čtvrtek 21. března 2013

7 Out of Africa 100% bambucké máslo s vanilkou + recept na tělový krém

...objednáno z iHerb.com pro účely výroby vlastních tělových krémů.

A osvědčilo se! Máslíčko je to tuhé až tvrdé, i na kůži se navzdory vyšší teplotě poměrně těžko 
rovnoměrně roztírá. Výrazně voní vanilkou, pro některé s citlivým nosem to může být až moc. Složení: 100% přírodní, nerafinované bambucké máslo. Pro moje alchymistické radovánky jako stvořené. I samotné však může výborně sloužit jako tělový krém/máslo, pokud tedy máte trpělivost při roztírání.


Já takovou trpělivost vždycky nemám. Chci, aby všecko jelo jako po másle, ale tohle není máslo, podle čehož úsloví vzniklo. Proto, pokud se trochu vyznáte v kuchyni a trpíte záchvaty tvořivosti, můžete se pustit do výroby tělového krému. Budete potřebovat (množství surovin vyjde na kelímek o objemu 200 - 250 ml):

3 vrchovaté lžíce bambuckého másla
2 vrchovaté lžíce kokosového tuku
2 lžíce konopného oleje

Ve vodní lázni rozpusťte bambucké máslo, přidejte kokosový tuk a nechte spojit. Můžete promíchat dřevěnou špachtlí. Poté vyjměte z vodní lázně a nechte trochu zchládnout. Následující krok je volitelný: mám ráda pěnovější konzistenci, proto po zchládnutí (tuk by neměl ztuhnout) vytahuju ruční šlehač a začnu šlehat za postupného přidávání bodlákového oleje. Jakmile je všechen olej spojen s tukovou směsí, šoupnu nádobku do mrazáku na cca 2-3 minuty (na povrchu by se neměla vytvořit krusta). Následuje zašlehání/zamíchání konopného oleje. Pak proces šlehání a chlazení třikrát opakuju. Že zrovna třikrát, nemá žádný alchymistický význam, jen mi to prostě přijde tak akorát a vzduchu v krému se octne tolik, že krém je pěkně nadýchaný. Slijte do kelímku a nechte vychladit buď v pokojové teplotě, v ledničce nebo v mrazáku. Záleží, jak moc jste nedočkaví. 

Šlehání můžete úplně vynechat, stačí pak zamíchat do tukové směsi bodlákový a konopný olej, nalít do připravené nádobky a nechat zchládnout. 


Krém se určitě bude hodit pro všechny se suchou pokožkou. Trvá cca půl hodiny až hodinu, než se úplně vstřebá. Krém neucpává póry, dobře se roztírá a hezky voní. 

Hezký čtvrtek!

7 komentářů:

  1. Ježiši ty jsi dokonalá žena! I kosmetiku si sama uplácáváš :-) Možná to zkusím, i když asi bych neměla nervy čekat na vstřebávání. Ale láká mě zkusit občas něco jiného než míchání vzorků v laborce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čas mi nepřijde o moc delší než u jiných mastnějších tělových krémů. A míchání doporučuju, pro mě je to příjemný relax! A jestli máš průpravu z laboratoře, bude Tě to určitě bavit :)

      Vymazat
  2. Teda Ty jsi alchymistka, to nemá chybu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu dotaz? Jak může být to bambucké máslo stoprocentní, když je s vanilkou?? Tomu nerozumím...Jinak určitě hlasuji pro domácí výrobu kosmetiky, aspoň člověk ví, co na sebe patlá :-)
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píše An :) Je to stejný jako když máš stoprocentní vodu a kápneš do toho pár kapek citrónu - dostaneš vodu s citronem :)

      Vymazat
  4. no je v tom 100% máslo a vanilka :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za váš čas, který věnujete čtení článků a psaní komentářů!