstavam nutene okolo 6 pretoze vtedy pride priatel z prace a ja uz akosi nezaspim a mala som v plane zacat behat rano ale stale to preuvam najblizsi termin je ze ked sa prestahujeme (v pondelok) tak snad..aty si davaj pozor s tymy minami to neni sradna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať je stěhování rychlé a pohodové a můžeš najet na to ranní běhání. S minami to myslím tak žhavé nebude, je to prý po válce dobře vyčištěné.

      Vymazat
  4. Krásně si to užijte, jak vidím, adrenalin to je Vaše :) a v pořádku se vraťte :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!