pátek 27. června 2014

5 Sliby (a zvlášť sobě) se mají plnit i uprostřed léta - dva nové nákupy a jedna výměna

Před týdnem jsem si škrtla další dvě položky z dvanáctiměsíčního wishlistu - doma se ocitl čisticí jíl od May Lindstrom a sada 5-free laků od Priti NYC. Už někdy v únoru jsem na ně zaměřila, zbývalo jen najít ten správný webshop, případně si počkat na akci. Přání se mi splnilo na začátku května - v aliceandwhite zrovna překopávali svůj obchod a nabízeli dvacetiprocentní slevu na všechno zboží plus dopravu zdarma. Háček byl jen v tom, že balíky začali posílat až v červnu. Kdo si počká, ten se dočká!



Abych si svoje těšení prodloužila, nechala jsem si veškeré procedury a lakování nehtů až po dovolené (na balík jsem stejně čekala měsíc, tak co tři čtyři týdny navíc udělají...). 


Kromě toho jsem s kamarádkou udělala malý swap - moje zánovní, minimálně opotřebená paletka The Finer Things od bare Minerals se se mnou rozloučila a místo ní jsem doma uvítala skoro novou Beautiful Creatures od Pür Minerals (navzdory velkým očekáváním mě BM neoslnily)Protože já mám raději líčení v neutrálních zemitých tónech a Ulrika je zas fandou BM, byly jsme výměnou nadšené obě. Vyšlo to spravedlivě - paletka za paletku, osm stínů za osm stínů. Je pravda, že já jsem tu svoji kolekci dostala bez štětce, ale komu to by to vadilo, když má doma sadu štětců na oči od Bdellium Tools... 


  
Ať je vaše léto stejně pohodové jako to moje!

úterý 24. června 2014

6 Pět prázdných - Dr. Bronner's, Balea, Benecos, Cococare, solný deodorant

Po dlouhé době se mi zase podařilo nahromadit pět prázdných obalů. Vesměs všechno jsou balení, která vydrží měsíce (ve dvou případech víc než rok) a i když vstupní cena může být trochu vyšší, za rok se náklady při každodenním používání pěkně rozprostřou. Za pečující kosmetiku utrácím málo (v porovnání s dekorativkou) - vystačím si s pár oleji, dobrým zvlhčovačem pleti, šetrným mýdlem a jílem na hlubší čištění. Pro zbytek pak chodím do kuchyně. 

U pár z dnešních prázdných věcí jsem si přála, aby už konečně došly, ještě než jsem se prokousala k polovině, protože jejich koupě byla... řekněme... trochu nepromyšlená. Nu což, zatnula jsem zuby a den za dnem se blížila ke dnu. Konečně se tak blížím zlikvidování zásob z počátku loňského roku. 


Dr. Bronner's 18-in-1 Hemp Lavender Pure-Castille Soap, 946 ml
Tak i tomuhle obřímu balení nakonec došlo. Recenzi na něj jsem psala před 16 měsíci, kdeže ty loňské sněhy jsou... a mýdlo dospotřebovala teprve nedávno. Čistého času vydrželo 11 a půl měsíce, byť jsem mezitím párkrát zběhla k mj. pevnému mýdlu. Který sprcháč tohle překoná?
Dr. Bronnera mám otestovaného i při čištění podlahy a ručním praní, obojí zvládá hodně slušně. Perfektně se s ním čistí štětce. Do vlasů - dejme tomu, pokud jsou zdravé a nepoškozené (v opačném případě reálně hrozí koudel), ale chce to nějaký kondicionér po.  


Při mytí obličeje zavřete oči a to ze dvou důvodů: zaprvé v nich mýdlo pekelně štípe, zadruhé vám zrak nebude bloudit po těch textech na obale. Slovo "God" se totiž na celé velké ploše opakuje tolikrát, že na průměrného agnostika je toho až příliš. 
A protože vítězný koncept se neopouští, doma už trůní nástupce. Což znamená, že koupi sprcháče nebudu další rok vůbec muset řešit. 
Koupeno na iherb.com za necelých 16 USD, teď, pokud vím, už na iherb k dostání není. 

Balea hřejivý krém nohy/Balea wärmende Fußcreme, 100 ml
Limitovaná edice a tentokrát malá odchylka od klasické baleovské linie s růžovým uzávěrem, kterou doma mívám obvykle. Zdálo by se, že za cenu 29,90 Kč to bude jedna z těch malých investic s velkým efektem, zvlášť na zimu. Ne tak docela. Krém plní svoji změkčovací funkci na výbornou, ale jestli zahřívá studené nohy? Neřekla bych. Ne ty moje. A jestli jsem do chodidel vehnala teplo, bylo to spíš masáží než speciálně vyvinutými složkami. Budiž, za třicet korun z výprodeje to není zas až taková katastrofa, průšvih ovšem je, že zatímco nezahřívá nohy, dost štípe na rukách. Dokonce se mi po použítí opakovaně vyrazila jemná vyrážka doprovázená otokem. Protože obal už jsem dávno vyhodila, nevím přesně, na co jsem reagovala. Jestli on krém neobsahoval něco ze skořice? Ta na kůži hřeje (pálí) dost a je to jedna z mála složek, na kterou reaguju okamžitě a výrazně. 
Koupeno v DM za 29,90 Kč. 


Benecos Day Creme Q10, 50 ml
Němci jsou na přírodní certifikovanou kosmetiku machři, o tom nemá cenu se přít. Martina Gebhart, A-M Börlind, Dr. Hauschka, Sante, Lavera, Alverde... 
Proč jen jsem si tenhle krém kupovala, ani přesně nevím. Zvlášť když už jsem se u Benecos předtím už jednou spálila. Asi jsem se zase chtěla přesvědčit, že na trhu musí existovat dobrý pleťový krém... A teď už vím, že denní krém s koenzymem Q10 to není (mimochodem, kdybych tehdá o Q10 věděla, co vím dnes, asi bych si těch pár euro ušetřila). Missförstå mig rätt, jak se říká u nás, aneb nerada bych, abyste mě pochopili špatně, i když to bude znít nelichotivě: tenhle krém možná není špatný, ale já na něm prostě nevidím nic magického a ony "hebké chvíle" slibované na obale se taky nedostaví. Zvláční kůži? Ano, na chvíli. Ale to je asi tak všechno. Spíš si na kůži jaksi lehne a trochu trvá, než se vstřebá. Má tendenci ucpávat póry a tak nějak sezamovitě voní. Používala jsem ho spíš se sebezapřením, pasovala jsem ho na zvláčňující krém na tělo a tak vzal za své po pár natřeních. 
Koupeno na violey.de za cca 5€. 


100 % Cocoa Butter, Cococare, 28 g (The Yellow Stick)
Jak už název napovídá, obsahuje tyčinka pouze kakaové máslo. Co neználka možná překvapí, je, že tohle kakaové máslo je v pokojové stavu tvrdé jako kámen a v kontaktu s kůží taje vyloženě povrchově a nerovnoměrně, takže na tyčinku můžete tlačit a přejíždět jí po kůži, jak dlouho jen chcete, stejně se vám potřebné množství nepodaří uždibnout. 


Celé balení je vůbec nešťastně vyřešené - na péči o rty je tyčinka až moc veliká a tak člověk budí dojem, že si právě dopřál grilovaná žebírka a zapomněl si otřít pusu. Lokálně na suchá místa na těle je tyčinka zas malá, takže budete muset vyvinout trochu fyzické síly, aby na kůži něco másla ulpělo. Nakonec jsem upustila od jednoho i druhého a máslo si odkrajovala do doma vyrobených tělových mastí. 
Koupeno na iherb za 1,79 USD. 

Crystal stick/solný deodorant, 100 g
O něm jsem psala tolik, že zmiňovat cokoli dalšího by bylo jen mlácením prázdné slámy. Kdo chce, může si víc počíst tady a tady

pátek 20. června 2014

2 Glad Midsommar!

Na řadu konečně přichází dovolená a s ní méně častá frekvence příspěvků (něco málo mám přednastavené, ale jinak se tu moc dít nebude).

Volno jsem zahájila oslavou slunovratu, pojídáním sledě s bramborami a pečením jahodového dortu. Jen "nubbe" jsem letos vynechala. Kdo nezažil švédský slunovrat a chce vědět, co se v tento velký den děje, ať klikne sem

 

Krásné léto!

úterý 17. června 2014

4 Lak s nejkratší trvanlivostí na světě

... je lak na nehty na vodní bázi. Neobsahuje DBP, formaldehyd, toluen, formadelhyd resin ani kafr, tudíž nepáchne, není jedovatý a netřeba od odlakovávat odlakovávačem (o lacích na nehty jsem psala v září 2013). Když ho chcete z nehtů sundat, stačí jít umýt nádobí.  

Suncoat v odstínu Strawberry Delight mě stál necelých 30 SEK loni v aukci, lahvička obsahuje 8 ml. Na internetu je k dostání na amazon nebo iherb za cenu okolo 8 USD. 

Složení: Aqua (water), polyurethane, acrylate copolymer[+/-]: mica (ci 77019), iron oxides (ci 77491, ci 77492, ci 77499), titanium dioxide (ci 77891), ferric ferrocyanide (ci 77510), chromium oxide (ci 77288), carmine (ci 75470).

Jak se lak na vodní bázi liší od klasických laků na nehty? 
- je vodovější a víc teče, po štětci i na nehtech
- nepáchne klasickým lakovým odérem
- schne delší dobu
- celkový "finiš" je matný
- na nehtech má větší tendence flekatět
- k jeho odstranění stačí voda

Bezprostředně po nalakování

neděle 15. června 2014

8 Překvapení týdne

... mi připravila Dandelijon! Vzpomněla si na mě při čtení časopisu a nadto ještě poslala mail. Netušila jsem, že balzámová metoda zapustila kořeny i na Slovensku. Moc díky, Dandelijónku! 


(článek najdete v časopise Madam EVA)

pátek 13. června 2014

8 Barva obalu a vliv na kvalitu & trvanlivost obsahu (výsledky testování)

Před měsícem jsem se zamýšlela nad barvou obalů a jestli jeho zabarvení výrazně ovlivňuje kvalitu a trvanlivost obsahu uvnitř. Pravděpodobně ovlivňuje a to dost velkou měrou, aspoň jestli se mám řídit výsledkem třiatřicetidenního testování. Při pořízování fotek v květnu jsem tajně tipovala, že nejlíp si povede zrnko granátového jablka ukryté v tmavofialovém skle. Jak se ukázalo, nakonec bylo všechno jinak... 

Test probíhal na dvou místech - jednak na okenním parapetu. Okno vede na severovýchod, takže se do něj slunko opírá minimálně 7-8 hodin denně (pokud tedy není zataženo) a denní světlo je momentálně nějakých 19-20 hodin. Druhou sadu jsem umístila do temného šuplíku, který otvírám na pár minut. S lahvičkami jsem nijak nemanipulovala - jak jsem je na místo postavila, tak tam stály celých 33 dní. V šuplíku jsem neměla možnost nic průběžně vyhodnocovat, aniž bych s lahvičkami nazačala hýbat, kdežto okenní parapet se stal mou každodenní ranní zastávkou po celý měsíc. Navykla jsem si ráno před snídaní naběhnout před okno a pozorovat změny, stal se z toho po pár dnech takový malý rituál... 

Pokusným objektem byla zrnka granátového jablka. Vybírala jsem celá, nepoškozená a pevná a manipulovala jsem s nimi čistýma rukama, abych snížila riziko znečištění. Samozřejmě jsem nepoužila žádný konzervant. Měření probíhalo pozorováním a na samém závěru i dotekem. 
Skleněné lahvičky jsem před pokusem vyčistila kartáčkem a pěnovou "houbičkou" (pro tyhle účely používám kartáčky od vysloužilých řasenek a aplikátory od lesků na rty) a jarem, vyvařila a nechala uschnout volně na vzduchu. Teplota vzduchu se na okně lišila v různých částech dne, řekněme ale, že pod 19 stupňů nespadla. V šuplíku byla teplota konstantní, přesné hodnoty však neznám. 

Takhle vypadala zrnka na začátku celého experimentu:

11/5 2014
A takhle na konci:

13/6 2014
Už v průběhu pokusu jsem začala pozorovat vizuální změny, aspoň u dvou nejsvětlejších lahviček. Fialová lahvička byla a je naprosto neprokouknutelná a právě u ní jsem dnes při vyhodnocování testu byla nejvíc napjatá. Čekala jsem, že nejdřív se plísní začne obalovat zrnko v zeleném obalu, kazit se však začal obsah lahvičky hnědé. Poměrně překvapivý výsledek. A taky mě překvapilo, že zrnka výrazně neztrácela vodu, z nějakého důvodu jsem si myslela, že mi na dně po měsící zbydou jen blankou obalená jadérka. 

A jak si jednotlivé barvy vedly celkově? Posuďte sami:

13/6 2014 - lahvičky vystavené slunečnímu světlu
Nejhůř dopadlo zrnko v hnědé lahvičce - šedozelená plíseň ho totálně obalila tlustou vrstvou a zároveň se nejvíc scvrklo (pořád ale bylo pružné na dotek). Překvapením byl stav zrnka z lahvičky fialové. Čekala jsem netknuté, perfektně rudé zrnko, výsledkem však byla šedá plíseň na cca 50 % povrchu, přesto však prosvítala původní tmavě červená barva. V zelené, nejsvětlejší lahvičce, se granátovému jablku dařilo nejlíp. Povrch se přece jen trochu nakrabatil malou ztrátou vody, nikde jsem však neobjevila jediný náznak plísně. Barva možná trochu vybledla, jinak jsem pouhým okem nic nerozpoznala. 

13/6 2014 - lahvičky uchovávané ve tmě
V šuplíku si všechny obaly vedly stejně dobře. Ve tmě se nerozvinula žádná plíseň, barva zrnek zůstala sytá. Znatelná byla jen ztráta vody, v tomto ohledu jsem však nemohla udělat jinačí srovnáníí než vizuální. 

Co jsem si z toho vyvodila?
Pokud si člověk míchá svoji kosmetiku v malém množství doma a uchovává ji na temném suchém místě s konstantní teplotou, pravděpodobně nehraje barva obalu zas až takovou roli. 

Pakliže si ale kosmetiku kupujete, nikdy nemůžete mít záruku, jak dlouho balení stála ve skladu a jak je sklad osvětlený. Nebo jak dlouho prodejce kosmetiku vystavoval světlu přirozenému nebo umělému - v regálech a poličkách prodejny. Nemluvě o teplotách, jaké v takových regálech přímo pod lampami panují. Nevím, jak zboží přechovávají v e-shopech, ale v prodejnách se málokdy stane, že v regálu stojí jen jeden tester a zbytek je uložený v tmavém chladném skladu. Jisté jsou jen dvě věci - datum výroby a zapečetění, jehož porušení se dá docela dobře vysledovat. 

Vzhledem k tomu, že jsem neměla možnost měřit teplotní rozdíly a ztrátu vody, že lahvičky měly nestejný tvar a objem (fialová 20 ml, hnědá 25 ml a zelená 15 ml), nejsem si jistá směrodatností a výpovědní hodnotou výsledků. Možná by se vám doma podařilo dojít k úplně jinačím závěrům. Experiment mě však ujistil v tom, že není zapotřebí kupovat drahé fialové sklo, pokud se dodržují pokyny výrobce ohledně skladování produktu (v suchu a temnu). Nebo pokud si svoji kosmetiku mícháte v minimálním množství doma a spotřebujete ji do měsíce po otevření. 

pondělí 9. června 2014

29 Zvědavost je mrcha aneb Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru

To se má tak... Napíšete článek o tom, jak si vykládáte bio/eko styl života a jak se snažíte žít vy, a přidáte svou definici nablblých zelených mozků (a tím nemyslím ty vojenské, alébrž zaměřené na cokoli přírodního, nejradši pak kosmetiku). V obecné rovině. A dobré duše komentátorské přispějí do mlýna svými konkrétními ukázkami blogerek. 

Jak už říká nadpis dnešního článku, zvědavost je mrcha. Aspoň v mém případě. Protože vám to nedá a zmíněné blogy se octnou ve vašem hledáčku. A poněvadž máte tak trochu sklony mířit vysoko, i když víte, že můžete dostat notně po držtičce od autorky i četných spřátelených duší, zaměříte se na blogerku roku 2013. Protože tam očekáváte nějakou kvalitu článků, aspoň takovou, kterou se (snad) snažíte sami svým čtenářům zprostředkovávat. Ne-li vyšší. A zároveň doufáte, že se přiučíte profesionalitě 



Pokud už teď oponujete, protože na blogy chodíte tzv. vyčistit si hlavu,
pokochat se pěknými fotkami či líbivými texty,
kvalita informací je pro vás až na posledním místě, 
nečtěte dál!  


pátek 6. června 2014

4 Želatinová maska

Domácí maska na čištění pórů. Nedělám ji často, protože póry raději čistím jílem, kromě toho je maska trochu pracnější a, pokud nejste při roztírání opatrní, tak při sloupávání i bolestivá. 

Potřebovat budete:
- 1 polévkovou lžíci mléka
- 1 polévkovou lžíci želatiny
- čirou nádobku menší velikosti (čirou proto, abyste mohli průběžně kontrolovat stav vznikající pasty) 


V nádobce smíchejte želatinu a mléko. Mně se nedávno na jednom bleším trhu podařilo najít nízkou kádinku. Což samo o sobě není vůbec neobvyklé, ale nápis "made in Czech Republic" z peněženky pětikorunu vymámil. 


Hmota by měla být hrudkovitá a drobit se. 


Zahřejte v mikrovlnce na plný výkon, cca 10-30 sekund. Já mikrovlnku používám nerada, raději želatinu rozpouštím ve vodní lázni, občas hmotu zamíchám a nechám všechno dobře propojit. Výsledkem by měla být hladká, tekutá, krémovitá pasta. Objevují-li se hrudky, prodlužte dobu zahřívání. 

Nechte trochu odstát, ať želatina zchládne, a štětcem naneste na ty partie v obličeji, které potřebují vyčistit. Většinou to bývá T-zóna (čelo, nos, brada). Nechte působit tak dlouho, dokud maska neztvrdne (trvá to asi 10-20 minut). Při aplikaci se vyhněte obočí, vlasové linii, oblasti okolo očí! Želatina zatuhne a slupovat ji z citlivých částí je dost bolestivé. Doporučuju vyhnout se taky spánkům a čelistem, včetně místa nad horním rtem. Pakliže vám přece jen ujela ruka, raději masku z ciltivých míst neslupujte, ale opláchněte teplou vodou. Želatina teplem povolí a vy se ubráníte slzám v očích. 


Po sloupnutí může být kůže začervenalá a lehce podrážděná (způsobeno hlavně tím sloupáváním nebo vysokou teplotou pasty při nanášení), mně v takových případech nejvíc pomůže aloe vera gel. 

Alternativou k želatině je třeba bílek. Ten sice nečistí tak hloubkově, ale je s ním míň práce. Vůbec nejvíc si však pořád užívám rasul... 

čtvrtek 5. června 2014

17 Nablblý zelený mozky

Komentáře pod posledním postem mě přiměly k utříbení si myšlenek okolo eko/bio kosmetiky a eko/bio stylu života obecně. A protože se objevil i pojem "nablblý zelený mozky", vyžádal si tenhle terminus technicus nutnost vlastní definice. 

Předem upozorňuju, že pakliže se mojí definicí cítíte zasaženi/-y, je mi to úplně jedno. 


neděle 1. června 2014

17 Certifikovaná kosmetika je lepší!

...říká Muž. Včera se vrátil z nákupu s dvěma baleními (on, který syslení z duše nemá rád...) certifikovaného šamponu se slovy "... radši jsem si koupil dvě flašky, tenhle přírodní šampon je mnohem lepší než ten můj minulej". Že by se blýskalo na lepší časy? U nás je to totiž tak: já jsem uvědomělý konzument a eko je pro mě každodenní život. Šetřit vodou, nekupovat co měsíc nebo dva nové oblečení, podporovat lokální výrobce, neplýtvat jídlem... V tom se doma shodneme. Ale používat kosmetiku bez složek, které zatěžují životní prostředí - tak v tomto ohledu jsme trochu odlišní. Ale znáte to, cestu si každý musí najít sám. Okolí se nesnažím nijak konvertovat, protože integrita v tom, co dělám, jak se chovám (a co píšu tady na blogu) je podle mnohem účinnější než verbální přesvědčování. 


Asi to nese malé výsledky, aspoň u nás doma. Ale až Drahý vypotřebuje tu meduňkovou měsíčkovou vazelínu od Baley, o které si momentálně myslí, že je to ten nejlepší krém pod sluncem, trochu přitvrdím a podstrčím mu lehce manipulativně nějakou přírodní alternativu.