pátek 30. května 2014

23 Veselé historky kadeřnické

Když jsem napoprvé psala tenhle post, proměnil se ve snůšku negativních zkušeností s kadeřnicemi a končil zoufáním, proč je tak málo kvalitních kadeřnic (resp. kadeřnic odpovídajících mým měřítkům). Celý článek mi přišel tak ufňukaný, že jsem ho raději trochu přepsala - a snažila se soustředit se na ten typ kadeřnice/kadeřníka, ke které bych chodila ráda. Možná ne často (v salonech krásy jsem nikdy nebyla pečená vařená), ale ráda a opravdu s důvěrou, že i doma po umytí vlasy budou vypadat skvěle.  A klidně bych i za zastřihnutí konečků zaplatila o něco vyšší cenu než v jiných salonech. Protože kvalitně odvedená práce dělá spokojeného zákazníka a za kvalitu já si ráda připlatím. 



Než se pustíte do napínavého popisu (zatím utopického) kadeřníka, jak si ho představuju já, musíme si nejdřív ujasnit moje preference. Protože moje požadavky nemusejí odpovídat požadavků -náctileté slečny s chutí mít ve vlasech duhu nebo pořádného kohouta (nic proti obému, jen nadhazuju příklad). Vezměte v potaz, že jsem člověk daleko za pubertou a minimálně stejně daleko před krizí středního věku, s delšími přirozeně vlnitými vlasy tmavého blond odstinu. Nemám zálibu v módních výstřelcích typu ombré nebo růžové konečky, ráda se hýbu a vlasy proto nesmějí padat do obličeje. Na druhou stranu mám ráda upravený a přirozený vzhled bez tuny laků, vosků a jiných stylingových produktů. A ještě jeden důležitý fakt: úprava musí jít fakt rychle! Na druhou stranu jsem vlasům ochotná věnovat pořádnou péči a nedělá mi problém vyšetřit si nějakou tu hodinu týdně na masky nebo zábaly.  

čtvrtek 29. května 2014

19 Instantní bílková maska

Asi nejjednodušší maska na rozšířené póry. Je to jednorázovka, účinek trvá zhruba čtyřiadvacet hodin. Ale která maska na stahování pórů působí definitivně, že... 

Budete potřebovat:
bílek z jednoho vejce
měkký, ale pevný savý papír/ubrousek 
vodu na opláchnutí

Čas působení:
dvacet minut až půl hodiny


Oddělte bílek od žloutku (ten si můžete schovat třeba na vlasový zábal). Šlehat bílek není zapotřebí. Namočte kousek papíru, rozprostřete bílek rovnoměrně po povrchu a přitiskněte na nos nebo kteroukoli část obličeje s rozšířenými póry. Papír může zezačátku sklouzávat, pokud je nacucaný, lehce ho v tom případě přejeďte prsty a přidržte na místě. Bílek u krajů papíru rychle zasychá, směrem ke středu to trochu trvá a kůže se pod papírem citelně stahuje. Vyplatí se čekat až do úplného zaschnutí a pak opatrně papír sloupnout. 


Lehce opláchněte studenou vodou a osušte ručníkem. Zbytek péče jak je komu libo. 


Kůže je vyhlazenější a pevnější, póry o něco menší a mělčí. Co bílek obsahuje, si můžete přečíst třeba tady.

pondělí 26. května 2014

0 Srovnání: Tvářenky Silk Naturals, Lucy Minerals, Lily Lolo, Bellapierre Cosmetics, Tromborg

Čtyři minerální tvářenky a jedna krémová, které jsem zatím na poli eko/bio vyzkoušela. 

Ze středu doprava a po směru hodinových ručiček:
Silk Naturals Chelsea, Lucy Minerals Precious, Lily Lolo Surfer Girl,
Bellapierre Cosmetics Desert Rose, Tromborg Peach

1. Silk Naturals Cream Blush, odstín Chelsea
Jediná tvářenka v krémové formě, kterým se ve většině případů vyhýbám. Trochu jsem se obávala výdrže, ale nakonec se ukázalo, že deset hodin není problém. Roztírá se dobře i po podkladu v podobě minerálního makeupu, jen je dobré, pokud má pudr šanci si na pleti trochu odpočinout, nebo pokud se lehce zafixuje něčím tekutým. Odstín se dá popsat jako studená švestkově růžová s decentním třpytem. Tyčinka je praktická hlavně na cesty, není zapotřebí si brát extra štětec na tvářenku. Tvářenka ani nevysušuje, ani nevytváří dojem mastného obličeje. Může však zvýraznit větší póry. 
K dostání na silknaturals.com, cena 4.50 dolarů
Koupila bych znovu? Ano.

2. Lucy Minerals Mineral Blush, odstín Precious
Tahle broskvově růžová tvářenka s jemným třpytem oslaví druhé narozeniny a u dna už je jí jenom troška. Je to takový neutrální univerzál, hodí se ke studeným i teplým tónům ve zbylém líčení. Má slušnou výdrž a dnes s odstupem času bych ji popsala jako slušnou začátečnickou tvářenku, na které jde dobře natrénovat nanášení, protože když se to s ní přežene, nebije to do očí. Až se jednou k líčení dostane moje dcera, dorovnám jí kapesné a objednáme Lucy Minerals. Jestli teda LM do té doby ustojí konkurenci...  
K dostání na lucyminerals.com, množství 5 gramů, cena 12 dolarů
Koupila bych znovu? Ne.

3. Lily Lolo Mineral Blush, odstín Surfer Girl
Jsem si vědoma, že o Lily Lolo jsem nenapsala zrovna pozitivní recenzi, ale jejich tvářenku mám časem radši a radši. Tíhnu ke studeným tónům a Surfer Girl momentálně používám asi nejčastěji. Výdrž je bohužel průměrná, dá se lehce navýšit zafixováním květovou nebo obyčejnou vodou. Světlým typům dodá křehký sněhurkovský zjev. Je hodně pigmentovaná, škoda jen té výdrže. Matná středně tmavá studená růžová bez jediného náznaku třypek nebo lesku. 
K dostání např. na lilylolo.co.uk, množství 2 gramy, cena 7.99 liber
Koupila bych znovu? Ano.

4. Bellapierre Cosmetics Mineral Blsuh, odstín Desert Rose
Kdybych si Desert Rose koupila za plnou cenu (45 dolarů za 9 gramů), asi bych toho litovala. Pigmentace je nadprůměrná, ale ne intenzivní, výdrž průměrná, pracovní den přežije tak tak. Na druhou stranu dodá zdravý vzhled díky teplému broskvovému odstínu s decentním leskem. Ocení ji asi nejvíc světlé typy, co se opalují dozlatova. Prášku stačí překvapivě málo na to, aby byl rozdíl znatelný. 
K dostání např. na bellapierre.com
Koupila bych znovu? Ne.

5. Tromborg Mineral Blush, Peach
Dárek od kamarádky, která neodhadla odstín. Peach je bez jakéhokoli náznaku růžové a občas mi připadá trochu kinky, je asi nejnáročnější na správný výběr rtěnky. Výdrž velice dobrá, aplikace bezproblémová a výhodou je kompaktní forma. Levný plastový obal moc parády neudělá a pocit luxusu se za cenu (170 DKK za 8 gramů) nedostaví. 
K dostání např. na tromborg.com
Koupila bych si stejný odstín sama? Ne. Jiný odstín pravděpodobně ano. 
Zleva (naneseno prstem): Peach, Desert Rose, Surfer Girl, Precious, Chelsea

středa 21. května 2014

8 Vlněné ponožky - komfort na dlouhých běžeckých štrekách

Do nedávné doby jsem si myslela, že vlněné ponožky do běžeckých bot jsou tak trochu oxymoron. Pod pojmem vlněné ponožky jsem si totiž představovala poctivé, při dlouhých zimních večerech babičkou uštrikované fusakle sahající vysoko nad kotníky. Takových ponožek mám v šuplíku ne zrovna pomálu. Z několika důvodů: zajedno mám pilnou babičku, zadruhé hřejí, drží a nerozpadnou se ani po x vypráních. A taky se vyznačují vysokým stupněm útulnosti. A jsou tlusté. Proto mi vlna a běžecké boty nešly dohromady. Zatímco vlna a hrnek horkého čaje - po běhu? Bez problémů.   


pondělí 19. května 2014

5 INCI pod lupou: koenzym Q10

Pamatujete, když se zhruba před deseti patnácti lety roztrhl pytel s reklamou na kosmetiku s koenzymem Q10? Tedy, ona se ta reklama (a kosmetika) mohla určitě objevit už mnohem dřív, ale já mám konec devadesátých let minulého století a začátek dvacátého, co se týká televizní reklamy, spjaté hlavně s kosmetikou obohacenou o CoQ10. 


sobota 17. května 2014

2 Půlmaraton 2014

Dnes mě čeká letošní první a poslední půlmaraton. Unikátní. Letos mi nejde o čas ani umístění, svoji rychlou startovací skupinu jsem záměrně opustila. Hlavní bude pohodový průběh.

Jo a taky poprvé naostro vyzkouším vlněné ponožky! Doufám v minimum puchýřů a žádné otlačeniny. 


Krásný víkend!

středa 14. května 2014

9 Právě jsem dostala pořádnou sodu.


Jedno kilo, abych byla přesnější. Na půlrok by mi mohla vystačit. 

11 Čirá, hnědá, zelená nebo fialová? Hraje barva obalu roli?

Že by se kosmetika a bylinky měly uchovávat v tmavých nádobkách, asi není žádná novinka. Denní světlo a přímé sluneční záření vůbec obsah znehodnocují. Do jaké míry hraje roli barva kosmetických kelímků a flaštiček? Při hledání fyzikálních souvislostí jsem na internetu jsem narazila na výrobce fialového skla. Sklo takového zabarvení má nejúčinněji odrážet sluneční záření a přispívat tak k delší životnosti a nekzaící se kvalitě obsahu uvnitř. 


Do dnešní doby jsem používala sklo různého zabarvení (kromě bezbarvého) a protože svoji kosmetiku uchovávám na suchém tmavém místě s konstantní teplotou, moc mě znehodnocování obsahu neznepokojuje. Ale zvědavost je zvědavost a některé věci se prostě musejí vyzkoušet. Takže jsem objednala pár fialových lahviček a rozhodla se po svém parafrázovat pokus z domovské stránky výrobce
Sprayed-, white-, green- and brown glass are permeable in the visible light spectrum and don’t offer enough protection against decomposition caused by light. As an experiment, several herbs and spices were stored for 3 months in several types of glass (white, brown, violet), and were either exposed to the sun for several hours a day or kept inside.
After 2 months, the visible quality change was recorded with photographs, and the difference in smell determined in a blind test with volunteers. The illustration shows clearly that the chive samples that were exposed to the sun have bleached in brown and white glass. As photographed in this illustration, the sample stored in MIRON violet glass shows no color change. The smell of the chives stored in MIRON violet glass was also clearly stronger and fresher.

Místo pažitky a rajčete jsem použila zrnka granátového jablka, protože bylinky mi ještě nevyklíčily, a prostrčit rajče hrdlem dvacetimililitrové lahvičky je trochu kumšt. Stačit mi bude měsíc místo původních dvou (pažitka), resp. sedmi (rajče). 


Lahvičky jsem postavila na parapet. Ne přímo na místo, kam praží slunko, ale denního světla tam bude dost. Druhou trojici stejných lahviček se jedním zrnkem v každé jsem postavila do svého šuplíku s kosmetikou. Je v něm tma vyjma krátkých chvilek ráno a večer. Experiment jsem situovala na dvě místa jen a pouze proto, abych měla srovnání ohledně množství denního světla a konečného výsledku Protože jestli granátová zrnka ze šuplíku budou ve stejném stavu ve všech třech lahvičkách, pak by fialové sklo nemělo být vůbec zapotřebí. Pakliže se ovšem kosmetika skladuje na tmavém místě nejen doma, ale i v drogériích a parfumériích. Což se asi neděje, takže pro kosmetiku masově vyráběnou by fialové sklo mohlo mít opodstatnění. Nicméně pro kosmetiku doma vyrobenou by fialově zabarvené sklo nutností být nemuselo.  

Zrnka granátového jablka 11/5 2014
V čem svoji kosmetiku skladujete vy? Je pro vás barva obalu důležitá?

pondělí 12. května 2014

10 Olej nebo krém? Výsledky měsíčního testování

V březnu mě napadlo srovnat účinky obličejového oleje a pleťového krému. Po dobu jednoho měsíce jsem pravou půlku obličeje mazala krémem od Herbfarmacy a levou půlku obličeje pak olejovou směsí přizpůsobenou pro můj typ pleti (kukui, skvalan a šípkový olej). Byla jsem zvědavá, jestli se účinky sériově vyráběné péče budou lišit od jednoduché dvoufázové péče voda + olej. A pokud ano, pak v jakých rovinách. Kromě mazání jsem na obě poloviny obličeje pleť používala stejný makeup, odličovač masky atp.


pátek 9. května 2014

9 Jak si plním svoje kosmetická přání 2014?


Pointa celého projektu je za rok nakoupit 12 nebo míň věcí, které z nějakého důvodu chci mít (a nutně je nepotřebuju). Věci kterými nahrazuju spotřebované produkty, se do seznamu nezapočítávají.



středa 7. května 2014

pondělí 5. května 2014

51 Srovnání: Kartáč s kančími štětinami vs. Tangle Teezer

Na pravou míru bych hned úvodem měla uvést, že kartáč s kančími štětinami mám doma třetím rokem (tentýž), kdežto tangle teezer používám posledních pět měsíců, a taky že mám slabost pro předměty z přírodních materiálů. Tudíž jsem hned od začátku trochu zaujatá, ale co by to bylo za recenzi, kdyby se snažila být maximálně korektní a objektivní, že? A ještě bych měla předeslat, že tyhle dva kartáče mám vyzkoušeny pouze na hustých vlasech typu 2c-3a/m/iii (o vlasové typologii více zde).

Když jsem přemýšlela, jaké ukazatele porovnávat, vyšly mi dva: účinnost a praktičnost. Vzhled mě moc nezajímá, resp. jestli je kartáč kostěný, zebrovitě pruhovaný nebo osázený Swarovski krystaly je mi celkem jedno. Můj kartáč musí dobře sedět v ruce, protože vykartáčovat husté vlasy a zbavit je všech zašmodrchaných uzlíků si žádá trochu času a námahy.

sobota 3. května 2014

0 Ovesná koupel pro suchou pokožku

Koupeno za asi 140 Kč v DM ze zvědavosti spíš než z potřeby, načež jsem doma přišla na alternativu o cca 100 korun levnější.


čtvrtek 1. května 2014

3 Trocha romantiky...

Valentýn mi nic neříká, ale první máj! Kdybych byla nezadaná a smutnila nad momentální osamělostí, asi bych si jako katalyzátor pustila některý z následujících filmů. Ani jeden neskončí pohádkově "...a žili spolu šťastně až do smrti", ale proč se prvoplánově hnípat ve šťastně končících romancích, když vztahy vzniklé z přeskočení jiskry můžou být tak napínavé a variabilní. 

Prime (2005)
Ten věk, ten věk... Nebo vlastně ne věk, ale neodžité zkušenosti, které nepřeklene ani láska. Nebo vlastně naopak - právě láska se je nesnaží překlenout. 


Before Sunrise/Před úsvitem (1995)
Ve vlaku můžete potkat pašeráky drog (Transsibiřský express), mozkomory (Harry Potter), Hercule Poirota (Vražda v Orient Expressu) nebo dojet až k černokněžníku Zababovi (Pohádky o mašinkách), ale vykolejit vás může i úplně normální člověk. Další dva díly z trilogie jsou stejně uvěřitelné jako první strávená noc.  


The English Patient/Anglický pacient (1996)
Poušt, horko, rozpálený písek, válka a Jeskyně plavců. Romance mě za srdce moc nevzala, ale atmosféra ano.


P.S. I Love You (2007)
Je to možná až za hranicí, ale tak odzbrojující, že když Holly volá manželovi do hlasové schránky, raději jsem si místo balíčku kapesníků přinesla celou roli toaletního papíru. Ke konci se na podlaze tyčila malá eiffelovka. 


Revolutionary Road/Nouzový východ (2008)
Velká emocionální nálož a uvěřitelný film o jednom manželství, kde jeden je schopen obětovat všechno a druhý je posera. Navzdory stejným hercům se nejedná o pokračování Titaniku (i když myšlenka je to zajímavá). 


(500) Days of Summer/500 dní se Summer (2009)
Když vám někdo, o koho dost stojíte, tvrdí, že na lásku nebo vztahy nevěří, pravděpodobně jenom nejste ten Pravý/Pravá. Ušetřete si čas a běžte dál, než do toho spadnete úplně, nebo si lízejte rány s hlavním hrdinou. 


Krásný lásky čas!