pondělí 28. července 2014

10 Jak vybrat zdraví neškodný opalovací krém? (UV filtry ve zkratce)

Bohužel/bohudík jsem se za poslední roky stala natolik paranoidní, že složení čtu u velké části kosmetiky (a u potravin vlastně taky). Ne že bych vyšilovala hned u prvního parabenu či silikonu nebo šmahem odsuzovala éčka - stejně jako v normálním životě je důležité vidět nejen detaily, ale taky celek. Opalovací krémy jsem kupodivu až do loňska moc neřešila, protože před slunkem se chráním spíš oblečením a zdravým selským rozumem. Tropy jsem nikdy nevyhledávala, léto by pro mě klidně mohlo být do 25 °C max a sem tam osvěžující déšť. O to víc mě na začátku léta, když jsem kontrolovala doporučené datum spotřeby všech svých (tří) opalovacích krémů a repelentů proti hmyzu, překvapilo, jaké UV filtry velká část výrobců používá... Asi v dobré víře, že párkrát za rok nějaké ty pochybné a pro zdraví ne tak optimální složky neuškodí. 


pátek 25. července 2014

2 Idun Minerals... Láska, která nerezaví.

Chápu, že asi ne všichni mají možnost si Idun Minerals koupit, protože trh je omezený zatím jen na Skandinávii, takže dnešní příspěvek berte jako láskyplný popis dlouhodobě šťastného vztahu. Pokusím se svoje nadšení nepřehánět. 
Zaměřím se jen na oční stíny a pudr, bronzer a tvářenky, protože o minerálním makeupu jsem psala už dřív a o štětcích zrovna tak.


čtvrtek 24. července 2014

11 Léto s oblíbenou kosmetikou

Letošní léto je jedno z těch nejhezčích, co pamatuju. Velkým dílem k tomu přispělo třítýdenní cestování po Evropě - poprvé jsme cestovali autem a tak jsem mohla zažít svobodu, kdy není potřeba vázat se na letecká či vlaková spojení. Naložili jsme i kola pro projížďky na vlastní pohon; kde se nám líbilo, tam jsme zastavili a udělali si výlet. Ubytování jsme řešili prakticky ze dne na den, noci jsme trávili kdekoli, kam jsme stihli dojet a kde se nám místo zdálo pohostinné. Do toho většinou krásné počasí, večerní procházky evropskými metropolemi... Jen pár malých pih na kráse by se našlo, ale za to může lidská vypočítavost (která zase byla vyvážená stejně lidskou pohostinností na jiných místech). A propos, jak řešíte, když vám v restauraci naservírují zapáchající rybu nebo když se vás - při jiné příležitosti - snaží obrat o pár desítek korun? Mně to prostě nedá, musím se ozvat, i když Muž mě tahá za rukáv a se slovy "nech to být, na těch penězích přece nesejde" by mě nejradši odtáhl pryč. 


Při pořizování fotek k dnešnímu postu jsem si maně vzpomněla na loňský tag "kolik toho na sebe za den napatláš", tak se to ke konci snažím spočítat. Musím taky říct, že díky svému novoročnímu předsevzetí jsem kosmetiku na cestách prakticky nenakupovala (s výjimkou dárků pro ostatní) a držela jsem se statečně, přestože mě kolikrát svrběly prsty. Když projíždíte Německem, rájem přírodní kosmetiky, a v hlavě vám přitom zní "12 věcí za rok, víc ani ň", propadáte lehké formě schizofrenie a přejete si, abyste se mohli naklonovat. Nuž, udržela jsem sebe i peněženku a pozornost raději upřela praktičtějšími směry. 

čtvrtek 17. července 2014

4 Opalování: Vysoké SPF = minimální riziko poškození kůže?

Je vám přes 25 a chcete vědět, jestli a jak moc se opalování promítá do vzhledu kůže? Stačí si udělat malý test - podívejte se na ta místa na vašem těle, kam slunce nesvítí vůbec nebo málo. Třeba na vnitřní stranu paží, prsa, bedra, vnitřní stranu stehen. Jak vypadá vaše kůže na těchto místech ve srovnání s obličejem, rukama a pažemi? Kde zaznamenáte největší změny pigmentu, suchou kůži, mateřská znaménka, vrásky?  


neděle 13. července 2014

5 Vaše otázky, moje odpovědi

Díky za všechny otázky, které jste pokládali v době mojí dovolené! Odpovědi na ně byly příjemným rozjezdem do dalšího blogování. Takhle to u mě vypadalo během psaní, zatímco se hrál zápas o fotbalový bronz: 


A teď k odpovědím:

1) Plánuješ dělat videa?
Neplánuju. Baví mě vyjadřovat se písemně (a mám obavy, že bych ve videích odbíhala k vedlejším věcem, kterých mě obvykle napadá hromada. S mluvením na téma, které mě zajímá, to tak mám - jsem jaksi posedlá pocitem, že posluchače je nutno uvést do souvislostí, a protože souvislosti vidím všude, moje projevy se někdy lehce natáhnou.) 
Ale občas, zvlášť u cvičících článků, mě přepadne touha natočit popisovaný pohyb na video. Místo složitého vysvětlování. Když pracuju v posilovně, je to zrovna tak - předvedený cvik řekne mnohem víc než - byť perfektně vyjádřená - verbální instrukce. Naštěstí ale existuje youtube, kde za mě práci už udělali jiní, případně někdy v budoucnu použiju gify. 

úterý 8. července 2014

31 Květové vody, které už si příště nekoupím (Purity Vision, Saloos)

S pleťovými vodami a toniky to mám různě. Jsou období, kdy je používám každodenně a pak si na ně týdny ani nevzpomenu. Což mě vede k závěru, že k životu je vlastně nepotřebuju a momentálně je nepoužívám vůbec (takový Thayer's nebo obyčejný jablečný ocet by mohly vyprávět, jak macešsky jsem se k nim chovala). 

Ale pro květové vody v rozprašovačí mám slabost, hlavně pro jejich vůni a případné aromatické vlastnosti. Na účinky moc nedám, přestože se etikety předhánějí v superlativech a snaží se nalákat na zklidnění, čištění, regulaci kožního mazu atp. Nemyslím si, že zrovna voda, byť květová, zmíněné výsledky přinese jen sama o sobě... 

Taky moc neřeším, jestli si jednou koupím hydrolát a podruhé květovou pleťovou vodu - respektuju rozdíl, který popsala Rena u trb (ale při čtení etiket v tom mám trochu hokej - tak je Saloos pleťová voda, nebo hydrolát/destilát ze santalového dřeva? Nebo jsem špatně pochopila jednotlivé definice?), ale jak už jsem psala výš, těžiště mojí péče o pleť leží jinde. Přesto jsem i při výběru hydrolátů/květových pleťových vod náročná: rozprašovač musí mít akurátní průměr a dávkovač rozstřiku, složení co nejčistší a balení pokud možno malé, aby se mi vešlo do neseséru. 


čtvrtek 3. července 2014

5 Ptejte se

Letní pauza na blogu nekončí a vy teď máte příležitost položit svoje otázky (pod příspěvek) 
ptejte se, na co chcete, já odpovím, na co budu moct a chtít.

Těším se na vaše komentáře!

úterý 1. července 2014

0 Okluze - jak funguje většina pleťových krémů

Suchá pokožka může mít dvě příčiny: jestliže je kůže dehydrovaná, chybí jí voda (vlhkost) a tak není nic jednoduššího než kůži vodu dodat. Většinou je však taky porušena lipidová struktura kůže (víc jsem o ní psala tady) a tak je potřeba kůži se zadržením vody pomoct, nejen jí vodu dodat. 

Vezměme si takové popraskané paty - kůži bezpochyby chybí voda, ale vyřeší se problém ponořením chodidel do vody? Na nějakou tu chvíli možná. Druhý den jsou však paty zase popraskané - voda samotná nepomohla. Proto se doporučuje paty pravidelně mazat změkčujícím krémem; ten má za úkol dodat vlhkost a zároveň ji zakapslit na kůži i uvnitř ní. Tak jak to ukazuje následující obrázek:

Zdroj: Lodén, M: Ren, mjuk och vacker, Kemi och funktion hos kosmetika

Účel většiny krémů bývá dvojí: 

1) Okluze. Krém dodává svrchní vrstvě kůže (stratum corneum) změkčující složky tukovitého charakteru (odborně se jim říká emoliencia, např. vazelína nebo různé oleje), takže kůže je potažena jakýmsi tenkým filmem a tudíž pocitově měkčí a hladší - třecí vlastnosti povrchu kůže se díky těmto složkám zmenší. Emoliencia zároveň kůži chrání před vnějšími vlivy. Můžou však taky púsobit opačným směrem - jejich vrstva nemusí jen ochraňovat, ale v některých případech kůži dusit a ucpávat póry. 

2) Stratum corneum (svrchní vrstva kůže) je sycena vodou/zvlčovadly z krému, což samo o sobě zlepšuje elasticitu pleti. Pnutí a svědění mizí, kůže se zdá zklidněná. Mezi nejběžnější zvhčující složky patří glycerol/glycerín, propylenglykol, cetyl alkohol, cyclomethicone, kyselina mléčná, pidolová nebo urea. 

Změkčující složky opravují povrch kůže a zároveň zabraňují vlhkosti rychle se vypařit, zmenšují TEWL (transepidermální ztrátu vody). Krémy však taky většinou obsahují složky, které vážou vlhkost, a tak se vlastnosti doplňují. Zvlhčující a změkčující účinky se tak navzájem prolínají. 

V závislosti na typu pleti je pak žádoucí najít si takové zvlhčující a změkčující látky, které pleti vyhovují a udržují její vlhkost v rovnováze (nebo ji dokážou poupravit). Někdy tohleto stopování může dát dost práce a zabrat měsíce, ale ve výsledku se tak dají ušetřit stovky ne-li tisíce korun za krémy, které slibují zázraky, ale přitom pořád fungují na dvou výš popsaných základních principech. 

Volně čerpáno z:
Lodén, M: Ren, mjuk och vacker (2013, 3. vydání)
http://www.dermatologiepropraxi.cz/pdfs/der/2012/02/04.pdf, 2014-06-02